Σα 25 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200730-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην συνάντηση εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ»

30-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην συνάντηση εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ»

Ευχαριστώ πολύ. Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποδέχομαι από 25 χώρες και 5 οργανισμούς Αξιωματικούς, προσκεκλημένους από την Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, και συμμετέχοντες σε μία πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση που αφορά την αντιμετώπιση μίας από τις σύγχρονες απειλές.
 
Κυρίες και κύριοι, στην σύγχρονη εποχή προέχει ο συντονισμός των ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Κατ’ εξοχήν στο αστυνομικό επίπεδο, μέσω του μηχανισμού ή των μηχανισμών της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.
 
Όπως γνωρίζετε αυτός ο συντονισμός των ενεργειών αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, και αποτελεί αντικείμενο της άσκησης, προκειμένου περί διασυνοριακών επιχειρήσεων.
 
Η ΙΛΑΕΙΡΑ είναι μία άσκηση που ακριβώς καλύπτει ως εφαρμογή πλέον, όπως ξέρετε, αυτές τις δύο ανάγκες ή εφαρμογές. Η εφαρμογή επί της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και η εφαρμογή επί της διασυνοριακής κίνησης και δράσης.
 
Όπως είδα από την έναρξη, την πανηγυρική έναρξη της άσκησης, όταν είχαν έλθει πολλοί Υπουργοί από τις Χώρες σας και υψηλοί αξιωματούχοι από τους Διεθνείς Οργανισμούς, με την τιμητική παρουσία του Αντιπροέδρου της Commission του κυρίου Franco Frattini, αρμοδίου για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, από την πρώτη παρουσίαση της άσκησης, είδα ότι μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματική η άμυνα της διεθνούς κοινωνίας και προπαντός της ευρωπαϊκής κοινότητας πάνω στο αντικείμενο μίας σύγχρονης απειλής που λέγεται trafficking. Λέγεται εμπορία προσώπων, δηλαδή ό,τι πιο αποτρόπαιο, να γίνεται ο άνθρωπος, οι γυναίκες και τα παιδιά, να γίνονται αντικείμενο εμπορικής και χυδαίας εκμετάλλευσης.
 
Εξετίμησα τον σχεδιασμό από πλευράς Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά εξετίμησα και την εισφορά, συνεισφορά, γνώσεων και εμπειριών από εσάς, από τις Χώρες σας.
 
Αυτή η εισφορά, συνεισφορά, των γνώσεων και των εμπειριών μαζί με τον σχεδιασμό που γίνεται από εδώ, συνθέτουν εντέλει ένα προϊόν, ένα αποτέλεσμα το οποίο εμείς θα το καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα πούμε αυτά πράξαμε με την άσκηση ΙΛΑΕΙΡΑ και με την καλή συνεργασία μας.
 
Δηλαδή η Interpol, η Europol, η Eurojust, η Frontex, και εμείς όλοι οι συμμετασχόντες έχουμε κάποια στέρεη βάση στην αντιμετώπιση μίας σύγχρονης απειλής.
 
Ίδιες ασκήσεις, συζητούσα στο Συμβούλιο των Υπουργών, επιβάλλεται να γίνουν για όλες τις πέντε-έξι μεγάλες σύγχρονες απειλές. Ονομαστικά :  για την τρομοκρατία, για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, για την λαθρομετανάστευση, για τα ναρκωτικά. Και φυσικά για την αντιμετώπιση των θεομηνιών και των μεγάλων καταστροφών, που είναι ένα αυτοτελές κεφάλαιο. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε, να είναι έτοιμη η Ευρώπη για να υπηρετήσει, μάλλον οι θεσμοί της Ευρώπης και οι Αστυνομίες  της Ευρώπης, για να υπηρετήσουν από τις σύγχρονες ή και παντοτινές απειλές τους λαούς τους.
 
Γιατί σε τελευταία ανάλυση η αποστολή των Αστυνομιών, της σύγχρονης Αστυνομίας είναι όλη αφιερωματική. Είναι μία dedication to our co-human beings.
 
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την συνεργασία σας και την συμμετοχή σας στην άσκηση. Και θέλω να σας αποδώσω κάτι που είναι αφιερωμένο ειδικά σε εσάς τους μετέχοντες.
 
Από ό,τι πληροφορήθηκα είστε σε ένα επίπεδο βαθμών και εμπειριών που το μέλλον είναι μπροστά σας. Δεν είστε στο τέλος της καριέρας σας, που σημαίνει ότι, αυτή η συνεργασία που γίνεται σήμερα, η αστυνομική συνεργασία με την άσκηση ΙΛΑΕΙΡΑ, εύχομαι να αποτελέσει πολύτιμη αφορμή για να αναπτύξετε μεταξύ σας, οι Αξιωματικοί των Αστυνομιών και οι αντιπρόσωποι των κρατών, και διαπροσωπικές σχέσεις γιατί είναι πολύτιμο στοιχείο οι διαπροσωπικές σχέσεις και της άσκησης ακόμα. Να γνωρίζεστε, να μπορείτε να σηκώσετε το τηλέφωνο και αυτό θα διαρκέσει για πολλά χρόνια εξαιτίας της καλής, για την περίπτωσή μας του Συνεδρίου, υπηρεσιακής βαθμίδας και κατάστασης στην οποία βρίσκεστε.
 
Το μέλλον είναι μπροστά μας για καλή συνεργασία προς αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και εκτιμώ ότι τα άριστα αποτελέσματα της άσκησης ΙΛΑΕΙΡΑ, θα γίνουν κτήμα όλων μας και ταυτόχρονα θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ανάλογες ασκήσεις στους τομείς των συγχρόνων απειλών, κοινών, διεθνών απειλών που ανέφερα προηγουμένως.
 
Σας ευχαριστώ πολύ. 

Τελευταίες Αναρτήσεις