Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Αύγουστος 200410-08-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στον τηλεοπτικό σταθμό BBC World.

10-08-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στον τηλεοπτικό σταθμό BBC World.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10/8/2004

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνδέονται με τις ρίζες μας, με την ιστορία και τη φιλοσοφία μας, με ό,τιδήποτε αγαπάμε σαν έθνος. Έχουμε λοιπόν τη μοναδική ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο πως θέλουμε να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε ζωντανά στην πρωινή εκπομπή «The World today» στο σταθμό BBC World. Ο κ. Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον δημοσιογράφο David Eades, είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν το βαθμό προετοιμασίας της χώρας μας σε θέματα ασφάλειας, 3 μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το σύνολο του Σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας και την εξέλιξη της εφαρμογής των μέτρων.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της συνέντευξης:

Κύριε Βουλγαράκη, σας ευχαριστώ που είστε σήμερα μαζί μας. Έχετε στα χέρια σας ένα απίστευτα δύσκολο έργο.
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο το έργο μας. Από τη στιγμή όμως που γνωρίζουμε ότι κάναμε ο,τιδήποτε μπορούσαμε, αισθάνομαι σίγουρος.

Ξεκαθαρίσατε ότι η Ελλάδα είχε αποκλειστικά την ευθύνη της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακριβώς. Και για αυτό το λόγο άλλωστε ξοδέψαμε τόσα χρήματα. Γι´ αυτό το λόγο εμπλέκονται στο σχεδιασμό τόσοι άνθρωποι.

Παρ´όλα αυτά φαίνεται ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πρόκειται να έρθουν με δικό τους προσωπικό ασφάλειας. Φαντάζομαι ότι και οι Ισραηλινοί το έχουν κάνει στο παρελθόν και θέλουν να το κάνουν και τώρα.
Όχι. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το σχεδιασμό στους αρμόδιους ασφάλειας των 202 χωρών ένα μήνα πριν. Γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουμε, τις προετοιμασίες μας, όλα όσα έχουν γίνει, και μέσα από την υποστήριξη που παρέχει σε εμάς η Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα των πιο σημαντικών χωρών στην προετοιμασία τέτοιων διοργανώσεων. Συνεπώς μπορούμε να παρέχουμε το ασφαλές περιβάλλον που εμείς θέλουμε. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι λαμβάνεται το μέγιστο επίπεδο μέτρων που μπορεί αν λάβει οποιαδήποτε χώρα διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες.

Aρα μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι δεν θα υπάρχουν Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις εδώ.
Κοιτάξτε, μιλάμε για 70.000 άτομα που εμπλέκονται στο σχεδιασμό ασφάλειας, από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις Μυστικές Υπηρεσίες. Έχουμε δοκιμάσει το σύστημά μας μέσα από 200 επιχειρησιακά σχέδια, πολλές ασκήσεις ετοιμότητας και test events. Είχαμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ελλείψεις, να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας…

Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Φανταζόσαστε πριν 7 χρόνια ότι τα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας θα άλλαζαν σε τέτοιο βαθμό. Θα αναλαμβάνατε και πάλι αυτήν την πρόκληση;
Κοιτάξτε, για εμάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν γνωρίζω αν η χώρα μας θα επιθυμούσε να αναλάβει τους Αγώνες γνωρίζοντας το διεθνές περιβάλλον και όλες αυτές τις προετοιμασίες που θα έπρεπε να γίνουν. Παρ? όλο που υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το δικό μας παιδί και αισθανόμαστε ότι το παιδί επιστρέφει στην αγκαλιά της μητέρας του. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνδέονται με τις ρίζες μας, με την ιστορία και τη φιλοσοφία μας, με ο,τιδήποτε αγαπάμε σαν έθνος. Έχουμε λοιπόν τη μοναδική ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο πώς θέλουμε να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι υπόθεση όλων μας.

Από το  Γραφείο Τύπου/Υ.Δ.Τ. διατίθεται κύκλωμα διάρκειας 4 λεπτών με τη συνέντευξη του κ. Υπουργού στο BBC κατά τις ώρες 14:00 και 14:15. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210 7481644 (κ. Παναγιώτης Κίτσιος)

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. :  210 6977505
                                         Fax  :  210 6929764
                                     e-mail   : elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις