Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200331-1-2003: Εγκαίνια της έκθεσης τέχνης με θέμα "Η Ευρώπη ενωμένη κατά της δουλείας"

31-1-2003: Εγκαίνια της έκθεσης τέχνης με θέμα “Η Ευρώπη ενωμένη κατά της δουλείας”

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31-1-2003 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πραγματοποιήθηκαν χθες με επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης Τέχνης με θέμα: «Η Ευρώπη ενωμένη κατά της δουλείας».

Η έκθεση, που περιλαμβάνει περισσότερα από 40 έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών, φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου 2003. Την έκθεση διοργανώνει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με την Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (Ο.Κ.Ε.Α.), σε συνεργασία με τη Γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Comité Contre l΄ Esclavage Moderne (C.C.E.M. – Επιτροπή Καταπολέμησης της δουλείας).

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε.Α και Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Σπ. Τσάκος, ο προϊστάμενος Επιτελείου Ι. Πανηγυράκης, ο Γενικός Διευθυντής Αθηνών Υποστράτηγος Γ. Αγγελάκος και πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φρέντυ Αντωνόπουλος, η σύζυγος του πρέσβη των Η.Π.Α στην Ελλάδα κα Μίλλερ καθώς και πολλοί εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

Αναφερόμενος στη διάσταση του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του, ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε.Α. και Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτιος Νασιάκος, δήλωσε χαρακτηριστικά:«Στις σύγχρονες κοινωνίες, η έννοια του πολιτισμού ταυτίζεται με την ανθρώπινη αξία. Έμπνευση όμως για τη δημιουργία των έργων της αποψινής έκθεσης αποτελεί το διεθνές φαινόμενο που ονομάζεται εμπορία ανθρώπων. Μια μορφή ανθρώπινης σκλαβιάς και εμπορίου σάρκας που συνιστά σοβαρότατη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβάλει τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας μας και κάθε πολιτισμένης χώρας.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, προχώρησαν, τον Απρίλιο του 2001, στη σύσταση της Ομάδας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (Ο.Κ.Ε.Α.), της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι.

Όπως είναι γνωστό η Ο.Κ.Ε.Α. είναι ένα Ειδικό Συντονιστικό Όργανο, με διυπουργική και διεπιστημονική σύνθεση, με κεντρικό στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων έχει αφυπνίσει συνειδήσεις. Σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς αναλύει, σχεδιάζει, θεσμοθετεί και είναι ανοιχτή σε κάθε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος και λύσεις.

Στους 20 μήνες λειτουργίας της η Ο.Κ.Ε.Α. ανέπτυξε αξιόλογη δράση και το έργο της αποδείχτηκε ιδιαίτερα παραγωγικό.

Μεταξύ πολλών άλλων:· Συνέταξε το πρώτο σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που ήδη αποτελεί Νόμο του Κράτους (Ν.3064/02 Φ.Ε.Κ 248 τ.α).

· Δημιούργησε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει μελέτες, συμβάσεις και νομικούς προβληματισμούς σχετικά με την εμπορία ανθρώπων.

· Σε συνεργασία με την Αστυνομική Ακαδημία συμπεριέλαβε, στα αντικείμενα διδασκαλίας των αστυνομικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, την ανάπτυξη των παραμέτρων που συνθέτουν το πρόβλημα. Παράλληλα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στα πλαίσια της Αντεγκληματικής Πολιτικής, έθεσε την αντιμετώπιση του φαινομένου, ως απόλυτη προτεραιότητα δράσης από τις αστυνομικές υπηρεσίες.

· Η Ο.Κ.Ε.Α. προχώρησε επίσης σε μια εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Η έκθεση αφίσας με θέμα «Η Ευρώπη ενωμένη κατά της δουλείας» που θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε, εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας.

Ελπίζω η αποψινή βραδιά, πέρα από την πολιτιστική της διάσταση, να αποτελέσει τη βάση για ένα γόνιμο και δημιουργικό προβληματισμό.»

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ.: 2106924558

Fax: 2106929764

E-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις