Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάρτιος 200409-03-2004: «ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004» Πολυήμερη διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας

09-03-2004: «ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004» Πολυήμερη διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Aθήνα, 09/03/2004

ΔEΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Αρχίζει αύριο,  Tετάρτη 10-3-2004 και ολοκληρώνεται την Τρίτη 23-3-2004 η διακλαδική άσκηση ετοιμότητας Ολυμπιακής Ασφάλειας, με την κωδική ονομασία «ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004».

Την άσκηση διοργανώνει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.) στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ευρείας κλίμακας, διακλαδικού χαρακτήρα και ενταγμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. Βασίζεται σε σενάριο αντιτρομοκρατικής αντίδρασης, με αλληλουχία επεισοδίων αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και διαχείρισης συνεπειών-απωλειών.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από κοινού με τις Η.Π.Α. (χώρα μέλος της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας)  και την ειδική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Ισραήλ και του Καναδά. Περιλαμβάνει κλιμακούμενης δυσκολίας σενάρια και απαιτεί τακτικές και επιχειρησιακές δράσεις, καθώς και αποφάσεις Στρατηγικού και Πολιτικού Επιπέδου, σε προσομοιωμένο Ολυμπιακό Περιβάλλον. Περιλαμβάνει ακόμη, σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και διαχείρισης συνεπειών και απωλειών. Η άσκηση θα λάβει χώρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που δεν προσδιορίζονται επακριβώς και θα προκύπτουν μέσα από τις εξελίξεις της άσκησης. Θα διεξαχθεί μέσα από τα Επιχειρησιακά Κέντρα των υφιστάμενων δομών και των προσομοιωμένων Κέντρων Ολυμπιακής Ασφάλειας Επιχειρησιακού, Στρατηγικού και Πολιτικού επιπέδου. Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Στην άσκηση συμμετέχουν 1500 περίπου άτομα από το προσωπικό των κύριων φορέων Ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα και Ε.Υ.Π.), το ΓΕΕΘΑ, την Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004», τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, το Υπουργείο Πολιτισμού / Γ.Γ.Ο.Α., το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Συμμετέχουν επίσης και 500 περίπου άτομα από τις συνεργαζόμενες χώρες .

Η άσκηση είναι ουσιαστικά μια πρακτικοποιημένη εκπαιδευτική διαδικασία, που έχει ως στόχο:

  • Τη συνεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού Ολυμπιακής Ασφάλειας, των Λειτουργικών Τομέων της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004» και της Πολιτικής Προστασίας, με ειδικούς και έμπειρους των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην ?σκηση σε θέματα που απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία.
  • Τη δοκιμασία:
    • των Σχεδίων Ειδικών Δράσεων και του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων Ολυμπιακής Ασφάλειας «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ», στο πλαίσιο των απαιτήσεων του σεναρίου.
    • της επάρκειας πόρων και της ετοιμότητας – δυνατότητας ανταπόκρισης σε κρίσιμα σενάρια.
    • των διαδικασιών ενσωμάτωσης και διαχείρισης της διεθνούς συνδρομής για την αντιμετώπιση ακραίων σεναρίων.
  • Τη συνεργασία και το συντονισμό όλων των Επιπέδων Διοίκησης σε περίπτωση Κρίσης Ολυμπιακής Ασφάλειας στο Ολυμπιακό Περιβάλλον.
  • Την  εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και την αξιοποίησή τους στο Σχεδιασμό της Ολυμπιακής Ασφάλειας.

Η ?σκηση «ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004» είναι αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας. Είναι η έβδομη κατά σειρά άσκηση που διοργανώνει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών (Δ.Α.Ο.Α.) και η πρώτη πραγματική ?σκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας η οποία διεξάγεται από κοινού με άλλες xώρες, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για περισσότερες πληροφορίες 
τηλ. : 210 6977505
fax : 210 6929764
e-mail : elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις