Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200420-12-2004: Ευχαριστήρια επιστολή της Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης (για τη βελτίωση των συνθηκών...

20-12-2004: Ευχαριστήρια επιστολή της Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης (για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20/12/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευχαριστήρια επιστολή έλαβε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, από την Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα, κα. Karen Farkas, για τη συνδρομή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε κέντρα κράτησης αλλοδαπών.

Η ευχαριστήρια επιστολή εστάλη ύστερα από επίσκεψη της Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και των συνεργατών της σε κέντρα κράτησης αλλοδαπών στον Έβρο και τη Ροδόπη, στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Στην επιστολή επισημαίνεται η βελτίωση των συνθηκών κράτησης των αλλοδαπών και η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν τα κέντρα κράτησης για τα οποία η κα. Farkas αναφέρει: «Η βελτίωση συνίσταται αφενός στην εγκαθίδρυση μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αφετέρου στη δημιουργία δομών που επιτρέπουν τον αυλισμό κρατουμένων και τη χωριστή κράτηση ανδρών από τις γυναίκες, τα παιδιά και τις οικογένειες. Παρατήρησα επίσης ότι δεν αναφέρθηκαν προβλήματα σε σχέση με τις συνθήκες υγιεινής ,το φαγητό ή το ρουχισμό».

Τονίζεται στη συνέχεια το γεγονός ότι οι κρατούμενοι εκφράστηκαν θετικά για το προσωπικό φύλαξης και τη συμπεριφορά του.

Υπογραμμίζεται επίσης η πολύ καλή συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. με τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, και την Κομοτηνή, καθώς και με τους υπεύθυνους των κέντρων κράτησης.

Τέλος, προτείνεται η πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν τα περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών και να εξεταστεί η εξεύρεση πρακτικών λύσεων ιδιαίτερα σε θέματα ενημέρωσης των κρατουμένων για τα δικαιώματά τους και για τις διοικητικές διαδικασίες που ισχύουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                               Fax : 210 6929764
                                            e-mail : elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις