Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200403-12-2004: Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.)

03-12-2004: Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.)

Αθήνα, 3/12/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε σήμερα, η 6η Διεθνής Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.), που είχε ως θέμα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Διεθνής Διάσκεψη, πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 1 έως 3/12/2004, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της άσκησης από τη χώρα μας της Προεδρίας του Οργανισμού Ο.Σ.Ε.Π.

Στην Διάσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Κανέλλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Στυλιανός Σύρος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, έλαβαν μέρος οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης των Κρατών – Μελών του Ο.Σ.Ε.Π., εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας του, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:

  • οι μεταναστευτικές ροές από Ασία προς Ευρώπη,
  • η εμπορία ανθρώπων,
  • η καταπολέμηση της τρομοκρατίας,
  • η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, κ.α.

Τα κράτη-μέλη του :

  • υπέγραψαν Πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο εξέφρασαν εμπράκτως την βούληση τους να υπάρξει συνεργασία στην καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας,
  • αποφάσισαν τη λήψη μέτρων και πρακτικών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, αστυνομικών συνδέσμων κ.λπ.) και
  • υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη για την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Μετά τη λήξη της Διεθνούς Διάσκεψης ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «…θεωρώ ότι είναι μια πρώτη επιτυχία της ελληνικής πλευράς στην άσκηση αυτής της Προεδρίας. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και τη Διεθνή Γραμματεία του Οργανισμού που είναι εδώ μαζί μας, αλλά βεβαίως και τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, το σύνολο φυσικά της Πολιτικής ηγεσίας, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την πάρα πολύ δημιουργική και αποτελεσματική συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της διυπουργικής συνάντησης. Η Αθήνα συνδέει πια το όνομα της και την ιστορία της με ένα σημαντικό βήμα του Οργανισμού, μια σημαντική απόφαση να συνεργαστούν όλες οι χώρες που τον συναποτελούν, τόσο στην αντιμετώπιση του Οργανωμένου εγκλήματος και στον πόλεμο εναντίον της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ένα ειδεχθές έγκλημα το οποίο όπως καταλαβαίνετε είναι απειλή για την δημοκρατική κοινωνία».

Ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε στη συνέχεια τα εξής: «Ήταν απόλυτα επιτυχής η συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, των Χωρών – Μελών του Ο.Σ.Ε.Π., που ως γνωστών εκτός από την Ελλάδα συμμετέχει και η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Τουρκία. Όλες αυτές οι χώρες γεωγραφικά βρίσκονται σε τέτοια θέση, που όσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν αντιμετωπίζουν πάρα πολλά μεγάλα προβλήματα, και σε θέματα τρομοκρατίας, αλλά και στο θέμα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ως εκ τούτου το γεγονός ότι υπογράφτηκε σήμερα το πρόσθετο πρωτόκολλο, το οποίο αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στα πλαίσια του οποίου αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις και δραστηριότητες, οι οποίες στόχο θα έχουν την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και η υιοθέτηση της κοινής δήλωσης κατά της εμπορίας ανθρώπων, ήταν πολύ μεγάλες επιτυχίες. Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της Διεθνούς Διάσκεψης. Προπάντων τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δούλεψαν τις προηγούμενες μέρες, έτσι που να έχουμε καταλήξει σε κείμενα τα οποία έγιναν κοινά αποδεκτά».

Σημειώνεται, ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.) ιδρύθηκε την 5/6/1998 στη Γιάλτα και εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένας Διεθνής Οργανισμός για την περιφερειακή οικονομική συνεργασία των χωρών του Εύξεινου Πόντου. Κράτη-Μέλη του Οργανισμού είναι: η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Ρωσία, το Σερβία-Μαυροβούνιο, η Τουρκία, η Ουκρανία και η Ελλάδα.

Η χώρα μας ανέλαβε την άσκηση της προεδρίας του Οργανισμού για το διάστημα από 1/11/2004 έως 30/4/2005.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. : 210 6977505
                                          Fax : 210 6929764
                                       e-mail : elasgrty@mopo.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταίες Αναρτήσεις