Σα 25 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200414-12-2004: Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στη Εuropol, στη Eurojust και στην Ιnterpol (13-16/12/2004)

14-12-2004: Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στη Εuropol, στη Eurojust και στην Ιnterpol (13-16/12/2004)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14/12/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο  Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Αγγελάκος,  πραγματοποιεί την εβδομάδα αυτή μία σειρά ενημερωτικών επισκέψεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Νότιας Ελλάδας, Αντιστράτηγο κ. Στυλιανό Σύρο, τον Προϊστάμενο Κλάδου Τάξης και Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Μητρόπουλο, καθώς και από ανώτερους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο κ. Απόστολο Σταυρόπουλο.

Οι εν λόγω επισκέψεις πραγματοποιούνται στους διεθνείς οργανισμούς EUROPOL, INTERPOL και EUROJUST, κατόπιν επίσημων προσκλήσεων που απηύθυναν οι εν λόγω οργανισμοί προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του. Απώτερος σκοπός είναι η ενημέρωση του κ. Αρχηγού απ΄ευθείας από τις Διοικήσεις των προαναφερθέντων οργανισμών, για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, αναφορικά με την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, χθες (13/12/2004) τον κ. Αρχηγό μαζί με το Επιτελείο του, υποδέχθηκε στο Αρχηγείο της EUROPOL στη Χάγη Ολλανδίας, ο εκτελών χρέη Διευθυντή κ.Simancas Mariano, ανώτατος Αξιωματικός της Ισπανικής Αστυνομίας. Ακολούθησε συνάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας μαζί με εμπειρογνώμονες της EUROPOL για θέματα ναρκωτικών, τρομοκρατίας, παράνομης μετανάστευσης και εμπορίας ανθρώπων. Ο κ. Αρχηγός και οι συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Αρχηγείου της EUROPOL και, μεταξύ άλλων, να επισκεφθούν το επιχειρησιακό κέντρο του Οργανισμού για την τρομοκρατία, καθώς και να ενημερωθούν λεπτομερώς για τις νέες μεθόδους ανάλυσης πληροφοριών στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Σήμερα (14/12/2004), ο  Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επισκέφθηκε την EUROJUST, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κολλεγίου του Οργανισμού κ. Kennedy Michael, Βρετανό Δικαστικό λειτουργό και την εκπρόσωπο της Ελλάδας στην EUROJUST, Αντιεισαγγελέα κα Σταυρούλα Κουτουλάκου.

Πρόκειται για έναν νέο οργανισμό που λειτουργεί από το 2002 και έχει ως αποστολή τη βελτίωση της δικαστικής συνεργασίας των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το συντονισμό των δικαστικών ερευνών και την εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής για υποθέσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα.

Στην συνάντηση αυτή, ο  Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώθηκε για το επίπεδο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στο διεθνή χώρο, καθώς επίσης για τα πρακτικά και νομικά προβλήματα, αλλά και για τα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, όπως για παράδειγμα, την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Συλλήψεως που ισχύει και στη χώρα μας από φέτος με τη ψήφιση του Νόμου 3521/2004.

Αύριο και μεθαύριο (15-16/12/2004), ο κ. Αρχηγός θα μεταβεί απ΄ευθείας στη Λυών Γαλλίας, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην INTERPOL. Στο πρόγραμμά του προβλέπεται συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της INTERPOL κ. Noble, ο οποίος θα ενημερώσει τον κ. Αγγελάκο και τους συνεργάτες του για τη λειτουργία και τις δυνατότητες που παρέχει το νέο Σύστημα Επικοινωνιών της INTERPOL σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτρέποντας τη διασύνδεσή του και κατ΄επέκταση την άμεση πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της INTERPOL σε όλες τις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες. Πέραν αυτού ο κ. Αρχηγός, ο οποίος στη συνάντηση αυτή θα συνοδεύεται και από ανώτερα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), θα ενημερώσει τους εμπειρογνώμονες της INTERPOL για την αποτελεσματική διαχείριση πληροφοριών και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των επισκέψεων αυτών, αποσκοπεί και στην αναβάθμιση της συμμετοχής και εκπροσώπησης της Ελληνικής Αστυνομίας στη διεθνή αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Η διεύρυνση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας έχει καθοριστεί ως βασική προτεραιότητα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού μέσω αυτής παράγονται ουσιαστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και της διεθνούς τρομοκρατίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                            Fax    :  210 6929764
                                          e-mail    :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις