Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Ιούλιος 200419-07-2004: Σύνοδος Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 19/7/2004)

19-07-2004: Σύνοδος Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 19/7/2004)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19/7/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γεώργιος Βουλγαράκης συμμετείχε σήμερα (19-7-2004) στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Τον κ. Υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, μεταξύ άλλων συζητήθηκε η προετοιμασία των πολιτικών προσανατολισμών για το πολυετές πρόγραμμα για την οικοδόμηση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκης παρενέβη υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα καλωσόριζε μια σειρά ενισχυτικών μέτρων των υφιστάμενων δομών συνεργασίας καθώς και κάθε άλλη σημαντική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, πάντοτε με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και μέσα στο πλαίσιο της νέας Συνταγματικής Συνθήκης της Ένωσης.

Ειδικότερα, από την Ελληνική πλευρά υποστηρίζονται μέτρα όπως:

 • η ενίσχυση των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων της EUROPOL για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και ιδιαίτερα της λαθρομετανάστευσης και της τρομοκρατίας,
 • η βελτίωση του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών των κρατών μελών,
 • η στενότερη συνεργασία μεταξύ EUROPOL και EUROJUST για το συντονισμό των επιχειρησιακών ερευνών των κρατών μελών,
 • η άμεση σύσταση και λειτουργία κοινών ομάδων έρευνας μεταξύ των κρατών μελών με τη συμμετοχή της  EUROPOL και EUROJUST,
 • η ενδυνάμωση της αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος,
 • η απλούστευση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων σε θέματα αστυνομικής συνεργασίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο,
 • η ενίσχυση του ρόλου της Εθνικής Ομάδας Αρχηγών Αστυνομιών και η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της και των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων της σε σχέση με τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες της EUROPOL και
 • η οργάνωση πρωτοβουλιών και η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενημέρωση των πολιτών της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε τους ομολόγους του Υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και ιδιαίτερα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Ελληνικές Αρχές σχετικά με:

 • την ασφάλεια επισήμων και μελών αθλητικών αποστολών,
 • την ασφάλεια εγκαταστάσεων,
 • την ασφάλεια μεταφορών και αεροδρομίων,
 • την ασφάλεια αστικής περιοχής,
 • τη διαχείριση πληροφοριών και την εκτίμηση απειλών.

Επίσης, ο κ. Βουλγαράκης:

 • υπογράμμισε ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι Ελληνικές Αρχές, οι οποίες εργάζονται συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή από τότε που ανατέθηκε στην Ελλάδα η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων,
 • επεσήμανε ότι η εφαρμογή του Σχεδιασμού της Ολυμπιακής Ασφάλειας που ξεκίνησε στις 1-7-2004 εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και
 • τόνισε ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων, γεγονός του αναγνωρίζεται διεθνώς από όλους.

Τέλος, κάλεσε τους Ευρωπαίους Υπουργούς να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή, στέλνοντας ως Ευρωπαϊκή Ένωση ένα μήνυμα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο Έλληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε συναντήσεις με ομολόγους του Υπουργούς.

Μετά την ενημέρωση των Ευρωπαίων Υπουργών από τον κ. Βουλγαράκη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ολλανδός κ. Piet Hean Donner, δήλωσε: «Από όσα ακούσαμε, διαπιστώσαμε ότι η Ολυμπιακή προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το ανάλογο περιβάλλον που χρειάζεται για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζεται το θέμα. Το Συμβούλιό μας εκφράζει τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη του.». 

 

 

Τις δηλώσεις του κ. Υπουργού που πραγματοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου κάλυψε τηλεοπτικά η Ε.Ρ.Τ., η οποία διαθέτει δωρεάν εικόνα και ήχο σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις