Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Ιούνιος 200401-06-2004: Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει και φέτος στον αντιπυρικό αγώνα

01-06-2004: Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει και φέτος στον αντιπυρικό αγώνα

                     
 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1/6/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 12-5-2004 στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος μεταξύ των συναρμόδιων φορέων δασοπυρόσβεσης, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιου Βουλγαράκη, αποφασίστηκε η ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στον αντιπυρικό αγώνα έτους 2004, όπως έγινε και κατά τα προηγούμενα έτη.

Η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας κατά κύριο λόγο συνίσταται στην επίγεια και εναέρια επιτήρηση των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και στην παροχή κάθε δυνατής αρωγής και συνδρομής.

Ειδικότερα:

Για την επίγεια επιτήρηση θα συγκροτηθούν μικτές εποχούμενες περιπολίες, από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων,  με στόχο:

  • την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών,
  • τον έγκαιρο εντοπισμό και αναγγελία τους, εάν αυτές εκδηλωθούν,
  • την εξακρίβωση των στοιχείων υπόπτων ατόμων και
  • τη   σύλληψη εμπρηστών.

Η πραγματοποίηση των περιπολιών θα γίνει σε τρία Στάδια Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, με βάση το επίπεδο του προβλεπόμενου ημερήσιου δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές και μετεωρολογικές συνθήκες, ως εξής:

1ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν επικρατούν φυσιολογικές για το καλοκαίρι  καιρικές και μετεωρολογικές συνθήκες, (δείκτης επικινδυνότητας 2 ή 3).

2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν επικρατούν συνθήκες υψηλού κινδύνου έναρξης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, (δείκτης επικινδυνότητας 4).

3o Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν εκδηλώνονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές, (δείκτης επικινδυνότητας 5).

Οι περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση ενώ όταν η επικινδυνότητα έναρξης και εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς είναι μικρή, δεν θα πραγματοποιούνται (δείκτης επικινδυνότητας 1). 

Όσον αφορά την εναέρια επιτήρηση των δασών και δασικών εκτάσεων, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων πτήσεων, για εκτέλεση υπηρεσίας.

Στα πλαίσια της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της κίνησης σε συμπλέγματα δασών, κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ή με αίτημα του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν.

 Για περισσότερες πληροφορίες  τηλ.: 2106977505
                                            Fax: 2106929764
                                         E-mail: elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις