Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Απρίλιος 200429-04-2004: Τετραήμερη άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας με την κωδική ονομασία «OLYMPIC GUARDIAN II» (Αθήνα, 13 έως 16 Μαΐου 2004)

29-04-2004: Τετραήμερη άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας με την κωδική ονομασία «OLYMPIC GUARDIAN II» (Αθήνα, 13 έως 16 Μαΐου 2004)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29/4/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινά την Πέμπτη 13 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 Μαΐου 2004, η άσκηση Oλυμπιακής Aσφάλειας, με την κωδική ονομασία «OLYMPIC GUARDIAN  II», που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Είναι η όγδοη κατά σειρά άσκηση που διοργανώνει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αποτελεί τη συνέχεια της άσκησης «OLYMPIC GUARDIAN Ι», η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Πρόκειται για άσκηση επί χάρτου, σε Πολιτικό-Στρατηγικό επίπεδο, ενταγμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. Βασίζεται σε σενάρια αντιτρομοκρατικής αντίδρασης και διαχείρισης συνεπειών σε προσομοιωμένο Ολυμπιακό Περιβάλλον.

Στην άσκηση, που  θα διεξαχθεί από κοινού με τις Η.Π.Α. (χώρα μέλος της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας), θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των λοιπών χωρών της Ο.Σ.Ο., καθώς και παρατηρητές από διάφορες χώρες και διεθνείς Οργανισμούς. Θα συμμετέχουν συνολικά 300 άτομα περίπου.

Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά σε άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας θα λάβουν ενεργά μέρος  μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας (ΣΥ.Σ.Ο.Α.),  που ως γνωστόν συγκροτείται υπό την προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και τη συμμετοχή των Υπουργών: Εξωτερικών, Εθνικής Aμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αναπληρωτή Πολιτισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, Επικρατείας και της  Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004». Στο Συντονιστικό Συμβούλιο Ολυμπιακής Ασφάλειας μπορούν να προσκληθούν και άλλοι Υπουργοί, Υφυπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, όταν συζητούνται θέματα αρμοδιότητάς τους.

Επίσης, θα συμμετέχουν μέλη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο συγκροτείται υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς  και εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των ανωτέρω Συμβουλίων από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων,  έχουν ήδη διεξαχθεί οι ακόλουθες ασκήσεις:

 • Επί χάρτου:
  • «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» – Νοέμβριος 2001 
  • «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» – Μάιος 2002 
  • «ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ» – Μάιος 2003
  • «ΠΥΡΙΝΗ ΡΟΜΦΑΙΑ» – Σεπτέμβριος 2003
 • Με τη συμμετοχή δυνάμεων:
  • «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» – Νοέμβριος 2002
  • «ΜΠΛΕ ΟΔΥΣΣΕΙΑ» – Φεβρουάριος 2004
 • Επί χάρτου και με τη συμμετοχή δυνάμεων:
  • «ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ»  – Μάρτιος 2004

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης  του προγράμματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν προγραμματιστεί και άλλες ασκήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν μέχρι την έναρξη των Αγώνων.

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ.:  210 6977505
                                              Fax : 210 6929764
                                         e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις