Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200328-1-2003: Διοργάνωση έκθεσης αφίσας με θέμα « Η Ευρώπη ενωμένη κατά της δουλείας»

28-1-2003: Διοργάνωση έκθεσης αφίσας με θέμα « Η Ευρώπη ενωμένη κατά της δουλείας»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αθήνα, 28-1-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με την Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (Ο.Κ.Ε.Α.), σε συνεργασία με τη Γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Comité Contre l? Esclavage Moderne (C.C.E.M. – Επιτροπή Καταπολέμησης της δουλείας), διοργανώνει έκθεση αφίσας με θέμα: «Η Ευρώπη ενωμένη κατά της δουλείας».

Η έκθεση που περιλαμβάνει περισσότερα από 40 έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών, θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003, στις 18.30 και η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Φεβρουαρίου 2003 (ώρες 09:00-13:00 & 17:00-21:00, εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής).

Τα έργα απεικονίζουν διαφορετικές μορφές δουλείας (καταναγκαστική πορνεία, παιδική εργασία, εξαναγκαστικός γάμος κ.α.) και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η φυσική και ψυχική υποβάθμιση των θυμάτων, η οποία πολλές φορές οδηγεί στην απώλεια της προσωπικότητάς τους, αλλά και κάθε ελπίδας για το μέλλον.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει φιλοξενηθεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς και στο Διεθνές Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει τον πολίτη για τις σύγχρονες μορφές δουλείας και ιδιαίτερα για το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο αποτελεί μια από τις χειρότερες μορφές της.

Όπως είναι γνωστό, η εμπορία ανθρώπων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις διεθνώς. Η Πολιτεία, έχοντας συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα αλλά και τις κοινωνικές παραμέτρους και επιπτώσεις της, σχεδίασε και υλοποιεί μια σαφή πολιτική αντιμετώπισής της, με εξειδικευμένες δράσεις, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα καίρια και αποφασιστικά, τον Απρίλιο του 2001, προχώρησε μεταξύ άλλων στη σύσταση της Ομάδας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (Ο.Κ.Ε.Α.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ο.Κ.Ε.Α. αποτελώντας ένα θεσμικό και κοινωνικό όργανο, έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσπάθεια κατανόησης και αντιμετώπισης του φαινομένου στην Ελλάδα.

Το έργο της Ο.Κ.Ε.Α. αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμο.

Μεταξύ πολλών άλλων:

· Συνέταξε το πρώτο σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που ήδη αποτελεί Νόμο του Κράτους (Ν.3064/02 Φ.Ε.Κ 248 τ.α).

· Δημιούργησε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει μελέτες, συμβάσεις και νομικούς προβληματισμούς σχετικά με την εμπορία ανθρώπων.

· Προχώρησε σε μια εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω:

¨ Διανομής έντυπου ενημερωτικού υλικού.

¨ Διοργάνωσης εκδηλώσεων, συνεδρίων και ομιλιών.

¨ Συνεντεύξεων στα Μ.Μ.Ε.

¨ Πραγματοποίησης έκθεσης αφίσας με θέμα τη δουλεία.

Η Ο.Κ.Ε.Α. αποτελεί ένα κοινά αποδεκτό φορέα Πολιτείας και κοινωνίας, που προσεγγίζει συστηματικά το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων και είναι ανοικτή σε κάθε επικοινωνία με διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να υπάρχει διάλογος και συντονισμός δράσης για τον κοινό αγώνα που διεξάγεται.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ.: 2106924558

Fax: 2106929764

E-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις