Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάιος 200416-5-2004: Ολοκληρώθηκε η άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας «OLYMPIC GUARDIAN II»

16-5-2004: Ολοκληρώθηκε η άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας «OLYMPIC GUARDIAN II»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16/5/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε σήμερα (16-5-2004) με επιτυχία η τετραήμερη άσκηση ετοιμότητας Ολυμπιακής Ασφάλειας, με την κωδική ονομασία «OLYMPIC GUARDIAN II».

Είναι η όγδοη κατά σειρά άσκηση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της άσκησης «OLYMPIC GUARDIAN I», η οποία διεξήχθη το Νοέμβριο στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Επρόκειτο για άσκηση επί χάρτου, η οποία διεξήχθη από κοινού με τις Η.Π.Α. (χώρα μέλος της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας). Συμμετείχαν συνολικά 300 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των λοιπών χωρών της Ο.Σ.Ο. και του ΝΑΤΟ.

Βασίστηκε σε σενάρια αντιτρομοκρατικής αντίδρασης και διαχείρισης συνεπειών σε προσομοιωμένο Ολυμπιακό Περιβάλλον. Με κλιμακούμενης δυσκολίας σενάρια, υλοποιήθηκαν αποφάσεις Στρατηγικού και Πολιτικού επιπέδου, ενταγμένες στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.

Για πρώτη φορά σε άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας έλαβαν ενεργά μέρος μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας (ΣΥ.Σ.Ο.Α.), το οποίο συγκροτείται υπό την προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεωργίου Βουλγαράκη. Επίσης, συμμετείχαν μέλη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο συγκροτείται υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Φώτιου Νασιάκου, καθώς και εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των ανωτέρω Συμβουλίων από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς.
Η άσκηση, κατά γενική ομολογία, υπήρξε επιτυχής. Τα σενάρια της άσκησης, στο σύνολό τους, εξυπηρέτησαν τους στόχους που είχαν τεθεί.
Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε μια πάρα πολύ σημαντική άσκηση που συμβάλλει στην προετοιμασία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια άσκηση με εξαιρετική σημασία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Πρωθυπουργός με τηλεδιάσκεψη μίλησε κατά τη διάρκεια της άσκησης και εξήγησε το πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα η πλήρης προετοιμασία που θα εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Μας δόθηκε η δυνατότητα να εξετάσουμε διάφορα σενάρια και εναλλακτικές προτάσεις και να αξιολογήσουμε την ικανότητα της χώρας να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, άλλα και γενικότερα. Μας δόθηκε η δυνατότητα επίσης, μέσα από αυτές τις ασκήσεις, να δούμε τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιωθεί, τι είναι αυτό που πρέπει να συνεχιστεί σαν πολιτική. Θέλω να πω ότι είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων. Βαδίζουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει και πιστεύω ότι με την έναρξη της Ολυμπιακής περιόδου θα είμαστε απολύτως έτοιμοι να προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, τέτοιο που χρειάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να γίνουν σαν ένα πανηγύρι χαράς και απόλαυσης με τα αθλητικά τους γεγονότα.
Να θυμίσω ότι η πλήρης εξέλιξη των μέτρων φύλαξης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα γίνει την 1η Ιουλίου. Από τότε και μετά, όλες οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραδοθεί, θα έχουν πλήρως φρουρηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και θα υπάρχει σε εξέλιξη όλο το σχέδιο για τη φύλαξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μου προξενεί όμως πολύ μεγάλη και αλγεινή θέλω να πω εντύπωση το γεγονός ότι διάφοροι δημοσιογράφοι, σα να θέλουν να αποδείξουν κάτι, επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις αυτές, όταν μάλιστα δεν έχει εξελιχθεί πλήρως το πρόγραμμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων.
Να καλέσω όσες κυρίες και κυρίους του εξωτερικού επιθυμούν, να έρθουν στις εγκαταστάσεις, να τις δουν, να κάνουν το ρεπορτάζ τους στο φως της ημέρας, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει τίποτα κανείς σε κανέναν. Και νομίζω ότι αυτό έχει διακυρηχθεί σε όλους τους τόνους».

Σημείωση: Τις δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη μετά την ολοκλήρωση της άσκησης κάλυψε τηλεοπτικά η Ε.Ρ.Τ. και θα διαθέσει δωρεάν εικόνα και ήχο σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. : 210 6977505
Fax : 210 6929764
e-mail : elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις