Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάρτιος 200430-03-2004: Προστασία κοινού από τις Νιγηριανές απάτες

30-03-2004: Προστασία κοινού από τις Νιγηριανές απάτες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 /3 /2004 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα τελευταία έτη, παρατηρείται μια συνεχής αύξηση αποστολής επιστολών από τη Νιγηρία, σε επιχειρηματίες και άλλους πολίτες, οι οποίες έχουν ως στόχο την απάτη και το ξέπλυμα χρήματος.

Ειδικότερα, άτομα από τη Νιγηρία, αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, που προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κ.λ.π.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία αυτή υψηλό ποσοστό αμοιβής. Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κ.λ.π.), χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά και ψεύτικα ονόματα ή προφασίζονται σχέση τους με «διάσημα» ή «σημαντικά» πρόσωπα.

Στο παρελθόν, η προσέγγιση των επιχειρηματιών ή άλλων φορέων (εμπορικών επιμελητηρίων κ.λ.π.), γινόταν κυρίως μέσω ταχυδρομικών επιστολών. Την τελευταία όμως διετία γίνεται κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Στις επιστολές αυτές, περιγράφουν τον τρόπο, με τον οποίο απέκτησαν τα υπό μεταφορά κεφάλαια και ζητούν από τους παραλήπτες των επιστολών να τους γνωστοποιήσουν τον αριθμό τηλεφώνου τους, fax και κυρίως του τραπεζικού λογαριασμού που διαθέτουν, ώστε  να γίνουν οι περαιτέρω συνεννοήσεις για την μεταφορά των κεφαλαίων. Τα ποσοστά κέρδους που υπόσχονται είναι δελεαστικά και όταν ο παραλήπτης εκδηλώσει επιθυμία συνεργασίας, ζητούν να τους καταβάλλει και μια προκαταβολή ως φόρο για την μεταφορά των χρημάτων. Οι απάτες, που διαπράττονται με αυτή τη μέθοδο, αποτελούν φαινόμενο με παγκόσμια διάσταση, που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και την Interpol.

Με αυτόν τον τρόπο συναλλαγής, το κοινό διατρέχει τον κίνδυνο να εξαπατηθεί αλλά και να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για παράβαση του   Ν. 2331/95 περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εφ` όσον μεταφερθούν στους λογαριασμούς του παράνομα κεφάλαια. Για το λόγο αυτό, συνιστάται στους πολίτες-παραλήπτες τέτοιου είδους επιστολών και e-mail, να θέτουν αυτές αμέσως υπόψη των Αστυνομικών Αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες:  τηλ.: 2106977505
                                            Fax: 2106929764
                                         E-mail: elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις