Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Μάρτιος 200329-3-2003: Ανακοινώσεις του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για την Αεροπειρατεία

29-3-2003: Ανακοινώσεις του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για την Αεροπειρατεία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29-3-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Tουρκικών Αερογραμμών. Απελευθέρωση επιβατών, πληρώματος, σύλληψη δράστη.

 

Χθες, 28 Μαρτίου 2003 και ώρα 23.55΄, προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών, στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση ΤΚ 160 από Κωνσταντινούπολη για Aγκυρα και απογειώθηκε την 22.15΄ ώρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης. Στο αεροσκάφος τύπου AIRBUS A-310 επέβαιναν 194 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα. Συγκεκριμένα 176 υπήκοοι Τουρκίας (121 άνδρες, 50 γυναίκες και 5 ανήλικοι), 9 Γερμανοί υπήκοοι (4 άνδρες, 3 γυναίκες και 2 ανήλικοι), 4 Αυστριακοί, 4 υπήκοοι Ελβετίας (3 άνδρες και 1 ανήλικος), 2 Ολλανδοί, 2 Δανοί, 1 Γάλλος, 1 Βρετανός, 2 υπήκοοι Ιαπωνίας (1 άνδρας, 1 γυναίκα) και 2 Ρώσοι.

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση, επιβάτης της πτήσης που καθόταν στην θέση 10Ε, εισήλθε στο πιλοτήριο και επέδειξε στον Κυβερνήτη αυτοσχέδια ζώνη που φορούσε κάτω από τα ρούχα του, ισχυριζόμενος ότι φέρει εκρηκτικά. Παράλληλα απειλώντας τον συγκυβερνήτη με ξυριστική λεπίδα που έθεσε στο λαιμό του απαίτησε την προσγείωση του αεροσκάφους αρχικά στο Βερολίνο και μετά στην Αυστρία.

Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι δεν επαρκούν τα καύσιμα και έπεισε τον αεροπειρατή να οδηγήσει το αεροσκάφος στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για ανεφοδιασμό.

Μετά από διαβουλεύσεις με τον Πύργο Ελέγχου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 23.55΄ ώρα και οδηγήθηκε σε ασφαλή περιοχή.

Τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης και συγκλήθηκε στον Αερολιμένα το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, υπό τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Φώτιο Νασιάκο. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του δράστη και διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Κυβερνήτη. Σήμερα (29/3/03) πρωινές ώρες και συγκεκριμένα στις 03.05΄ απελευθερώθηκαν οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, πλην του Κυβερνήτη και του Συγκυβερνήτη.

Ο αεροπειρατής συνέχισε να απαιτεί τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους για να μεταβεί στο Βερολίνο.

Στη συνέχεια δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ε.Κ.Α.Μ. για να επέμβει. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 03.10΄ και είχε σαν αποτέλεσμα την αναίμακτη σύλληψη του δράστη. Ο δράστης είναι υπήκοος Τουρκίας και ονομάζεται GENCASLAN OZGUR του ABDULLAH και της SUNA. Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1983 στο BOGAZLIYAN και είναι Μηχανικός Αυτοκινήτων.

Ο συλληφθείς δήλωσε ότι προέβη στην ενέργεια αυτή για να πετύχει την μετάβαση του στη Γερμανία προκειμένου να επισκεφτεί την έγκυο σύζυγο του, γιατί οι Γερμανικές Αρχές δεν του χορηγούσαν προξενική θεώρηση.

Στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(Α) Μια (1) αυτοσχέδια πλαστική ζώνη με δεκαέξι (16) θέσεις – υποδοχές μέσα στις οποίες υπήρχαν δώδεκα κεριά μήκους περίπου 20 εκατοστών. Στις βάσεις των κεριών είχαν επικολληθεί χάρτινα καλύμματα ανοικτού γκρίζου χρώματος, όμοιου με το περίβλημα της δυναμίτιδας και

(Β) Τρία (3) ξυραφάκια.

Επιβάτες, πλήρωμα και αεροπειρατής οδηγήθηκαν σε χώρους της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης του Αερολιμένα Αθηνών για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Οι επιβάτες του αεροσκάφους αναχώρησαν σήμερα στις 09.08΄ για την Aγκυρα, με άλλο αεροσκάφος που αφίχθηκε από την Τουρκία. Το αεροσκάφος, στο οποίο εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία και το πλήρωμα του, αναχώρησε για Κωνσταντινούπολη στις 09.45΄ ώρα με άλλο πλήρωμα.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η φωτογραφία του δράστη και η ζώνη που είχε:

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ.: 2106924558

Fax: 2106929764

E-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις