Αθήνα, 25-4-2005
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γεια σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Πάικο.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το Σάββατο το πρωί αφού πήρατε τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού, τα δημόσια συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση σας, είπατε ότι πιθανώς να μην έχουμε γρήγορα την έκδοση του Βαβύλη. Το ερώτημα είναι: δεν θα την έχουμε απλώς γρήγορα ή μήπως πάρα πολύ αργά; Υπάρχει απάντηση επ΄ αυτού;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ουσιαστικά τελείωσε τη δουλειά του με την υπόδειξη της σύλληψης του Απόστολου Βαβύλη. Από κει και πέρα ξέρω ότι υπάρχει ένα πλέγμα κανόνων, ένα δικονομικό δίκαιο και σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο, το οποίο ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική και αυτός ο νομικός πολιτισμός είναι δεδομένος.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως. Υπάρχει και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης …
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, το γνωρίζουν οι νομικοί, αυτά είναι δεδομένα. Τώρα από κει και πέρα το γεγονός ότι έχουμε εκφράσει εμείς το ενδιαφέρον μας για να παραδοθεί ο Βαβύλης, είναι κι αυτό σαφές. Και από εμένα και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και από το Υπουργείο Εξωτερικών σας θυμίζω.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως και από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω επ΄ αυτού.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δεν παρεμβαίνουν και κάποια πολιτικά κριτήρια κ. Υπουργέ; Θέλω να πω εντάξει όπως είπατε, πρώτα απ΄ όλα είπατε δεν είναι δική σας δουλειά πλέον, είναι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει το νομικό πλέγμα, αλλά δεν παρεμβαίνουν και κάποια πολιτικά κριτήρια ενδιαφέροντος ανάμεσα σε δύο συνεργαζόμενες τόσο στενά χώρες;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τα πολιτικά κριτήρια κ. Πάικο ξέρετε ότι δεν μπορεί να είναι ποτέ ισχυρότερα από τα δικονομικά.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί αν αυτό το πράγμα υιοθετηθεί σαν κανόνας, τότε πρέπει να αξιολογήσει κανείς και την αφετηρία της κάθε πολιτικής θέσης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και σωστά δεν είναι ισχυρότερα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έτσι λοιπόν νομίζω ότι όλοι αυτοί οι κανόνες έχουν μπει ακριβώς για να προστατευτεί ο πολίτης από την αυθαιρεσία της πολιτικής και των πολιτικών που σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούσαν με τον Α ή με τον Β τρόπο.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπερβαίνει αυτή την παρατήρηση και να πάει απευθείας στη διαπραγμάτευση.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Η δική σας εκτίμηση ποια είναι για το χρόνο, για την τυχόν καθυστέρηση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχήν να δούμε το ενδιαφέρον του θέματος, έτσι; Να κάνουμε δηλαδή ένα science fiction τώρα. Το ενδιαφέρον του θέματος είναι προφανώς τι έχει να πει ο Βαβύλης που όμως αποδεικνύεται. Γιατί ξέρετε, ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Και ειδικά όταν κατηγορούμενος και συλληφθείς, μπορεί επίσης να λέει ό,τι θέλει προκειμένου να οργανώσει τη δική του άμυνα και το δικό του σενάριο το οποίο θα τον διευκολύνει να ελαφρύνει τη θέση του.
Αρα λοιπόν πάντα αυτά μπαίνουν υπό το πρίσμα το ότι ο συλληφθείς έχει ένα ίδιον όφελος να παρουσιάσει τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο. Μπορεί ωστόσο όμως, μετά από μια διαδικασία που προβλέπεται επίσης δικονομικά η ελληνική δικαιοσύνη να ανακρίνει τον Απόστολο Βαβύλη με παρουσία της ιταλικής δικαιοσύνης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εννοείτε εκεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εκεί. Μπορεί ας πούμε ο Απόστολος Βαβύλης να ανακριθεί από αστυνομικές ή δικαστικές αρχές μετά από έγκριση και παρουσία των ιταλικών.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι μια διαδικασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Δικαιοσύνης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω δηλαδή με λίγα λόγια να πω ότι αν το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι τι θα πει και φυσικά τι θα πει που να αποδεικνύεται, αυτός ο όρος ικανοποιείται όχι μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία του επί ελληνικών φυλακών, αλλά μπορεί να ικανοποιηθεί και με την παρουσία σε ξένο έδαφος με διαδικασία όμως που θα επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να διεισδύσουν στο βαθύτερο των σκέψεων…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να κάνουν κανονική ανάκριση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να κάνουν κανονική ανάκριση. Αυτό λοιπόν φαντάζομαι ότι θα γίνει κάποια στιγμή.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα γίνει αυτό και αυτό προβλέπεται, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω επί τη ευκαιρία που το αναφέρετε, δικές μας αστυνομικές ανακριτικές Υπηρεσίες δουλεύουν τώρα εκεί; Γιατί έχει αναπτυχθεί …
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καμία επαφή.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καμία επαφή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς ούτε προ, ούτε κατά, ούτε μετά τη σύλληψη του Βαβύλη δεν είχαμε ανθρώπους οι οποίοι να τον πλησιάσουν και να του μιλήσουν. Εμείς διευκολύναμε το έργο των ιταλικών αρχών …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Συνεργαστήκαμε στη σύλληψη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι συνεργαστήκαμε, εμείς την υποδείξαμε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, εντάξει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όπως και οι ίδιοι οι Ιταλοί είπαν και από κει και πέρα η ιταλική Αστυνομία τον παρέλαβε, η ιταλική Αστυνομία τον πήγε στις φυλακές της Μπολόνια και εκεί πλέον κρατείται με ευθύνη των ιταλικών διωκτικών και δικαστικών αρχών. Δεν έχει εμπλοκή καμία η ελληνική Αστυνομία. Ούτε ήρθε σε επαφή μαζί του κανένας Έλληνας αξιωματικός, ούτε τον ανάκρινε, ούτε του υπέδειξε τι να πει, ούτε τον ρώτησε τι να πει.
Θέλω φυσικά να σημειώσω ότι είναι λογικό αυτές τις μέρες όσοι υπερασπίζονται τον Βαβύλη να προσπαθούν να οργανώσουν την άμυνα του πελάτη της, διότι γι αυτό πληρώνονται. Λογικό είναι αυτό.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι. Φαντάζομαι, επειδή αναφέρεστε σ΄ αυτά που είπε ο δικηγόρος του Βαβύλη, φαντάζομαι ότι δεν θα μπορούσε να πει πράγματα στον αέρα, ψέματα δηλαδή, ότι γίνεται κάτι που δεν γίνεται, που δεν έχει καμιά σχέση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω κανενός τις δηλώσεις. Εγώ σας παραθέτω γεγονότα. Τώρα το πώς ο καθένας …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εσείς μένετε στο ότι δεν υπάρχει καμία …
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πως ο καθένας οργανώνει τα επιχειρήματα του, είναι δικό του θέμα. Ούτε με αφορά, ούτε με ενδιαφέρει. Εγώ άλλωστε για άλλο πράγμα είμαι εντεταλμένος εδώ πέρα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς ούτε λεφτά παίρνουμε από αυτή τη δουλειά. Για να ξέρουμε και τι λέμε, να μη μπερδευόμαστε κιόλας, καταλάβατε;
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή δική μας στο προανακριτικό -αστυνομική εμπλοκή- στο προανακριτικό στάδιο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καμιά, επ΄ ουδενί. Είπατε ότι εσείς υποδείξατε τη σύλληψη. Δηλαδή είναι επιτυχία της ελληνικής Αστυνομίας η όλη ιστορία έτσι; Δηλαδή οι Ιταλοί απλώς εκτέλεσαν αυτά που τους υποδείξαμε εμείς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πάικο, κοιτάξτε. Οι Ιταλοί δεν είχαν κανένα ιδιαίτερο λόγο να ψάξουν τον Βαβύλη, γιατί ο Βαβύλης ήταν ένας άνθρωπος από τους πάρα πολλούς καταζητούμενους στις λίστες της Interpol. Δεν ήταν ούτε ο δολοφόνος ο οποίος διώκετο ας πούμε στις 5 ηπείρους, ούτε ο τρομοκράτης ο οποίος κατηγορείτο, ούτε καν ο μεγαλέμπορος ας πούμε ή ξέρω γω να έχει ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του.
Ήταν ένας από τους πολλούς διωκόμενους σε μια τεράστια λίστα της Interpol. Εμείς για να καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τις ξένες Αρχές να πάρουν σοβαρά την υπόθεση αυτή, τόσο σοβαρά όσο εμάς μας ενδιέφερε τουλάχιστον, είχαμε μια σειρά από επαφές και μια σειρά από συζητήσεις.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Πριν από 1,5 μήνα στο Συμβούλιο Υπουργών που είχα τη δυνατότητα να πάω στις Βρυξέλες, είχα κάνει ειδική κουβέντα με τον Ιταλό Υπουργό προκειμένου να του δώσω να καταλάβει ότι για εμάς αυτό είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας, ο οποίος μου είπε και σωστά ο άνθρωπος «μα όταν αυτός ο άνθρωπος δεν κατηγορείται για μεγάλα αδικήματα ποιο είναι το ενδιαφέρον;»
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Στην Ιταλία;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι στην Ιταλία, γενικά. Γιατί κι εδώ δεν κατηγορείται για πολύ μεγάλα αδικήματα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, πολύ μεγάλα όχι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω δηλαδή με λίγα λόγια κ. Πάικο ότι είναι άλλοι οι όροι της επικαιρότητας, άλλοι οι όροι του ρεπορτάζ, άλλοι οι όροι της δημοσιότητας και άλλοι οι όροι οι οποίοι περιγράφονται από τα πραγματικά περιστατικά πολλές φορές. Κι αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους πολίτες.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Έχετε δίκιο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πλην όμως εμείς αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Από την άλλη πλευρά διευκολύναμε εμείς στην περίπτωση αυτή. Δηλαδή εμείς οργανώσαμε από κοινού μια επιχείρηση με τις ιταλικές αρχές στην Ελλάδα προκειμένου να συλλάβουμε κάποιους μαφιόζους που τους απασχολούσαν, μας έδωσαν πληροφορίες, τους συλλάβαμε, με βάση μια διαδικασία ανταλλαγής προσωπικού, τεχνογνωσίας, γνωριμιών κλπ.
Ευαισθητοποιήσαμε το σύστημα, λειτουργήσαμε εμείς στην κατεύθυνση του να βοηθήσουμε τις ιταλικές εισαγγελικές αρχές να μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουμε κάποιους κωδικούς στο Διαδίκτυο. Ξέρετε, έπρεπε να γίνουν μια σειρά …
Αλλά ξέρετε το σημαντικότερο απ΄ όλα και το οποίο μου δίνεται η ευκαιρία να το πω είναι το εξής: ακούστε κ. Πάικο. Η αστυνομική έρευνα δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε καθεστώς φασαρίας. Θέλει ηρεμία, θέλει μυστικότητα, θέλει μεθοδικότητα και θέλει και προσήλωση.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δηλαδή αφήσατε να πέσουν οι τόνοι με το θέμα Βαβύλη εννοείτε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν αφήσαμε. Διευκολύνθηκε η έρευνα επειδή έπεσαν οι τόνοι. Έχετε έναν πολύ επιτυχημένο τίτλο στην εκπομπή σας. Όταν είναι ο άλλος με το δάχτυλο στη σκανδάλη, πώς να γίνει;
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και πάντως βεβαίως αρνείστε μετά βδελυγμίας τα σενάρια που μιλούν για επιλογή του χρόνου της σύλληψης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα βέβαια. Είναι δυνατόν τώρα;
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το φαντάζομαι. Ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αμα μπορούσα να επιλέξω εγώ ποιους και πότε θα συνελάμβανα, νομίζω θα έβαζα και διαφημίσεις.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εντάξει, εντάξει, αλλά όταν όμως είναι εύκολη η ιστορία πολλές φορές μπαίνει στον πειρασμό κανείς να επιλέξει, αλλά εντάξει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ήταν εύκολη η ιστορία πιστεύετε του …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όχι. Αν το είχατε εντοπίσει και ήταν δική σας επιλογή αν θα το κάνετε σήμερα ή αύριο εννοώ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πάικο, δεν είναι έτσι. Κοιτάξτε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, έχει ένα ρίσκο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο ταυτό. Ακούστε κάτι. Επειδή υπάρχει μια εκρηκτική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων και ειδικά του Διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, το λεγόμενο ηλεκτρονικό έγκλημα έχει αρχίσει και αναπτύσσεται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Συνακόλουθα η αντιμετώπιση του εγκλήματος αυτού από τις διωκτικές αρχές είναι πρώτης προτεραιότητας για όλες τις αστυνομίες όλου του κόσμου.
Όλες λοιπόν οι υπηρεσίες, όλες οι Αστυνομίες παγκοσμίως ως πρώτη προτεραιότητα έχουν τον τρόπο ανταπόκρισης στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Είδατε κάποια αποτελέσματα της με τη σύλληψη της παιδικής πορνογραφίας πρόσφατα ή με άλλες περιπτώσεις.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, βέβαια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλά αυτό όμως κ. Πάικο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο συναρτάται με την άμεση συνεργασία των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών των χωρών όπου δραστηριοποιείται αυτός ο οποίος μετέρχεται του εγκλήματος.
Φυσικά δεν είναι παράνομο, δεν γίνεται στον αέρα, θέλει διαδικασία, θέλει πρωτόκολλα, θέλει υπογραφές να ανοίξουν, θέλει έντονο ενδιαφέρον, θέλει κρυπτογραφικά σήματα. Δεν είναι απλό αυτό καταλάβατε; Και αυτό πολλές φορές αν καθυστερήσει ας πούμε για κάποιο διάστημα, όλο το σχεδιασμό ανατρέπει.
Εμείς λοιπόν είχαμε μια αίσθηση πού περίπου κινείται με μεγάλη σιγουριά η υπόθεση του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, όμως δεν μπορούσαμε να ξέρουμε με ακρίβεια τετραγωνικού μέτρου το που ακριβώς βρίσκεται. Αυτό κατέστη δυνατόν όταν μας δόθηκε η δυνατότητα να εντοπίσουμε με συγκεκριμένο τρόπο τα σήματα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Οπότε εντοπίστηκαν τώρα που συνελήφθη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν μπορούσε να πει κανείς «εγώ θα το κάνω τότε ή τώρα».
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν κλείσω θέλω να αξιοποιήσω την ευκαιρία να σας ρωτήσω. Υπάρχει κανένα νεότερο από εκείνη την ιστορία με τον ειδικό φρουρό του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας; Μια ιστορία που έχουμε πάψει να ασχολούμαστε όλοι μας. Είχατε πει στην αρχή, είχατε μιλήσει για ποινική ιστορία, μετά αφήσατε υπονοούμενα για τρομοκρατία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, είχα πει ότι ερευνούνται όλες οι …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όλες, εντάξει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η αλλαγή δηλαδή που είχε γίνει στην εκτίμηση ήταν ότι ενώ στην αρχή είπε πάει προς ποινικό …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, αυτό ακριβώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ποινικού δικαίου, μετά είπαμε ότι ερευνώνται όλες οι υποθέσεις και πρέπει αυτό το πράγμα να εξεταστεί σε όλο το βάθος. Ακόμα εκεί είμαστε. Διότι υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι επίπονη, είναι δύσκολη, είναι αργή, είναι πολύ μεθοδική ωστόσο.
Θέλω να ελπίζω ότι η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια βοηθάει στο να υπάρχουν βήματα σταθερά και στέρεα. Πρέπει να αποφευχθούν επιπόλαιες προσεγγίσεις. Γιατί ξέρετε, ένα από τα πράγματα που πισωγύρισε πολλές φορές την ανακριτική διαδικασία, ειδικά στο κομμάτι αυτό ήταν η επιπόλαια προσέγγιση με τις διαδικασίες των γνωστών αγνώστων, όλα αυτά, τα ξέρετε, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω, που όμως αυτό το πράγμα πισωγύρισε την υπόθεση αυτή πάρα πολλές φορές.
Τώρα θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός, δεν θέλω να …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια, ναι. Επειδή όμως αυτό είναι ένα υστερόγραφο αν θέλετε, αν μπορούμε να το πούμε υστερόγραφο, της ιστορίας που θεωρήσαμε ότι την κλείσαμε με τη «17 Νοέμβρη» και το οποίο παρενεργεί και διεθνώς υποθέτω, έχετε εκτίμηση, δεν είναι δυνατόν να έχετε εκτίμηση, αλλά είστε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε απάντηση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα δούμε κ. Πάικο. Να μην πω τώρα τίποτα. Αφήστε το να δούμε γιατί αυτά όλα τα πράγματα πρέπει να προσεγγίζονται με τρόπο ο οποίος να είναι ουσιαστικός. Δεν μπορώ τώρα εγώ να μπω σε μια διαδικασία ανακοινώσεων ή δηλώσεων που να μην έχουν ?
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι, δεκτό. Να σας πω πριν να σας ευχαριστήσω ότι συχνά πυκνά έχουμε μηνύματα από ακροατές μας κ. Υπουργέ που λένε «καλά, εγκωμιάζετε συχνά τον Βουλγαράκη ότι είναι από τους πετυχημένους Υπουργούς και μπορεί να είναι όντως λένε οι ακροατές μας, όμως στην καθημερινότητα της ασφάλειας των πολιτών χωλαίνει ακόμα. Λάβετε το υπόψη σας απλώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, μα με συγχωρείτε. Κατ? αρχήν εμείς είμαστε άνθρωποι που έχουμε επαφή με τον κόσμο, δεν είμαστε εκτός. Μη ξεχνάμε ότι εγώ είμαι και βουλευτής Αθηνών, έτσι; Έχω και ανθρώπους που μου λένε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, αλλά είστε στην Α΄ Αθηνών όμως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δεν πάσχει τόσο η Α΄ Αθηνών.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όμως θέλω να πω το εξής. Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλο κλίμα εγκληματοφοβίας στην Ελλάδα και η εγκληματικότητα δεν ανταποκρίνεται στην εγκληματοφοβία που υπάρχει. Δηλαδή …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι μικρότερη από το …
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ μικρότερη. Έχουμε τη μικρότερη θέση απ΄ όλες τις χώρες της INTEPOL και της EUROPOL.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι, εντάξει. Φαίνεται ότι υπάρχει κόσμος που αισθάνεται ανασφάλεια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το έγκλημα δεν είναι υπαρκτό και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πάντα αυτό πρέπει να είναι στο στόχαστρο μας. Όμως, κοιτάξτε κ. Πάικο, εγώ έχω ένα άλλο στιλ προσέγγισης των πραγμάτων από το παραδοσιακό.
Ο κόσμος πολλές φορές ζητάει εμφανή αστυνόμευση. Θέλει να βλέπει τον αστυνόμο με στολή. Εγώ πρέπει να σας πω ότι δεν ήμουν ποτέ των μέτρων τάξεως, εγώ είμαι υπέρ των πληροφοριών, είμαι υπέρ της πληροφόρησης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω στην έξυπνη αστυνόμευση. Και γι? αυτό υπάρχουν και τα αποτελέσματα που υπάρχουν.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και καλά αποτελέσματα. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα να αισθάνεται και ο πολίτης ασφάλεια. Δηλαδή, είναι το αποτέλεσμα το ένα μέρος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε, το συμμερίζομαι και το δουλεύουμε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τώρα να εκμεταλλευτώ την εκπομπή σας για να ζητήσω από τους συμπολίτες μας που θα ταξιδέψουν να είναι πολύ προσεκτικοί στο δρόμο.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλά κάνετε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί η έξοδος αυτή είναι μια έξοδος που θα πρέπει να ξέρουμε ότι πολλοί θα ταξιδέψουν.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια, θα είναι μεγάλη έξοδος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να τους παρακαλέσω να είναι πολύ προσεκτικοί στο δρόμο και θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη παράκληση να είναι πιο προσεκτικοί στο θέμα των κροτίδων. Διότι πολλές φορές δημιουργούνται επιπλοκές εκ του μη όντως και θρηνούμε παιδιά δικά μας κυριολεκτικά τζάμπα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τις μέρες της χαράς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την εκπομπή σας να κάνω μια πολύ μεγάλη έκκληση στους συμπολίτες μας και να τους πω πιο προσεκτικοί για να μπορούμε όλοι όπως θα φύγουμε να γυρίσουμε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, Καλό Πάσχα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να ΄στε καλά, ευχαριστώ πάρα πολύ.