Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Μάιος 200406-05-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο CNN International

06-05-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο CNN International

Αθήνα, 6/5/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιος Βουλγαράκης, από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Η.Π.Α., παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN International, για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συνέντευξη είχε ως εξής:

Δημοσιογράφος : Κύριε Βουλγαράκη τι μαθαίνετε από τους Αμερικανούς;

Υπουργός :Τα πάντα. Μας προσέφεραν τις γνώσεις τους, εκπαίδευσαν το προσωπικό μας, μετέφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους. Πιστεύουμε ότι έχουμε μια πολύ ωφέλιμη συνεργασία, η οποία συμβάλει στο να προσφέρουμε στον κόσμο το ασφαλές περιβάλλον, την ασφάλεια που θέλουμε να παρέχουμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους Ολυμπιακούς  που έχουμε σχεδιάσει, τους Ολυμπιακούς που είχαμε στο μυαλό μας από την πρώτη στιγμή.  

Δημοσιογράφος : Αν είναι όμως έτσι εύκολο να μπαίνουν βόμβες στην Αθήνα αυτή τη στιγμή πόσο πιο δύσκολο μπορεί να  είναι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών;

Υπουργός : Αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό από αυτά που συμβαίνουν συχνά στην Ευρώπη. Δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς και την Ασφάλεια. Φυσικά και μας απασχολεί. Από την άλλη πρέπει να καταλάβετε ότι έχουμε ξοδέψει 1.2 δις δολάρια μόνο για την ασφάλεια των Αγώνων και μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με τους Αγώνες είναι ασφαλές. Έχουμε εξαρθρώσει με επιτυχία τις τρομοκρατικές ομάδες που είχαμε στο παρελθόν, τις τελευταίες δεκαετίες -άρα καμία ενεργή τρομοκρατική ομάδα στην Ελλάδα σήμερα. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες και όπως και εσείς είπατε σε 100 μέρες οι αγώνες θα είναι εδώ. Εμείς προσφέρουμε το πιο ασφαλές περιβάλλον, έχουμε προετοιμάσει όλο το προσωπικό. Σκεφθείτε ότι εμπλέκονται σχεδόν 70.000 άνθρωποι από την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις κι το διπλάσιο προσωπικό από αυτό του Σίδνευ και του Σαλτ Λέικ και ξοδεύουμε τα διπλάσια χρήματα.

Δημοσιογράφος : Αυτά είναι σημεία των καιρών αλλά οι Ολυμπιακοί είναι και άνθρωποι που συγκεντρώνονται από όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν, για να περάσουν καλά στην Αθήνα. Πώς εξισορροπείται  η σφιχτή ασφάλεια με τους ανθρώπους που έρχονται στην Αθήνα για να περάσουν καλά;

Υπουργός : Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σ΄αυτό γιατί για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα όνειρο, κάτι που βλέπουμε πολύ πιο ρομαντικά από άλλες χώρες που τους διοργάνωσαν  γιατί οι Ολυμπιακοί έγιναν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Θέλουμε να προσφέρουμε το περιβάλλον στο οποίο αναφερθήκατε. Αυτός είναι ο άθλος αλλά και το στοίχημα. Για να το κερδίσουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι προετοιμασίες που έχουμε κάνει θα δημιουργήσουν το ασφαλές περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να γιορτάσουμε. Θέλουμε όλοι να αισθανθούν την εμπιστοσύνη, τη σιγουριά που θα περιβάλει το γεγονός. Από την άλλη ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 12 εκατομμύρια τουρίστες κι έτσι ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε και είναι εξίσου σημαντικό για μας -άρα μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο.

Δημοσιογράφος : Σας απασχολεί το γεγονός ότι κάποια κράτη  -η Αυστραλία για παράδειγμα- θα φέρει την δική της ασφάλεια το συζητά και η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Νομίζετε ότι δεν εμπιστεύονται αρκετά την Ελλάδα σε θέματα ασφάλειας ;

Υπουργός : Πιστεύω ότι πολλά μέσα υπερβάλουν. Γνωρίζετε πως λειτουργεί ο διεθνής Τύπος. Από την άλλη όταν είσαι στην Ελλάδα μπορείς να αισθανθείς την ασφάλεια. Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια. Τώρα στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό που συνέβη σε όλες τις χώρες που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζαμε εκ των προτέρων. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε όλο τον κόσμο ότι μπορούμε να προσφέρουμε τους πιο ασφαλείς Ολυμπιακούς και ακριβώς επειδή βλέπουμε του Αγώνες ρομαντικά, θέλουμε να δει ο κόσμος τι σημαίνει και αναφέρομαι στο αληθινό πνεύμα των Αγώνων και τη σημασία του. Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε συνεχώς μέχρι και την πρώτη μέρα των Αγώνων.

Δημοσιογράφος : Σας ευχαριστώ.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                               Fax :  210 6929764
                                            e-mail :  elasgrty@mopo.gr

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταίες Αναρτήσεις