Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200627-11-2006: Εισαγωγική ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη σύσκεψη με θέμα την πρότασή του ως προς τις μικρές συναθροίσεις-συγκεντρώσεις στο...

27-11-2006: Εισαγωγική ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη σύσκεψη με θέμα την πρότασή του ως προς τις μικρές συναθροίσεις-συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Δήμαρχε εκλεγέντα, εκλελεγμένε, κύριε συνάδελφε βουλευτά, κύριε Γενικέ του Δήμου, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, (εκπροσωπούνται στη Σύσκεψή μας Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ), κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων και συντεχνιών, κύριοι Αξιωματικοί, κύριε Αρχηγέ. Σας καλωσορίζω στη Σύσκεψη.

Είναι μια πολύ σοβαρή Σύσκεψη, όχι κατά χαρακτηρισμό, αλλά όπως το αντικείμενο και το θέμα υπαγορεύει και ορίζει. Το Αρχηγείο, η πολιτική ηγεσία γενικώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως σας υποδέχονται με αίσθημα ευθύνης για να συνεννοηθούμε και συμφωνήσουμε σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
 
Το πρόβλημα των μικρών συγκεντρώσεων στην Αθήνα που έχουν σαν αποτέλεσμα πολιορκία της πόλεως, ομηρία των πολιτών. Πρόβλημα δραματικό όσο αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ουσιαστικά καλούμεθα να λύσουμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο ή να συμφωνήσουμε για τρόπους επιλύσεως του προβλήματος, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους Αθηναίους, ταλανίζει την πόλη.
 
Σας λέω apriori ότι αναγνωρίζουμε την αξία των συνταγματικών δικαιωμάτων, με προεξάρχουσα την αξία του δικαιώματος, ατομικού και κοινωνικού, του ’’συνέρχεσθαι’’, του ’’διαδηλώνειν’’, του ’’πορεύεσθαι’’. Πορεία, διαδήλωση, συγκέντρωση. Τα βλέπουμε με απόλυτο σεβασμό προς το Σύνταγμα αυτά τα δικαιώματα. Αλλά η Σύσκεψη μπορεί να προσδιοριστεί και ότι έχει ένα χαρακτήρα εξισορρόπησης των ελευθεριών. Ισορροπίας των ελευθεριών, διότι όπως έχουμε το δικαίωμα και το ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα του ’’συνέρχεσθαι’’, του ’’διαδηλώνειν’’, του ’’πορεύεσθαι’’, έτσι έχουμε και το δικαίωμα της προσωπικότητας και της ελευθερίας της κίνησης των άλλων πολιτών ή της οικονομικής δραστηριότητας και προσωπικότητας των άλλων πολιτών, όπως για παράδειγμα οι επαγγελματικές ομάδες που εκπροσωπούν εδώ οι μετέχοντες.
 
Η ιδέα, για να μην είμαστε επιλύοντες ασκήσεως Συνταγματικού Δικαίου, η ιδέα από πλευράς Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, Κυβέρνησης και Αρχηγείου, είναι πολύ απλή και πρακτική. Παρατηρούμε στατιστικώς για το 2005 και 2006 ότι έχουμε ένα μεγάλο αριθμό, μικρών συγκεντρώσεων. Μικρών συγκεντρώσεων που είναι μέχρι (300) ανθρώπους διαδηλωτές. Και με αυτές τις μικρές συγκεντρώσεις κλείνει η πόλη.
 
Μπορεί να είναι δική μας ακρισία, της Αστυνομίας και της Τροχαίας, αμηχανία, δεν ξέρει τί να κάνει και καταφεύγει στην απλή λύση να κλείνει την πόλη. Αλλά το στατιστικό δεδομένο είναι αμείλικτο. Ότι έχουμε οικονομική ζημιά για τα μαγαζιά, για τις επιχειρήσεις, για τους αυτοκινητιστές, τεράστια. Η πόλη νεκρώνει. Έχουμε δυσφήμιση όσο αφορά την εικόνα της πόλεως στο εξωτερικό, είμαστε τουριστική πόλη και χώρα. Έχουμε το δικαίωμα του πολίτη να κονιορτοποιείται που θέλει να κινηθεί, να πάει στις υποχρεώσεις του τις καθημερινές. Και όλα αυτά από μια μικρή διαδήλωση, μια μικρή πορεία, μια μικρή συγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στην οδό Βασ. Σοφίας, στην Οδό Πανεπιστημίου. Αυτό σας ζητώ να αντιμετωπίσουμε στη σημερινή Σύσκεψη και με τη σχετική αλληλογραφία που έχει προηγηθεί και με το δημόσιο διάλογο που έχει μέχρις ώρας αναπτυχθεί.
 
Τα δημοσκοπικά δεδομένα λένε ότι είναι η κοινή γνώμη με το μέρος μας. Με το μέρος δηλαδή της απόψεως να γίνουν οι μικρές διαδηλώσεις σε μια λωρίδα. Να μην κλείνει, να μην κόβεται ο ρυθμός της κοινωνικής ζωής με μια μικρή διαδήλωση.
 
Δεν θα μιλήσω άλλο. Θέλω να ακούσετε τους Αξιωματικούς μας για το πώς βλέπουν πρακτικά και αστυνομικά και από πλευράς κυκλοφορίας και Τροχαίας το πρόβλημα και πώς προτιθέμεθα να το αντιμετωπίσουμε.
 
Μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σήμερα, σε ένα μνημόνιο συμφωνίας και νομίζουμε ότι θα προσφέρουμε υπηρεσίες, καλές  υπηρεσίες στην πόλη και τους πολίτες.
 
Θέλω να σημειώσω για τους απόντες που έχουμε, τα τρία κόμματα, ότι μου έστειλαν επιστολές, θα σας τα πει ο Γενικός Γραμματέας όταν θα λάβει το λόγο και στις επιστολές-απαντήσεις των κομμάτων υπάρχει ο σπόρος της συναποδοχής, της συνομολόγησης, της αξίας που έχει η Σύσκεψή μας με την έννοια ότι δεν θέλει κανένας να είναι η πόλη ’’υπό πολιορκία’’ και υπό την χρήση ’’ομηρίας’’.
 
Η λογική των γεγονότων με υποχρεώνει να σας πω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτές τις οριοθετήσεις για τις μικρές διαδηλώσεις σε μια λωρίδα, με την τροχαία πρόληψη και με την αστυνομική προστασία με μέτρα τάξεως και να επιτύχουμε. Θέλουμε τον διάλογο, θέλουμε την κοινή συμφωνία. Περισσότερο για σήμερα θέλουμε και τις γνώμες σας.
 
Σας ζητώ για την οικονομία της συζητήσεως να ακολουθήσουμε την εξής σειρά. Θα κάνει μια μικρή εισήγηση ο Αρχηγός και ύστερα οι Ειδικοί Αξιωματικοί και ύστερα θα σας ακούσουμε. Παρακαλώ να είμαστε σύντομοι όλοι, θα σας ακούσουμε, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η γνώμη σας για το μεγάλο αυτό θέμα που μπορούμε να έχουμε αυτό το minimum της συμφωνίας, με σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα και στην λειτουργία της πόλης.
 
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις