Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Ιούλιος 200401-07-2004: Ξεκινά η εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας

01-07-2004: Ξεκινά η εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1/7/2004

                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχίζει σήμερα, 1 Ιουλίου 2004, η περίοδος επιχειρησιακής προσαρμογής, της τελικής δοκιμασίας και εφαρμογής των Σχεδίων και μέτρων Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου 2004.

Από σήμερα ξεκινά και η σταδιακή τοποθέτηση των Διοικητών Ασφάλειας Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, καθώς και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφάλειας στην Αθήνα και στις υπόλοιπες Ολυμπιακές Πόλεις.

Σύμφωνα με τον Σχεδιασμό, πριν την παραλαβή κάθε Εγκατάστασης από την Ελληνική Αστυνομία, θα προηγείται έλεγχος Ασφάλειας (Sweep) από ειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και αφού διαπιστωθεί ότι είναι «καθαρή» (clean) θα ακολουθήσει το «κλείδωμά της» (lock down). Από εκείνη τη στιγμή, οτιδήποτε εισέρχεται (πρόσωπα, οχήματα, αντικείμενα) στην Εγκατάσταση, θα υπόκειται στη διαδικασία ελέγχου πρόσβασης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι από τα μέσα Ιουλίου, τίθεται σε λειτουργία ο Θάλαμος Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.), με σκοπό τη διαχείριση κυκλοφορίας στο Νομό Αττικής. Ο Θ.Ε.Π.Ε.Κ., υπάγεται απευθείας στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Στις λειτουργίες του εκπροσωπούνται το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων – ΑΘΗΝΑ 2004, το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Συγκοινωνιακοί Φορείς (ΟΑΣΑ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ, κ.τ.λ.).

Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός καλύπτει στο σύνολό του τα θέματα ασφάλειας Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, χώρων υποδοχής και διαμονής, ρύθμισης κυκλοφορίας και ασφάλειας μεταφορών, προστασίας των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας και των επισήμων. Επίσης, καλύπτει θέματα ασφάλειας αστικής περιοχής των Ολυμπιακών Πόλεων, προστασίας ζωτικών για τους Αγώνες Εγκαταστάσεων και Υποδομών, ασφάλειας Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικά το σύνολο της επικράτειας πριν και κατά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο πλαίσιο της έναρξης εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης πραγματοποίησε επίσκεψη, μεταξύ άλλων, στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις όπου τόνισε τα εξής: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελληνική Αστυνομία αλλά για όλες τις δυνάμεις οι οποίες έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της Ολυμπιακής Ασφάλειας. Σήμερα λοιπόν ξεκινά ουσιαστικά η εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού που τόσο συστηματικά έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, όλη αυτή την περίοδο. Σήμερα σιγά σιγά οι δυνάμεις τοποθετούνται στις θέσεις τους. Ο καθένας θα ξέρει ακριβώς τι θα κάνει, που θα είναι, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του, ποιο θα είναι το ωράριό του. Βαθμιαία θα αναπτύσσεται η δύναμη αυτή και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, μέχρι περίπου τα μέσα του μηνός θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι τοποθετήσεις όλων των ανθρώπων. Σήμερα είναι ένα στάδιο, ένα πρώτο στάδιο, που αρχίζουν και τοποθετούνται οι αστυνομικοί. Όπως καταλαβαίνεται για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινάνε σήμερα, ξεκινάνε σήμερα για την Ελληνική Αστυνομία, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τα Σώματα Ασφαλείας, για το Λιμενικό, για όλους. Από σήμερα εμείς μπαίνουμε ουσιαστικά σε Ολυμπιακή περίοδο. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι συμβάλλουν στην τιτάνια προσπάθεια και να ζητήσω την κατανόηση των πολιτών και τη συμπαράστασή τους για το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε».

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. : 210 6977505
Fax : 210 6929764
e-mail : elasgrty@mopo.gr

   

  

 

image1.jpg
image2.jpg
image3.jpg
image4.jpg
image5.jpg
image6.jpg
image7.jpg

Τελευταίες Αναρτήσεις