Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Αύγουστος 200531-08-2005: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης με τον Υπουργό Εσωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βαυαρίας

31-08-2005: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης με τον Υπουργό Εσωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βαυαρίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  31/08/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, συναντήθηκε σήμερα    με τον Υπουργό Εσωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βαυαρίας, κ. Gunther Beckstein, στο πλαίσιο της μεταφοράς της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που απέκτησε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατά την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Αγγελάκος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Βασίλειος Κωνσταντινίδης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), Υποστράτηγος κ. Σωτήριος Τσενές.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Βαυαρίας κ. Waldemar Kindler και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ulrich de Taillez, οι οποίοι συνόδευαν τον Βαυαρό Υπουργό.

Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα επιχειρησιακά κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.).

Η επίσκεψη της Βαυαρικής Αντιπροσωπείας εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με χώρες που πρόκειται να διοργανώσουν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, δεδομένου ότι η Γερμανία διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2006.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε: «Είχαμε μία πάρα πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Υπουργό,  όπου είχα την ευκαιρία να συζητήσω διεξοδικά μαζί του το πώς οργανώθηκαν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πώς στήθηκε όλη αυτή η επιχείρηση και πως τελικά λειτούργησε.
Συζητήσαμε επίσης ζητήματα που αφορούν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, το οποίο έχει αναλάβει η Γερμανία το 2006, και είχα την ευκαιρία με τους συνεργάτες μου, τον κ. Κωνσταντινίδη τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΕ.Α, τον κ. Αγγελάκο τον Αρχηγό, τον Γενικό Γραμματέα και τον κ. Τσενέ να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που μας έκαναν, προκειμένου να εξηγήσουμε το πώς όλη αυτή η προσπάθεια είχε συντονισθεί από το Υ.Δ.Τ. την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Γερμανία κάνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια στα μέτρα ασφαλείας, τα οποία σχεδιάζει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Θυμίζω ότι η Γερμανία ήταν μία από τις επτά χώρες που συμμετείχε στην Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα (Ο.Σ.Ο.) και θυμίζω επίσης το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας το οποίο είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι η συνεργασία που καθιερώνεται με βάση το Ολυμπιακό Κεκτημένο που έχουμε εμείς θα βοηθήσει πάρα πολύ και σε ορισμένα πρακτικά ζητήματα τα οποία είναι λογικό να υπάρχουν την περίοδο της προετοιμασίας τους.
Και πάλι θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό και να ευχηθώ καλή επιτυχία και όλα καλά.»

Στη συνέχεια, ο κ. Beckstein δήλωσε: «Πρέπει να σας πω ότι του χρόνου θα οργανώσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και όπως ξέρετε υπάρχουν τεράστια προβλήματα ασφάλειας τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Προβλήματα τα οποία αρχίζουν από την πρόληψη για περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και μην ξεχνάτε ότι το ποδόσφαιρο είναι πάντοτε κάτι το ιδιαίτερο γιατί είναι εντελώς διαφορετικοί οι φίλαθλοι οι οποίοι έρχονται να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες από εκείνους των άλλων αθλημάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα και τους VIP´S, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον Τύπο.
Είναι θέματα τα οποία συζητήθηκαν σήμερα αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι θα πρέπει να προβλέψουμε το οτιδήποτε μπορεί να συμβεί από πλευράς ασφάλειας. Οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί γρήγορα και εύρυθμα.
Για όλους αυτούς τους λόγους με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το τι έκανε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα. Γιατί η Ελλάδα όπως ξέρετε από γεωγραφικής πλευράς είναι σε μία πολύ πιο δύσκολη γωνία της Ευρώπης. Η Μεσόγειος, χωρίς αμφιβολία, είναι κάθε άλλο παρά εύκολη αν θέλει κανείς να αντιμετωπίσει σοβαρά τις εγκληματικές ενέργειες ή παρενέργειες και το ξέρετε και εσείς. Ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίον η Ελλάδα αντιμετώπισε όλα αυτά τα προβλήματα μας οδήγησε και σήμερα εδώ.
Χαίρομαι που είμαστε εδώ και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μάθουμε από τις εμπειρίες τις οποίες έχετε και να αποκομίσουμε γνώσεις. Διότι η Γερμανία  είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος και αυτό σημαίνει ότι όλες οι δομές μας δομούνται πάνω σε αυτή τη συνεργασία όλων των κρατιδίων μεταξύ τους και έτσι εμείς η Βαυαρία έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα το πρώτο παιχνίδι και δεύτερον το press center, το οποίο θα λειτουργεί καθ΄όλη την διάρκεια των αγώνων στην Βαυαρία. Ταυτόχρονα είμαστε εδώ διότι ο Αρχηγός της Βαυαρικής Αστυνομίας συντονίζει το σύνολο της Αστυνομίας στην Γερμανία και για τη διάρκεια των αγώνων αλλά και για τα επόμενα 2 χρόνια.
Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε ευτυχείς που η ανταλλαγή απόψεων ήταν πραγματικά ενδελεχής, πήγε σε βάθος, ακούσαμε και μας δώσανε απαντήσεις. Το γεγονός ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδίως στην Χάγη είχατε ήδη παρουσιάσει το πρόγραμμα, μας βοήθησε ιδιαίτερα και γι αυτό ευχαριστώ θερμά τον κ. Υπουργό για άλλη μία φορά. Πρώτον γιατί είπε ότι θα ήθελε να μας βοηθήσει και θα μας βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο χρειασθεί και θελήσουμε. Το Φθινόπωρο, κατά το οποίο ήδη η δική σας ομάδα η οποία οργάνωσε το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Βαυαρία, ελπίζω να έχουμε μία δεύτερη και ακόμα πιο λεπτομερή συζήτηση. Και στην Γερμανία πρέπει να σας πω πως προετοιμαζόμαστε. Έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ του ομοσπονδιακού κράτους και των επιμέρους κρατιδίων. Το κάθε κρατίδιο όπου θα γίνονται και τα διάφορα παιχνίδια πρέπει να λάβει υπόψη και τις ιδιαιτερότητές του και τις δυσκολίες τις οποίες θα έχει να αντιμετωπίσει.
Τέλος, αυτό το οποίο με ενδιέφερε ιδιαίτερα και ήρθα εδώ να κάνω είναι να δω ποιες είναι οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν όταν θέλει κανείς να είναι ευγενής, να κάνει τους  καλύτερους  δυνατούς αγώνες, αλλά ταυτόχρονα η ασφάλεια να είναι πλήρης και διασφαλισμένη και πρέπει να πω αυτή η ευγένεια, αυτή η καλή διάθεση είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κανείς τον κάθε επισκέπτη, τον κάθε αθλητή αλλά και τον κάθε υψηλά ιστάμενο. Και είδα ότι αυτό έγινε με τον πλέον επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο στην Ελλάδα. Για αυτό τον λόγο ακριβώς πρέπει να πω ότι πιστεύουμε ιδιαίτερα στις προσπάθειες του κ. Υπουργού αλλά και όλων εσάς οι οποίοι πραγματικά κάνατε αυτούς τους ασφαλείς και ευχάριστους Αγώνες.
Υπάρχει ξέρετε μια παραδοσιακή αγάπη μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας μην το ξεχνάμε, μέχρι και τα χρώματά σας είναι ίδια με τα δικά μας ή αν θέλετε τα δικά μας με τα δικά σας, εσείς είστε άσπροι γαλάζιοι εμείς είμαστε γαλάζιοι άσπροι πάντως είμαστε πολύ κοντά. Για αυτό τον λόγο νομίζω ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε και εμείς με την ίδια αποτελεσματικότητα και τον ίδιο επαγγελματισμό να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.»

 

Φωτογραφίες της συνάντησης υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Α.Π.Ε. (www.ana.gr)

         ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Α.Π.Ε/ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ

 

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                                        Fax  :  210 6929764
                                                            e-mail  : 
elasgrty@mopo.gr

 

 

1M.jpg
2M.jpg

Τελευταίες Αναρτήσεις