Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200420-1-2004: Επιστολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεωργίου Φλωρίδη προς τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο.

20-1-2004: Επιστολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεωργίου Φλωρίδη προς τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20-1- 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιος Φλωρίδης απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο) σχετικά με το θέμα της συμμετοχής της Αστυνομίας στην τήρηση της τάξεως και τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις και τη μετακίνηση των φιλάθλων.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον πρόεδρο της Ε.Π.Α.Ε και τον πρόεδρο της Π.Α.Ε Παναθηναϊκός, σε απάντηση σχετικής επιστολής του. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Η κριτική που ασκήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία με αφορμή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, αποσιωπά κατά τη γνώμη μου το κυριότερο: ότι εκ των πραγμάτων η βαρύτητα των μέτρων ήρθε να καλύψει το κενό στην έμπρακτη και αξιόπιστη ανάληψη ευθυνών από τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς, τις διοργανώτριες αρχές και τις ΠΑΕ.  Αυτό πρέπει να αλλάξει. Εάν αποζητούμε αυτορρυθμιζόμενο ποδόσφαιρο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η αυτορρύθμιση έχει ευθύνες που πρέπει να αναλαμβάνονται σε όλη τους την έκταση.
Σάς θυμίζω ότι ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, είναι ένα δημόσιο αγαθό, ένα αγαθό που ανήκει σε όλους.
Ως προς το ζήτημα της βίας στα γήπεδα, είμαι πεισμένος ότι αυτό που διώχνει τον απλό φίλαθλο από το γήπεδο είναι η υπέρμετρη, η μισαλλόδοξη πόλωση της κερκίδας, και ό,τι την τροφοδοτεί. Πόλωση που συχνά φτάνει στην ωμή και τυφλή βία. Δεν είναι έργο της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει στη ρίζα της αυτή την πόλωση.
Είναι έργο κυρίως δικό σας να αλλάξετε τη νοοτροπία, τη συμπεριφορά αλλά και τη σύνθεση των φιλάθλων που πάνε στο γήπεδο. Κι έχω τη γνώμη ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αθλητική παρέμβαση και αντίστοιχα μέτρα και μόνο με την αξιόπιστη κι απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, κατά το πρότυπο της UEFA στις διεθνείς οργανώσεις (Champions League κ.λπ). Η στιβαρή κι αποφασιστική διαχείριση του προβλήματος από τη διεθνή ομοσπονδία ήταν που επέβαλε στις κερκίδες ένα νέο πολιτιστικό πρότυπο.

Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο καθένας σε ό,τι του αναλογεί. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Η διάχυτη αίσθηση αθλητικής ατιμωρησίας πρέπει να εκλείψει. Περιμένουμε και από την ελληνική ομοσπονδία να επιδείξει ανάλογη αποφασιστικότητα με εκείνη της διεθνούς ομοσπονδίας. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την κατεύθυνση η υποστήριξη και η συνεργασία της Πολιτείας είναι δεδομένη.
Η Πολιτεία διαμόρφωσε πρόσφατα ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για το θέμα. Νέες αθλητικές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται ή ανακαινίζονται εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων, και ασφαλώς θα αξιοποιηθούν από το ποδόσφαιρο. Η εφαρμογή της τεχνολογίας (κάμερες) θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα.
– Εάν στόχος μας είναι ένα ποδόσφαιρο που θα αυτορρυθμίζεται με σοβαρότητα και αξιοπιστία,
– Εάν στόχος μας είναι η «νέα κερκίδα» με κυρίαρχο πρόσωπο τον απλό φίλαθλο,
– Εάν στόχος μας είναι να πάψει επιτέλους αυτό το καταθλιπτικό θέαμα της (αναγκαστικής σήμερα) υπέρμετρης αστυνομικής παρουσίας στην κερκίδα και τον αγωνιστικό χώρο,
– Εάν στόχος μας είναι να περιοριστεί η Αστυνομία στο κύριο έργο της, να αφιερώσει τις δυνάμεις της στη διασφάλιση της κοινής ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών,
τότε θα πρέπει να συνεργήσουμε όλοι με αυτό το πνεύμα. Να δρομολογήσουμε άμεσες λύσεις χωρίς στενόκαρδο ή συντεχνιακό πνεύμα. Να δεσμευτούμε όλοι απέναντι στην κοινωνία.

Προτείνω να δεσμευτούμε όλοι από σήμερα
– ότι αυτά θα μπορούν να συμβούν την πρώτη αγωνιστική του επόμενου πρωταθλήματος.
– Ότι θα είναι τότε  η πρώτη ημέρα όπου η Αστυνομία δεν θα χρειάζεται και θα περιορίσει  δραστικά  την παρουσία της στους αγωνιστικούς χώρους και τις κερκίδες.
– Ότι οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (η διοργανώτρια αρχή, οι ΠΑΕ) θα μπορούν να επιβάλουν και να εγγυηθούν την ευταξία στο γήπεδο. 
Ενόψει αυτού του ορατού και δεσμευτικού στόχου, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι μέχρι τότε διανύουμε μία μεταβατική περίοδο δρομολογημένων εξελίξεων. Η Πολιτεία περιμένει τις άμεσες πρωτοβουλίες από την ηγεσία του ποδοσφαίρου. Να καταλήξετε για ποιό από όλα τα σημεία που ρυθμίζουν οι αστυνομικές αποφάσεις μπορείτε να αναλάβετε και να εγγυηθείτε ώστε να βελτιωθεί το αντίστοιχο σκέλος των αστυνομικών μέτρων που προκάλεσαν την κριτική σας.

Με άλλα λόγια, είναι χρήσιμο και επιτακτικά επίκαιρο να έχουμε από την πλευρά σας  την δεσμευτική θέση για τον άμεσο τρόπο και την έκταση που μπορείτε να ρυθμίσετε με δικές σας δράσεις την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του κου Υφυπουργού Πολιτισμού, ώστε η λήψη μέτρων από την Αστυνομία να καθίσταται εμπράκτως περιττή.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ.: 210 6924558
                                         Fax: 210 6929764
                                         E-mail: elasgrty@mopo.gr
                                         Δ/νση Ιστοσελίδας: www.ydt.gr   

Τελευταίες Αναρτήσεις