Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200729-06-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως μετά την Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (για τις δασικές πυρκαγιές).

29-06-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως μετά την Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (για τις δασικές πυρκαγιές).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

29-06-2007

Υπουργός:
Είχαμε σύσκεψη από τις 6.30 το πρωί με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να κάνουμε μια εκτίμηση της καταστάσεως και ήταν και τόσο πρωινή για να δούμε και την διάθεση των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας. Η εκτίμηση της καταστάσεως όπως την εκθέσαμε στον Πρωθυπουργό είναι ότι έχουμε έναν δύσκολο καιρό. Δώσαμε δύσκολες μάχες με επιτυχία. Τα μέτωπα είναι σε κάποια ύφεση: της Πάρνηθας με το στοιχείο της αναζωπύρωσης στην δυτική πλευρά της Πάρνηθας, εκεί όπου είχε ξεκινήσει στα Δερβενοχώρια.

Τώρα έχουμε πολύ ισχυρή αντιμετώπιση του μετώπου της Πάρνηθας με τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις είναι σε κατάλληλη διάταξη.
Επίσης έχουμε το πρόβλημα της Μαγνησίας, του Πηλίου, το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα, το έχουμε ενισχύσει με εναέρια μέσα και αυτό. Η (φωτιά στη) Μελιβοία της Λαρίσης φαίνεται να κάμπτεται αλλά είναι σε σημείο πάλι επικινδυνότητας μήπως ¨φύγει¨ η φωτιά για τον Κίσσαβο.
 
Αυτή είναι η εικόνα παράλληλα με τον μερικό απολογισμό ότι αντιμετωπίσαμε στις δύο νύχτες και τις τρεις ημέρες, έναν τεράστιο αριθμό εστιών αναζωπυρώσεων και τις περισσότερες τις εξουδετερώσαμε και αυτός είναι ο ορισμός της σχετικής επιτυχίας για την οποία εκφράζω την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες προς τους Πυροσβέστες, προς τους πιλότους και χειριστές των ελικοπτέρων προς τους εθελοντές και του καταλόγου του Πυροσβεστικού Σώματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντιμετωπίσαμε το μεγάλο όγκο των εστιών σε διάστημα από μερικά λεπτά μέχρι δύο ώρες και έτσι αντιμετωπίσαμε την επίθεση που οφείλεται κατά μείζονα λόγο στο καιρικό φαινόμενο, στα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες ή μάλλον μέγιστες θερμοκρασίες αφότου κρατούνται στατιστικές θερμοκρασιών στη Χώρα μας.
 
Ερώτηση: (σχετικά με την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του μεγάλου μετώπου στην Πάρνηθα.)
 
Υπουργός: Όχι. Ήταν ένα δύσκολο μέτωπο. Το εξουδετερώναμε στο μερικό μέτωπο των Δερβενοχωρίων όπως είδατε, αναζωπυρώθηκε, προχώρησε στην Πάρνηθα όπως είναι η φορά του ανέμου και διευκολύνεται από την χλωρίδα…
 
Ερώτηση: Δεν μπορούσε να ανακοπεί μέχρι να φτάσει από τα Δερβενοχώρια;
 
Υπουργός: Όχι, με βεβαιότητα όχι. 
 
Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ είπατε ότι την πατήσατε όμως, το ομολογήσατε ….
 
Υπουργός: Όχι, όχι! Η σκέψη ήταν, στην οποία επιμένω ότι είχαμε μια επιφύλαξη στις ρίψεις για να μην πέσουμε πάνω στους αγωγούς, στους ηλεκτραγωγούς.
 
Ερώτηση: Είσαστε αποδέκτης διαμαρτυριών και από τους πολίτες.
 
Υπουργός: Δεν νομίζω, ήταν μία καλή συνεννόηση στο ¨έδαφος¨ με τον κο Στεφανίδη και ο κο Κόης ο Αρχηγός ήταν επάνω στο Μοντ Παρνές. Εδόθηκε μια πολύ σοβαρή μάχη στην Πάρνηθα και όπως είδατε τα αποτελέσματα δεν κατέβηκε (η φωτιά) εκεί όπου φυλάγαμε. Δηλαδή στις τρεις διεξόδους προς τις υπώρειες της Πάρνηθας, δηλαδή προς Θρακομακεδόνες που δεν κατέβηκε, στον δρόμο προς τη Μονή Κλειστών και δεξιότερα προς Λιόσια, Ζεφύρι.
Στη σύσκεψη είχαμε ειδική αναφορά και για τον καλό συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων την καλή προπαρασκευή η οποία υπήρξε και έδειξε αποτελέσματα και θέλω να σας πω ότι η μάχη συνεχίζεται και ότι ο δύσκολος καιρός δεν πέρασε ακόμα.
 
Ερώτηση: Ο Πρωθυπουργός είπε κάτι;
 
Υπουργός: Έκανε την ανάλυση των δεδομένων που του εκθέσαμε, η οποία ανάλυση στηρίζεται ή συνοψίζεται στο να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε κάθε μέτωπο, να διατάξουμε επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατά τον άριστο τρόπο και με ψυχραιμία να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
 
Ερώτηση: Είναι εκνευρισμένος ο Πρωθυπουργός;
 
Υπουργός: Όχι βέβαια! Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε και θέλω να είναι και οι πολίτες σε μία εγρήγορση γιατί επαναλαμβάνω ο δύσκολος καιρός δεν πέρασε.
 
Ερώτηση: Έχουμε αναζωπύρωση στο Σχηματάρι κύριε Υπουργέ. Υπάρχει ανησυχία;
 
Υπουργός: Όχι! το Σχηματάρι είναι υπό έλεγχο, υπό την έννοια ότι μπορούμε να έχουμε εύκολες προσπελάσεις από τις επίγειες δυνάμεις και τις εναέριες. Οι προτεραιότητες όπως είναι στην εκτίμηση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι: Πάρνηθα μαζί με τον δυτικό όγκο των Δερβενοχωρίων, Μαγνησία, Λάρισα και Σχηματάρι φυσικά.
 
Ερώτηση: Έχετε υποψίες για βαλτές φωτιές;
 
Υπουργός: Όχι. Εκείνο που μας προβληματίζει, εμένα προσωπικά και το εξέφρασα και στη σύσκεψη είναι ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στον ύποπτο και δύσκολο χρόνο μεταξύ της τρίτης ώρας του απογεύματος και της έκτης. Αυτές τις δύο ημέρες έχουμε μεγάλο αριθμό εστιών επικίνδυνα ή ύποπτα μεγάλο αριθμό αλλά δεν είναι της παρούσης.
 
Ερώτηση: Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την περίσταση;
 
Υπουργός: Δεν ασχολούμαστε καθόλου με το ερευνητικό μέρος τώρα γιατί όλη η προσοχή μας είναι στο επιχειρησιακό.
 
Ερώτηση: Ακούμε ότι θα υπάρξουν άνεμοι. Ανησυχείτε;
 
Υπουργός: Είναι στις διαστάσεις, στα στοιχεία που συντελούν, που συνθέτουν το δύσκολο καιρό και το Σαββατοκύριακο μέχρι την Δευτέρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις