Τρ 31 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200729-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με θέμα...

29-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με θέμα «κινητοποιήσεις εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας και επαναπροσδιορισμού του ρόλου τη

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:

Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαιρετίζω την ερώτηση των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ και χαιρετίζω και τις παρεμβάσεις όλων των συναδέλφων, ερωτώντων και απαντώντων. 
 
Κρίνω ότι ο λόγος των ερωτώντων συναδέλφων θα ήταν πιο πειστικός εάν κάπου περιελάμβανε και μια αποστροφή, μια παράγραφο, μια υποσημείωση ότι κάτι έχουμε κάνει και εμείς για την Αστυνομία.
  
Στην Επερώτηση πριν από 15 μέρες ανεφέρθην αναλυτικά για ικανοποίηση αιτημάτων και ανεφέρθην και προκλητικά προς το ΠΑΣΟΚ, γιατί τον κατάλογο των 16 αιτημάτων που εμείς επιλύσαμε, έστω των ασημάντων αιτημάτων, δεν τα είχε επιλύσει το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε 20 χρόνια. Τα τελευταία δέκα συνεχώς.
 
Έτσι, όχι με καμία διάθεση να συγκρουστώ με κανένα κόμμα και με κανένα συνάδελφο. Αλλά μόνο και μόνο για την αποκατάσταση της αληθείας ή, όπως λέμε στην Ποινική Δικονομία, για το καθήκον αληθείας όλων μας. 
 
Εγώ εκτιμώ και κάτι άλλο. Ότι η ερώτηση αυτή στη διαδικασία που συζητούμε τώρα, του Νομοσχεδίου που εισάγεται με την ειδική διαδικασία του Συντάγματος κλπ, έχει και μια αξία η ερώτηση. Όσον αφορά τα αιτήματα και τα προβλήματα έχει εξαντληθεί στην προηγούμενη συζήτηση και ακόμη οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον κύριο Γαρουφαλλιά και τον κύριο Βασιλείου. Αλλά έχει την αξία την ειδικότερη γιατί μου δίδετε την ευκαιρία να σας πω το εξής: Στη συνάφεια της επικαιρότητας ευχαριστώ ιδιαιτέρως διότι η επικαιρότητα μου φέρνει τον εξής μικρό απολογισμό να θέσω στην κρίση σας.
 
Η Αστυνομία σήμερα που μιλάμε, το είπε εκ πλαγίου ο κύριος Κουβέλης, έρχεται ενώπιόν σας δι’ εμού με μια επιτυχία. Πολύ σοβαρή επιτυχία για την Πόλη, για την Χώρα, για την Διοίκηση, για την κοινωνία μας και για την Αστυνομία. Αναφέρομαι στον τελικό του ChampionsLeague. Ειδικώς θέλω να σας πω ότι είναι γεγονός και αποτέλεσμα εφάμιλλο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν θέλω να μεγεθύνω τίποτα, ούτε είμαι κανένας αυτάρεσκος εγώ. Σας λέω ειλικρινώς με εκτιμήσεις των Διεθνών Οργανισμών ειδικών στην διοργάνωση και εκτίμηση μειζόνων ή μεγίστων αθλητικών ή άλλων γεγονότων. 
 
Είχαμε κατά 30% περισσότερες πτήσεις αεροπορικές. Αυτό είναι και από τα στοιχεία της αεροπλοΐας εδώ, της Πολιτικής Αεροπορίας. Είχαμε αριθμό επισκεπτών μεγαλύτερο από τον αριθμό των επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων και να εκτιμήσετε ή συνεκτιμήσετε, είχαμε στο πυκνό, στο κοντό χρονικό διάστημα όλη αυτή την πληθυσμιακή πίεση.
 
Τέλος, κάπου στο περιθώριο της σκέψεώς μας να βάλουμε και την ένταση των επισκεπτών, τον χαρακτήρα ή την φυσιογνωμία την διακεκριμένη του φιλάθλου του ποδοσφαίρου, κατ’ αντιδιαστολή προς τον φίλαθλο του στίβου ή των αγώνων.
 
Αυτά σας ζητώ να τα εκτιμήσετε. Απορρίψτε τα. Αλλά δεν πρέπει να σιωπήσω, πρέπει να ενημερώσω το Σώμα και να σας τα εκθέσω. 
 
Ειδικότερα για μια παρατήρηση του κυρίου Μανωλάκη, που είναι κεντρικό θέμα στη συζήτησή μας. Δεν θα είμαι εγώ εκείνος, ούτε οι προκάτοχοί μου ήσαν, που θα απομειώναμε την αξία του Ολυμπιακού Κεκτημένου. Είτε όσων συνεισέφεραν για την διαμόρφωση αυτού, εννοώ την προδικασία, την προεργασία, είτε ημών, της Διοίκησης και Αστυνομίας, που διεξήγαγε και εξετέλεσε αυτό το Ολυμπιακό Κεκτημένο ως ένα, για την πατρίδα μας, την διοίκησή μας και την Αστυνομία, πολύτιμο κεφάλαιο. Ποτέ δεν θα το αμφισβητήσω.
Θα σας ζητήσω όμως να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Ότι η ζωή προχωρεί και θέλει την ανασύνταξη των δυνάμεων και της Αστυνομίας. Ανασύνταξη των δυνάμεων και της Αστυνομίας η οποία, για να μην δίνω λαβή σε κανέναν για διαστρέβλωση ή παραχάραξη των λόγων μου, λέμε ότι αντί να μιλάμε αόριστα, αναδιάταξη των δυνάμεων, αναδιάρθρωση, λέμε ότι ήταν επίτευγμα, ότι εμείς καταργήσαμε, αντί να καρκινοβατούμε, τα Πολυδύναμα. Ήταν ένα λάθος το οποίο όσο γίνεται πιο γρήγορα το επισημάναμε και προχωρήσαμε σε αναδιάρθρωση, με την προσθήκη των Τ.Α., των Τμημάτων Ασφαλείας δίπλα στα Αστυνομικά Τμήματα. Αυτό είναι μια πράξη διοικήσεως συνετή, γρήγορη και αποτελεσματική. Και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη, τώρα προχωρούμε και στη νησιωτική Ελλάδα.
 
Θέλω να σημειώσω ακόμη, ούτε την τρομοκρατία, την εξάρθρωση, εντός ή εκτός εισαγωγικών, θέλουμε να απομειώσουμε την αξία του γεγονότος. Απλά θυμίζω, για να έχουμε μια πληρότητα στην θέα μας, στην θέαση την ιστορική, ότι τον Ιούνιο 2002 εξαρθρώθηκε η 17η Νοέμβρη και στις 30 Ιουλίου 2002 είχε σε ανακοίνωση της 17ης Νοέμβρη, γνησία κατά το μάλλον ή ήττον για να μην μπαίνω στα αστυνομικά και υπηρεσιακά, η οποία με το πρόθεμα του Λουίτζι Πιραντέλο έλεγε ’’έτσι είναι αν έτσι νομίζετε’’. Και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Επαναστατικός Αγώνας.
 
Καταλαβαίνετε ότι η ανασύνταξη των δυνάμεων και της Αστυνομίας, είναι μια πράξη οφειλόμενη από εμένα, από τη νέα διοίκηση, από τη νέα διακυβέρνηση από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η οποία έχει ουσιαστικό περιεχόμενο που δεν επιτρέπει σε εσάς καμμία αυταρέσκεια. Συμπράττουμε, συνδέουμε τις σκέψεις μας, τις ευαρέσκειές μας, τις θελήσεις μας για το πώς να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον σε μια συνέχεια του Κράτους, της διοικήσεως, αλλά δεν σταματάει στα κεκτημένα. Και σας προτείνω να μην εφησυχάζετε επί των ’’δαφνών’’ σας αλλά να έρθετε σε αυτά που μας προκαλεί η ζωή.
 
Πρώτη πρόκληση σας είπα, τί κάνετε για τα 16 αιτήματα που επιλύσαμε εμείς και τα άλλα, να τοποθετηθείτε τώρα. Ασφαλώς και εγώ συνομιλώ και εκφράζω και την άποψή μου και τη γνώμη μου και με τους συνδικαλιστές και με τους αξιωματικούς, για τα πάντα. Εγώ προσωπικά, αλλά δεν θέλω ποτέ δύο αρχές, δύο διαφαινόμενες καταστάσεις, συνθήκες. Της συνδιοίκησης ή της υπερδιοίκησης
 
Λειτουργώ με το Σύνταγμα και τους νόμους και θέλω και ενώπιόν σας να σας εκθέτω όλο το σκεπτικό της διοικήσεως με ποιο τρόπο. Ασφαλώς και σκέπτομαι ότι ποτέ δεν θα βάλω μονοδιάστατη την καταστολή στην Αστυνομία. Ποτέ η Κυβέρνηση του Καραμανλή και εμείς. Αλλά θα έχουμε να επιλύσουμε τον ’’σταυρό’’ των ατομικών δικαιωμάτων, που δεν θέλουμε να κάνουμε καμμία έκπτωση, και της πάταξης της εγκληματικότητας. 
 
Αυτός ο ’’σταυρός’’ είναι η πρόκληση εις την σύγχρονη ίσως και στην παλαίτατη Αστυνομία. Καμμία έκπτωση. Ελάτε να βρούμε τις λύσεις. Ελάτε να βρούμε τις λύσεις σε πάμπολλα ζητήματα από κοινού. Κατά την εκτίμησή μου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, προέχει η ηθική και πολιτική απομόνωση των κουκουλοφόρων και εκείνων που εύκολα βγαίνουν στη βία, από όλους μας. Και το αστυνομικό έργο οφείλεται. Και δεν δίστασα ποτέ να πω ότι χρωστάμε το αποτέλεσμα στο αστυνομικό έργο.
 
Ύστερα, θέλω να σας πω, το είπε και ο κος Γαρουφαλιάς και ο κος Βασιλείου, ότι είναι μια ήσυχη, φιλήσυχη, φιλόνομη κοινωνία η κοινωνία μας. Και με την αστυνομική αποτελεσματικότητα, το κοινό έγκλημα, τελειώνω κυρία Πρόεδρε, δεν είναι απειλή. 
 
Θα σας πω έναν αριθμό, να εκθέσω τον αριθμό στην κρίση σας. Συνομιλώ με τους ομολόγους μου της Ευρώπης και περίπου έχουν εύκολη την σκιαγράφηση της Αστυνομίας και μου το λένε με συμπάθεια, ’’πώς υποφέρετε, πώς αντέχετε τόσο μεγάλο αριθμό διαδηλώσεων’’. Σήμερα μιλούσα με τον Σλοβάκο Πρέσβη ο οποίος μου έκανε μια επίσκεψη εθιμοτυπίας, αποχαιρετισμού, τον προέπεμψα και μου έλεγε αυτό.
 
Και εγώ σας αναφέρω επίσημα, 630 διαδηλώσεις το 2006. Απασχολήθηκαν 80.000 Αστυφύλακες. Ιδού ο αριθμός. Εκτιμήστε τα εσείς, όλοι οι συνάδελφοι, για να δούμε ότι είναι απειροελάχιστο, ’’infinimalium’’ είναι το να πούμε για 3.000 Αστυνομικούς των στόχων ή για τους 400 που βγάλαμε από τα γραφεία. 
 
Γιατί με τόση ευκολία επικρίνετε εμάς για τη απόφασή μας ότι βγάλαμε από τα γραφεία 400; Γιατί με τόση ευκολία εσείς κύριε Μανωλάκη που έπρεπε να πείτε σε συνέπεια προς τις απαιτήσεις σας, ’’βγάλτε τους από τα γραφεία’’, να πείτε μπράβο! Ότι είναι μεγάλοι, ποιο μεγάλοι; είναι 18, 15, 20, 22 χρόνια υπηρεσίας. Αυτό ξέρετε τί σημαίνει ηλικιακά; 35, 40, 42 ετών. Γιατί να μην βγουν;
 
Δεν υπάρχει άλλο ’’παράπονο’’ σε εμένα από το ’’παράπονο’’ προς εσάς κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της Αντιπολίτευσης γενικότερα, εν τινι μέτρω έλλειψη κατανοήσεως. Το μέτρον κατανοήσεως πού είναι; Κυβερνήσατε για 20 χρόνια. Τα τελευταία 10 συνεχώς.  Και λέμε τώρα για να συνδέσω και με το θέμα της συνεδριάσεώς μας, ότι έχω διαπιστώσει και σας το ανακοινώνω με επιστημονική ευθύνη. Οι συγκεντρώσεις των πληθυσμών αυξάνουν το αστυνομικό έργο. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα. 
 
Και μάλιστα η συγκέντρωση ή η αύξηση των πληθυσμών και με στοιχεία μεταναστών, που έχει αυτό ιδιάζουσα αστυνομική αξία. Όχι ότι θα παρακολουθήσουμε αλλά είναι σε κάποιο ελάχιστο ή μέτριο βαθμό εγκληματογόνο πεδίο. 
 
Λοιπόν, οι συγκεντρώσεις κάνουν αύξηση της εγκληματικότητας ή δημιουργούν αύξηση στο αστυνομικό έργο. Και η απερήμωση χωριών, κωμοπόλεων και της υπαίθρου χώρας και αυτή δημιουργεί πρόσθετο αστυνομικό φορτίο. Γιατί αλλιώς είναι να έχεις, (καθώς είχαν καταργηθεί και από την ημερών σας πάρα πολλοί Αστυνομικοί Σταθμοί), αλλιώς είναι να έχεις ένα χωριό από 300 ανθρώπους χωρίς έστω Αστυνομικό Σταθμό οι οποίο κάνουν την κοινωνική αυτοαστυνόμευση που λέει ο λόγος, και αλλιώς είναι να έχεις ένα χωριό από μηδέν ανθρώπους χειμώνα χωρίς αστυνόμευση.
 
Εκεί προκύπτει η ανάγκη του Αγροφύλακα. Εκεί προκύπτει μια φυσική, εκ των εξελίξεων των πληθυσμιακών, των κοινωνικών, των οικονομικών, εξελίξεων και σχέσεων προκύπτουν νέες ανάγκες και ερχόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε.
 
Κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την ερώτηση και τα σχόλια. Σας παραπέμπω στις απαντήσεις επιμέρους για τα ζητήματα και στην αγόρευση που είχαμε προχθές.
 
Βαθμολόγιο: Είναι εν τω περατούσθαι. Γιατί δεν ήταν εν τω περατούσθαι 20 χρόνια; Δηλαδή εκτιμώνται οι τελευταίοι λογαριασμοί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Μισθολόγιο: Όπως ελέχθη, το δουλεύουμε με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και είναι και αυτό στην τελική ευθεία.
 
Το Π.Δ. για τις Συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας τελειώνει για την τελική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχουμε ικανό, ισχυρό απολογισμό και μιλάμε όχι κατ΄ αντιδικία μαζί σας. Μιλάμε να δεχθείτε, με τον καθήκον αληθείας που σας μιλάω εγώ, την πραγματικότητα όπως σας την εξέθεσα. Προσθήκες να κάνετε, για το περισσότερο, για το καλύτερο. Αλλά χωρίς να σβήνετε αυτό που εμείς κάνουμε.
 
Σας ευχαριστώ.
  
 
 
 
 
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
 
Θα είμαι πολύ σύντομος. Αξιοποιώντας την δευτερολογία του κυρίου Μανωλάκη και σημειώνοντας τέσσερις παρατηρήσεις
 
Παρατήρηση πρώτη: Το ηθικό περιεχόμενο και την ηθική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν την συζητώ. Αλλά το επιχειρησιακό και το αστυνομικό έργο το συζητώ και το συγκρίνω με τους όρους και τις γραμμές που σας εξέθεσα. Ειδικότερα δε, θέλω να σημειώσω ότι, επειδή αναφέρεστε ’’στα σχέδια και στα σχέδια’’, δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος εφαρμογής σχεδίων. Δεν έχει εφευρεθεί ακόμα. Γιατί αναγνωρίζω τα σχέδια, αναγνωρίζω οτιδήποτε, αλλά η εφαρμογή εγένετο από εμάς. 
 
Τα θέματα όταν σας προκαλώ τί κάνατε και γιατί κάνατε είναι τέσσερα, πέντε. Δεν είναι πολλά. Δηλαδή πολλά δεν τα είχατε εγείρει καν. Αλλά θέλω να σας πω ότι όταν αναλάβαμε ως Κυβέρνηση και οι προκάτοχοί μου και εγώ, βρήκαμε τέσσερα, πέντε θέματα αιχμής. Όπως το 140€ στην αύξηση του μισθού του Ανθυπολοχαγού. Γίνεται και ολοκληρούται τώρα, το 2008. Αυτό ήταν αίτημα που ήρχετο από παλιά. Με συγχωρείτε. Η 5ετία ήταν αίτημα το οποίο εκκρεμούσε και προκαλούσε εσάς από το 1993. Γιατί δεν το λύνατε από το 1993 μέχρι το 2004; Το λύσαμε! Μένει εκκρεμότητα για την καταβολή του οποιουδήποτε ασφαλίστρου, θα το δούμε στο δρόμο και αυτό.
 
Ειδικών συνθηκών. 8%, είναι λογαριασμός για του χρόνου, όταν θα είναι πλήρως καταβαλλόμενο το 8% των ειδικών συνθηκών. Θυμόσαστε ότι έγινε κάποιο επεισόδιο που δεν τιμούσε ούτε την Διοίκηση, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε τους Αστυνόμους εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας; Δραματικό επεισόδιο! 
 
Και τέλος, για τον μεγάλο αριθμό, ξέχασα να σχολιάσω μια παρατήρηση του κυρίου Κουβέλη, τώρα μαχόμαστε όχι για τον μεγάλο αριθμό να αυξήσουμε τις δυνάμεις. Μαχόμαστε για την εξισορρόπηση του αριθμού των εξερχομένων σε σχέση προς τον αριθμό των εισερχομένων. Για αυτό κατέφυγα στους 2000 Ειδικούς Φρουρούς και για να μην λέτε για τις πόλεις των 100.000 κατοίκων και του ενός περιπολικού κλπ, σας λέω και εννοείται ότι σας εμπιστεύομαι στο πώς θα προσλάβετε την ερώτησή μου. 
 
Ποιό Αστυνομικό Τμήμα έχει λιγότερους αστυφύλακες, λιγότερο προσωπικό από το 2004 πριν αναλάβουμε; Ένα πείτε μου. Γιατί αυτό είναι το συγκριτικό στοιχείο. Το ότι έχω οργανικές θέσεις οι οποίες είναι κενές το συνομολογώ. Γιατί ήταν ένα οργανόγραμμα μάλλον ’’πολυτελές’’ και με κάποια βιασύνη. Αυτό είναι οι οργανικές θέσεις. Η πραγματικότητα λέει και μου δίνει το δικαίωμα εμένα να σας πω ότι όλα τα Αστυνομικά Τμήματα, μαζί με τα Τ.Α. που πήγαν δίπλα, έχουν μεγαλύτερο σύνολο από το 2004, όπως τα παραλάβαμε. Το ίδιο και για τα περιπολικά. Και κάνουμε και ανασύνταξη της ?μεσης Δράσης και πολλά άλλα έργα τα οποία επιδιώκουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που ελπίζω ότι όλοι συναντώμεθα σε αυτή την επιδίωξη.
 
Ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις