Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάιος 200413-05-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης για το θέμα των Βρετανών δημοσιογράφων

13-05-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης για το θέμα των Βρετανών δημοσιογράφων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα, 13/5/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιος Βουλγαράκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96 FM και στη δημοσιογράφο κ. Μαριάννα Πυργιώτη.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη χθεσινή είσοδο χωρίς άδεια δύο Βρετανών δημοσιογράφων στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ.Α. και την προσαγωγή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, ποιο είναι το πρώτο σας σχόλιο σε σχέση μ` αυτό το οποίο έγινε χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο με την δημοσιογράφο Λόρα Πικ και τον φωτορεπόρτερ των «TIMES» του Λονδίνου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να έρθουν σε επαφή με τους υπευθύνους και να τους επιδειχθούν τα έργα και οι δραστηριότητες οι οποίες γίνονται, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με πάρα πολλούς δημοσιογράφους από άλλα έντυπα του εξωτερικού ή του εσωτερικού, τα οποία έχουν δείξει ανάλογο ενδιαφέρον.
Είναι λίγο παράξενη αυτή η συμπεριφορά βράδυ να γίνεται αυτή η επίσκεψη και μάλιστα εν κρυπτώ, διότι αυτό αντιλαμβάνεστε ότι εντείνει μία ατμόσφαιρα η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό απ` το συγκεκριμένο έντυπο, τη συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία προσπαθεί να αποδείξει παντοιοτρόπως ότι στην Ελλάδα τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι τα κατάλληλα, δεν δουλεύουν τα πράγματα όπως είναι, δεν έχουν τη δυνατότητα οι Ελληνικές Αρχές και η Ελλάδα να κάνει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες κ.ο.κ.
Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι εμείς αυτά τα οποία λέμε, τα εννοούμε και ότι αυτά τα σχεδιάζουμε, τα σχεδιάζουμε για να τα κάνουμε. Και ότι στη λογική μας δεν είναι η επικοινωνία, αλλά η ουσία, η πραγματικότητα. Συνελήφθησαν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, αφού προηγουμένως τους είχε υποδειχθεί ότι απαγορεύεται η είσοδος, τους είχε ξαναϋποδειχθεί ότι απαγορεύεται η είσοδος για δεύτερη φορά.
Τους παρακολούθησαν οι διαπιστευμένοι αστυνομικοί στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, τους έπιασαν στη συνέχεια, τους πήγαν στο τμήμα, τους έκαναν επαλήθευση στοιχειών, συστάσεις και τους άφησαν ελεύθερους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο συγκεκριμένο βαθμό κύριε υπουργέ που βρισκόμαστε σε επίπεδο ασφαλείας, δεν έχουμε περάσει ακόμα στο ύψιστο που είναι το lock down και εν συνεχεία η σάρωση, ποιες ήταν οι επιτρεπτές ενέργειες των αστυνομικών οργάνων και πως ακριβώς θα μπορούσαν να έχουν αντιδράσει πέραν αυτού που έκαναν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κυρία Πυργιώτη όσο πλησιάζουμε προς την οριστική ημερομηνία των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο τα μέτρα ασφαλείας θα ξεδιπλώνονται και θα ενισχύονται. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι γνωστό στη Διεθνή Κοινότητα και είναι γνωστό και σε όλους οι οποίοι μας έχουν παρακολουθήσει στο σχεδιασμό εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Κάθε έργο το οποίο παραδίνεται, κλειδώνεται, καθαρίζεται όπως λέμε στη γλώσσα την ολυμπιακή και στη συνέχεια φυλάσσεται με απόλυτη ευθύνη των διαπιστευμένων αστυνομικών οργάνων, οι οποίοι είναι ονομαστικά τοποθετημένοι, δεν είναι οποιοιδήποτε της βάρδιας, είναι συγκεκριμένοι.
Αυτοί οι άνθρωποι κα Πυργιώτη έχουν πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το χώρο τους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το πράγμα δημιουργεί και την αίσθηση της απολύτου υπευθυνότητας όσον αφορά το συγκεκριμένο χώρο, τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και το βάρος της ευθύνης που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, διότι σήμερα μπορεί να είναι οι εγκαταστάσεις αυτές υπό κατασκευή, αύριο να είναι κατασκευασμένες αλλά κενές, αλλά μεθαύριο θα έχουν μέσα κόσμο, θα έχουν ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται στην ολυμπιακή διαδικασία.
Είναι απόλυτη η ευθύνη τους και πάρα πολύ μεγάλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας απ` αυτούς τους ανθρώπους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και αυτό το οποίο ήθελα να γίνει σαφές, είναι ο βαθμός πλέον ασφαλείας σε ποιο επίπεδο φτάνει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήθελα κα Πυργιώτη να συστήσω σε όλους τους δημοσιογράφους, τους ξένους κυρίως, γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την Ολυμπιακή Ασφάλεια όχι σαν μία ιστορία ενός ρεπορτάζ μίας εφημερίδας, αλλά πάρα πολύ σοβαρά.
Διότι εάν π.χ. ένας αστυνομικός ο οποίος είναι διαπιστευμένος στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, διαπιστώσει ότι παρά τις συστάσεις ή παρά τις δικές του προειδοποιήσεις, συμβαίνει κάτι παράνομο ή παράτυπο, επειδή ακριβώς έχει απόλυτη την ευθύνη, φοβάμαι ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορεί να συμβεί γεγονός το οποίο δεν θα προλαμβάνεται αργότερα. Δηλαδή μπορεί ο άνθρωπος αυτός προκειμένου να είναι καθαρός με την υπευθυνότητα και την ευθύνη την οποία έχει, να προβεί σε μία ενέργεια η οποία θα προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλο κόστος.
Θα ήθελα να συστήσω σε όλους τους κυρίους δημοσιογράφους, ειδικά απ` τον ξένο τύπο οι οποίοι νομίζουν ότι αντιμετωπίζονται τα πάντα επικοινωνιακά, ότι δεν είναι έτσι. Δεν αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά. Υπάρχουν άνθρωποι που τελούν μέτρα τάξεως και ασφαλείας. Αυτοί έχουν απόλυτη και πλήρη ευθύνη ως προς τα μέτρα, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού και αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Δεν είναι εδώ ρεπορτάζ και εφημερίδα. Είναι ολυμπιακή εγκατάσταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια τελευταία ερώτηση κύριε υπουργέ. Συνολικά η Ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει αυτό να το καταστήσει και να το επικοινωνήσει σαφές και σε άλλο επίπεδο και σε επίπεδο που αφορά τις χώρες, να προβεί δηλαδή σε κάποια διαβήματα; Έχετε σκοπό δηλαδή να το κλιμακώσετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κυρία Πυργιώτη δεν είναι θέμα κλιμάκωσης. Εγώ απλώς σήμερα είχα μια συνομιλία με τον κύριο Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας και του επέστησα την προσοχή, διότι φοβάμαι ότι νομίζουν αυτοί που γράφουν ορισμένα φανταστικά σενάρια ότι δεν υπάρχει προετοιμασία ασφάλειας, νομίζουν ότι είναι πράγματι έτσι.
Δεν είναι έτσι. Για να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον ή για να μην έχουμε επιπλοκές τις οποίες κανένας δεν επιθυμεί, διότι ούτε εγώ είμαι ευχαριστημένος απ` το να πάθει κάποιος δημοσιογράφος τίποτα, δεν το θέλω ούτε εγώ, ούτε κανείς από εμάς στην Ελλάδα δε το θέλει, του επέστησα την προσοχή ότι εδώ δεν είναι παιχνίδι αυτό που γίνεται.
Δηλαδή μη νομίζουμε ότι επειδή ορισμένοι δημοσιογράφοι μπορεί να φαντάζονται κάποιες ιστορίες ότι είναι πράγματι έτσι. Δεν είναι έτσι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστώ και εγώ. »

 

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                               Fax : 210 6929764
                                           e-mail :  elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις