Πε 9 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200729-03-2007: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή

29-03-2007: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007
 
 
 
κ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
 
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, εσάς καταρχήν, γιατί προτάξατε την ερώτηση του κυρίου συναδέλφου, του κυρίου Μανωλάκη, για τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Έχω στις 11.00 η ώρα σοβαρή δουλειά και να σας την προαναγγείλω: υπογράφω την αναθεωρημένη Σύμβαση με τους Αμερικανούς για το C4I. Ένας κόπος πολλών ετών- ενός έτους για μένα- ο οποίος καταλήγει σε μια συμφέρουσα αναθεώρηση-τροποποίηση για το Ελληνικό Δημόσιο στην σημερινή υπογραφή.
 
Όσον αφορά την ερώτηση του κυρίου συναδέλφου, χαιρετίζω την ερώτηση, γιατί μου παρέχεται η ευκαιρία να απαντήσω στο Σώμα επικαιροποιημένα. Είναι μακρά η ιστορία, παλιά η ιστορία, την οποία την διαχειριστήκαμε όλα τα Κόμματα κι εγώ ως επισπεύδων Υπουργός, υπεύθυνα και κατά τον καλύτερο τρόπο.
 
Τώρα, η ερώτηση συμβαίνει να υποβάλλεται στην πιο καλή στιγμή. Χθες υπέγραψα το Προεδρικό Διάταγμα που τακτοποιεί τις εκκρεμότητες και απαντά στα επίκαιρα και εύστοχα ερωτήματα του κυρίου Μανωλάκη. Συγκεκριμένα, προσλαμβάνονται, με την έννοια της ανανέωσης, για πέντε χρόνια – ήταν η καλύτερη νομική λύση που βρήκαμε. Όλοι οι υπηρετούντες εποχικοί πυροσβέστες, συμβασιούχοι, προσλαμβάνονται όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και άλλων συνθηκών που μπορεί να έχουν εν τω μεταξύ, μεσολαβήσει.
 
Είναι ένα σύνολο 5.500 ανθρώπων με το σοβαρό πλεονέκτημα της εμπειρίας στην καταπολέμηση της φωτιάς. Αυτό το πλεονέκτημα, σαν ιδιότητα που συντρέχει στα πρόσωπα αυτών των πυροσβεστών, των εποχικών, δεν έπρεπε η Πολιτεία να το χάσει με κανέναν τρόπο. Παράλληλα, έχουμε την υπόθεση – όπως θα έλεγε και ο κύριος Γιακουμάτος – της επιδείξεως μιας κοινωνικής μέριμνας. Δεν μπορούμε να είμαστε, αδιάφοροι προς εκείνους οι οποίοι δουλεύουν 5, 10 ή 15 χρόνια σ’ αυτό το αντικείμενο. Και τί θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχει και η λεγόμενη ¨αρχή της δεδικαιολογημένης εμπιστοσύνης¨ του πολίτου – εργαζόμενου προς το Δημόσιο. Και αφού οι ανάγκες υπάρχουν, δεν νοείται αυτοί οι άνθρωποι να βρεθούν εκτός.
 
Υπάρχει η συνταγματική δέσμευση και πρέπει μέσα από αυτά τα ¨κλαυδιανά δίκρανα¨ έπρεπε να περάσω, δηλαδή μέσα από το ότι δεν γίνονται μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Έτσι, εκρίναμε να γίνει ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος για μια 5ετή θητεία. Επί των ερωτημάτων, προσλαμβάνονται όλοι. Και πετύχαμε και την επιμήκυνση του χρόνου. Αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψα εγώ χτες – είχαμε μια εκκρεμότητα – ομιλεί για 8 μήνες από πλευράς Υπουργείου. Τώρα θα το δει το Γενικό Λογιστήριο. Γιατί ο Νόμος άνοιγε τη δυνατότητα μέχρι 5 μήνες. Τώρα ό,τι υπέγραψα εγώ για σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρωθεί από το Λογιστήριο για τα δημοσιονομικά είναι 8 μηνών.
 
Έτσι αυτό, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να το εκτιμήσουμε ως σοβαρή πρόνοια για την αντιπυρική προστασία που λαμβάνει η Κυβέρνηση για το καλοκαίρι αυτό, λόγω των κλιματικών αλλαγών. Και όπως ζήσαμε τον καιρό να εξελίσσεται χωρίς βροχές, χωρίς νερό κλπ, όλοι συνομολογούμε ότι έχουμε μια δύσκολη χρονιά. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να είμαστε έτοιμοι την 1η Μαΐου.
 
Περισσότερα θα σας πω στην δευτερολογία μου.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:
 
Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Ο συνάδελφος κύριος Μανωλάκης έχει το λόγο.
 
κ. ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ:
 
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν κύριε Υπουργέ θα κάνω μια μικρή αναφορά γι΄αυτά που είπατε στην εισαγωγή σας σε σχέση με το C4I που ήταν μια συμφορά για την ασφάλεια, δεν θέλω να πω περισσότερα τώρα, θα επανέλθω. Ελπίζω ότι η υπογραφή που θα βάλετε σήμερα θα βάλει μια τάξη σε αυτό το Σύστημα που δεν δούλεψε ποτέ.
 
Τώρα στην ερώτησή μας. Θέλω να μου διευκρινίσετε μερικά σημεία. Είπατε λίγο πριν ότι επιμηκύνατε τον χρόνο εργασίας των εποχικών πυροσβεστών για 8 μήνες. Στη δευτερολογία σας πείτε μου, είναι μέχρι 8 ή σκέτο 8; Το μέχρι εσείς ξέρετε τι σημαίνει.
 
Επίσης, μιλήσαμε για επαναπρόσληψη για άλλα 5 χρόνια. Μιλάμε για μέχρι 5 χρόνια ή 5 χρόνια;
 
Εγώ στην σχετική συζήτηση που είχαμε και στην Επιτροπή, το θεώρησα αυτό σαν ένα πρώτο θετικό βήμα. Όμως παραμένει, πέρα από αυτά τα ερωτήματα, το πρόβλημα της οριστικής λύσης των εποχικών πυροσβεστών, κύριε Υπουργέ. Θετικό ότι έγιναν 8 μήνες – θέλω να πιστεύω 8 και όχι μέχρι 8- αλλά και η Πολιτεία πληρώνει κάποια χρήματα για αυτή την επιμήκυνση, γιατί δεν σκέφτεστε αυτούς τους 5.500 ανθρώπους που έχουν μια εμπειρία 10, 20 χρόνια, να φτιάξετε ένα Σώμα που έχουμε συζητήσει στην Πολιτική Προστασία, ώστε να αξιοποιούνται περίπου με τα ίδια χρήματα για 12 μήνες; Και αυτοί έχουν εμπειρία, δεν είναι οι Ειδικοί Φρουροί στην Αστυνομία που λέγαμε, που είμαστε αντίθετοι για την πρόσληψη με άλλες διαδικασίες πέρα από τις πανελλαδικές εξετάσεις των Αστυνομικών. Αυτή είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και νομίζω έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί σας έχω πει και άλλη φορά ότι εμείς θέλουμε πανελλαδικές εξετάσεις για τις προσλήψεις των πυροσβεστών, εφόσον βέβαια λυθεί παράλληλα αυτό το θέμα των εποχικών πυροσβεστών, που ναι μεν γίνεται ένα πρώτο βήμα, δεν λύνεται όμως οριστικά.
 
Και όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο, καταρχήν από φέτος δεν θα έχουμε για 8 μήνες τους εποχικούς πυροσβέστες, θα τους έχουμε για 6 μήνες. Αυτό, όπως έχουμε πει, ισχύει από του χρόνου.
 
Όμως άκουσα τον κύριο Φούρλα να μιλάει για αντιπυρική περίοδο από 1η Μαΐου 8 μηνών, ενώ ο Αρχηγός που στέλνει εγκυκλίους στους πυροσβέστες μιλάει ότι αυτή η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει στην ουσία από 1η Ιουνίου.
 
Νομίζω εσείς ως Πολιτικός Προϊστάμενος μπορείτε να το εξηγήσετε, όπως και τελικά να διευκρινίσετε αυτά τα ερωτήματα για την τύχη αυτών των 5.500 πυροσβεστών.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:
 
Ευχαριστούμε. Ορίστε κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
 
κ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
 
Πρώτον, όσο αφορά το μέχρι 8 μηνών, υπέγραψα 8 μηνών χθες. Εξαρτάται από το Λογιστήριο, στο οποίο έχω ασκήσει την επιρροή μου, να το αποδεχθεί, σύμφωνα με τα οικονομικά του στους 8 μήνες. Όχι μέχρι 8 μηνών.
 
Για τα 5 χρόνια. 5 χρόνια, όχι μέχρι 5 χρόνια. Αυτό είναι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει την ισχύ του ακεραίως.
 
Τρίτον, όσον αφορά την οριστική λύση του προβλήματος αυτών των ανθρώπων. Αυτό που λέτε είναι μια σκέψη, υπάρχουν και άλλες σκέψεις. Ένα είναι βέβαιο. Μπορεί να το διευθετήσουμε στον ενδιάμεσο χρόνο, αλλά αποκλείεται αυτοί οι άνθρωποι να βρεθούν στον δρόμο. Το ποιά θα είναι η προσφορότερη λύση για την οριστική διευθέτηση της περίπτωσής τους, θα το δούμε. Έχει τη βασιμότητά της η εκδοχή που λέτε, να υπάρξει μια υπηρεσία στην Πολιτική Προστασία. Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι στο Πυροσβεστικό Σώμα και όχι σε υποκατάστατες ή συντονιστικές γραμμές, γιατί θέλουμε τα χέρια και τα σώματα και την ψυχή και την παλικαριά στην μάχη κατά της φωτιάς. Θα το δούμε. Μελετάται.
 
Τώρα κάναμε κατάκτηση. Οι άνθρωποι και εσείς κύριε Μανωλάκη – σαν υπεύθυνος που παρακολουθείτε τα θέματα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και την ειδική περίπτωση των συμβασιούχων πυροσβεστών- κι εμείς πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι. Έχουμε τις καλύτερες, τις άριστες δυνατές διευθετήσεις τώρα.
 
Η αντιπυρική περίοδος, ανοίγει τον Μάιο. Ανοίγει 1η Μαΐου. Δεν τίθεται θέμα. Οι απαντήσεις ή οι δηλώσεις του Αρχηγού, του κυρίου Κόη, αφορούσαν οργανωτικά ζητήματα για το πώς η Υπηρεσία με την παραδοσιακή της κεκτημένη φορά, θα έλεγα, οργανώνει τη διάταξη των δυνάμεων. Όχι ότι η ημερομηνία αλλάζει, είναι η 1η Μαΐου για τον καιρό και για την αντιμετώπιση.
 
Εμείς, με εντολή του Πρωθυπουργού λάβαμε την εξής πρόνοια: Μίσθωση τριών επιπλέον ελικοπτέρων, τα οποία επισπεύδω τώρα για να είμαστε όσο γίνεται πιο νωρίς έτοιμοι, με δέκα ελικόπτερα βαρέως τύπου αντί για τα επτά που είχαμε πριν.
 
Ο στόλος είναι ο ίδιος ο παλιός. Ομολογώ ότι δεν πρόλαβα να κάνω ανανέωση του στόλου φέτος, ελπίζω του χρόνου να είμαστε με ανανεωμένο το στόλο σε σοβαρό ποσοστό.
 
Τρίτον, τα χερσαία μέσα: Αυτά ενισχύονται με τρόπο υπεύθυνο, διαγωνιστικό και διαφανή. Ελπίζω τώρα τον Μάιο να έχουμε μια ενίσχυση των χερσαίων μέσων. Και το προσωπικό είναι αυτοί οι 5.000 που είναι συντεταγμένοι δύναμη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και έχω αίτημα για 1.300 πυροσβέστες. Δηλαδή διαγωνιστικά οι 1.300 πυροσβέστες θα αναπτυχθούν με 200 που μου έχουν εγκριθεί για φέτος και 1.100 για το 2008 και το 2009. Δηλαδή 550 κατ’ έτος και έτσι παρακολουθώ την σχέση εισροών-εκροών, γιατί έχω κενά, όπως ξέρετε, 4000 πυροσβέστες.
 
Για τους Ειδικούς Φρουρούς, σας λέω να τους υποστηρίξετε. Λειτούργησα – σας το έχω πει ανοιχτά – με την συνθήκη της κατάστασης ανάγκης, πάλι στην παρακολούθηση της σχέσης εκροών προς εισροές. Γι’ αυτό είναι αναγκαίοι και φέρνουν μια ισορροπία σε αυτή τη σχέση, διότι θα αποστρατευτούν πολλοί φέτος,  με τους 2000 άμεσης προτεραιότητας και ανάγκης ειδικούς φρουρούς.
 
Σας ευχαριστώ πολύ.  

Τελευταίες Αναρτήσεις