Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 20037-2-2003: Ξεκινά το πρόγραμμα της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης

7-2-2003: Ξεκινά το πρόγραμμα της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 7-2-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σε πλήρη εξέλιξη τα προγράμματα των Ειδικών Ολυμπιακών Εκπαιδεύσεων.

Ξεκινά τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.) σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

Την εκπαίδευση θα παρακολουθήσει το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το προσωπικό του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των Ενόπλων Δυνάμεων που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το πρόγραμμα της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης είναι θεωρητικό, ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν κατά την πορεία ολοκλήρωσης του σχεδιασμού Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι διάρκειας μιας ημέρας και περιλαμβάνει τόσο θέματα Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και γενικά τα θέματα των μέτρων ασφάλειας.

Στόχος της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης είναι:

· η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού σχετικά με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας.

· η έγκαιρη προσαρμογή του προσωπικού στις ειδικές απαιτήσεις της Ολυμπιακής Ασφάλειας, για την καλύτερη δυνατή ανταπόκρισή του .

Το πρόγραμμα της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2003, ξεκινά από το λεκανοπέδιο της Αττικής, τις Ολυμπιακές πόλεις και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη θερινή (τουριστική) περίοδο.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από Αξιωματικούς, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν επί δυόμισι μήνες ως Εκπαιδευτές Γενικής Ολυμπιακής Παιδείας και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα αναλάβουν καθήκοντα Διοικητών – Υποδιοικητών Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Επισημαίνεται ότι για τις ανάγκες της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, δημιουργήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό υλικό από ομάδα εργασίας Αξιωματικών των κύριων Αρχών Ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα, ΓΕ.ΕΘ.Α.), οι οποίοι συνεργάστηκαν με στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό θα διανεμηθεί στο σύνολο των εκπαιδευομένων.

Με αφορμή την έναρξη της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος, απηύθυνε προς τους εκπαιδευόμενους το ακόλουθο μήνυμα:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξαναγυρίζουν στην Ελλάδα, στη χώρα που τους γέννησε και που φιλοδοξεί να τους διοργανώσει με τρόπο που πράγματι αρμόζει σε μια κορυφαία διοργάνωση συμφιλίωσης, ειρηνικής συνύπαρξης και ευγενούς άμιλλας των λαών.

· 17.000 αθλητές και επίσημοι συνοδοί,

· 8.000 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας,

· 3.000 κριτές και διαιτητές,

· 20.000 δημοσιογράφοι,

· και περίπου 2.000.000 επισκέπτες,

θα βρίσκονται στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2004. Παράλληλα, πάνω από 5 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, θα παρακολουθήσουν τις ολυμπιακές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την περίοδο εκείνη, όπως αντιλαμβάνεστε, η προσοχή όλου του κόσμου, θα είναι στραμμένη στην Ελλάδα.

Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, είναι πρόκληση και εθνικός στόχος.

Η Πολιτεία ανέθεσε σε εμάς το έργο αυτό. Η ευθύνη που έχουμε απέναντι στην πατρίδα μας είναι μεγάλη. Πρέπει να πετύχουμε.

Το ισχυρό μας όπλο είναι η άριστη προετοιμασία, αλλά και οι δυνατότητες που έχουμε ως Έλληνες να ανταποκρινόμαστε θετικά στις μεγάλες προκλήσεις.

Προετοιμασμένοι κατάλληλα, με άρτια εκπαίδευση, σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πάνω από όλα με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε όλοι μαζί το στόχο μας. Η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πράξουν το καθήκον τους.

Σας καλώ όλες και όλους, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσεως να προσφέρετε τον καλύτερο σας εαυτό.»

Η Γενική Ολυμπιακή Εκπαίδευση εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έχει σχεδιάσει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα Ειδικών Εκπαιδεύσεων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. για τις ανάγκες ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι εκπαιδεύσεις αυτές υλοποιούνται είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των Ειδικών Εκπαιδεύσεων έχουν πραγματοποιηθεί:

· Προχωρημένη Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Προσωπικού Προστασίας Επισήμων Προσώπων

· Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Τ.ΕΙ.Μ.Ο.(σε θέματα γρήγορης και ασφαλούς οδήγησης)

· Προχωρημένη Εκπαίδευση προσωπικού Ε.Κ.Α.Μ. σε τεχνικές εισόδου σε κτίρια-μάχες σε κλειστό χώρο- διάσωση ομήρων

· Εκπαίδευση προσωπικού Δ.Ε.Ε. σε ειδικές τεχνικές σχετικές με τη σύγκριση φωτογραφιών, ταύτιση φωτογραφίας και μέσου, έλεγχος αυθεντικότητας φωτογραφιών και βιντεοληπτικού υλικού και σύνταξη ειδικών εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης

· Εκπαίδευση προσωπικού Δ.Ε.Ε. σε τεχνικές ανασύνθεσης σκηνής εγκλήματος μέσω των φωτογραφιών και σε προγράμματα ηλεκτρονικού ελέγχου παραμέτρων φωτογραφίας / Photo Programmetry

· Εκπαίδευση προσωπικού Δ.Α.Ε.Ε.Β.

· Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών / Ανάλυση Πληροφοριών

· Εκπαίδευση Διαπραγματευτών

· Εκπαίδευση για αντιμετώπιση Ραδιοχημικής και Πυρηνικής απειλής

Επίσης έχει ήδη προγραμματισθεί μία σειρά ειδικών εκπαιδεύσεων, όπως ενδεικτικά σε θέματα πυροτεχνουργών, αυτοπροστασίας- αυτοάμυνας, Προστασίας Επισήμων (V.I.P. Protection), Τροχαίας, Πληροφορικής, διαχείρισης κρίσεων, ειδικών αστυνομικών επεμβάσεων κλπ.

Γενικά το έτος 2003 είναι έτος Ολυμπιακής Εκπαίδευσης για το προσωπικό όλων των εμπλεκομένων φορέων σε θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τις ανάγκες της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία δώδεκα Ολυμπιακών Εκπαιδευτικών Κέντρων, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο υλικοτεχνικό εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Από τα δώδεκα Ολυμπιακά Εκπαιδευτικά Κέντρα τέσσερα θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και από ένα στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στη Νάουσα, στη Καρδίτσα, στα Γρεβενά, στο Ρέθυμνο, στην Πάτρα και στα Ιωάννινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Εκπαιδευτικά Κέντρα είναι ένα ακόμα μεταολυμπιακό όφελος για τη χώρα μας, που θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ.: 2106924558

Fax: 2106929764

E-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις