Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Ιούλιος 200409-07-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF

09-07-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9/7/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιος Βουλγαράκης παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στο υψηλής τηλεθέασης πρωϊνό, ενημερωτικό μαγκαζίνο του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, που μεταδίδεται συγχρόνως και από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, με κύριο θέμα τα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Υπουργός από χθες στο Βερολίνο και σε συνέχεια της χθεσινοβραδινής του συνάντησης με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, κ. Otto Schilly.

Το περιεχόμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ερώτηση: Σε 34 ημέρες αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρόκειται να είναι οι
ασφαλέστεροι όλων των εποχών;

Απάντηση: Για εμάς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι το ιδιαίτερο. Συνδέονται με την παράδοσή μας, με εμάς τους ίδιους. Είναι κάτι μοναδικό για εμάς, γι αυτό θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να δώσουμε εκείνο το περιβάλλον ασφάλειας, που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν αυτό το μεγάλο γεγονός. Και θα ήταν μεγάλη τιμή για εμάς, αν όλοι οι Ευρωπαίοι συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, σε αυτές τις μοναδικές στιγμές της Ηπείρου μας. Κάνουμε, επομένως, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Ερώτηση: Χθες βράδυ είχατε συνομιλία με τον κ. Σίλλυ. Προφανώς για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων;

Απάντηση: Κατ´ αρχήν, τον ενημέρωσα για τα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων με κάθε λεπτομέρεια. Πρέπει να πω ότι η Γερμανία, μαζί με άλλες έξι χώρες, μας συμβούλευσε από την αρχή για το πώς θα σχεδιάσουμε τα μέτρα ασφάλειας. Από κοινού, κάναμε πολλές εκπαιδευτικές ασκήσεις, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την τεχνική μας σε
πολλούς τομείς. Είχα λοιπόν τη δυνατότητα να ενημερώσω τον κ. Σίλλυ για το πώς έχει σχεδιαστεί το όλο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ, φυσικά, συζητήσαμε και τις δυνατότητες συνεργασίας ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου σε 2 χρόνια.

Ερώτηση: Στην Αθήνα, την πόλη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, περιμένετε 2 εκατομμύρια επισκέπτες, καθώς και πολλές εκατοντάδες επισήμων. Η πόλη θα είναι υπερφορτωμένη. Μπορεί να υπάρξει 100% εγγύηση ασφάλειας;

Απάντηση: Κατ? αρχήν, πρέπει να σας πω ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 12 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός δηλαδή μεγαλύτερος του συνολικού πληθυσμού. Είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή την πραγματικότητα και ξέρουμε πώς να προσφέρουμε φιλοξενία. Βεβαίως, από τη δική μας την πλευρά, έχουμε σχεδιάσει ένα ευρύ πλέγμα ασφάλειας, μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί το γεγονός ότι πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προσφέρουμε ασφαλείς Αγώνες. Έχουμε δαπανήσει ένα δις Ευρώ μόνο για το θέμα της ασφάλειας, ενώ έχουν εμπλακεί 70.000 άνθρωποι από όλα τα σώματα ασφάλειας: την αστυνομία, το στρατό, την ακτοφυλακή κ.λπ. Έχουμε κάνει, με μία λέξη, κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ερώτηση: Σας έχουν περιέλθει πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις;   

Απάντηση: Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, καμία πληροφορία, καμία ένδειξη, ούτε και στις άλλες ξένες Υπηρεσίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, περί ύπαρξης απειλής. Σχετικά με αυτό, να σας πω ότι, με την ευκαιρία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, πραγματοποιήσαμε πριν λίγες ημέρες μία μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, που πανηγύρισαν το γεγονός αυτό.  Αυτό ήταν για εμάς ένα πολύ μεγάλο τεστ. Νομίζω, επομένως, ότι η Ελλάδα είναι μία πολύ καλή, φιλική χώρα, που προσφέρει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να απολαύσουμε  όλοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ερώτηση: Δεν θα αποφύγω μια τελευταία ερώτηση. Τί θα γίνει με τον Oττο Ρεχάγκελ; Θα θέλαμε και εμείς να γιορτάσουμε κάποτε όπως και εσείς.

Απάντηση: Εμείς θέλουμε να τον κρατήσουμε στην Ελλάδα. Αποδείχθηκε σπουδαίος στρατηγός και αξιοποίησε ιδανικά τις δυνατότητες των Ελλήνων παικτών. Κατανοώ βεβαίως ότι στην καρδιά του έχει την πατρίδα του. Και αυτό, είναι το μοναδικό σημείο στον οποίο δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε με τον κύριο Σίλλυ.          
               
  
                
  

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις