Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200727-08-2007:Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στον Ραδιωφονικό Σταθμό 9.84

27-08-2007:Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στον Ραδιωφονικό Σταθμό 9.84

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον πρωταγωνιστή, έναν άνθρωπο ο οποίος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες βρισκόταν στα μέτωπα, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Βύρωνα Πολύδωρα. Καλή σας μέρα κύριε Υπουργέ.
 
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας κύριε Κουρτάκη. Πήγα με τον Αρχηγό Στρατού στην Αρχαία Ολυμπία χθές το βράδυ στις έντεκα η ώρα με το  C-130 στην ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ, από εκεί οδικώς στην Αρχαία Ολυμπία. Επιθεωρήσαμε τον τόπο. Είδαμε τις φωτιές που υπάρχουν ακόμη έξω από την Αρχαία Ολυμπία, στα σημεία Πελόπιον, Λάλα, Μπαρπάσαινα, Σαλμώνη και αυτό το κάναμε για να κάνουμε εκτίμηση των αναγκών-των αναγκών του μετώπου εννοώ- για την συνεργασία Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Στρατού. Εκφράζω την ικανοποίησή μου ότι η Ολυμπία εσώθη. Μάλιστα εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους που εσώθησαν, το Παλαιό Μουσείο, το Νέο Μουσείο, (έκανα δηλώσεις μέσα από το μουσείο), την Ολυμπιακή Ακαδημία και τον Αρχαιολογικό χώρο, έμεινε άθικτη και από των αυτοθυσία των Πυροσβεστών και των επίγειων και εναερίων μέσων και η πόλις της Αρχαίας Ολυμπίας. Η μάχη θα κερδηθεί από το συντεταγμένο μέροςαπό τους μαχόμενους πυροσβέστες και αυτό μέχρι αυτοθυσίας, είχαμε έναν τραυματισμένο στο κεφάλι, άλλον με σπασμένο χέρι από τις μάχες στην Αρχαία Ολυμπία, οι οποίες είχαν τη μορφή κύριε Κουρτάκη θα έλεγα των «οδομαχιών», σαν «οδομαχίες».
 
 
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή…
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε, δηλαδή, πεύκο πεύκο, όχημα με όχημα, να προσέχεις να μη σου ρίξει το Canadair από ψηλά ή το ελικόπτερο το Μ26 το νερό και σε σκοτώσει. Ήταν συνδυασμός επίγειων δράσεων και εναερίων. 
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλοί κύριε Υπουργοί αυτοί που λένε ότι …
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι χάρηκα, χάρηκα που είδα την Αρχαία Ολυμπία και τον αρχαιολογικό χώρο και την πόλη να μην έχει βλαφθεί.
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι παρά τις εκκλήσεις που γινόταν τις προηγούμενες ημέρες ότι απειλείται η Αρχαία Ολυμπία, δεν υπήρξε συγκεκριμένος σχεδιασμός με αποτέλεσμα η φωτιά να απειλήσει ακόμα και τον αρχαιολογικό χώρο.
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι αυτό δεν είναι βάσιμο. Το αποκρούω ως ένα ισχυρισμό των ανθρώπων που αγωνιούσαν. Να σας πω ένα στοιχείο που είχε η μάχη της Ολυμπίας, της Αρχαίας Ολυμπίας. Το στοιχείο της άμυνας της αντιπυρικής με αυτόματο σύστημα εκτοξεύσεως σοβαρών ποσοτήτων ύδατος. Ένα είδος , να το φανταστείτε, μεγάλου αυτόματου ποτισμού.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο είχε…
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δούλεψε δύο ώρες. Το είχαμε συνυπολογίσει εμείς και είχαμε αλλιώς διατάξει τις δυνάμεις, προπαντός τις επίγειες. Το είχαμε συνυπολογίσει στο σχεδιασμό, οι τοπικοί πυροσβέστες εννοώ , είχε πάει και ο Υπαρχηγός ο Φώτης Παππάς κάτω. Και αυτό "έπεσε". Δούλεψε δύο ώρες και δούλεψε καλά και ύστερα από βλάβη προφανώς του ηλεκτρικού η οποία ήρθε από απόσταση "έπεσε" το σύστημα. Και τότε, τα επιχειρησιακά δεδομένα, άλλαξαν. Εγώ δεν αποφεύγω την κριτική να την ασκήσουν, αλλά να είναι καλοπροαίρετη. Η μάχη της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν επιτυχής . Και η μάχη για τον περιβάλλοντα χώρο που περιλαμβάνει δέκα χωριά, όχι χωριά κωμοπόλεις, ήταν επίσης δύσκολη, αλλά επιτυχής. Δύσκολη μεν, αλλά επιτυχής. Από εκεί τη νύχτα μία, δύο η ώρα, φεύγω και παίρνω τη μεγάλη διαδρομή από την Αρχαία Ολυμπία , Ζαχάρω, Θολό και ανέβηκα στην Ανδρίτσαινα. Πέρασα από τη Φιγαλεία, από το Λέπρεο από τα χωριά τα ενδιάμεσα. Είδα ότι είναι καμένα, οι πευκώνες καμένοι εκεί γύρω, αλλά έχουν σωθεί τα χωριά. Οι άνθρωποι είναι σκληροί και μάχονται στις αυλές τους και η κατάσταση τώρα μπορώ να πω, σήμερα ξημέρωσε μία μέρα για να κάνουμε μία αντεπίθεση με εναέρια και επίγεια μέσα, για να τελειώσει νικηφόρα η μάχη της Ηλείας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ….
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε. Πήγα και επιθεώρησα μαζί με τον Αρχηγό του Στρατού όπως σας είπα και τους πυροσβέστες, και τους στρατηγούς. Πήγα και επιθεώρησα το τοπίο γύρω από τον Ναό του Επικουρείου  Απόλλωνος. Ένα τοπίο που μας ενδιέφερε για να δούμε το βαθμό επικινδυνότητας. Μπορούμε να πούμε ότι «συν θεώ» δεν διατρέχει κίνδυνο ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσετέθησαν οι δυνάμεις που ήρθαν από το εξωτερικό σήμερα, στις δικές μας της Πυροσβεστικής;
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βέβαια, βέβαια. Έχουμε τους αδελφούς Κυπρίους, οι οποίοι μας έχουν κατασυγκινήσει, έχουμε τους Γάλλους οι οποίοι μας έχουν κατασυγκινήσει. Οι αδελφοί Κύπριοι δουλεύουν-εξήντα και εξήντα-στο Αλιβέρι και στην Εύβοια, οι Γάλλοι "κομάντος" δουλεύουν στον Πάρνωνα και στον Ταΰγετο. Έλεγα για τη μάχη της Ανδρίτσαινας, εκεί έχουμε ένα σοβαρό μέτωπο. Έχουμε στείλει τα εναέρια μέσα και ενίσχυση με τα επίγεια. Θα πάμε καλά. Αυτό το μεγάλομέτωπο είναι μετά την Ανδρίτσαινα, στο χωρίον Θεισόακαι από εκεί προχώρησα στη Μεγαλόπολη. Κοίταξα ένα μέτωπο που είναι δεξιά της Μεγαλοπόλεως στην Αγία Θεοδώρα, την ξέρουν οι φυσιολάτρες και οι ευλαβείς Έλληνες γιατί είναι ένα εκκλησάκι εκεί…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που φυτρώνει ένα δέντρο μέσα από τον Ναό.
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεκαεπτά δέντρα, από τον Ναό,  από τη στέγη του Ναού. Είναι σχεδόν θαυματουργό. Και έτσι επέστρεψα πεντέμιση με έξι ή ώρα. Πήγα κατευθείαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Σας μιλάω από το Υπουργείο γιατί περιμένω τώρα στις 11.00 τον Πρωθυπουργό. Θα έχουμε μία σύσκεψη για τη συμβολή, συνδρομή και πώς συντάσσεται η Αστυνομία στην υπόθεση της άμυνας κατά των πυρκαγιών. Δηλαδή στην αντιπυρική προσπάθεια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε από τη δική σας πλευρά, μιλήσατε για ασύμμετρες απειλές. Είναι κάτι σε αυτή τη σύσκεψη και τι ακριβώς είναι, ποιοι τι ακριβώς εννοείτε, μπορεί να κρύβονται πίσω από όλους αυτούς τους εμπρησμούς;
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η τεκμηρίωση που έχω – δεν θα πάμε στο τελικό συμπέρασμα- όχι απλώς η τεκμηρίωση που έχω αλλά γιατί γεννάται ο όρος αυτός στη σκέψη μου και στη γλώσσα μου είναι -το έχω πει το επαναλαμβάνω και σε εσάς – ενδείξεις, ευρήματα, μαρτυρίες. Επαναλαμβάνω: ενδείξεις, ευρήματα, μαρτυρίες. Έχουμε και προσαγωγές και έχουμε και συλλήψεις. Έχουμε και ύποπτους χρόνους, έχουμε και ύποπτους τόπους, έχουμε και ευρήματα. Αυτό συνθέτει ένα υλικό προς έρευνα, αλλά πριν από την έρευνα, τα αποτελέσματα που θα φέρουν τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια,  έχουμε τα αποτελέσματα της σκέψης. Δεν θα ψαλιδίσω την σκέψη μου. Η σκέψη πηγαίνει εκεί. Και είναι τέσσερις συντελεστές, τέσσερα στοιχεία της θεομηνίας αυτής, της κρίσεως. Το πρώτο είναι ο καιρός. Το δεύτερο είναι ο εμπρησμός εξ αμελείας, ότι στον πρόσφορο καιρό για φωτιά τυχαίνει μία βλακώδης δράση. Το τρίτο είναι ένας αυτενεργών πυρομανής, μπαίνει μέσα στο παιχνίδι υπό τις συνθήκες α και β. Και το τέταρτο είναι το εντελώς κακοποιό στοιχείο και περιεχόμενο δράσεως ότι κάποιοι εκτελούν σχέδιο. Και τα τέσσερα ισχύουν. Και τα τέσσερα είναι αλληλοεπηρεαζόμενα και αλληλοσυμπληρούμενα .
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οφείλετε εσείς ως Πολιτεία να τα εξετάσετε. Ωστόσο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησε έκανε λόγο, κύριε Υπουργέ για μία νέα μορφή τρομοκρατίας. Μπορούμε να μιλήσουμε για μία τρομοκρατία, η οποία δρα στη χώρα μας και σε αυτό το επίπεδο;
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συμφωνώμε την κριτικήαξιολόγηση του Νικήτα Κακλαμάνη δεν είναι ανάγκη να προσχωρώ στην ίδια ορολογία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ έγιναν λάθη;
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ γιατί πρέπει να πάω να υποδεχθώ τον Πρωθυπουργό.

Τελευταίες Αναρτήσεις