Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200728-06-2007:Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πόλύδωρα στα ΜΜΕ από τα Δερβενοχώρια

28-06-2007:Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πόλύδωρα στα ΜΜΕ από τα Δερβενοχώρια

Υπουργός: Θα δώσουμε τη μάχη με πεζές δυνάμεις. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα εναέρια μέσα ήταν ο καπνός, τα σύννεφα καπνού που τους στερούσαν την ευθυβολία. Έτσι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα πήγαιναν πίσω από τη φωτιά. Ψυχραιμία. Αντιμετωπίσαμε 135 επεισόδια στο διήμερο, δύο νύχτες και τρεις ήμερες.
 
Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές, τους συμβασιούχους, τους πιλότους και τους χειριστές των ελικοπτέρων.
Οι μάχες ήταν Δερβενοχώρια, Πάρνηθα, στο Σχηματάρι το μεσημέρι και ύστερα Μαγνησία, Πήλιο, Αργαλαστή. Ο Νότος με τέσσερις πέντε εστίες πολύ επικίνδυνες και μία την οποία πολεμάμε τρεις ημέρες στο Διακοπτό και τελικά ενώ φέρναμε δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη για την Αγιά και την Μαγνησία, μας σκάει ο Λαγκαδάς.
 
Είχαμε δέκα επεισόδια το μεσημέρι 2 έως 5. Παλέψαμε καλά, να βγάλουμε τη μάχη της Πάρνηθας και προχωρήσαμε με τις ελάχιστες απώλειες μηδαμινές για τις ανθρώπινες ζωές, εκτός από το ατύχημα εκεί στη Λάρισα και πάω τώρα στο Μοντ Παρνές για να δούμε την τελική διάταξη των δυνάμεων. Τώρα το βράδυ γίνεται η συντήρηση των εναερίων μέσων. Ψυχραιμία, δεν μπορείς να παλέψεις τα στοιχεία της φύσης.
 
(Ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με υπόνοιες για εμπρησμούς).
 
Υπουργός: Όχι ελέχθη αυτό ότι είπα, δεν το είπα. Προβληματίζουν τα ένα – δύο ευρήματα και η σύμπτωση των δύο επεισοδίων το μεσημέρι, μια ανύποπτη ώρα σε πολλές μεριές και ταυτόχρονα.
 
(Ερώτηση σχετικά με το τι ευρήματα είχαν).
 
Υπουργός: Αυτά τα γνωστά. Είχαμε έναν εμπρηστικό μηχανισμό στη Ραφήνα και μια φωτοβολίδα βάρκας. Εξέφρασα τις ευχαριστίες μου προς τους αυτοθυσιαζόμενους 5.500 Συμβασιούχους, 9.500 Πυροσβέστες σε όλους τους πιλότους, σε όλα τα εθελοντικά τμήματα και του Πυροσβεστικού και των Δήμων και Νομαρχιών. Ο συντονισμός με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα Υπουργεία,Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιουφάς,[…] οι πιλότοι που ήταν επιφυλακτικοί για να μην χτυπήσουν τα καλώδια.
 
(Ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η επιφυλακτικότητα των πιλότων, ήταν αυτό που  προκάλεσε και την επέκταση της φωτιάς προς την Πάρνηθα).
 
Υπουργός: Μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένας από τους συντελεστές, αλλά ο βασικός συντελεστής είναι η πυκνότητα της χλωρίδας.
 
(Ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα σωθεί η Πάρνηθα).
 
Υπουργός: Ναι, ελπίζω ότι αυτές οι δύο μάχες που έχουμε στα δύο πλατό[…], καθώς έπεσε η θερμοκρασία έχουμε και μια μικρή υγρασία, μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Θα παλέψουμε όλο το βράδυ. Μίλησα με τον Αρχηγό τώρα. Είναι στο Μοντ Παρνές και ανάλογα με την έκβαση της μάχης θα οργανώσουμε τις δεύτερες και τρίτες λύσεις και το πρωί θα είναι τα εναέρια μέσα σε πλήρη ετοιμότητα. Ευχαριστώ. 
 

Τελευταίες Αναρτήσεις