Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Ιούλιος 200412-07-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γεωργίου Βουλγαράκη στην εφημερίδα Die Welt

12-07-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γεωργίου Βουλγαράκη στην εφημερίδα Die Welt

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 12/7/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γεώργιος Βουλγαράκης, με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο (12-14/7/2004) και τη συνάντηση με τον ομόλογό του Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, κ. Otto Schilly, παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της συνέντευξης:

Κύριε Βουλγαράκη, κατά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο μπορέσατε να διασκεδάσετε τις επιφυλάξεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών Otto Schilly, όσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

Δε νομίζω ότι είχε επιφυλάξεις. Η Γερμανία συγκαταλέγεται στις 7 χώρες οι οποίες μας συνδράμουν με συμβουλές σε θέματα ασφάλειας και γνωρίζουν ακριβώς τα βήματα και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο σε ένα σημείο είχα διαφορά απόψεων με τον Otto Schilly: Το μέλλον του προπονητή Ρεχάγκελ. Ο Γερμανός ομόλογος μου επιθυμεί να αναλάβει ο Ρεχάγκελ την Εθνική Γερμανίας και εγώ θέλω να παραμείνει στην Ελλάδα. Κατά τα άλλα, στη συνάντησή μας δεν τέθηκε θέμα φόβου ή ανησυχίας. Μιλήσαμε επίσης για την μελλοντική μας συνεργασία. Εκτός από την ενημέρωση στον Υπουργό Schilly για θέματα Ολυμπιακών Αγώνων, δεσμεύτηκα την υποστήριξη της Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2006. Η χώρα μας διαθέτει τώρα πλατιά εμπειρία σε θέματα ασφάλειας-μια τεχνογνωσία την οποία μεταφέρουμε σε άλλους-καθώς και άριστα εκπαιδευμένες δυνάμεις ασφαλείας.

Κατά πόσο εσείς, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης, έχετε αντισταθεί στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων για να παρακάμψετε δικαιώματα των πολιτών, αφού στην Αθήνα δημιουργείται μια ατμόσφαιρα? big brother?

Είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά αυτό το θέμα., δεν πρόκειται να θέσουμε εκτός ισχύος συνταγματικά ή ανθρώπινα δικαιώματα. Οι 1500 κάμερες για την επιτήρηση της πόλης θα χρησιμοποιηθούν μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι για να παρακολουθούμε την ιδιωτική ζωή των πολιτών ή να συγκεντρώνουμε διάφορα στοιχεία για τους πολίτες.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις δοκιμαστικές ασκήσεις στα μέσα Ιουνίου παρακολουθήσατε κάποιον πολίτη ενώ τηλεφωνούσε στο λιμάνι του Πειραιά: Μέσα σε 3 δευτερόλεπτα είχατε στην οθόνη σας την πλήρη φωτογραφία του, μετά από πέντε δευτερόλεπτα η τεχνολογία έκανε έλεγχο αυτών που έλεγε στο τηλέφωνο και μετά από 17 δευτερόλεπτα είχατε τον αριθμό του τηλεφώνου του και τον αριθμό του συνομιλητή του.

Πολλές ιστορίες κυκλοφορούν και δεν είναι εύκολο αυτές τις μέρες να ξεχωρίσει κάποιος το μύθο και την πραγματικότητα. Τα μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται, δεν ανακοινώνονται.

Όπως φαίνεται διαπιστώσατε προσφάτως κενά στο προσωπικό ασφάλειας, έτσι ώστε ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάστηκε να αποσύρει άντρες από τη φρουρά του.

Πρόκειται για μια χειρονομία καλής θέλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μας διαθέτει 54 άνδρες. Ο Πρωθυπουργός μας στέλνει άλλους 20, όπως επίσης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τους παρακάλεσα γιαυτό, διότι οι σωματοφύλακες, λόγω εκπαίδευσης διαθέτουν ειδικές ποιοτικές γνώσεις όσον αφορά την προστασία των VIP. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειαζόμαστε 70000 άνδρες ασφαλείας από την αστυνομία, την ακτοφυλακή και τον στρατό.

Μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα με πολλά νησιά και ακτές να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της;

Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται. Ξέρουμε πώς να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Διαθέτουμε σύγχρονη τεχνολογία και συσκευές ώστε να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Το σύστημα φέρει το όνομα Command Control Communication Coordination for Integration (C4I) και είναι μια υπερσύγχρονη βάση δεδομένων με τεχνολογία μυστικών υπηρεσιών. Επιπλέον παρακαλέσαμε το ΝΑΤΟ να συνδράμει με την αποστολή των αεροσκαφών AWACS. Θέλουμε να αποτρέψουμε τους κινδύνους και όχι να είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε. Φυσικά γνωρίζουμε και τους τομείς στους οποίους ως χώρα δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία: Τον κίνδυνο από απειλές με βιολογικά και χημικά όπλα. Εδώ μπορούν να μας βοηθήσουν οι ειδικοί του ΝΑΤΟ. Τα προηγούμενα χρόνια εκτελέσαμε περισσότερες από 200 ασκήσεις ετοιμότητας, στις οποίες εξετάσαμε κάθε ενδεχόμενο σενάριο. Τρεις μήνες πριν από την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη είχαμε πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας η οποία είχε ως σενάριο επίθεση σε τρένα.

Μπορούν οι διοργανωτές να είναι όντως προετοιμασμένοι για όλα;

Ελπίζουμε ότι είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους με όλα τα ανθρωπίνως δυνατά μέσα. Εάν η Ελλάδα με όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία, τότε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να το πράξει. Ξοδεύουμε 1,2 δισ.Ευρώ για την ασφάλεια, πολύ περισσότερα από τις δυνατότητές μας. Μόλις περάσαμε με άριστα τη δυσκολότερη άσκηση, την υποδοχή της εθνικής μας ομάδας από χιλιάδες οπαδούς στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν η μεγαλύτερη δοκιμαστική εκδήλωση για την Αστυνομία.

Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου σας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το πρόβλημα των χούλιγκανς πέρασε και από άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ και το πόλο.

Όχι αυτό το παρατηρούμε μόνο στο ποδόσφαιρο. Για τους Ολυμπιακούς δεν υφίσταται κίνδυνος. Και το φαινόμενο δεν είναι συγκρίσιμο με τη Μεγάλη Βρετανία ή με την τραγωδία των Βρυξελλών. Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε . Υπαίτιοι? Για την εξέλιξη αυτή είναι 5.000 ή 6.000 άτομα, οι οποίοι είναι οπαδοί τριών ή τεσσάρων ποδοσφαιρικών ομάδων.  Η κυβέρνησή μας έχει προβεί στη λήψη μέτρων.  Όταν ξεκινήσει η νέα περίοδος στο πρωτάθλημα θα εφαρμοσθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. 

Κατά πόσο οι καθυστερήσεις στα ολυμπιακά έργα δυσκολεύουν τον έγκαιρο έλεγχο και τη φρούρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ;

Για εμάς οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι μία διευρυμένη έννοια η οποία περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που σχετίζονται με τους Αγώνες και όχι μόνο τα στάδια :  Δορυφορικές κεραίες, ξενοδοχεία για τους επισκέπτες των Αγώνων ή τα πλοία στον Πειραιά θα φρουρούνται από εμάς.  Μετά την ολοκλήρωση των έργων οι εγκαταστάσεις ελέγχονται εξονυχιστικά, κλειδώνονται και είναι υπό συνεχή επιτήρηση με προσωπικό και κάμερες.

Μερικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προπάντων το Ολυμπιακό Στάδιο, θα παραδοθούν στις 10 Αυγούστου, τρεις ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων και έτσι δεν θα μπορούν να κλειδωθούν τον Ιούλιο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Όλα θα γίνουν στην ώρα τους.  Στις εγκαταστάσεις εκείνες στις οποίες παρουσιάζονται καθυστερήσεις έχουμε ήδη εγκαταστήσει  προσωπικό ασφαλείας και φρουρούνται ήδη πριν την παράδοσή τους.  Όλοι αυτοί που εργάζονται είναι διαπιστευμένοι και κανένας άλλος δεν εισέρχεται σε αυτές.  Οι καθυστερήσεις δεν σχετίζοναι με τις ίδιες τις εγκαταστάσεις αλλά με τον περιβάλλοντα χώρο ο οποίος έχει για εμάς την ίδια προτεραιότητα όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας.

Στην προσπάθεια σας για ασφαλείς Αγώνες απαιτείται πάντα διπλωματική δεξιοτεχνία.  Πόσο εύκολα είναι να εξηγήσετε στον λαό σας την συνεργασία με την Βορειοατλαντική Συμμαχία,  μετά την διένεξη στην Κύπρο και τους βομβαρδισμούς στου ΝΑΤΟ στη Σερβία ;

Το ΝΑΤΟ μας υποστηρίζει ανάλογα με τις ανάγκες μας.   Από την άλλη πλευρά όμως το ΝΑΤΟ εν θα αποστείλει στρατεύματα ώστε να υπάρχουν στρατιώτες που θα περιπολούν στους δρόμους.  Μιλάμε για επιτήρηση του εναέριου χώρου, της θάλασσας και την ανταλλαγή πληροφοριών.  Η κοινή γνώμη δεν ανησυχεί για αυτό.  Υποσχόμαστε στις 200 χώρες που παίρνουν μέρος στους Αγώνες ότι στην Αθήνα θα συναντήσουν μια ασφαλή γιορτή του αθλητισμού.  Η υπόσχεση είναι σημαντικότερη από τις επιφυλάξεις μερικών ανθρώπων.

Όταν πρόσφατα δηλώσατε ότι δεν έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» προκαλέσατε σύγχυση στους πολίτες.

Δεν το είπα έτσι.  Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις δύο εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις.  Για όλες τις δολοφονίες συλλάβαμε τους δράστες και τους φυλακίσαμε, άρα το εκτελεστικό μέρος της οργάνωσης έχει εξολοθρευτεί και δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω ζημιά.  Ωστόσο παραμένουν ανοικτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τι απέγινε η γραφομηχανή και το πιστόλι που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.  Γνωρίζουμε συνεργούς των δραστών με το κωδικό τους όνομα και όχι με το πραγματικό.   Γι αυτό ο φάκελος παραμένει ανοικτός.

Θεωρείται ανοικτή έκφραση δυσπιστίας το γεγονός ότι μερικές ολυμπιακές αποστολές θέλουν να φέρουν στην Αθήνα δικές τους δυνάμεις ασφαλείας ;

Το θέμα της ασφάλειας υπόκειται στη δική μας ευθύνη.  Ξένες δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες νόμους και μη φέρουν όπλα στα στάδια.

Κατά πόσο θα αλλάξουν το πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ;

Εμείς θέλουμε να λάβουμε όλα τα μέτρα με διακριτικότητα.  Θέλουμε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για πεδίο μάχης.  Οι επισκέπτες πρέπει να απολαύσουν τους Αγώνες χωρίς τα μέτρα ασφαλείας να δημιουργούν προβλήματα σε αυτούς και στους Αθηναίους πολίτες.  Για εμάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως ένα παιδί που μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει στο σπίτι του.  Και ο Ηρακλής θα προστατεύσει το παιδί με την ασπίδα του.

Θα συμπεριφερθείτε με την ίδια ευαισθησία και απέναντι στους ζητιάνους, τους ναρκομανείς και τους πλανόδιους πωλητές;  Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης η Αθήνα πρόκειται να «καθαριστεί».

Πρόκειται για αναληθή δημοσιεύματα, στα οποία υπήρξε διόρθωση.  Η συζήτηση βασίστηκε σε παρανοήσεις.  Εμείς δεν θα προβούμε σε τέτοιες ενέργειες, επειδή δεν λύνουν το πρόβλημα, εάν βέβαια αυτό υπάρχει.  Οι ενέργειες στις οποίες θα προβούμε δεν σημαίνουν επέμβαση στη  ζωή της Αθήνας.  Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιχειρήσουμε να αλλάξουμε το πρόσωπο της Αθήνας, η οποία ως προς αυτό θα παραμείνει όπως ήταν πάντα. 

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις