Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάρτιος 200424-3-2004: Ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας «ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004»

24-3-2004: Ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας «ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004»

Αθήνα, 24/3/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε χθες (23-3-2004) με επιτυχία η πολυήμερη διακλαδική άσκηση ετοιμότητας Ολυμπιακής Ασφάλειας, με την κωδική ονομασία «ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004». Η άσκηση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αποτελεί την έβδομη κατά σειρά άσκηση και την πρώτη άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας η οποία διεξήχθη από κοινού με άλλες χώρες, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα, διεξήχθη από κοινού με τις Η.Π.Α. (χώρα μέλος της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας) και με την συμμετοχή ως παρατηρητών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Ισραήλ και του Καναδά.

Συμμετείχαν 1500 περίπου άτομα από το προσωπικό των κύριων φορέων Ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα και Ε.Υ.Π.), το ΓΕΕΘΑ, την Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004», τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Πολιτισμού / Γ.Γ.Ο.Α., το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Συμμετείχαν επίσης και 500 περίπου άτομα από τις συνεργαζόμενες χώρες .

Επίσης, για πρώτη φορά συμμετείχαν ως «παίκτες», μετά από απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργου Βουλγαράκη, εκπρόσωποι Χωρών της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (Ο.Σ.Ο.). Τις εργασίες της Ο.Σ.Ο παρακολούθησαν ως παρατηρητές, εκπρόσωποι από Κίνα, Ρωσία, Ιταλία και Καναδά.

Η άσκηση ήταν ευρείας κλίμακας, διακλαδικού χαρακτήρα και ενταγμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. Βασίστηκε σε σενάριο αντιτρομοκρατικής αντίδρασης, με αλληλουχία επεισοδίων αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και διαχείρισης συνεπειών-απωλειών. Με κλιμακούμενης δυσκολίας επίπεδα και απαιτήσεις σε τακτικό και επιχειρησιακό τομέα, υλοποιήθηκαν αποφάσεις Τακτικού, Επιχειρησιακού, Στρατηγικού και Πολιτικού επιπέδου, σε προσομοιωμένο Ολυμπιακό Περιβάλλον.

Η άσκηση άρχισε στις 10 Μαρτίου 2004, με μια σειρά πραγματικών δράσεων των Ειδικών Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ) και του Λιμενικού Σώματος (Μ.Υ.Α.), υπό την επιχειρησιακή ευθύνη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπήρξε πλήρης εμπλοκή όλου του Συστήματος Ολυμπιακής Ασφάλειας με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού Στρατηγικού Κέντρου Ασφάλειας (Ο.Σ.Κ.Α.), του Ολυμπιακού Κέντρου Ασφάλειας (Ο.Κ.Α.) και των Επιχειρησιακών Κέντρων του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του νέου Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (Σ.Ο.Τ.Υ.) και της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004».

Στο πλαίσιο της άσκησης, κρίσιμα σενάρια αντιμετωπίστηκαν και με τη συνδρομή ειδικών δυνάμεων των Η.Π.Α., οι οποίες συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά με τις Ελληνικές δυνάμεις ασφάλειας.

Από τις 16 Μαρτίου, εξελίχθηκαν επίσης σενάρια, που περιελάμβαναν: βλάβες σε τεχνολογικά συστήματα ασφάλειας, εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών, χημική επίθεση με μαζικές απώλειες, αεροπειρατεία, επιδημιολογική κρίση και άλλα ακραίας μορφής σενάρια με σκοπό να δοκιμασθεί η αντοχή των δυνάμεων, η επάρκεια και η καταλληλότητα των διαθέσιμων μέσων και υποδομών. Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίστηκαν και με διεθνή συνδρομή σε θέματα διαχείρισης συνεπειών-απωλειών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συντονιστικό Συμβούλιο Ολυμπιακής Ασφάλειας (ΣΥ.Σ.Ο.Α.), υπό την προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη, και την πραγματική συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Εθνικής Aμυνας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Επικρατείας, Αναπληρωτή Πολιτισμού, της Προέδρου της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004» κας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και του αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας Εισαγγελέα.

Το ΣΥ.Σ.Ο.Α. χειρίσθηκε, κατά το σενάριο, κρίσιμα θέματα Ολυμπιακής Ασφάλειας, μετά από εισήγηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου κ. Φώτιου Νασιάκου, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων Ολυμπιακής Ασφάλειας.

Στην άσκηση ανέπτυξαν κεντρικό ρόλο πέντε βασικοί άξονες του Σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας:

  • Ο πρώτος είναι ο τομέας της ασφάλειας, κυρίως σε θέματα αντιτρομοκρατικής αντίδρασης, πρόληψης και αποτροπής (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα, Ε.Υ.Π., ΓΕΕΘΑ).
  • Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός της πολιτικής προστασίας, όπου η Γ.Γ.Π.Π. του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πόρους όλου του κρατικού μηχανισμού, διαχειρίστηκαν σοβαρά θέματα συνεπειών και απωλειών με διεθνή διάσταση.
  • Ο τρίτος τομέας είναι αυτός των λειτουργιών των Αγώνων, την ευθύνη των οποίων έχει το Κέντρο Διοίκησης Αγώνων της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004» (M.O.C.). Ο τομέας αυτός είναι βασικός στην κανονική διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και επηρεάζεται σαφώς από τα θέματα ασφάλειας.
  • Ο τέταρτος και κομβικός τομέας είναι οι δράσεις που αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών, στα ζητήματα που άπτονται της προώθησης της διεθνούς συνδρομής και κρίθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικά στην εξέλιξη της άσκησης.
  • Ο πέμπτος και σημαντικός τομέας είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των σεναρίων της άσκησης από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε στενή συνεργασία με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με τον τομέα Επικοινωνίας και Τύπου της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004» και την ενεργό συμμετοχή των αρμοδίων τομέων των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.

Το σενάριο της άσκησης, στο σύνολό του, εξυπηρέτησε τους εκπαιδευτικούς στόχους που είχαν τεθεί. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο πλαίσιο της αποτίμησης, θα βοηθήσουν στις απαραίτητες βελτιώσεις και προσαρμογές του Σχεδιασμού της Ολυμπιακής Ασφάλειας και τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του πλαισίου της διεθνούς συνδρομής.

Η άσκηση, κατά γενική ομολογία, υπήρξε επιτυχής. Ανέδειξε μάλιστα τη διεθνή συνεργασία, ως το ισχυρότερο όπλο ενάντια σε κάθε απειλή που θα μπορούσε να διαταράξει την ασφαλή και κανονική διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 2106977505
Fax: 2106929764
E-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις