Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 20049-12-2004: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων

9-12-2004: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9/12/2004

                                                          ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης και η Δήμαρχος Αθηναίων, κα. Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:00 στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Κανέλλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Α΄Υποδιευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Γóγουλος, ο Β΄ Υποδιευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Τσιρώνης, ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων κ. Ηλίας Παπαευθυμίου, ο Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων κ. Στέλιος Κρασσάς καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το μνημόνιο αυτό, είναι αποτέλεσμα κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργου Βουλγαράκη και της Δημάρχου Αθηναίων, κας. Ντόρας Μπακογιάννη για ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αθήνας.

Περιλαμβάνει βασικές αρχές και κατευθύνσεις, ενώ περιγράφει τις κοινές δράσεις που αναπτύσσονται, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Αθήνας στην καθημερινότητα τους.

Ενδεικτικά, στο μνημόνιο προβλέπεται :

 • Ο ορισμός υπηρεσιακών συνδέσμων μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας (σε επίπεδο Γ.Α.Δ.Α.) και Δημοτικής Αστυνομίας με σκοπό την αλληλοενημέρωση και την δρομολόγηση λύσεων σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.
 • Η χαρτογράφηση των προβλημάτων στην περιοχή της Αθήνας αλλά και των αιτιών που τα δημιουργούν.
 • Η συνεργασία των επιχειρησιακών κέντρων της Δημοτικής Αστυνομίας και της Γ.Α.Δ.Α.. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την τοποθέτηση τετραψήφιων τηλεφωνικών αριθμών στα κέντρα της Αμέσου Δράσεως και της Δημοτικής Αστυνομίας για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία.
 • Ο κοινός προγραμματισμός στόχων, δράσεων αλλά και διάθεσης πόρων.
 • Η συνεργασία των Διοικητών Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφάλειας, Υπηρεσιών Τροχαίας και των Προϊσταμένων κλιμακίων Δημοτικής Αστυνομίας, κατά Δημοτικό Διαμέρισμα.
 • Η κοινή δράση σε θέματα όπως:
  • Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • Αστυνόμευση ευαίσθητων περιοχών
  • Αντιμετώπιση παραεμπορίου γενικά αλλά και ειδικά σε χώρους λαϊκών αγορών, παζαριών κ.λ.π.
  • Αστυνόμευση σταθμών Η.Σ.Α.Π.
  • Αντιμετώπιση μικροεγκληματικότητας, επαιτείας κ.λ.π.

Ενδεικτικά για τα θέματα αυτά, προβλέπεται ότι:

  • Πριν από μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιείται σύσκεψη μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας, όπου θα καθορίζονται τα ειδικότερα μέτρα που θα λαμβάνονται, οι ρόλοι, οι δράσεις και οι πόροι που θα διατίθενται.
  • Ειδικά για την περίοδο των Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, πριν από την κατάρτιση του σχετικού Σχεδίου Αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας και των λοιπών περιοχών, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών και στο βαθμό που απαιτείται κοινή ή συμπληρωματική δράση (κατανομή έργου μεταξύ Δημοτικής Αστυνομίας και Τροχαίας, κοινές ή συμπληρωματικές περιπολίες στις οδούς που υπάρχει έντονη αγοραστική κίνηση κ.λ.π.).
  • Σε ευαίσθητες περιοχές θα πραγματοποιούνται από κοινού ή συμπληρωματικά (ανάλογα με τον ειδικότερο σχεδιασμό και τις ληφθείσες αποφάσεις) περιπολίες ή άλλες οργανωμένες δράσεις.
  • Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου θα παρέχεται στην Δημοτική Αστυνομία ουσιαστική και αποτελεσματική συνδρομή από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
 • Η συνεργασία και κοινή δράση στις γειτονιές.
 • Η εκπαίδευση Δημοτικών Αστυνομικών σε θέματα Αστυνομίας, Τάξης / Τροχαίας από αρμόδιους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και πρακτική εκπαίδευση τους σε πιλοτικό πρόγραμμα.

Για την υλοποίηση της κοινής συνεργασίας αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2005, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. και η Δημοτική Αστυνομία να χαρτογραφήσουν τα προβλήματα και να συντάξουν σχετικό υπόμνημα για περαιτέρω εξέταση και αντιμετώπιση. Θα επακολουθήσει σχεδιασμός για την ανάπτυξη των κοινών δράσεων και την διάθεση των αναγκαίων πόρων, που θα ολοκληρωθεί εντός του μηνός Ιανουαρίου 2005.

Για τον απολογισμό και την αξιολόγηση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, θα πραγματοποιείται μια φορά το μήνα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν οι υπηρεσιακοί σύνδεσμοι καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και της Δημοτικής Αστυνομίας. Σε ειδικότερες περιπτώσεις, οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν σκοπό την ανάλυση των προβλημάτων, την εκτίμηση της συνεργασίας και της δραστηριότητας των Υπηρεσιών, με βάση τις ειδικότερες αρμοδιότητες τους, την υποβολή προτάσεων και την αναθεώρηση στόχων και δράσεων.

Η απόφαση για ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αθήνας στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων και στα ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από την κοινή δράση που αναπτύχθηκε :

 • Κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων με κοινές περιπολίες και τη λήψη μέτρων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 • Με τα μικτά κλιμάκια ελέγχου από υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Σ.Δ.Ο.Ε., του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Δημοτικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.
 • Με την παροχή συνδρομής στην Δημοτική Αστυνομία για την αστυνόμευση των λαϊκών και παραλαϊκών αγορών.

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης και η Δήμαρχος Αθηναίων κα. Ντόρα Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, δήλωσαν:

Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης: «Είναι γνωστό ότι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας προϋποθέτει μία πολυεπίπεδη και συντονισμένη δράση. Η καθημερινότητα του πολίτη εξαρτά σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βελτίωσή της από τη συντονισμένη δράση φορέων ή υπηρεσιών με κοινό στόχο και κοινό σκοπό. Στη βάση των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας ο κοινός σκοπός είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Αθήνας και φυσικά η αντιμετώπιση των προβλημάτων που σκιάζουν πολλές φορές την εικόνα της πόλης και επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ξεκινάμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τη κα. Δήμαρχο. Ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος θα καθορίσει την επέκτασή του σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος που θα αποκτήσουν Δημοτική Αστυνομία, διότι μας ενδιαφέρει η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Αθροίζουμε ουσιαστικά τις δυνάμεις για τον κοινό σκοπό ο οποίος νομίζω ότι τελικά θα εισπραχθεί από τους πολίτες. Στη βάση αυτή έχουμε προετοιμάσει ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα συνυπογράψουμε με την κα. Δήμαρχο όπου ξεκινάει αυτή η συνεργασία από την οποία πιστεύω ότι θα ωφεληθούμε σε όλα τα επίπεδα».

Δήμαρχος Αθηναίων κα. Ντόρα Μπακογιάννη: « κ. Υπουργέ, κυρία Πρόεδρε των Διαμερισμάτων, κυρίες και κύριοι, να εκφράσω και εγώ τη χαρά μου για την σημερινή αρχή αυτής της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Για την ασφάλεια και την πάταξη της παραβατικότητας στην πόλη των Αθηνών θα προχωρήσουμε και στην ίδρυση των συμβουλίων πάταξης της εγκληματικότητας σε επίπεδο διαμερισμάτων. Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελληνική Αστυνομία, όσο παραπάνω μπορούμε, ώστε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας να είναι τα καλύτερα δυνατά. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο αυτό. Θα είναι σημαντικό να καταφέρουμε να αλλάξουμε την εικόνα μιας πόλης η οποία ταλαιπωρείται αρκετά τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες τις οποίες έχουν ήδη γίνει».

Φωτογραφίες βρίσκονται και στις ιστοσελίδες του ΑΠΕ (www.ana.gr)

  

   

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. : 210 6977505
Fax : 210 6929764
e-mail : elasgrty@mopo.gr

 

photo1.jpg
photo3.jpg
photo4.jpg
photo5.jpg
photo6.jpg
photo7.jpg
photo8.jpg

Τελευταίες Αναρτήσεις