Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Ιούλιος 200328-7-2003: Συνάντηση για θέματα της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και του Υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας

28-7-2003: Συνάντηση για θέματα της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και του Υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28-7-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιου Φλωρίδη και του Υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας κ. Giuseppe Pisanu, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιουλίου, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.  Σκοπός της συνάντησης αυτής, στην οποία παρευρέθηκαν και Αξιωματούχοι των αντίστοιχων Υπουργείων των δύο χωρών, ήταν η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο κ. Φλωρίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Pisanu, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην άσκηση της Ιταλικής Προεδρίας. Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με σκοπό την περαιτέρω υλοποίηση, κυρίως, των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, στην αποτελεσματική προώθηση και ολοκλήρωση των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας, κατά το β? εξάμηνο του 2003.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Ιταλίας κ. Pisanu, αναφερόμενος στα βασικά σημεία του προγράμματος εργασιών της Iταλικής Προεδρίας, εστίασε ιδιαίτερα στα θέματα μετανάστευσης, ασύλου, διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και λαθρομετανάστευσης, καθώς και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος κυρίως στα Δ. Βαλκάνια.
Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ιταλίας ? Ελλάδας, ο Ιταλός Υπουργός υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Ιταλία, αλλά ως γνωστόν  και η Ελλάδα, στην ανάπτυξη κοινών επιχειρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, κυρίως στην Αδριατική και το Ιόνιο.

 
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Φλωρίδης, διαβεβαίωσε ότι θα παρέχεται  πλήρης υποστήριξη, καθώς και θα υπάρχει ενεργός συμμετοχή της χώρας μας επί του προγράμματος της Ιταλικής Προεδρίας, ειδικότερα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν:

– Στην τεχνική κατάρτιση, ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή της Μεσογείου.
– Στην ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αποτελούν σημαντική συνεισφορά της Επιτροπής και των Κρατών-Μελών, για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
– Στην αποτελεσματική αξιοποίηση των 140 εκ. Ευρώ, η διάθεση των οποίων αποφασίσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη των αναγκών αναφορικά με την ενιαία διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, την πολιτική επαναπατρισμού και το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τις προξενικές θεωρήσεις (VIS).

Στο πλαίσιο της πολιτικής επαναπατρισμού, ο κ. Φλωρίδης τόνισε την αναγκαιότητα της περαιτέρω προώθησης του κοινού στόχου, για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου επαναπατρισμού στις χώρες προέλευσης των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταίες Αναρτήσεις