Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200407-10-2004: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

07-10-2004: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7/10/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σύσκεψη, με θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στη μεταολυμπιακή περίοδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο Υπουργός Εθνικής Aμυνας, κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης  και ο Πρόεδρος της Εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα», κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

Συμμετείχαν επίσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Αγγελάκος, ο Διευθυντής Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του Γ.Ε.ΕΘ.Α., Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), Υποστράτηγος κ. Σωτήριος Τσενές και ο Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), Υποστράτηγος κ. Βασίλειος Τσιατούρας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων ως εξής:« Όπως ξέρετε είχαμε σήμερα μία ευρύτατη σύσκεψη με αντικείμενο την φύλαξη των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου αυτές να παραδοθούν στους τελικούς φορείς, στους τελικούς αποδέκτες, οι οποίοι θα παραλάβουν τις εγκαταστάσεις και θα τις διαχειριστούν.

Η διαδικασία την οποία αποφασίσαμε είναι ότι η φύλαξη, η αστυνόμευση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, την οποία έχουν ήδη αναλάβει 1300 άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού, θα ενισχυθεί για όσο χρόνο χρειαστεί, έως ότου αυτές οι εγκαταστάσεις παραδοθούν στους τελικούς αποδέκτες. Παράλληλα επιδιώκεται η επιτάχυνση της διαδικασίας της παράδοσης των εγκαταστάσεων στους φορείς οι οποίοι πρόκειται να τις παραλάβουν.

Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη αποστείλει αίτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να επανεργοποιηθεί η λειτουργία των καμερών οι οποίες υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά την περιουσία των πολιτών και ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί η πιο συντονισμένη παράδοση των εγκαταστάσεων με διαπίστευση των ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούν να καθαρίσουν τις εγκαταστάσεις αυτές και θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να κλειδώσουμε τις εγκαταστάσεις και να τις φυλάξουμε έως ότου παραδοθούν.

Συνεπώς η διαδικασία που κάναμε σήμερα είχε συντονιστικό περιεχόμενο και νομίζω ότι θα υπάρξει μία πολύ καλή και αποτελεσματική φρούρηση των εγκαταστάσεων μέχρι αυτές να παραδοθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ η Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004» είχε ζητήσει από εσάς με έγγραφο της να φυλάξετε τις εγκαταστάσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι τελείως διαφορετική η διαδικασία η οποία υπήρχε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και τη περίοδο τη σημερινή. Είναι άλλο πράγμα η αστυνόμευση των εγκαταστάσεων και άλλο πράγμα η φρούρηση των εγκαταστάσεων. Η φρούρηση των εγκαταστάσεων προϋποθέτει  χιλιάδες ανθρώπους, μαγνητικές πύλες, σύστημα διαπιστεύσεων, προϋποθέτει δηλαδή μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες στη σημερινή περίοδο είναι αδύνατο να γίνουν. Ενδεικτικά να σας πω ότι το Ολυμπιακό χωριό την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων φυλασσόταν από 1800 αστυνομικούς και στρατιωτικούς, οι οποίοι φρουρούσαν 18.000 αθλητές μέσα σε ένα περιβάλλον σχεδόν απόλυτης ασφάλειας διότι υπήρχαν οι κάμερες όπως ξέρετε, υπήρχαν οι περιφράξεις με ηλεκτρονικά συστήματα κ.λ.π..

Σήμερα μιλάμε για ένα διαφορετικό περιβάλλον, διότι καταρχήν μιλάμε για κτίρια και για εγκαταστάσεις και ότι έχουν αυτές εσωτερικά. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει ουσιαστικά και το οποίο θα επιταχυνθεί, είναι να υπάρξει ο καθαρισμός των κτιρίων από τα μηχανήματα, από το εσωτερικό τους και να μεταφερθούν όπου χρειάζεται να μεταφερθούν. Αυτό δεν το ξέρουμε εμείς, πολλά είναι νοικιασμένα και πολλά θα μεταφερθούν αλλού. Στη συνέχεια αφού τα κτίρια καθαριστούν από τα εσωτερικά μηχανήματα και ότι άλλο έχουν, θα κλειδωθούν και βέβαια η αστυνόμευση τους θα είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο συντονισμένη. Εμείς για όσο διάστημα χρειαστεί και για όσο χρόνο απαιτηθεί θα έχουμε τον σχεδιασμό σε εξέλιξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η περαιτέρω φρούρηση, τι εκτιμάται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία να επιταχυνθεί η διαδικασία παράδοσης των εγκαταστάσεων στους τελικούς αποδέκτες διότι αυτό στη συνέχεια θα είναι αντικείμενο, δηλαδή η φύλαξη θα είναι αντικείμενο της εταιρείας ή του φορέα, ο οποίος θα παραλάβει την εγκατάσταση. Υποθέτω μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι το απώτατο όριο, απώτατη ημερομηνία στην οποία οι εγκαταστάσεις αυτές με κάποιο τρόπο θα έχουν παραδοθεί στους τελικούς αποδέκτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ποια είναι τα ειδικότερα μέτρα που αποφασίσατε σήμερα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο μας έχει αποδοθεί, το οποίο προβλέπει τους χρόνους στους οποίους οι εγκαταστάσεις στο εσωτερικό τους θα καθαρίζονται και στη συνέχεια θα παραδίδονται προς φρούρηση και μετά προς χρήση εκεί που πρέπει να παραδοθούν. Ήδη κάποιες εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο έχει τοποθετήσει ένα δικό του σύστημα φύλαξης με φύλακες τους οποίους έχει. Παράλληλα ενεργοποιούνται κάποιες διαδικασίες για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα μπορέσει να κάνει τη φύλαξη των κτιρίων. Θέλω να πω δηλαδή με λίγα λόγια ότι αυτό που σήμερα αποφασίσαμε είναι ένα πακέτο πραγμάτων το οποίο έχει να κάνει με τέσσερις διαφορετικές παραμέτρους: Πρώτον την ενίσχυση της φύλαξης από Στρατό και Αστυνομία για όσο διάστημα απαιτηθεί. Δεύτερον την επιτάχυνση των διαδικασιών παράδοσης των κτιρίων στους τελικούς φορείς. Τρίτον τον καθαρισμό των κτιρίων ο οποίος θα επιτρέψει στη συνέχεια το κλείδωμα τους και συνεπώς θα κάνει ευκολότερη τη φύλαξη τους. Τέταρτον την ενεργοποίηση διαδικασιών οι οποίες θα επιτρέψουν να προσληφθούν οι ειδικοί φύλακες προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο Στρατός και η Αστυνομία οι οποίοι έχουν άλλα καθήκοντα και έτσι οι εγκαταστάσεις αυτές να μπορούν να φυλαχθούν ευκολότερα και με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία υπάρχουν»

    

  Φωτογράφος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες:  τηλ.: 2106977505
                                            Fax: 2106929764
                                         E-mail: elasgrty@mopo.gr

 

 

syskepsi_oe1.jpg
syskepsi_oe2.jpg
syskepsi_oe3.jpg
syskepsi_oe4.jpg
syskepsi_oe5.jpg

Τελευταίες Αναρτήσεις