Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Ιούνιος 20034-6-2003: Επίσημη παρουσίαση του θεσμού «Αστυνομικός της Γειτονιάς»

4-6-2003: Επίσημη παρουσίαση του θεσμού «Αστυνομικός της Γειτονιάς»

Afissa.pdfΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 4-6-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσημη παρουσίαση του θεσμού «Αστυνομικός της Γειτονιάς»

Πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα  Σημίτη,
στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα Αθηνών

 

Η επίσημη παρουσίαση του θεσμού «Αστυνομικός της Γειτονιάς» που σχεδίασε και εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Ιουνίου 2003, σε ειδική εκδήλωση, στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα Αθηνών.

Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» εντάσσεται στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με κεντρικό στρατηγικό άξονα την διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας από μια Αστυνομία, σύγχρονη, αποτελεσματική και πάντα κοντά στον πολίτη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του θεσμού, καθώς και των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του.

Με τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς», η Ελληνική Αστυνομία «εγκαινιάζει» μια νέα προοπτική στις σχέσεις Αστυνομίας και πολιτών. Αποτελεί μια νέα φιλοσοφία δράσης με βασική προτεραιότητα την πρόληψη της μικροεγκληματικότητας στις γειτονιές. Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» προσεγγίζει, σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, τα προβλήματα  που σχετίζονται με την ασφάλεια στις γειτονιές, παρεμβαίνει για την επίλυσή τους, συμβάλλει στην πρόληψη της εγκληματικότητας και ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Ο θεσμός εφαρμόζεται ήδη ως πιλοτικό πρόγραμμα από την 17η Μαρτίου 2003, σε 35 Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής και 2 της Θεσσαλονίκης. Στο πιλοτικό πρόγραμμα, συμμετέχουν συνολικά 354 Αστυνομικοί, που δραστηριοποιούνται σε ισάριθμες γειτονιές των πόλεων αυτών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα εφαρμόζεται στις ακόλουθες Διευθύνσεις Αστυνομίας:

 • Αθηνών
  Σε 103 «γειτονιές» 9 Αστυνομικών Τμημάτων
  Συγκεκριμένα στα Αστυνομικά Τμήματα Αγίου Δημητρίου, Αγίου Παντελεήμονα, Αμπελοκήπων, Καλλιθέας, Κυψέλης, Νέας Σμύρνης, Παγκρατίου, Πατησίων και Πετραλώνων. 
 • Βορειοανατολικής Αττικής
  Σε 70 «γειτονιές» 7 Αστυνομικών Τμημάτων
  Συγκεκριμένα στα Αστυνομικά Τμήματα Κηφισίας, Αμαρουσίου, Νέου Ηρακλείου, Αγίας Παρασκευής, Α΄ Ν. Ιωνίας, Χολαργού και Χαλανδρίου.                                                                                  
 • Νοτιοανατολικής Αττικής
  Σε 33 «γειτονιές» 5 Αστυνομικών Τμημάτων
  Συγκεκριμένα στα Αστυνομικά Τμήματα Ηλιούπολης, Α΄ Γλυφάδας, Ελληνικού, Αργυρούπολης και Κορωπίου.                                                                   
 • Δυτικής Αττικής
  Σε 67 «γειτονιές» 7 Αστυνομικών Τμημάτων
  Συγκεκριμένα στα Αστυνομικά Τμήματα Α΄ Περιστερίου, Β΄ Περιστερίου,  Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων, Αχαρνών,  Β΄ Αιγάλεω και Ιλίου.                                                                                              
 • Πειραιά
  Σε 61 «γειτονιές» 7 Αστυνομικών Τμημάτων
  Συγκεκριμένα στα Αστυνομικά Τμήματα Α΄ Πειραιά, Β΄ Πειραιά, Γ΄ Πειραιά, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Νίκαιας, Κορυδαλλού και Κερατσινίου.                                                                                     
 • Θεσσαλονίκης
  Σε 20 «γειτονιές» 2 Αστυνομικών Τμημάτων
  Συγκεκριμένα στα Αστυνομικά Τμήματα Aνω Πόλης και Ι΄ Θεσσαλονίκης.

Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς επιλέχθηκαν από επιτροπή Αξιωματικών που συστάθηκε για το σκοπό αυτό και στην οποία συμμετείχε και ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, τόσο οι ίδιοι όσο και οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα, παρακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια αναφορικά με τη φιλοσοφία του θεσμού, τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και γενικότερα θέματα που θα τους απασχολήσουν κατά την εκτέλεση του έργου τους.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά για την πορεία του θεσμού, ο οποίος το έτος 2004 θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Ενδεικτικά, επισυνάπτεται πίνακας δραστηριότητας των Αστυνομικών της Γειτονιάς στην περιοχή της Αττικής, από της εφαρμογής του προγράμματος (17-3-2003) έως τέλος Μαΐου 2003.

Για περισσότερες πληροφορίες:  τηλ.: 2106924558
Fax : 2106929764
E-mail : elasgrty@mopo.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ydt.gr

Afissa.pdf

Τελευταίες Αναρτήσεις