Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 20049-2-2004: «ΜΠΛΕ ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2004» : Ολοκληρώθηκε η τριήμερη διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας

9-2-2004: «ΜΠΛΕ ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2004» : Ολοκληρώθηκε η τριήμερη διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 9-2-2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε χθες (8-2-04) με επιτυχία  η τριήμερη διακλαδική άσκηση ετοιμότητας Ολυμπιακής Ασφάλειας, με την κωδική ονομασία «ΜΠΛΕ ΟΔΥΣΣΕΙΑ». Η άσκηση, διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α), στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Συμβούλιο Δαχείρισης Κρίσεων κατά τη διάρκεια της άσκησης, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Φώτιου Νασιάκου

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 1967 άτομα από 20 Φορείς – Υπηρεσίες , καθώς και 120 Έλληνες και Ξένοι παρατηρητές. Συγκεκριμένα, έλαβε μέρος προσωπικό των κύριων Φορέων Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα, Ε.Υ.Π.), των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στελέχη της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004», της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.). Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Επικοινωνιών και Μεταφορών, Υγείας και Πρόνοιας, Ανάπτυξης, καθώς και στελέχη του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.), του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.).

Επιπλέον, συμμετείχαν ως παρατηρητές, εκπρόσωποι των χωρών της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ), αλλά και της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, και της Ολλανδίας. Επίσης, ως παρατηρητής, συμμετείχε ο κ. Santiago de Sicart, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και εκπρόσωποι χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η άσκηση, προσομοιωμένη σε Ολυμπιακό Περιβάλλον, ξεκίνησε με ροή πληροφοριών και εμβόλιμα Ολυμπιακά Συμβάντα, διαφορετικών περιπτώσεων και έντασης, σε συνδυασμό με πολλά τηλεφωνήματα ενδιαφερομένων μερών προς τον Τομέα Ασφάλειας. Σε δεύτερη φάση, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο αντιμετώπισης Χ.Β.Ρ.Π. απειλών, μετά την πραγματοποίηση έκρηξης, με προσομοιωμένη χημική ουσία, στο σταθμό του Ο.Σ.Ε. στον Πειραιά. Στο κρίσιμο αυτό περιβάλλον ασφάλειας προστέθηκε και ομηρία σε ιστιοφόρο που έπλεε στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας Αττικής. Για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, υπήρξε κλιμάκωση των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων Φορέων, από το Τακτικό έως και το Στρατηγικό Επίπεδο. Σε τρίτη φάση, το βράδυ του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η Χ.Β.Ρ.Π. ανταπόκριση με τη συντονισμένη δράση της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ.), των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Χ.Β.Ρ.Π. Περιστατικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ειδικής Διακλαδικής Μονάδας Υγειονομικού Π.Β.Χ. Αμύνης των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, η τρίτη φάση ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με τη δυναμική επέμβαση της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) του Λιμενικού Σώματος στο περιστατικό της ομηρίας στη θάλασσα και την απελευθέρωση των ομήρων.
Η άσκηση, κατά γενική ομολογία, ήταν επιτυχής στα αντικείμενα που δοκιμάστηκαν. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο πλαίσιο της αποτίμησης που έχει δρομολογηθεί, θα βοηθήσουν στις απαραίτητες βελτιώσεις και προσαρμογές του Σχεδιασμού της Ολυμπιακής Ασφάλειας. 

    Για περισσότερες πληροφορίες  τηλ.: 210-6924558
                                               Fax: 210-6929764
                                            E-mail: elasgrty@mopo.gr

Φωτογραφικό υλικό της άσκησης θα βρείτε στην Ιστοσελίδα του Υ.Δ.T.: www.ydt.gr, καθώς και στην Ιστοσελίδα του Α.Π.Ε.: www.ana.gr (Ολυμπιακοί 2004 – φωτογραφίες).

Τελευταίες Αναρτήσεις