Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάρτιος 200426-03-2004: Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την αξιολόγηση των μέτρων ασφάλειας κατά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής...

26-03-2004: Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την αξιολόγηση των μέτρων ασφάλειας κατά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα,  26/3/04

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου, ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπό την Προεδρεία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη, με αντικείμενο την αξιολόγηση των μέτρων ασφάλειας, που ελήφθησαν κατά τη διεξαγωγή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Στη σύσκεψη, παρέστησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), Υποστράτηγος Βασίλειος Κωνσταντινίδης και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, συνεχάρη τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και όλο το προσωπικό, για τον άρτιο σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας και την εφαρμογή τους για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε εκτενώς η συνολική αξιολόγηση των μέτρων ασφάλειας. Τα Ολυμπιακού επιπέδου μέτρα ασφάλειας, εφαρμόστηκαν σύμφωνα με τον ειδικό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και τη συνεργασία που υπήρξε με τους τοπικούς φορείς. Ήταν απόλυτα επιτυχή, καθώς δεν σημειώθηκε καμία περίπτωση παραβίασής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας κινήθηκε με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους:

– Τη διασφάλιση ενός απόλυτα ασφαλούς περιβάλλοντος, για τη διεξαγωγή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία των θεατών, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εκπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας.

– Την ισορροπία των μέτρων ασφάλειας, με τον εορταστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, ώστε να αναδειχθεί η κορυφαία στιγμή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

– Την εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του αρχαιολογικού χώρου, καθώς δεν επιτρέπονταν οποιεσδήποτε τεχνικές παρεμβάσεις, σχετικά με την καλύτερη πρόσβαση των θεατών προς τον χώρο της τελετής.
Για την κάλυψη των αναγκών ασφάλειας, διατέθηκαν  600 περίπου άτομα, προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το  προσωπικό αυτό, προέρχονταν από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α), τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, άλλες περιφερειακές υπηρεσίες, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.). Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν  και ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ήταν η πρώτη κρίσιμη δοκιμή των σχεδίων Ολυμπιακής Ασφάλειας, καθώς εφαρμόστηκαν μέτρα επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα μέτρα κάλυπταν:
– την άφιξη, συμμετοχή και αποχώρηση επισήμων προσώπων, ξένων αντιπροσωπειών και θεατών,
– την  άφιξη, παραμονή και κίνηση των Ιερειών και των συνοδών τους και
– την ασφαλή φύλαξη της εγκατάστασης προ, κατά  και μετά τη διάρκεια των επισήμων εκδηλώσεων.

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής των μέτρων ασφάλειας Ολυμπιακού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες χρειάζεται να δείξουν κατανόηση για τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Ζητούμε τη συνεργασία τους, να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμοδίων, ώστε να αποφεύγεται η οποιασδήποτε μορφής ταλαιπωρία.

Η ασφαλής  διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εθνική υπόθεση που αφορά όλους μας.

Η Ελληνική Αστυνομία και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, θα συνεχίσουν να εργάζονται συστηματικά, για τη διεξαγωγή των καλύτερων και ασφαλέστερων Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                               Fax : 210 6929764
                                            e-mail : elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις