Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200529-09-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» με τον Νίκο Χατζηνικολάου

29-09-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Αθήνα, 27-9-2005

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

  • ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ   Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
  • Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ  Δημοσιογράφος
  • Α. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 
  • Α. ΚΑΚΚΟΣ      Πρόεδρος Φορτηγατζήδων Διεθνών Μεταφορών

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για την καυτή πολιτική επικαιρότητα των ημερών θα συζητήσουμε τώρα με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη και με τον πρώην Υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Να σας καλησπερίσουμε και τους δύο.
  Θα μου επιτρέψετε κ. Υπουργέ, κ. Βουλγαράκη, να ξεκινήσω από την αντιπολίτευση και να ρωτήσω τον κ. Βενιζέλο γιατί ανέβηκαν τόσο πολύ οι τόνοι σ? αυτό το θέμα Ρεγκούζα. Και το λέω, επιτρέψτε μου αυτή την λογική υπέρβαση, διότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το γρηγορόσημο υπάρχει κ. Βενιζέλο, υπάρχει κ. Υπουργέ, είναι μια πραγματικότητα στη ζωή μας σε όλες τις εκφάνσεις της.
  Και επομένως, άκουσα σήμερα πολλούς φίλους μου, κυνικούς θέλετε να τους χαρακτηρίσετε, ρεαλιστές θέλετε να τους χαρακτηρίσετε, να λένε «καλά τους είπε, να χαμηλώσουν τις τιμές διότι τσούζει, είναι πολύ ακριβό το γρηγορόσημο».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δυστυχώς έχετε δίκιο στην περιγραφή σας. Ο άνθρωπος που ζει μέσα στην αγορά, μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα, λέει αυτά που είπατε κι εσείς. Ιδίως μάλιστα σε σχέση με ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών πολλές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αυτό είναι το καθημερινό συμβαίνον.
Όμως ο κ. Ρεγκούζας, ο κ. Ρουσόπουλος, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος, είναι κήρυκες μιας αντίληψης για το κράτος, για την κοινωνία, για την ηθική.
  Κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ και είχαν σηκώσει τη σημαία της σεμνότητας, της ταπεινότητας, της διαφάνειας. Κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία 18 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αυτή η κυβέρνηση τι μήνυμα ηθικό, παιδαγωγικό, θεσμικό στέλνει. Και ο κ. Καραμανλής οφείλει προσωπικά ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις γι? αυτό. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις ανακολουθίες και τις αντιφάσεις του σε σχέση με τις βασικές προεκλογικές θέσεις και υποσχέσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πιστεύετε ότι πρέπει να διώξει τον κ. Ρεγκούζα από την κυβέρνηση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω κάτι; Αυτό για μένα είναι απολύτως δευτερεύων. Η κυβέρνηση είναι ο Πρωθυπουργός. Την κυβέρνηση τη χαρακτηρίζει η νοοτροπία, ο ρυθμός, η αποφασιστικότητα ή η αναποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός έχει απόλυτο δικαίωμα επιλογής των συνεργατών του. Διορίζει και παύει τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς του κατά το δοκούν. Αυτό που δεν είχε και δεν έπρεπε να έχει ο βασιλιάς ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το έχει σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα σύγχρονο ο πανίσχυρος Πρωθυπουργός.
  Ο κ. Καραμανλής εξελέγη υποσχόμενος ότι θα κάνει πολύτεκνους τους τρίτεκνους, ότι θα δώσει πολύ συγκεκριμένα επιδόματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, ότι θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ότι θα έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, ότι θα έχουμε ήπια προσαρμογή, μια νοοτροπία μεσαίου χώρου και κοινωνικού κέντρου και θα έχουμε βέβαια σεμνότητα και ταπεινότητα.
  Τι μας είπε 18 μήνες μετά; Ότι έχει όλες τις καλές προθέσεις, αλλά δεν μπορεί διότι φταίει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η καραμέλα του φταιξίματος του  ΠΑΣΟΚ, της μετακίνησης της ευθύνης στο παρελθόν που την παίρνουν και την αναπαράγουν όλοι οι Υπουργοί και όλοι οι Υφυπουργοί, πρέπει να σταματήσει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Βουλγαράκη, ακούγεται λογικό πρέπει να παραδεχτείτε ότι ο συγκεκριμένος Υφυπουργός νομιμοποίησε με τη δήλωση του το γρηγορόσημο. Δηλαδή τους είπε «το παίρνετε, αλλά χαμηλώστε λίγο βρε παιδί μου τις τιμές».

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ο  κ. Βενιζέλος  από την πολλή του φόρα ξέχασε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φτάσει ούτε στο μισό της θητείας της καν.
  Η κυβέρνηση θα αξιολογηθεί για όλα αυτά στο τέλος της 4ετίας όταν ακριβώς θα πρέπει να δώσει λόγο στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει αυτά που είπε η κυβέρνηση, αυτά που έχει κάνει, αυτά τα οποία υπόσχεται η αντιπολίτευση και την αξιοπιστία της σε σχέση με το παρελθόν, γιατί κανένας στη χώρα αυτή δεν προέκυψε από παρθενογένεση.
  Δεύτερον. Κύριε Χατζηνικολάου, πιστεύω ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος κινείται ανάμεσα στην αμηχανία και την υπερβολή. Διότι αν κανείς δει περιπτωσιολογικά μια προς μία όλες τις αναφορές που έχει κάνει τελευταία  η αντιπολίτευση, τις οποίες μάλιστα θεωρεί ότι είναι κορυφαία επιχειρήματα προκειμένου να αποδείξει του λόγου της το αληθές, νομίζω ότι κινείται μετά βεβαιότητας στην υπερβολή.
  Έχω το λόγο του κ. Ρεγκούζα μπροστά μου, έχει δώσει εξηγήσεις ο άνθρωπος, υπήρξε μια ατελής ενδεχομένως έκφραση, η έκφραση αυτή όμως δεν μπορεί ούτε να χρησιμοποιηθεί ως γενικός κανών της δράσης της κυβέρνησης ούτε πολύ περισσότερο ως μια πρακτική η οποία αυτή τη στιγμή υιοθετείται ως επίσημος κυβερνητικός λόγος.
  Γιατί αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά τα οποία λέει η αντιπολίτευση, τότε πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι ο επίσημος κυβερνητικός λόγος.
  Σαν να λέει δηλαδή ο κ. Βενιζέλος για την εποχή που τα 500 εκ. του Ανδρέα Παπανδρέου εθεωρείτο ως ένα μικρό δώρο, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και άλλες εξελίξεις.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Κύριε Βουλγαράκη, ωραία τα λέτε. Εσείς τι θα κάνατε εάν μαθαίνατε ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διώξεως της Διαφθοράς, που τόσο πετυχημένα πορεύεται εκεί μέσα. Κάλεσε σε μια συγκέντρωση και έλεγε «ρε παιδιά επειδή επί ΠΑΣΟΚ τα έπαιρναν όλοι, ε, κάτι ψιλά να παίρνετε αφού κινδυνεύουν οι αστυνομικοί».
  Εσείς τι θα λέγατε ότι παρεμπιπτόντως ειπώθηκε αυτή η κουβέντα; Ο Βουλγαράκης, τι θα έκανε;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχω εδώ τον λόγο του κ.Ρεγκούζα, τον έχω μπροστά μου.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει ο Ρεγκούζας. Όχι, με ενδιαφέρει, δεν με ενδιαφέρει ο Βουλγαράκης να μου πει εάν ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαφθοράς, έλεγε στα όργανά του, εκεί ότι εάν βρείτε κανέναν φουκαρά αστυνομικό να τα παίρνει με έκπτωση, μην του κάνετε τίποτε. Τι θα έκανες; 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κακαουνάκη, αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι αυτή την στιγμή

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι καλή η ερώτηση.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω εάν είναι καλή.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γραμμή υπερβολών διότι η προφανής απάντηση είναι όχι.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Πάλι τα ίδια.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η προφανής απάντηση είναι προφανώς ότι είναι καταδικαστέο.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Πολύ ωραία, είμαι ικανοποιημένος.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από την άλλη πάλι πλευρά εγώ θεωρώ

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν είναι απάντηση Βουλγαράκη, αυτή.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κακαουνάκη, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε στην ουσία της πολιτικής.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Θα τον είχε στείλει στου διαόλου τη μάνα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η ουσία της πολιτικής είναι ότι πρέπει να ανοίξουν οι μηχανισμοί, να ανοίξουν εκείνες οι διαδικασίες οι οποίες θα ακυρώσουν όλες τις στρεβλώσεις μιας οικονομίας που οδηγεί φοβούμαι ?.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απάντηση που έπρεπε να δώσετε

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι το μείζον ζήτημα στην υπόθεση αυτή. Εάν το ζήτημα να αναδεικνύουμε ενδεχομένως ατελείς φράσεις οι οποίες είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν μια κυβερνητική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός εάν ο κ.Βενιζέλος, ισχυρίζεται ότι η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι αυτή. Εάν το ισχυρίζεται, να το πει.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μεταξύ αμηχανίας και υπερβολής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακαλώ επιτρέψτε μου πριν πάω στον κ.Βενιζέλο, που θα πάρει τον λόγο. Θέλω κ.Βενιζέλο να δούμε ένα ρεπορτάζ που επιβεβαιώνει αυτό που συμβαίνει με τη δράση επίορκων υπαλλήλων στα τελωνεία και τις καταγγελίες δεν τις κάνουμε εμείς, τις κάνουν οι ? των διεθνών μεταφορών. Δείτε το ρεπορτάζ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ακούστε με λίγο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αμέσως μετά κ.Υπουργέ.

Προβολή  ρεπορτάζ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (Α. ΚΑΚΚΟΣ): Όταν στα σύνορα οι τελωνειακοί δίνουν αμοιβές για να κάνουν μεταθέσεις, αυτό εμένα δεν με ευχαριστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταγγελία που σοκάρει από τον Πρόεδρο των φορτηγατζήδων διεθνών μεταφορών. Κοινό μυστικό όπως υποστηρίζουν οδηγοί και ιδιοκτήτες, είναι ότι μια μετάθεση υπαλλήλου σε τελωνειακό σταθμό των συνόρων, πληρώνεται ακριβά.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δεν βρίσκεις άκρη εκεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γιατί;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Γι? αυτά να ρωτήσεις τον Υπουργό.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δεν είναι μόνο στο τελωνείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή πόσα άτομα μιλάμε;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Μην με ρωτάτε τέτοια πράγματα, δεν έχω μπει σ αυτή τη διαδικασία, δεν γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Οι καταγγελίες όμως δεν σταματούν εδώ. Εκατοντάδες φορτηγά από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα παράνομα δεκάδες φορές με μια μόνο άδεια που δεν σφραγίζεται ποτέ στα τελωνεία.

Α. ΚΑΚΚΟΣ: Στο πίσω μέρος λέει, σφραγίδα τελωνείου, ορίστε κύριοι, σφραγίδα τελωνείου. Κανένα έγγραφο δεν βρίσκουν σφραγισμένο. Μα κανένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών παραδέχονται ότι αναγκάζονται συχνά να δωροδοκούν τελωνειακούς υπαλλήλους για να εξυπηρετηθούν γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Φορτηγατζήδες δωροδοκούν τελωνειακούς;

Α. ΚΑΚΚΟΣ: Βεβαίως. Το αυτοκίνητο δεν δωροδοκεί τελωνειακούς, οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες κάνουν αυτή τη δουλειά, το αυτοκίνητο είναι ακίνδυνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι σε χώρους με έντονο οικονομικό ενδιαφέρον όπως είναι οι εφορίες, τα τελωνεία, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη φαινόμενων διαφθοράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Οι φορτηγατζήδες καταγγέλλουν ακόμα ότι χιλιάδες τόνοι πετρελαίου θέρμανσης περνούν από τα τελωνεία ως πετρέλαιο κίνησης κάτω από την περίεργη ανοχή των υπαλλήλων.

Α. ΚΑΚΚΟΣ: Να πάνε σε όλα τα τελωνεία να μας φέρουμε μια .. και κόκκινο πετρέλαιο στις υπηρεσίες. Μια.

ΠΟΛΙΤΗΣ:  Ποιούν την νήσσα άπαντες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εσείς πηγαίνετε και βάζετε ..

ΠΟΛΙΤΗΣ: Όπου το βρούμε θα το βάζουμε. Όπου το βρούμε για να ζήσουμε.
——-
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λοιπόν έχουμε μαζί μας τον κ.Σακελλαρόπουλο, που είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Τελωνειακών Υπαλλήλων και έχουμε επίσης τον κ.Θανάση Κάκκο, που είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Διεθνών Μεταφορών.
  Θέλω να πάω στον κ.Βενιζέλο τώρα, και θέλω να θυμίσω πριν μιλήσει ο κ.Βενιζέλος ότι κάποτε η Νέα Δημοκρατία είχε ξεσηκώσει θύελλα μεγάλη λέγοντας ότι σε κάποια συνεδρίαση ο Ανδρέας Παπανδρέου, είπε, ας πάρει το δωράκι του αλλά όχι και τόσο μεγάλο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ωραία, αλλά δεν μου αρέσουν κ.Χατζηνικολάου οι συμψηφισμοί. Εγώ απέναντι στην παρατήρηση του κ.Βουλγαράκη, ότι  η αντιπολίτευση είναι αμήχανη ή υπερβολική λέω, ότι με φοβίζει πραγματικά μια κυβέρνηση που είναι ανακριβής, ανίκανη και καταφεύγει σε υπεκφυγές.
  Περίμενα και ο ίδιος ο κ.Βουγαράκης, να έχει τα αντανακλαστικά και να πει σήμερα στην ερώτηση του κ.Κακαουνάκη, ότι αυτά είπε ο σημερινός νέος προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, ότι θα ζητήσουμε να επέμβει ο εισαγγελέας και να τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις.
  Εδώ ούτε αυτή την κλασική φράση δεν λέει η κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται να προστατεύσει τα μέλη της και να συγκαλύψει τα προβλήματα με υπεκφυγές και γενικότητες. Εγώ δεν θέλω ούτε συμψηφισμούς, ούτε γενικότητες, ούτε υπεκφυγές.
  Θέλω η κυβέρνηση να αποδείξει ότι αυτά που έλεγε προεκλογικά τα εννοούσε.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Κύριε Βενιζέλο, να είμαστε λίγο δίκαιοι. Όταν έχετε αφήσει να παγιωθεί το γρηγορόσημο και η διαφθορά, όχι από σας, μην ζητάμε και πολύ τώρα τα ρέστα. Όχι ότι είναι λίγος ο χρόνος, αλλά αυτό που με ενοχλεί εμένα, είναι ότι ο κ.Πρωθυπουργός σιωπά. Εγώ δεν ήθελα να σιωπά ο Πρωθυπουργός.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι μόνο αυτό, είναι και η επανάπαυση ότι δεν μπορούμε σε 18 ή 19 μήνες, να αλλάξουμε όλα αυτά που ισχύουν στην πραγματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Δέκα εννέα μήνες δεν είναι μικρό διάστημα. Είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι το μισό του ωφέλιμου πολιτικού χρόνου μιας κυβέρνησης.
  Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα για την πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με ανακρίβειες και υπεκφυγές λειτουργεί.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση κ.Χατζηνικολάου, ότι ήμουν απολύτως σαφής και είπα ότι κανένας δεν μπορεί να αποδεχτεί ενδεχομένως πρακτικές οι οποίες να κατατείνουν ή εν πάση περιπτώσει δημιουργούν ένα νέφος το οποίο να επιβραβεύει τέτοιου είδους πρακτικές οι οποίες είναι απ? όλους καταδικαστέες.
  Αυτό όμως κ.Χατζηνικολάου, είναι εντελώς διαφορετικό από το να οικοδομείται ένας αντιπολιτευτικός πολιτικός λόγος, ο οποίος να εδράζεται στο πουθενά. Διότι η δήλωση στην οποία αναφέρεται και το οποίο κρίθηκε ως μέγα πολιτικό γεγονός και χάριν του οποίου γίνεται αυτή η συζήτηση σήμερα, είναι πραγματικά ένα ανύπαρκτο θέμα, υπό την έννοια ότι ο κ.Ρεγκούζας, είχε κάνει ποταμό καταγγελιών στην προηγούμενή του ομιλία και κρίνεται όλο αυτό το ζήτημα από μια δήλωση.
  Ακούστε κ.Χατζηνικολάου. Το μέγα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η δημόσια διοίκηση η οποία έχει γαλουχηθεί σε μια νοοτροπία όλα αυτά τα χρόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, που τον κ.Βενιζέλο δεν αρέσουν οι συμψηφισμοί, που σήμερα κατατείνει στο να αποδέχεται ενδεχομένως σαν πρακτική η οποία είναι αποδεκτή, αυτού του είδους τις διαδικασίες.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στις προσλήψεις φυλάκων της Τράπεζας της Ελλάδος, θα επέμβετε; Ο διαγωνισμός έγινε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Θα τον ακυρώσετε μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας; Και την συνέντευξη. Των βαθμών του απολυτηρίου και των βαθμών των γραπτών απ? την προφορική συνέντευξη.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Από γραβάτα που θα είχαν οι νεοδημοκράτες, τώρα έχουν άλλο τρόπο.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και εδώ βιάζεστε κ.Βενιζέλο διότι οι προσλήψεις μέχρι πρότινος γινόταν ουσιαστικά με face control. Δηλαδή μετά απλού διορισμού και με βάση τη νέα διαδικασία.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε το ΑΣΕΠ και εξετάσεις για τα σώματα ασφαλείας.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν δια απλής επιλογής από τον Υπουργό. Δεύτερον, αυτοί οι άνθρωποι όμως σας θυμίζω κρατάνε όπλα. Σημαίνει αυτό ότι εάν κανείς δεν δει αυτούς οι οποίοι θα διοριστούν, τότε επιτρέψτε μου να πω, ότι είναι εξαιρετικά επιπόλαιη η επιλογή του.
  Συνεπώς μην συγχέουμε τα πράγματα τα οποία δεν είναι έτσι.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Από εδώ και πέρα η πρόσληψη των αστυνομικών δεν θα γίνεται με το ΑΣΕΠ, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια εξειδίκευση να έχουν άλλα προσόντα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα δεν γίνεται με το ΑΣΕΠ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ωραία, ελέγξτε την στρατιωτική τους εκπαίδευση.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι προσλήψεις των αστυνομικών γίνεται με τις εισαγωγικές πανελλήνιες εξετάσεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όσοι έχουν υπηρετήσει ..

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η πρόσληψη των αστυνομικών κ.Κακαουνάκη, γίνεται με εισαγωγικές πανελλήνιες εξετάσεις και με βάση και μια διαδικασία.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Αρα άλλαξε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό ισχύει κανονικά και φιλοδοξούμε να γίνει το ίδιο στην .. Σχολή.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο αστυνομικός δεν έχει σχέση με τα όπλα;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί ο αστυνομικός πηγαίνει από τις εισαγωγικές εξετάσεις και ο φύλακας με την συνέντευξη τύπου Λακωνίας ή τύπου Σερρών;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Διότι αυτοί κ.Βενιζέλο, είναι εξειδικευμένοι άνθρωποι οι οποίοι συνοδεύουν χρηματαποστολές.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πιο εξειδικευμένοι από τον αστυφύλακα;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και είναι μόνο αυτή η δουλειά τους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριοι, βάλτε μια τελεία, σας παρακαλώ θέλω να πάω για λίγο στον κ.Σακελλαρόπουλο.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα αξιωματικών που δεν έχουν ώριμη σχέση με όπλα. Υπάρχουν επιτελεία, υπάρχουν γραφεία, υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες εγκληματολογικού ..

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όλοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με το έγκλημα και όλοι οπλοφορούν.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μπορούν δυνητικά να οπλοφορούν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ε, μα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλά αυτό το πράγμα είναι εντελώς διαφορετικό από το να συνοδεύεις κάθε μέρα χρηματαποστολές, να έχεις το δικαίωμα της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας, συνεπώς δυνητικά να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακαλώ, έχουμε ξεστρατίσει από το θέμα που έθεσα εξ αρχής.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλύτερη ικανότητα απ? αυτόν που ..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακαλώ κ.Βενιζέλο, βοηθήστε με. Έχουμε και δυο ανθρώπους που εκπροσωπούν κάποιους επαγγελματικούς κλάδους και θέλω να ακουστεί η φωνή τους. Θέλω να πάω στον κ.Σακελλαρόπουλο, που είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών υπαλλήλων και να ρωτήσω κ.Σακελλαρόπουλε, αυτά που είπε ο Υπουργός τον Ιούνιο, γιατί τα θυμήθηκαν τώρα οι συνάδελφοί μας και τα έδωσαν στον κ.Καρχιμάκη για να κάνει ερώτηση στην Βουλή; Τότε γιατί δεν βγήκαν να τα καταγγείλουν οι έντιμοι τελωνειακοί που παρακολουθούσαν την ομιλία του;

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι και να πείτε κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, να μηδενίσει το έργο των τελωνειακών. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν αμφισβητώ εγώ το έργο των τελωνειακών.

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ αρχάς για την ερώτηση που έχουμε κάνει  την συγκεκριμένη, ρωτήστε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που έκαναν την ερώτηση. Εγώ δεν θα γίνω απολογητής ή θα εκφράσω τον κ.Υπουργό,  ο κ.Υπουργός ήταν καλεσμένος, προσκεκλημένος μας σε ένα συνέδριο συνδικαλιστικό, ως συνδικαλιστής, δεν ξέρω γιατί αναφέρθηκε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς σας φαίνεται να έρχεται ο υπουργός και μιλώντας προς τους Τελωνειακούς να λέει να πέσουν οι τιμές στο γρηγορόσημο. Πώς σας ακούγεται αυτό;

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Θα ήταν αγένεια να διακοπεί, ένα, τουλάχιστον εμείς σ? αυτή την δημοκρατία ζούμε οι τελωνειακοί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας έφαγε η ευγένεια.

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως θέλετε πάρτε το. Εγώ δεν ήμουνα βέβαια ο πρόεδρος του Συνεδρίου, αυτό είναι αναρμοδιότητα, αλλά θα ήταν και λίγο άκαιρο εκ μέρους του να διακόψει.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Εσείς πότε το μάθατε ότι το είπε;

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς; Παρόντες ήμαστε.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Το ακούσατε; Τι είπε λοιπόν;

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Ο κ.Υπουργός δεν ξέρω όμως το λόγο που το είπε αναφέρθηκε 3-4 φορές.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Κύριε Αργύρη επειδή είστε σοβαρός άνθρωπος εσείς πως τα ακούσατε; 

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σοβαρός.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Το πιστεύω, το ξέρω. Εσείς όταν ακούσατε τον Υπουργό να λέει ένα τέτοιο πράγμα στους Τελωνειακούς, τι νοιώσατε; Τι είπατε;

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα μου είπα ότι αυτά τα πράγματα μπορεί να συνέβαιναν τα παλαιότερα χρόνια και ίσως με ερωτήσεις που έκανε ο κ.Υπουργός ο παλαιότερος να νόμιζε ότι ζούσε στο ίδιο περιβάλλον που …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά  δεν συμβαίνουν πια, δεν υπάρχουν μίζες πια.

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω αμέσως.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Αρα Νίκο το είπε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα λεπτό Νίκο, θέλω τον κ.Κάκκο. Θέλω ο κ.Κάκκος να μου πει, υπάρχουν κ.Κάκκο μίζες;

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Αυτά τα δείχνουν τα χαρτιά κ.Χατζηνικολάου. Εμείς δεν είμαστε πολιτικά πρόσωπα, εμείς είμαστε μεταφορείς και  είμαστε ο μόνος κλάδος..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν μίζες; Πληρώνετε για να περάσετε τα σύνορα;

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Βεβαίως να σας δείξω ένα χαρτί, πώς είναι δυνατόν με το ίδιο βιβλίο της  ΕΔΗΜ ένα αυτοκίνητο να πάει σε 4 ημέρες, 2 αυτοκίνητα να πάνε σε 4 ημέρες από την Βέροια στην Πολωνία. Και έχουν σφραγίδα του Ελληνικού Δημοσίου, πώς γίνεται αυτό κύριε, εξηγήστε μου εσείς. Να μας πούνε στα σύνορα ποια αυτοκίνητα σφραγίζουν; Να πάμε αύριο το πρωί στον Ασπρόπυργο, σε όλες τις αποθήκες να ελέγξουμε τα αυτοκίνητα από πού περνάνε και γιατί δεν σφραγίζουν τα χαρτιά τους;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Σακελλαρόπουλε ακούτε;

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Εμείς δεν είμαστε πολιτικά πρόσωπα κ.Χατζηνικολάου. Είμαστε μεταφορείς. Αυτό δεν γίνεται τώρα, έχουμε 7 χρόνια που φωνάζουμε και λέμε έλεγχο είναι τιμή μας, είναι τιμή μας που ζητάμε έλεγχο κανένας, μα κανένας κλάδος δεν ζητάει έλεγχο, εμείς έχουμε το θράσος και το θάρρος κα9ι ζητάμε έλεγχο. Και έχω συγκεκριμένα στοιχεία, αν αφαιρέσουμε το Τελωνείο Πατρών που είμαστε σε καθημερινή βάση να μας πούνε ένα τελωνείο των συνόρων είτε λέγεται Ηγουμενίτσα, είτε λέγεται Εύζωνοι, είτε Προμαχώνας να μας φέρουν μία παράβαση από κόκκινο πετρέλαιο και ένα παράνομο αυτοκίνητο.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Κύριε Κάκκο σας παρακαλώ για να υποχρεωθείτε εσείς να δώσετε μίζα σημαίνει ότι κάνετε κάποια παρανομία διότι διαφορετικά δεν είχατε κανένα λόγο εσείς να δώσετε την μίζα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εννοείτε Νίκο, εννοείτε ότι κάνουνε παρανομία, αλλιώς δεν θα δίνανε τη μίζα.

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Κύριε Κακαουνάκη να σας απαντήσω.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν εννοείται Να το πουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και εκείνοι παρανομούν και οι τελωνειακοί παρανομούν. Ο παρανομήσας του παρανομήσαντος.

ΑΘ.  ΚΑΚΚΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου να σας απαντήσω ευθέως, η ίδια η πολιτεία μας κάνει παράνομους. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Όταν καταγγέλλουμε και δεν βρίσκουμε ανταπόκριση εξαναγκάζετε και εμάς τους νομίμους να γίνουμε παράνομοι. Ακούστε το. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Και πόσο πληρώθηκε αυτό το ταξίδι στην Πολωνία;

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Δεν το ξέρω, δεν πήγα. Κύριε Κακαουνάκη, εμείς  στην περιοχή μου που είχαμε συγκεκριμένη καταγγελία με την πλάστιγγα που δωροδωκούνταν οι υπάλληλοι εδώ και 4 χρόνια βάλαμε κρυφή κάμερα και τους πιάσαμε στα πράσα.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Τι λεφτά πληρώσατε;

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: 10.000- 20.000 ανάλογα το ποσόν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ.Σακελλαρόπουλος τι λέει για όλα αυτά;

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάχτε, οι τελωνειακοί δεν ντρέπονται, ούτε θα ντραπούν για την δουλειά που κάνουν. Ο κ.Κάκκος μιλάει για παρελθόντα χρόνια και του μιλάτε για μίζες και αγρόν αγοράζει, για άλλα τυρβάζει. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν κατάλαβα.

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να εξηγούμεθα, μιλάει για μίζες πριν από 4 χρόνια. Εγώ ξέρω συγκεκριμένα τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχουμε ούτε μία περίπτωση καν δωροληψίας. Και επειδή είμαι στο πειθαρχικό και υπηρεσιακό Συμβούλιο τέτοιες ενέργειες άμα συμβούν θα καταδικαστούν και πρώτα από εμάς, να είμαστε σοβαροί, κάτι έχει αλλάξει επιτέλους.

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε αυτό και εμείς το καταγγέλλουμε, εμείς  δεν θα στηριχθούμε σε ανώνυμες καταγγελίες, η θέση μας είναι  ξεκάθαρη, έχουμε συγκεκριμένη καταγγελία; Είναι τελειωμένη ιστορία.

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε αναφερθεί σε υπηρεσιακή ηγεσία; Σε επιθεωρητές;

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Κοιτάξτε κ.Πρόεδρε, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί πίσω μας.

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Κοιτάξτε με γιατί είναι τα βιβλία ασφράγιστα, γιατί δεν τα σφραγίζετε, είναι υποχρέωσή τους, είναι νόμος του κράτους και είναι έγγραφο του κράτους δεν είναι δικό μου, η σφραγίδα του τελωνείου που είναι;

ΑΡΓ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Εγώ δεν είμαι εκεί και μιλάτε για άλλα, αν υπάρχει μία καταγγελία να την κάνετε αρμόδια. Σας είπα υπάρχουν 5 ελεγκτικοί μηχανισμοί επάνω από το τελωνειακό υπάλληλο.

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι τιμή μας σε όποια υπηρεσία πάμε έχουμε δίκιο. Θα σας πω συγκεκριμένα πήγα στο Τελωνείο της Ηγουμενίτσας, στον κ. διευθυντή προς τιμή του, μου είπε την αλήθεια, ναι κ.Πρόεδρε, δεν έχω προσωπικό, ξενυχτίσαμε. Όλη την νύχτα, δεν υπήρχε κανένας, μα κανένας να ελέγξει τα αυτοκίνητα παράνομα, ακούστε με, προς τιμή του είπε την αλήθεια, δεν έχω προσωπικό, εμένα κύριε σαν μεταφορέα δεν μ? ενδιαφέρει αν η πολιτεία έχει προσωπικό ή δεν έχει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ τον κ.Κάκκο, ευχαριστώ τον κ.Σακελλαρόπουλο, θέλω να επιστρέψουμε στους πολιτικούς και να δούμε μια άλλη διάσταση του θέματος.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου πριν φύγει ο κ.Κάκκος, αν μου επιτρέπετε..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ θα σας δώσω αμέσως το λόγο.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σας ενδιαφέρει, θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ.Κάκκο, αν έχει τέτοια στοιχεία να τα φέρει αύριο το πρωί στο γραφείο μου και θα δώσω εγώ εντολή μέσω της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων να γίνει πλήρης διαλεύκανση.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχει γίνει μια δημόσια καταγγελία να επέμβει ο αρμόδιος Εισαγγελέας που παρακολουθεί.

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ:  Κύριε Βουλγαράκη θα μου επιτρέψετε, έχουμε κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες και στο  Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τα εύφλεκτα, για όλα δυστυχώς δεν μας δέχεται κανένας να πούμε το πόνο μας. Ρωτήστε τον κ.Υπουργό πόσες φορές μας δέχθηκε να του δώσουμε έγγραφα συγκεκριμένα. Εμείς δεν θέλουμε ούτε διορισμό, ούτε τίποτα. Δεν είμαστε πολιτικά πρόσωπα, δεν κατηγορούμε την κυβέρνηση, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση εδώ και 7 χρόνια πουθενά, γι? αυτό βγήκαμε στο δρόμο, είμαστε στο έλεος των υπαλλήλων της κας Κατίνας που βγαίνει και ελέγχει τα παράνομα αυτοκίνητα, δεν υπάρχει νόμος κ.Βουλγαράκη για τα παράνομα τα αυτοκίνητα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κάκκο, εγώ καταλαβαίνω τι μου λέτε, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπάρχει η υπηρεσία  εσωτερικών υποθέσεων, η οποία έχει την δυνατότητα να μελετάει και υποθέσεις πέραν του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και φαντάζομαι ότι μας βλέπει και ο Εισαγγελέας.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και θα ήθελα να παρακαλέσω εάν έχετε τέτοια στοιχεία θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ να μας τα φέρετε αύριο, πέραν της Εισαγγελικής εντολής.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βλέπει ο Εισαγγελέας α αναθέσει την προκαταρκτική εξέταση ή την προανάκριση εκεί που πρέπει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Κάκκο..

ΑΘ. ΚΑΚΚΟΣ: Μια ερώτηση..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι,  σας παρακαλώ, δεν θα κάνετε συνέντευξη από τον Υπουργό κ.Κάκκο τώρα. Είπατε αυτά που είχατε να πείτε. Σας ευχαριστώ θερμά.
  Θέλω στο σημείο αυτό οι δύο Υπουργοί, ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Βενιζέλος να δουν ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας LE MONDE. Καταγγέλλεται εκεί λοιπόν σήμερα χρηματισμός Έλληνα Υπουργού από την εταιρεία «ΘΑΛΗΣ» για την προμήθεια φρεγατών το 2003.
  Η διοίκηση της εταιρείας διαψεύδει τις συγκεκριμένες καταγγελίες που έκανε πρώην στέλεχος της, πάντως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καμένος ζήτησε ενημέρωση για το πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας και για όσους ενεπλάκησαν σε αυτήν.
Προβολή ρεπορτάζ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις στη Γαλλία από πρώην στέλεχος της εταιρείας «ΘΑΛΗΣ» ότι για την υπογραφή συμβολαίων έχουν δοθεί μίζες σε πολιτικούς άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και σε Έλληνα Υπουργό για την προμήθεια φρεγατών το 2003.
  Οι καταγγελίες αυτές που ελέγχονται από τη γαλλική δικαιοσύνη, αρχικά δημοσιεύτηκαν στη FIGARO και χθες στη «MONDE». Το θέμα έφερε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Καμένος ζητώντας να πληροφορηθεί ποιο το ακριβές πλαίσιο συμφωνίας και ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας. Για το ίδιο θέμα δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ φαντάζομαι το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, θα ερευνήσει αυτή την καταγγελία. Εφόσον είναι καταγγελία που γίνεται επωνύμως, εικάζω ότι θα υπάρξει και μια απάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο μεταξύ η LE MONDE στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει ανακοίνωση της εταιρείας «ΘΑΛΗΣ» που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πρώην στελέχους της περί χρηματισμού πολιτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες με τις οποίες συνεργάζεται. Μάλιστα η «ΘΑΛΗΣ» προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του πρώην συνεργάτη της.
  Η Ελλάδα ως γνωστόν δεν έχει αγοράσει φρεγάτες, αλλά έχει αναθέσει το 2002 τον εκσυγχρονισμό των ολλανδικών φρεγατών στην εταιρεία «ΘΑΛΗΣ» μέσω των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
——
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Περίεργα πράγματα κ. Βενιζέλο. Τι λέτε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, εφόσον υπάρχει μια καταγγελία, πρέπει η καταγγελία αυτή να διερευνηθεί στη Γαλλία πρώτα. Διότι μπορεί εκεί να παίζονται διάφορα οικονομικό-πολιτικά παιχνίδια τα οποία να ξεσπούν και σε άλλες χώρες, αλλά πρέπει να διερευνηθούν εκεί κι εμείς πρέπει να παρακολουθήσουμε και να ενημερωθούμε.
  Όταν αυτά τα λέει ένας κρατούμενος και όταν η ίδια η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν τον καταγγέλλει και τον διαψεύδει και όταν εμπλέκονται Γάλλοι πολιτικοί και οιανδήποτε πολιτική συγκυρία ?..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η εταιρεία αν δεν τον καταγγείλει κ. Υπουργέ, πρέπει να κλείσει στη συνέχεια. Διότι γνωρίζετε κάλλιον εμού ότι αυτές οι εταιρείες λειτουργούν έτσι.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω κάτι; Αν οι εταιρείες αυτές λειτουργούν έτσι, να κλείνουν κιόλας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συμφωνώ μαζί σας, αλλά δεν μπορεί να το κάνουν αυτοκτονώντας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης το οποίο δεν φείδεται κατηγοριών, υπαινιγμών, σκανδαλολογίας για όλες τις πολεμικές προμήθειες της περιόδου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πει τίποτα γι? αυτό. Να το διερευνήσουν κι αυτό με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία η οποία ανακυκλώνεται και δηλητηριάζει την κοινωνία και τον δημόσιο βίο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Βουλγαράκη, τι λέτε;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω κ. Χατζηνικολάου ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Όπως οτιδήποτε ακούγεται που έχει σχέση με τέτοιου είδους παρεκτροπές, πρέπει οπωσδήποτε να ερευνάται σε βάθος. Θέλω να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός.
  Γνωρίζετε ότι στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπήρχε μια πολύ μεγάλη φήμη, η οποία έλεγε πως τα κονδύλια αυτά είναι με κάποιο τρόπο διαβλητά και οι επιλογές οι οποίες γίνονται δεν υπακούουν σε λογικές οι οποίες προκύπτουν από μια χρηστή διοίκηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να διερευνηθεί και πρέπει να διερευνηθεί από την ώρα που έχουν έρθει στο φως τέτοιες καταγγελίες.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ ήμουν μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και για τα αμερικάνικα, για τα TOR-M1 και τα TPQ-37. Επί μήνες ήμουν καθημερινά στην εξεταστική επιτροπή, έχω μελετήσει εις βάθος αυτές τις διαδικασίες του Υπουργείου Αμυνας και έχω παρακολουθήσει προσωπικά γιατί είχα άμεση ανάμιξη την κατάρρευση όλης αυτής της υπόθεσης ενώπιον μας. Είδατε πως ξεκίνησε και πως ξεφούσκωσε αυτή η ιστορία. Να διερευνηθεί λοιπόν εις βάθος οποιοσδήποτε υπαινιγμός και οποιαδήποτε καταγγελία

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να είναι σε βάθος. Συμφωνώ και οτιδήποτε λέγεται πρέπει να διερευνάται. Όμως να σας πω κάτι; Ακόμα κι αν αφορούσε εμένα π.χ. την περίοδο της Υπουργίας μου θα ζητούσα μόνος μου εγώ να διερευνηθεί αυτό το πράγμα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως. Το δέχομαι απολύτως. Και να σας πω κάτι κ. Βουλγαράκη; Αυτό είναι κοινή και αυτονόητη στάση οποιουδήποτε δημοσίου προσώπου. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη θέση οποιουδήποτε δημοσίου προσώπου κι έτσι πρέπει να ξεκινάνε όλοι όσοι έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ και τους δυο θερμά.

Τελευταίες Αναρτήσεις