Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάιος 200408-05-2004: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης σε Αμερικανούς δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον

08-05-2004: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης σε Αμερικανούς δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον

Αθήνα, 8/5/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γεώργιος Βουλγαράκης, ολοκληρώνοντας το επίσημο πρόγραμμά του στην Ουάσιγκτον, παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στους Αμερικανούς δημοσιογράφους, με κύριο αντικείμενο την ολυμπιακή ασφάλεια και το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Η.Π.Α. (με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας κ. Τom Ridge, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Richard Armitage, την Σύμβουλο Ασφαλείας του Προέδρου των Η.Π.Α., κ. Condoleezza Rice, τον Διοικητή της CIA, κ. Tenet και τον Διευθυντή του FBI, κ. Mueller). Τη συνέντευξη κάλυψαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN, NBC, ESPN, AP και Hearst TV.

Εισαγωγικά, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις συνομιλίες του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανέλυσε πτυχές του πλάνου ολυμπιακής ασφάλειας, το οποίο, όπως υπογράμμισε, με τη βοήθεια της διεθνούς συνεργασίας, θα αποτελέσει πλούσια παρακαταθήκη για την Ελλάδα και θα εγγυηθεί τη διοργάνωση επιτυχών Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα ασφαλές αλλά και γιορτινό περιβάλλον.

Απηύθυνε ακόμη ανοικτή πρόσκληση σε όλους να παραστούν στους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι μάλιστα επιστρέφουν στην γενέτειρά τους και θα αναδείξουν τις ολυμπιακές αξίες, καθώς και τις φυσικές, ιστορικές και πολιτισμικές ομορφιές της Ελλάδας και του φιλόξενου λαού της.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων επικεντρώθηκαν στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στην απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Καλλιθέα, στην πορεία και το κόστος των προετοιμασιών ασφάλειας, στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην ολυμπιακή ασφάλεια, καθώς και στον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα.

Στις απαντήσεις του ο κ. Υπουργός επισήμανε τα εξής:

  • Επίκεντρο των επίσημων συνομιλιών αποτέλεσαν οι προετοιμασίες για την ολυμπιακή ασφάλεια, για τις οποίες οι Η.Π.Α. έχουν μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα. Διεξήχθησαν και θα διεξαχθούν μεγάλες ασκήσεις ασφάλειας με αμερικανική συμμετοχή. Η προετοιμασία βαίνει επιταχυνόμενα προς ολοκλήρωση. Όλα θα είναι έτοιμα και ασφαλή στην ώρα τους.
  • Η τρομοκρατία αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πυρήνες διεθνούς τρομοκρατίας, ούτε ενδείξεις τέτοιων απειλών από τα Βαλκάνια.
  • Οι βομβιστικές επιθέσεις της Καλλιθέας ήταν επουσιώδους σημασίας και δεν σχετίζονται με τις ολυμπιακές προετοιμασίες. Πρόκειται για μεμονωμένα μικρά περιστατικά που συμβαίνουν συχνά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και τα οποία, παρά το θόρυβο που τους επιφύλαξαν τα διεθνή Μ.Μ.Ε., πολλοί ξένοι ηγέτες, με δηλώσεις τους, τα τοποθέτησαν στις σωστές τους διαστάσεις, ενώ δεν πρόκειται να επηρεάσουν το πλάνο ασφάλειας που λαμβάνει υπόψη του όλες τις πιθανές απειλές. Επίσης, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν επηρεάζεται από κυβερνητικές αλλαγές, αφού υπάρχει διακομματική συναίνεση, ενημέρωση και συνέχεια.
  • Το συνολικό κόστος ασφάλειας μπορεί να φθάσει το 1 δις Ευρώ και το προσωπικό ασφάλειας θα φθάσει τους 70.000. Πόρους που καμία χώρα δεν έχει διαθέσει για Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλα θα είναι έτοιμα μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν παραδοθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις προς φύλαξη. Για το ενδεχόμενο ξένων φρουρών, θα ισχύσει ό,τι προβλεπόταν και στις προηγούμενες Ολυμπιάδες.
  • Η ολυμπιακή ασφάλεια κλιμακώνεται σε τρία επίπεδα: στα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα, στη διμερή συνεργασία με άλλες χώρες με τις οποίες έχουν υπογραφεί 37 σχετικά πρωτόκολλα, αλλά και στην συνδρομή του ΝΑΤΟ για την εναέρια και θαλάσσια επιτήρηση για την αντιμετώπιση ραδιο-βιοχημικών απειλών και για την ανταλλαγή πληροφοριών. 
  • Δεν υπάρχει αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, παρά μόνο αντίθεση σε μερικές πολιτικές των Η.Π.Α.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. : 210 6977505
Fax : 210 6929764
e-mail : elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις