Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Ιούνιος 20035-6-2003: Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει και φέτος στον αντιπυρικό αγώνα

5-6-2003: Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει και φέτος στον αντιπυρικό αγώνα

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα,5-6-2003

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 14-5-2003 στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος μεταξύ των συναρμόδιων φορέων δασοπυρόσβεσης, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αποφασίστηκε η ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στον αντιπυρικό αγώνα έτους 2003, όπως έγινε και κατά τα προηγούμενα έτη.

Η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας κατά κύριο λόγο συνίσταται στην επίγεια και εναέρια επιτήρηση των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και στην παροχή κάθε δυνατής αρωγής και συνδρομής.

Ειδικότερα:
Για την επίγεια επιτήρηση θα συγκροτηθούν μικτές εποχούμενες περιπολίες, από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων,  με στόχο:

  • την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών,
  • τον έγκαιρο εντοπισμό και αναγγελία τους, εάν αυτές εκδηλωθούν,
  • την εξακρίβωση των στοιχείων υπόπτων ατόμων και 
  • τη   σύλληψη εμπρηστών.

Οι περιπολίες αυτές θα καθορισθούν σε τοπικό επίπεδο, με την συνεργασία των διοικητών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και θα πραγματοποιούνται, με βάση το επίπεδο του προβλεπόμενου ημερήσιου δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές και μετεωρολογικές συνθήκες, ως εξής:

1ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν επικρατούν φυσιολογικές για το καλοκαίρι  καιρικές και μετεωρολογικές συνθήκες.

2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν επικρατούν συνθήκες υψηλού κινδύνου έναρξης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, ύστερα από Απόφαση του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης , (Σ.ΚΕ.Δ.).

3Ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν εκδηλώνονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές, ύστερα από Απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Όσον αφορά την εναέρια επιτήρηση των δασών και δασικών εκτάσεων, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων πτήσεων, για εκτέλεση υπηρεσίας.

Στα πλαίσια της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της κίνησης σε συμπλέγματα δασών, κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ή με αίτημα του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν.

Επισημαίνεται ότι το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ο αρμόδιος φορέας για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών και έχει την ευθύνη συντονισμού των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών Πολιτικών Δυνάμεων της Χώρας που παρέχουν τη συνδρομή τους, ανάλογα με τη φύση και την έκταση της πυρκαγιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες  τηλ.: 2106924558
                                          Fax: 2106929764
                                          E-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις