Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάιος 200428-05-2004: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού

28-05-2004: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα,  28/5/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιος Βουλγαράκης συναντήθηκε σήμερα (28-5-04), στις 12.30 ώρα, με τον Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, κ. Γεώργιο Ορφανό, προκειμένου να συζητήσουν για τα φαινόμενα βίας στους αγωνιστικούς χώρους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρέστησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Φώτιος Νασιάκος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε:
«Γνωρίζετε ότι το ζήτημα της βίας στα γήπεδα είναι πολύ μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία εδώ και παρά πολλά χρόνια και, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει  με ιδιαίτερη ένταση έρθει στο φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αμαυρώνει τα αθλητικά γεγονότα αυτά κάθ` αυτά, αλλά να δημιουργεί και πολλά αλλά ευρύτερα προβλήματα στις πόλεις και στους ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να απολαμβάνουν αυτά τα μεγάλα γεγονότα.
Έχουν γίνει παρά πολλές προσπάθειες κατά καιρούς τα θέματα αυτά να αντιμετωπισθούν, έχουν ψηφιστεί νόμοι, έχουν γίνει διατάγματα και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες. Θεωρούμε ότι η υπόθεση έχει φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο,  πρώτα διότι δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά και δεύτερο διότι η κοινωνία και οι φορείς γενικά  είναι ώριμοι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν  σε μία σοβαρή και συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό.
Με το συνάδελφό μου το κ. Ορφανό είχαμε πει ότι αμέσως μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα γίνει μία καταρχήν συνάντηση για να δούμε τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να γίνει, ούτως ώστε να μπορέσουμε από το επόμενο πρωτάθλημα να έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από ένα πλέγμα αποφάσεων που θα έχει προηγουμένως αποφασισθεί, να διασφαλιστεί το πρωτάθλημα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες, από τέτοιους είδους έκτροπα και τέτοιου είδους περιπλοκές. Έγινε λοιπόν σήμερα όπως είδατε μια παρά πολύ μεγάλη σύσκεψη. Αναλύσαμε όλα τα ενδεχόμενα και συζητήσαμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές. Διαπιστώσαμε καταρχήν ότι νομοθεσία υπάρχει, πλην όμως δεν εφαρμόζεται. Ουσιώδεις διατάξεις της νομοθεσίας παραμένουν «εν ύπνω», ενώ είναι πραγματικά διατάξεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την υποδομή για κάτι διαφορετικό. Διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχουν τμήματα αυτών των διατάξεων τα οποία πρέπει να βελτιωθούν προκειμένου ο υπάρχων νόμος να γίνει πιο αποτελεσματικός, να γίνει πιο ουσιαστικός και σε τελική ανάλυση να λειτουργήσει. Εξετέθησαν απόψεις, αξιολογήθηκαν προτάσεις και αξιολογήθηκαν επίσης και μέτρα τα οποία όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη είχαν να προτείνουν.
Το αποτέλεσμα της σύσκεψης είναι το εξής. Ξεκινάει από την επόμενη βδομάδα με επισπεύδοντα τον Υφυπουργό Αθλητισμού, ένας ευρύτατος διάλογος ο οποίος θα αφορά καταρχήν τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς. Αναφέρομαι στην  ΕΠΟ, στην ΕΠΑΕ, στις ΠΑΕ, στις ΚΑΕ και σε όλες εν πάσει περιπτώσει τις Ενώσεις οι οποίες συμμετέχουν στα πρωταθλήματα τα οποία διεξάγονται. Αναφέρομαι στον ΠΣΑΠ αλλά και σε όλους τους άλλους φορείς των αθλητών. Πέραν αυτών πρέπει να γίνει ένας διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, την ΕΣΗΕΑ, τον ΠΣΑΤ, την ΕΝΑΕ, την ΚΕΔΚΕ, όλους δηλαδή τους κοινωνικούς φορείς  τους οποίους ούτως η άλλως απασχολεί το ζήτημα, το βιώνουν ως πρόβλημα και συμφωνούν ότι πρέπει κάποια στιγμή να παρθεί απόφαση. Αυτός ο διάλογος ξεκινάει από την επόμενη βδομάδα μέσα από συναντήσεις οι οποίες θα γίνονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, για τις οποίες ο κ. Ορφανός θα σας ενημερώνει διεξοδικά.
Καταλυτικός διάλογος θα γίνει και με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων που με επιστολή μας θα ζητήσουμε τους εκπροσώπους τους να έρθουν εδώ στο Υπουργείο και να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σε τελικό βαθμό τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να αποφασισθεί και μπορεί να διασφαλιστεί.
Πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα του Ιουλίου πρέπει όλη η διαδικασία του διαλόγου να έχει καταλήξει. Όλες οι προτάσεις που θα έχουν πέσει στο τραπέζι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να έχουν ενσωματωθεί σε ένα σχέδιο τροποποιητικών διατάξεων του νόμου, το οποίο θα πρέπει μέχρι τότε να έχει αποτυπώσει τη φιλοσοφία της νέας προσέγγισης την οποία εμείς επιθυμούμε, ούτως ώστε να μπορεί να ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα της Βουλής και να έχουμε τη δυνατότητα, με την αρχή του πρωταθλήματος, να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα σελίδα στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.
Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες και μέσα από τις προτάσεις που θα ακολουθήσουν, με την υποστήριξη του κόσμου, με την υποστήριξη των φορέων και με την υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, να μπορούμε να συζητάμε για καλύτερη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, γιατί νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα η ώριμη πλέον κοινωνία να αποδεχτεί ότι πράγματι πρέπει το δάχτυλο να μπει επί τον τύπον των ήλων.» 

     Φωτογράφος Α.Π.Ε/ Αξιώτης Στυλιανός

Φωτογραφίες της συνάντησης υπάρχουν και στο site του Α.Π.Ε. (www.ana.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                               Fax : 210 6929764
                                            e-mail : elasgrty@mopo.gr

 

PHOTO1.JPG
PHOTO2.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις