Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200415-1-2004: Δήλωση Υπουργού Δημόσιας Τάξης σχετικά με το θέμα της οργανωμένης μετακίνησης οπαδών

15-1-2004: Δήλωση Υπουργού Δημόσιας Τάξης σχετικά με το θέμα της οργανωμένης μετακίνησης οπαδών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Φλωρίδης ευρισκόμενος στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη- δήλωσε σχετικά με το θέμα της οργανωμένης μετακίνησης οπαδών και τη διάθεση εισιτηρίων των επικείμενων ποδοσφαιρικών συναντήσεων, τα εξής:

"Τα μέτρα αποφασίστηκαν από τις κατά τόπους αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους από την εθνική νομοθεσία, και είναι σε απόλυτη ταύτιση με τις ρητές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα που έχουν υπογράψει δεκάδες χώρες και εφαρμόζουν από το 1985.
Τα πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα είναι όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και πιεστική απαίτηση της κοινωνίας, που υφίσταται τις συνέπειες. Είναι ακόμη απαίτηση των απλών φιλάθλων που κρατώνται μακριά από το άθλημα που σήμερα προσελκύει  για θεατές τον οργανωμένο και πολωμένο οπαδισμό. 
Η Αστυνομία οφείλει να διασφαλίζει την έννομη τάξη. Έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που δημιουργείται κάθε Κυριακή και που κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο. Η εφαρμογή τους την πρώτη Κυριακή ήταν θετική κατά κοινή ομολογία.
Οι φίλαθλοι και οι ομάδες οφείλουν να συνεργαστούν με την ΕΛ.ΑΣ και στην αγωνιστική του επόμενου Σαββατοκύριακου ώστε τα μέτρα να αποβούν προς όφελος της ασφάλειας των φιλάθλων και των αγώνων. Στη συνέχεια μπορούν να βελτιώνονται για τη σωστή και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Σύγχρονη Πολιτεία είναι αυτή που επανεξετάζει και βελτιώνει τις αποφάσεις της. Σύγχρονος πολίτης είναι εκείνος που σέβεται τη νομιμότητα σε όλη της την έκταση, ακόμη κι όπου τυχόν διαφωνεί. Αυτό το οφείλουμε ο καθένας, οι φίλαθλοι και οι ομάδες. Η επιλεκτική σχέση με τη νομιμότητα δεν συνάδει με τη συμπεριφορά αναπτυγμένων κοινωνιών.
Οφείλω, δε, να τονίσω ότι η βαρύτητα των μέτρων έρχεται να καλύψει το κενό της ανάληψης ευθυνών από τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι ο όποιος περιορισμός των αστυνομικών μέτρων δεν μπορεί παρά να εξισορροπείται από την έμπρακτη ανάληψη μιάς αντίστοιχης ευθύνης από τους αθλητικούς φορείς.
Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η Πολιτεία είναι έτοιμη για διάλογο. Δεν προτίθεται όμως να παραπέμψει το πρόβλημα σε ατέρμονες συσκέψεις και προσχηματικά επιχειρήματα. Ο διάλογος έχει αποτέλεσμα όταν ο καθένας είναι πράγματι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη που τού αντιστοιχεί."

Τελευταίες Αναρτήσεις