Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200428-06-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84

28-06-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ο κ. Γεώργιος Βουλγαράκης είναι στο τηλέφωνό μας. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Πάικο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν λέτε 50 μέρες πριν τους Ολυμπιακούς, ότι ο φάκελος της 17Ν είναι ανοιχτός, δηλαδή ότι κυκλοφορούν ακόμα ανάμεσά μας αυτοί, δε φοβηθήκατε ότι θα πάρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και θα μιλήσουν πάλι για κίνδυνο στους Ολυμπιακούς κλπ.;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πάικο εκ του αποτελέσματος πρέπει να πω ότι δικαιώθηκα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια και μάλιστα ήταν και απορίας άξιον πώς δεν το πήραν.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δικαιολογείται απολύτως και θα σας εξηγήσω γιατί. Πρώτα απ` όλα γιατί εγώ απλώς επανέλαβα μια θέση που υπάρχει στο Υπουργείο εδώ και πάρα πολύ καιρό, η οποία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία κατατείνουν στο εξής.

Πρώτα απ` όλα η 17Ν ως εκτελεστική οργάνωση, ως οργάνωση με εκτελεστικό βραχίονα δεν υπάρχει και γιατί δεν υπάρχει κ. Πάικο; Διότι όλα τα εγκλήματα έχουν βρει τους υπευθύνους τους. Όλοι οι δολοφόνοι έχουν αντιστοιχηθεί με τις δολοφονικές πράξεις, έχουν δικαστεί, έχουν καταδικαστεί και είναι στη φυλακή.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δε σας ρώτησα επί της ουσίας, επί της ουσίας είναι όπως το  λέτε ακριβώς. Όμως, επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα ακούσετε τη σκέψη μου και θα καταλάβετε. Υπήρχε όμως, είναι γνωστό, μια σειρά εκκρεμοτήτων, σε ορφανά δακτυλικά αποτυπώματα, σε θέματα DNA που είχαν εξευρεθεί, η περίφημη Aννα κλπ. τα οποία εξ αυτού και μόνο του λόγου κρατούσαν το φάκελο ανοιχτό.

Εγώ γνώριζα ότι την επόμενη ή τη μεθεπόμενη θα δημοσιοποιούνταν με κάποιο τρόπο η έκθεση και το σκεπτικό της δίκης της 17Ν, η οποία θα είχε αντίστοιχες επισημάνσεις.

Αν λοιπόν εγώ δεν άνοιγα μόνος μου το θέμα, θα έπρεπε σήμερα να εξηγώ στο διεθνή τύπο, τι είναι αυτό το οποίο λέει η έκθεση, πώς ακριβώς το εννοεί, αν υπάρχουν πράγματα τα οποία υποκρύπτουν άλλα περιστατικά κλπ.

Τοποθετούμενος εγώ ευθέως στο θέμα, με τρόπο που το Υπουργείο κατά πάγια λογική τοποθετείται εδώ και 1-1,5 χρόνο, ουσιαστικά έκανα μια υπέρβαση του ζητήματος αυτού και γι` αυτό εξηγείται το γεγονός ότι παρά του ότι δημοσιοποιήθηκε το σκεπτικό της δίκης και παρά το ότι έκανα εγώ αυτή τη δήλωση, δεν είχε την εικαζόμενη αρνητική δημοσιότητα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δηλαδή φροντίσατε να το κλείσετε το θέμα από πριν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι κ. Πάικο, γιατί ξέρετε καμιά φορά ο ρόλος του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, είναι λίγο άχαρος. Κάνει ορισμένες δηλώσεις, χωρίς ο πολύς κόσμος να έχει τη δυνατότητα να μπει στο βάθος των δηλώσεων αυτών, γιατί δε γίνεται να εξηγηθεί, αλλά και ο Υπουργός πολλές φορές δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τι είναι αυτό το οποίο λέει και γιατί το λέει, γιατί δυστυχώς έτσι είναι η φύση του Υπουργείου.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι εύλογη η εξήγηση την οποία δίνετε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είδατε όμως εκ των υστέρων, ότι δικαιώθηκα στο χειρισμό αυτό.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πράγματι και όντως δεν το πήραν να το εμπορευτούν τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Να έρθουμε σε ένα άλλο θέμα που απασχόλησε και απασχολεί ακόμα  τις τελευταίες μέρες και σας αφορά, με τις κάμερες που ήρθαν και θα μείνουν και είπατε εσείς ότι δεν υπογράφετε την απομάκρυνσή τους.

Οφείλω να πω ότι διαβάζοντας τη συνέντευξή σας χτες στο «Ε» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και τη συνέντευξή σας στη ΝΕΤ, νομίζω ότι δικαιολογήσατε αρκετά πράγματα.

Δηλαδή μιλήσατε για την επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων και ενδεχομένως διακομματική επιτροπή που θα ελέγχει τις κάμερες και εγγυηθήκατε, κατά κάποιο τρόπο, ότι αυτό θα αφορά μόνο την κυκλοφορία στους δρόμους.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ` αρχήν πρέπει να σας πω ότι συμμερίζομαι κατ` αρχήν απολύτως, όλες τις δημοκρατικές ανησυχίες όλων των ανθρώπων που τοποθετούνται πάνω στο θέμα, πρώτον.

Δεύτερον, συμμερίζομαι απολύτως όλους τους φόβους για τη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων, διότι η σύγχρονη τεχνολογία, δυστυχώς έχει πολλές επιπτώσεις. Αν οι άνθρωποι οι οποίοι χειρίζονται αυτές τις ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογία, δεν έχουν την αντίστοιχη και κατάλληλη ευαισθητοποίηση, πράγματι αυτές είναι ένα όπλο εναντίον των ανθρώπων και όχι υπέρ τους.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Με αυτό όμως που λέτε τώρα, ανοίγετε ένα θέμα. Ότι αν ο Βουλγαράκης έχει την ευαισθησία αυτή και ο διάδοχός του δεν την έχει..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αφήστε να ολοκληρώσω και θα δείτε τι εννοώ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Παρακαλώ.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ` αρχήν το συμμερίζομαι απολύτως, να το βάλουμε αυτό κατ` αρχήν, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεύτερον, φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό, ότι όταν υπογράφηκε από τους προκατόχους μου η σύμβαση για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων, αξίας 85 δις, θα έπρεπε να εξηγηθεί ποιος είναι ο ρόλος και η χρήση τους και τι είναι το μετά, όσον αφορά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Διότι προφανώς δε δίνεις 85 δις κ. Πάικο για να τα βάλεις στις αποθήκες. Διότι 85 δις τα έχουμε πληρώσει μαύρο χαβιάρι σαν ελληνικός λαός.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ισχύει και γι` αυτό δηλαδή, ό,τι ισχύει για όλα τα Ολυμπιακά Έργα, που πρέπει να έχουν χρησιμότητα και μετά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το θέμα είναι επί της ουσίας, οι μηχανισμοί παρακολούθησης είναι τόσο πολύ εξελιγμένοι στη σημερινή ζωή, που νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, λέγοντας ότι οι κάμερες παρεμβαίνουν και δημιουργούν δεδομένα τα οποία μπορούν να ελέγξουν την προσωπική ζωή, ουσιαστικά κρούει κανείς ανοιχτές θύρες.

  Γιατί κ. Πάικο σήμερα με τους δορυφόρους μπορεί κανείς να δει τον αριθμό κυκλοφορίας από ένα αυτοκίνητο ή μηχανάκι, σε απόσταση εκατοστού. Δηλαδή με την ίδια λογική θα έπρεπε να πούμε ότι δε θέλουμε το κτηματολόγιο, διότι οι δορυφόροι οι οποίοι προσδιορίζουν τα σύνορα των χωραφιών ή το είδος των καλλιεργειών, που το προσδιορίζουν μέχρι προσδιορισμό εκατοστού, μπορούν κατ` αναλογία να ελέγξουν και την προσωπική μας ζωή. Aρα δε θέλουμε κτηματολόγιο. Ή δε θέλουμε τον έλεγχο του FIR στη χώρα μας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό είναι αναστολή της προόδου, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω με λίγα λόγια να πω ότι εδώ τίθεται ένα θέμα κ. Πάικο, κατά πόσο εμείς είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε όπως λειτουργούν όλες οι χώρες του κόσμου, εκμεταλλευόμενοι τα θετικά αποτελέσματα της τεχνολογίας, χωρίς την καχυποψία που μας δημιουργεί ένα ένοχο παρελθόν της χώρας γενικά. Εγώ λέω ότι αυτό γίνεται.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα μπορούσε ο διάδοχός σας, αν δεν έχει τις ευαισθησίες που έχετε εσείς, να κάνει κάτι άλλο;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρώτα απ` όλα εγώ θα ελαχιστοποιήσω την ανθρώπινη παρέμβαση, με οποιαδήποτε διάθεση στο θέμα αυτό. Δηλαδή από την ώρα που θα τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η μεταολυμπιακή χρήση αυτών των μηχανημάτων, θα στηρίζεται οπωσδήποτε στη γνωμοδότηση της αντίστοιχης επιτροπής, η οποία είναι θεσμοθετημένη..
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Την επιτροπή της προστασίας δεδομένων.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θα ρωτηθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, θα τεθεί το θέμα και στη Βουλή και θα προσπαθήσω όχι μόνο αυτό, αλλά να το ανοίξω το ζήτημα, δηλαδή θα προσπαθήσω….
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό για το διακομματικό έλεγχο που είπατε;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Εγώ σας εκθέτω τώρα σκέψεις. Πώς αυτές θα αξιολογηθούν και θα μορφοποιηθούν είναι θέμα που θα το δούμε μετά. Αλλά νομίζω π.χ. ότι αν οι πολίτες μπορούν, μέσα από διαδικασίες π.χ. διαδικτύου να βλέπουν και αυτοί την κίνηση στους δρόμους ή το φόρτο εν πάση περιπτώσει της κίνησης στους δρόμους, θα καταλάβουν όλοι ότι ο ρόλος ουσιαστικά αυτών των τεχνολογιών είναι χρηστικός και όχι παρακολουθητικός. Δεύτερον, αυτό που μπορεί να συνδυαστεί με σειρά άλλων πρακτικών και χρηστικών πληροφοριών.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μιλήσατε και για συνεργασία με ραδιόφωνα, αυτά τα traffic radios.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τα traffic announcements. Σε όλο τον κόσμο όπου πάει κανείς.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα κινήσετε τη διαδικασία αυτή; Θα το επιδιώξετε δηλαδή;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση κ. Πάικο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό, όπως επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις εθνικές οδούς, αν δεν υπάρχει κάποιου είδους παρακολούθηση των δρόμων και ελέγχου της ροής κυκλοφορίας.

Αν δηλαδή εσείς πηγαίνετε π.χ. στην Πάτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών και έχω εγώ τη δυνατότητα μέσω ενός ελέγχου που θα έχω, να μπορώ να σας πω ότι στο τάδε χιλιόμετρο υπάρχει π.χ. μια εκτροπή νταλίκας, μειώστε την ταχύτητά σας, όπως το κάνει ο Aγγλος, ο Γάλλος, ο Γερμανός, ο Ιρλανδός, ο Πορτογάλος, μπορώ να προστατεύσω τους πολίτες μου.

Αν πω μην κατεβαίνετε τη Συγγρού διότι υπάρχει μια τρομερή κυκλοφοριακή συμφόρηση, προτιμήστε από την Καλλιθέα το δρόμο….
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι σαφές, για πείτε μου το επιχειρησιακό κέντρο, το «μάτι» δηλαδή που θα βλέπει αυτές τις κάμερες, θα είναι η τροχαία;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το κομμάτι θα είναι ένα κτίριο το οποίο θα είναι ανοιχτό και στους δημοσιογράφους, θα είναι στη Γενική Αστυνομική Δ/νση Αθηνών, είναι το περίφημο ΘΕΠΕΚ, δηλαδή είναι το κέντρο στο οποίο κανείς μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα της ροής της πόλης και θα ήθελα το μέρος αυτό να αποτελέσει μια πηγή συντονισμού για όλη την πόλη.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα το διαχειρίζεται η τροχαία όμως απ` ότι κατάλαβα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα το χειρίζεται η αστυνομία. Φυσικά η τροχαία θα το χειρίζεται. Αυτοί άλλωστε έχουν και τη δυνατότητα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Απ` όλα τα σχέδια που ακούω να λέτε, φαίνεται ότι ο Βουλγαράκης ήρθε για να μείνει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σας το λέω αυτό γιατί όταν γίνατε….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο Βουλγαράκης κατ` αρχήν κάνει αυτά που λέει ο Καραμανλής. Ούτε μένει ούτε φεύγει.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, ακούστε μισό λεπτό.  Όταν γίνατε Υπουργός Δημόσιας Τάξης, σχηματίσαμε, πολλοί από εμάς, την εντύπωση ότι επέλεξε ο Καραμανλής ένα νέο, δυναμικό, υψηλόβαθμο στέλεχος, προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων επιτυχώς. Σημαίνει ότι του μπήκε η ιδέα του Καραμανλή, έχετε τις ενδείξεις κι εσείς θέλετε να μείνετε για να ολοκληρώσετε ένα έργο ευρύτερο;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ κ. Πάικο κατ` αρχήν είμαι μέλος μιας Κυβέρνησης που διορίζει ο Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που λέει ποιος θα μείνει κλπ.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Η επιθυμία σας;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Aλλο θέλω να πω εγώ. Θέλω να πω ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως έχετε καταλάβει, έχει κατά κάποιο τρόπο τελευταία, έχει αλλάξει το περιεχόμενό του από εκτελεστικό Υπουργείο και είναι πολιτικό.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Επιτελικό.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ουσιαστικά πολιτικό Υπουργείο κ. Πάικο. Αυτό συμβαίνει διότι ο φάκελος ασφάλεια είναι πάρα πολύ ψηλά σε όλες τις διεθνείς ατζέντες των κυβερνήσεων.

Για να καταλάβετε η Αμερική για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάνει αντίστοιχο Υπουργείο. Στην Αγγλία, το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων έχει αναβαθμιστεί δραματικά και μέσα από αυτό περνάνε και οι εξωτερικές πολιτικές και πολιτικές άμυνας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Επομένως, φεύγει και η ιδέα που υπήρχε πριν χρόνια εδώ σε μας, να καταργηθεί και να ενταχθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μάλλον.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού, όταν κανείς λέει Υπουργείο Εσωτερικών ουσιαστικά εννοεί τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στην Ελλάδα.

Διότι στο εξωτερικό είναι τόσο πολύ προχωρημένη η αποκέντρωση, που οι αρμοδιότητες του εδώ Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπάρχουν αλλού. Δηλαδή στο εξωτερικό μιλάμε για δεύτερο και τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παραγωγικό. Αντιλαμβάνεστε ότι σειρά αποφάσεων που παίρνονται εδώ σε κυβερνητικό επίπεδο, στο εξωτερικό είναι αποκεντρωμένες πλήρως.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Απ` ότι καταλαβαίνω επιθυμία σας είναι να μείνετε και να συνεχίσετε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Επιθυμία μου είναι να εξυπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο την Κυβέρνηση και το κυβερνητικό έργο. Έχω μάθει να δουλεύω στη ζωή μου και το ξέρετε πολύ καλά.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το ξέρω, μα πριν ακόμα αναλάβετε λίγο, είδαμε μια θεαματική θα έλεγα κίνηση, συνάντησή σας με τον κ. Φλωρίδη, συνεργασίες και τέτοια πράγματα. Υπάρχει συνέχεια γιατί αν δεν υπάρχει συνέχεια θα μπούμε στον πειρασμό να πούμε ότι ήταν κίνηση εντυπωσιασμού εκείνη.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, ακόμα και κίνηση εντυπωσιασμού να ήταν, παρήγαγε θετικά αποτελέσματα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως, στο συμβολισμό, δεν είναι χωρίς σημασία αυτό.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω δηλαδή, να πάρω τη χειρότερη των περιπτώσεων. Ότι το έκανα για επίδειξη ή για λόγους επικοινωνιακούς, το χειρότερο να πάρω, που δεν ήταν έτσι.  Γιατί πρέπει να σας πω ότι εγώ εκείνο το βράδυ έμαθα πάρα πολλά. Έχω μιλήσει, πώς, έχω ξανά συναντηθεί και με άλλους.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θέλω να πω, υπάρχει συνέχεια στη συνεργασία, στην ενημέρωση κλπ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό είναι καλό. Σε αυτά που θα μας μείνουν μετά τους Ολυμπιακούς, θα είναι και η καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών στελεχών;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικότερο που λέτε, δηλαδή ένα από τα κομμάτια τα οποία ουσιαστικά αποτελεί κληρονομιά του Υπουργείου και μάλιστα κομμάτια για τα οποία έχουν χαλαστεί πάρα πολλά χρήματα και τα οποία δεν είναι χειροπιαστά, δεν πιάνονται με κάποιο τρόπο, είναι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των αξιωματικών.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή η ΕΛΑΣ, διαθέτει το πιο άριστα εκπαιδευμένος προσωπικό σε αξιωματικούς, σε χειρισμό ειδικών περιστατικών και ειδικών υποθέσεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο, δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει σήμερα όλη η Ευρώπη.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι προίκα αυτό σε κάθε περίπτωση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εξήγησα στη Βουλή ότι μας έχει ζητηθεί ήδη η συνεργασία και η βοήθεια και από τη Γερμανία που κάνει το EURO 2006 και από την Κίνα, η οποία διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες και από άλλες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να έχουν συνεργασία μαζί μας, κυρίως της βαλκανικής, για έλεγχο των τοπικών εγκλημάτων στην περιοχή μας.

Με λίγα λόγια υπάρχει μια πολύ μεγάλη προίκα. Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα είναι πώς αυτή η προίκα αξιοποιείται και με ποιο τρόπο είναι παραγωγική και χρήσιμη για τον ελληνικό λαό. Αυτό νομίζω ότι είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως, σε ένα δεύτερο πάντως στάδιο, μετά τους Ολυμπιακούς, θα πρέπει να ασχοληθείτε ειδικά και με την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των κατώτερων αστυνομικών οργάνων, έτσι δεν είναι;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι υπάρχει ένα συνολικό  θέμα εκπαίδευσης στην αστυνομία. Το οποίο ξεκινάει από το νεοεισαγόμενο στο Αστυνομικό Σώμα και καταλήγει στον άνθρωπο ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί μετά από 35 χρόνια, εντός ολίγου.

Εγώ πάντα έχω μια βαθιά πίστη ότι η αστυνομία ήταν για πολλά χρόνια, είχε μια πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεννοηθεί με τον κόσμο και ο κόσμος μια πολύ μεγάλη δυσκολία με τον αστυνομικό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δυσπιστία και δικαιολογημένη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και δικαιολογημένη. Σήμερα όμως, νομίζω ότι τόσα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μπορούμε να συνεννοηθούμε ότι ο αστυνομικός είναι ένας εργαζόμενος άνθρωπος και μάλιστα πολύ σκληρά εργαζόμενος.

Ο αστυνομικός πρέπει να καταλάβει ότι οι πολίτες είναι άνθρωποι οι οποίοι ταλαιπωρούνται από μια αβάσταχτη καθημερινότητα. Συνεπώς ορισμένες αρχές, που ζητάμε όλοι από όλους μας, δηλαδή η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η αλληλοβοήθεια, η προστασία, ορισμένα πράγματα τα οποία όλοι τα θέλουμε από όλους, τα θέλουμε και από την αστυνομία, τα θέλει και ο αστυνομικός από τους πολίτες.

Εγώ νομίζω ότι εκεί χρειάζεται πολλή δουλειά. Επίσης χρειάζεται πολλή δουλειά στο να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος ότι ο αστυνομικός είναι αρωγός, είναι ο άνθρωπος που θα τον βοηθήσει, είναι δίπλα του δηλαδή.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αρκεί να φέρεται μόνο έτσι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το είπαμε αυτό.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ρωτούν συχνά, αν εγγυάστε τελικά, αν μπορείτε να πάρετε όρκο ότι θα είναι ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες και απαντάτε, σωστά, ότι έχουμε κάνει τα πάντα για να είναι και θα μπορούσαν να είναι, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, πουθενά. Εγώ θα σας ρωτήσω αν εγγυάστε ότι εν τέλει ο έλεγχος, ο τελικός έλεγχος, ο επιτελικός έλεγχος, θα είναι δικός μας.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, μα αυτό είναι δεδομένο, οτιδήποτε έχει γίνει εδώ πέρα, έχει αυτή την προϋπόθεση. Οτιδήποτε έχει γίνει έχει την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος θα είναι καθαρά  ελληνικός. Και δεν μπορεί να είναι και διαφορετικά.

Διότι εδώ μιλάμε για πολύ ευαίσθητες υπηρεσίες, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, παρά μόνο οι χειριστές τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εντάξει, επειδή όμως μπορεί να γίνουν και πράγματα εκτός ελέγχου, κατά κάποιο τρόπο, εδώ ακούμε για ιδιωτικούς στρατούς περίπου.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πάϊκο έχουν γραφεί και πάρα πολλές υπερβολές.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως και επειδή σίγουρα δέχεστε και πιέσεις, δεν έχω καμία αμφιβολία έπ` αυτού, έχετε εξασφαλίσει και μπορείτε να πάρετε όρκο, ότι όντως ο έλεγχος θα είναι δικός μας και κανενός άλλου.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό και μάλιστα στην τελευταία συζήτηση που είχα στη Βουλή, είχα τη δυνατότητα να το εξηγήσω επαρκώς και μάλιστα πάρα πολύ αναλυτικά.

Διότι οτιδήποτε γίνεται, έχει με κάποιο τρόπο βασιστεί στην κεντρική λογική, ότι εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι λέμε τι και πώς θα γίνει. Γι` αυτό το λόγο έχουμε χαλάσει τόσα πολλά λεφτά. Αν δηλαδή δεν είχαμε αυτή τη λογική, τότε θα μπορούσε η κάθε χώρα να έρθει εδώ πέρα με το στρατό της…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια και να πληρώσει και την ασφάλειά της.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, και να τελειώνει η ιστορία.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πάντως είστε διατεθειμένος, έτοιμος, να συγκρουστείτε εκείνες τις ημέρες με συμφέροντα, με διπλωματικές υπηρεσίες κλπ.;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι χρήσιμο να γίνει πριν.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, πριν. Λέω μήπως γίνουν πράγματα όταν προκύψουν. Να σας ρωτήσω τέλος…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ νομίζω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σηκώσει πολύ τους τόνους στο θέμα αυτό και νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό, από όλους.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Έχει γίνει κατανοητό από όλους, μακάρι. Τελειώνοντας κ. Υπουργέ, θέλω να δω αυτό το ευαίσθητο θέμα. Είχαμε προχθές τις δηλώσεις του συναδέλφου σας επί της υγείας, που ήταν συγκινητικές δηλώσεις, για τους απόκληρους, για τους ναρκομανείς κλπ.

Η αστυνομία, από τη μεριά σας, στο βαθμό που σας αφορά, πρόκειται να, δεν πρόκειται, εγγυάστε ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να προχωρήσετε σε επιχειρήσεις-σκούπα τις ημέρες εκείνες;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ` αρχήν κ. Πάικο να πω ότι συμμερίζομαι απολύτως τις δηλώσεις του Νικήτα. Απολύτως. Και μάλιστα εγώ είχα την ατυχία να έχω χάσει ένα πολύ-πολύ στενό μου φίλο από ναρκωτικά, γιατί νομίζω η δική μου γενιά, των 45άρηδων δηλαδή, είναι  η πρώτη γενιά που μπήκε στα ναρκωτικά με θανάτους.

Έτσι έχω μία πολύ μεγάλη ευαισθησία γύρω απ` αυτό. Πρέπει να σας πω επίσης ότι σαν πατέρας τεσσάρων παιδιών είχα αναλώσει τρία χρόνια ρωτώντας όλες τις σχετικές υπηρεσίες οι οποίες υπήρχαν, πως μπορώ εγώ να προστατεύσω τα παιδιά μου κάνοντας τα κατά κάποιο τρόπο να είναι ευαισθητοποιημένα για να αποφεύγουν τέτοιου είδους ουσίες ή να καταφεύγουν σ` αυτά.

Και πρέπει να πω κύριε Πάικο ότι δυστυχώς δεν βρήκα τίποτα. Απευθύνθηκα σε Υπουργεία, σε δήμους, σε υπηρεσίες, έφαγα τρία χρόνια, και σας βεβαιώ ότι έκανα συστηματική δουλειά. Είμαι ένας υποψιασμένος γονιός που δεν θέλω τα παιδιά μου να πέσουν στα δίχτυα των ανθρώπων οι οποίοι πουλάνε θάνατο.

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Δεν βρήκατε άκρη….
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Δεν βρήκα τίποτα. Συνεπώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης στον κόσμο. Μεγάλη ανάγκη κύριε Πάικο. Σας το λέω, είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και θέλω να πάρετε τοις μετρητοίς απολύτως αυτό….

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Το λέτε με πόνο και φαίνεται και όχι υπηρεσιακά. Για πείτε μου αυτό που σας ρώτησα.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:   Δεύτερον, εμείς να σας πω δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να το κάνουμε αυτό. Διότι εμείς κατ` αρχήν δεν έχουμε τον μηχανισμό, δηλαδή να πάρουμε κάποιον από τον δρόμο να τον πάμε που κύριε Πάικο; Για ποιο αδίκημα;

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Τις επιχειρήσεις αυτές, τις ανάλογες, η αστυνομία τις κάνει. Ποιος τι κάνει;
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Όχι, ακούστε η αστυνομία για να συλλάβει κάποιον πρέπει να έχει κάποιο αδίκημα. Για να έχει κάνει κάποιο αδίκημα κάποιος…

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Με συγχωρείτε, τις λεγόμενες επιχειρήσεις σκούπα, που δεν πρόκειται για αδίκημα….
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Υπήρχαν κάποιες παλαιότερα…
Β.ΠΑΪΚΟΣ: Παλαιότερα ναι…
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Επιχειρήσεις σκούπα, που αφορούσαν ορισμένους παρανόμως εισελθόντες στην χώρα….
Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Ναι και αυτό.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Υπήρχαν έλεγχοι των ταυτοτήτων τους, ταυτοποίηση κάποιων και επανεξαγωγή αυτών που είχαν έλθει στην χώρα με παράνομο τρόπο. Αλλά το να πας ας πούμε να συλλάβεις 10 παιδιά τα οποία είναι στο χείλος του θανάτου, να τα πας που κύριε Πάικο; Εγώ δεν έχω νοσοκομεία να τα πάω τα παιδιά αυτά. Να τα πάω σε ένα τμήμα να τα κρατήσω πόση ώρα και για ποιο λόγο; Και τι να τα κάνω; Και ποιος, δηλαδή σας το λέω και σηκώνεται η τρίχα μου.

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Επομένως καταλήγουμε, κοιτάξτε, υπάρχει και αυτή η δήλωση η αμφίσημη, η παρεξηγήσιμη του Υφυπουργού σας….
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Νομίζω ήταν..
Β.ΠΑΪΚΟΣ: Ατυχής.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Το διόρθωσε όμως. Ξεκαθάρισε το εννοούσε.

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Ξέρετε τι μένει όμως ως εντύπωση…
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Κύριε Πάικο θέλω να συνεννοηθούμε στο εξής. Η αστυνομία δεν έχει μηχανισμό «περισυλλογής» – εντός εισαγωγικών η λέξη. Διότι εγώ να πάρω ένα άνθρωπο ο οποίος κυνηγάει την δόση του για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του; Που να τον πάω; Να του δώσω τι; Έχω να του δώσω μεθαδόνη; Έχω να του δώσω την δόση του; Έχω να τον πάω σε ένα νοσοκομείο να τον περιθάλψω;

Β.ΠΑΪΚΟΣ: Επομένως, η αστυνομία δεν πρόκειται να κάνει τέτοιες επιχειρήσεις εν` όψει Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε αλλοδαπών, υποπτεύομαι, ούτε ζητιάνων και λοιπά.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:   Αυτό το οποίο θα γίνει είναι αυτό το οποίο συνήθως γίνεται, ο έλεγχος των ανθρώπων οι οποίοι έχουν παρανόμως εισέλθει στην χώρα. Αυτό πρέπει να γίνεται. Και γίνεται και πρέπει να γίνεται. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί λαθρομετανάστες όπως ξέρετε οι οποίοι, η Ελλάδα είναι μια χώρα με 3.500….

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Θα γίνει όπως γίνεται πάντα….
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Το συνηθισμένο, ούτε επιχειρήσεις, δεν είπαμε ποτέ εμείς θα κάνουμε τέτοια πράγματα…

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Δεν είπατε αλλά σας ρωτώ γι` αυτό.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Όχι, όχι.
Β.ΠΑΪΚΟΣ: Γιατί δεν ξαναείχαμε και Ολυμπιακούς Αγώνες.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Ξέρετε κάτι; Το ζήτημα του ελέγχου ας πούμε του παραεμπορίου δεν νομίζω ότι είναι θέμα Ολυμπιακών Αγώνων.
Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Όχι, όχι δεν είναι θέμα Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά υπάρχει και τίθεται από πολλούς θέμα βιτρίνας της πόλης μας. Της Ολυμπιακής πόλης.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:   Κύριε Πάικο, ξέχασα να σας πω το εξής. Είμαι Βουλευτής Αθηνών όπως ξέρετε και έχω μία πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία και για την ζωή στην πόλη και για τις δυνατότητες που παρέχει η πόλη στους πολίτες της. Έχω ασχοληθεί σε προσωπικό επίπεδο από τα αδέσποτα σκυλιά που άκουσα ότι κάποιοι πετάνε φόλες και ειδοποίησα αστυνομικούς εάν δούνε οποιοδήποτε με οποιαδήποτε, από οποιαδήποτε καταγγελία, μάλιστα είχαμε πρόσφατα ένα περιστατικό για κάποια περιστέρια….

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Στο Σύνταγμα.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Είναι δυνατόν να έχουμε ας πούμε ευαισθητοποίηση για σκυλιά και φόλες και να μη μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι κύριε Πάικο;
Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Βεβαίως. Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, μας καθησυχάσετε σε πολλά πράγματα. Οφείλουμε να λάβουμε τοις μετρητοίς….
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:   Κύριε Πάικο, θέλω να σας πω το εξής. Έχω πλήρη συνείδηση ότι για κάποιο λίγο χρόνο είμαι στο Υπουργείο αυτό, μετά τον χρόνο αυτό θα είμαι και εγώ πολίτης της πόλης όπως ήμουν πολίτης της πόλης. Και αυτή την λογική, αυτή η λογική πάντα με διακατέχει. Γιατί ξέρω ότι σε τελική ανάλυση αυτό μετράει είναι αν μπορούμε όλοι να κάνουμε ένα βηματάκι να βελτιώσουμε την ζωή στην πόλη μας.

Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Και θέλετε και ως Υπουργός να λειτουργείτε και ως πολίτης και να…
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Προσπαθώ.
Β.ΠΑΪΚΟΣ: Και να αισθάνεστε πως εισπράττονται …
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Προσπαθώ κύριε Πάικο.
Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Να είστε καλά.
Β.ΠΑΪΚΟΣ:  Και σας εύχομαι και καλή επιτυχία στα πάντα.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά. Καλημέρα σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις