Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200525-04-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στον FLASH

25-04-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στον FLASH

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε σε αυτό που έχουμε προαναγγείλει. Σύλληψη Βαβύλη και κυρίως τα κομμάτια τα οποία αφορούν στο τι, στο πως, τώρα για το γιατί έχουμε νομίζω άφθονο χρόνο να μας απαντήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης. Κύριε Βουλγαράκη καλή μέρα σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τι οφείλουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις διότι ήδη κάποιες από τις πληροφορίες οι οποίες έρχονται ένθεν κακείθεν είναι αντιφατικές. Για παράδειγμα από το αν μετείχαν ή όχι Έλληνες αστυνομικοί και υπό ποια ιδιότητα, αν ανακρίνεται από Έλληνες αστυνομικούς και πως ακριβώς έγινε η διαδικασία σύλληψής του.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να πω κατ΄αρχήν ότι οι Έλληνες αξιωματικοί δεν ήταν ούτε προ ούτε κατά ούτε μετά τη σύλληψή του παρόντες. Διότι αυτό δεν ήταν στην αρμοδιότητα και στη δικαιοδοσία των ελληνικών Αρχών. Δικές μας πληροφορίες οδήγησαν στη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι Ιταλοί στη συνέντευξή τους τόνισαν και στη συνέχεια αυτός συνελήφθη και εκρατήθη από τις ιταλικές αστυνομικές Αρχές, διεκομίσθη στις φυλακές της Μπολόνια, όπου πλέον η υπόθεσή του είναι αντικείμενο των δικαστικών Αρχών της Ιταλίας και φυσικά της Ελλάδας.
Βέβαια έχει ενεργοποιηθεί ο εισαγγελέας εκδόσεων -εξ όσων γνωρίζω- από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το ελληνικό, εγώ ο ίδιος επισκέφθηκα τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Μολυβιάτη για να διατυπωθεί το αίτημα και σε πολιτικό επίπεδο πέρα του δικού μου ενδιαφέροντος που πολλές φορές το είχα θέσει στον ομόλογό μου Υπουργό, δυστυχώς στην Ιταλία υπάρχει μια αλλαγή κυβερνητικού σχήματος όπως έχετε παρακολουθήσει και αυτό δεν διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο το να λειτουργήσουν τα πράγματα έτσι όπως θα θέλαμε εμείς, παρ´όλα αυτά νομίζω ότι το ελληνικό ενδιαφέρον έχει καταστεί από την πρώτη ώρα πάρα πολύ συγκεκριμένο και σαφές. Αυτή είναι η πραγματικότητα σχετικά με τον Βαβύλη. Όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουν ακουστεί, δεν έχουν καμία βάση αλήθειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη σύλληψη πως ακριβώς φτάσατε κ. Βουλγαράκη;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων και κυρίως του Διαδικτύου έχει φέρει στην επιφάνεια και το έγκλημα που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό αυτό μέσο. Γι΄αυτό σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της εξειδίκευσης παγκόσμια στην Αστυνομία, αναφέρεται στο ηλεκτρονικό έγκλημα.
Αυτό το ηλεκτρονικό έγκλημα είχε απασχολήσει τη χώρα μας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων πάρα πολύ και πάρα πολλοί αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν εξειδικευτεί σε αυτό, διότι είναι πλέον σαφές ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εγκλήματος, είτε αυτό αναφέρεται σε ξέπλυμα χρήματος, είτε αναφέρεται σε περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας κι άλλων πορνογραφικών υλικών, είτε σε διακίνηση ναρκωτικών, αλλά γίνεται πλέον μέσω του Διαδικτύου.
Αυτή η εξειδίκευση οδήγησε πρόσφατα στις πολύ μεγάλες επιτυχίες που είχαμε με την παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα το οποίο φυσικά υπήρξε και αντικείμενο βράβευσης των ανθρώπων της Ελληνικής Αστυνομίας από τις ξένες αστυνομίες. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή υποδομή στο θέμα αυτό και από την ώρα που εντοπίστηκε με κάποιο τρόπο το πώς επικοινωνεί και πως συναλλάσσεται ο τότε καταζητούμενος Βαβύλης, εκπονήθηκε ένα σχέδιο το οποίο με πολύ συστηματικό και ήρεμο τρόπο οδήγησε τελικά να προσδιοριστεί το στίγμα του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά μια πιστωτική κάρτα ήταν αυτή που άνοιξε την πόρτα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η πιστωτική κάρτα ήταν αυτή η οποία έδωσε κατ΄αρχήν τον τρόπο με τον οποίο εκινείτο ο Βαβύλης μέσω του Διαδικτύου, γιατί ξέρετε είναι πολύ σημαντικό να δει κανείς πως κινείται κάποιος προκειμένου να φτάσει εκεί.
Βεβαίως να σας πω εδώ πέρα ότι υπάρχουν πρωτόκολλα συνεργασίας με τις χώρες της Ευρώπης, με τις περισσότερες χώρες στον κόσμο αλλά εγώ προσωπικά είχα υπογράψει λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων παραπάνω από 32 πρωτόκολλα συνεργασίας για τέτοιες περιπτώσεις, διότι πρέπει σε αυτό το θέμα να βοηθήσουν οι Εισαγγελίες των χωρών, δεν  μπορεί ο καθένας να ανοίγει όποιο κωδικό θέλει, όποτε του καπνίσει, πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία η οποία αιτιολογημένα να οδηγεί στο να ενεργοποιούνται κάποιες διαδικασίες και κάποια πρωτόκολλα τα οποία να βοηθούν τον προσδιορισμό του στίγματος του ανθρώπου ο οποίος απασχολεί εν πάση περιπτώσει τις διωκτικές Αρχές.
Αυτό έγινε και στην περίπτωση της υπόθεσης Βαβύλη και με αυτό τον τρόπο σταδιακά φτάσαμε στο να προσεγγίσουμε το ακριβέστατο σημείο από το οποίο επικοινωνούσε ο Βαβύλης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ΄ ότι δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς σας ακριβώς κ. Βουλγαράκη το θέμα της έκδοσής του, έχετε κάποια αίσθηση πως ακριβώς τίθεται;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όπως ξέρετε ο Βαβύλης διώκεται και από τις ιταλικές Αρχές και έχω την αίσθηση εγώ προσωπικά ότι επέλεξε ο ίδιος να πάει στην Ιταλία, γιατί θα προτιμούσε ενδεχομένως να συλληφθεί εκεί και να ανακριθεί εκεί. Αυτή την αίσθηση έχω. Διαφορετικά θα μπορούσε να πάει σε άλλα μέρη που θα ήταν ενδεχομένως και πιο δύσκολο να συλληφθεί. Γιατί υπάρχουν και μέρη στα οποία δεν υπάρχουν ούτε συμφωνίες ούτε δεσμεύσεις. Ειδικά σε χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πράγματα είναι και πιο δύσκολα και πιο εύκολα, εξαρτάται από ποια χώρα είναι, εν πάση περιπτώσει όμως είναι δεδομένο ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχον διαφορετικού είδους συνεργασίες γιατί μην ξεχνάτε ότι επειδή εμείς κάθε 15 μέρες βρισκόμαστε στα Συμβούλια Υπουργών οι Υπουργοί μεταξύ μας, αναπτύσσουμε και κάποιες προσωπικές σχέσεις. Είναι πάρα πολύ εύκολο να δείξεις στον άλλο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχεις για μια περίπτωση, και ο άλλος να το καταλάβει.
Η υπόθεση της έκδοσής του είναι φυσικά νομικό θέμα, καλά το προσδιορίσατε, ο Βαβύλης μπορεί να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα, μπορεί επίσης να ανακριθεί από ελληνικές Αρχές με άδεια και παρουσία πάντα των ιταλικών Αρχών -δικαστικές αρχές επαναλαμβάνω-

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί; Έχει τεθεί ένα θέμα ποιοι θα ανακρίνουν πρώτα τον Βαβύλη, αν θα είναι αστυνομικοί ή δικαστικοί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια προτεραιότητα. Από την ώρα που συλλαμβάνεται κάποιος και με βεβαιότητα οδηγείται στη Δικαιοσύνη, πλέον είναι θέμα των δικαστικών Αρχών με το δικό τους κομμάτι. Από την ώρα που συλλαμβάνεται ο φάκελος φεύγει από τις αστυνομικές Αρχές και πάει στις δικαστικές Αρχές. Είναι πλέον θέμα του ανακριτή ο οποίος θα χειριστεί τα θέματα. Μπορεί βέβαια και η Αστυνομία να το κάνει αυτό, αλλά πάντα με άδεια και παρουσία των ιταλικών Αρχών. Εν πάση περιπτώσει εμείς αυτό που είχαμε θέσει ως προτεραιότητα ήταν η σύλληψή του και αυτό ήταν κάτι το οποίο απασχολούσε.
Να θυμίσω στους ακροατές σας ότι πριν από 20 μέρες, στο ταξίδι που έκανα στην Αμερική, δεν είχα πάρει μαζί μου τον αρχηγό της Αστυνομίας. Τότε πολλοί δεν το αποκωδικοποίησαν αυτό, παρά το γεγονός ότι συζητούσα θέματα τα οποία θα έπρεπε να είχα και την παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς εδώ και 15 – 20 μέρες είχαμε περίπου προσδιορίσει, τον είχαμε εντοπίσει και είμαστε από μέρα σε μέρα έτοιμοι να κάνουμε αυτή την επιχείρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένατε για να κάνετε το κρίσιμο βήμα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να πάρουμε σαφές στίγμα. Να ξέρουμε που ακριβώς είναι και αυτό κατέστη δυνατό την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο εντοπισμός του δηλαδή μέχρι αυτό το διάστημα που λέτε 15 – 20 μέρες πριν δεν ήταν ακριβής.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Γιατί υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες -να μην τα πούμε κι όλα!- που δεν ήταν εύκολο αυτό να προσδιοριστεί με ακρίβεια τετραγωνικού μέτρου, διότι το σε ποια περιοχή εκινείτο το ξέραμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βουλγαράκη, μιλώντας λίγο πιο θεωρητικά και ανοίγοντας το θέμα: η περίπτωση Βαβύλη αγγίζει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανεξαρτήτως της αλλαγής της Κυβέρνησης και το αγγίζει κατά ένα τρόπο αρνητικό. Υπό την έννοια δηλαδή του ότι εμφανίζεται ένα Υπουργείο, εμφανίζεται μια Αρχή τέλος πάντων, να έχει συνεργάτες τέτοιου είδους ανθρώπους και από εσάς τουλάχιστον δεν θα ήθελα να ακούσω το σύνηθες ότι «ξέρετε, συνεργαζόμαστε πάρα πολλές φορές και με ανθρώπους του υποκόσμου» γιατί εν προκειμένω οι διατεταγμένες υπηρεσίες τις οποίες φέρεται να έχει εκτελέσει ο Βαβύλης περιείχαν πολύ περισσότερο του συνήθους.
Και ήθελα να σας ρωτήσω: εάν αυτό το πράγμα σας προβληματίζει στο ελάχιστο για τις μεθόδους τις οποίες ακολουθείτε εσείς πλέον τώρα και υποθέτω και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που καλό είναι κάποια στιγμή να έχει μια συνέχεια και αυτή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω πολύ καλά τι μεθόδους ακολουθούμε εδώ πέρα και ξέρω και αρκετά καλά – στο βαθμό που μπορώ να ξέρω, γιατί η επιχειρησιακή δράση δεν είναι πάντα ταυτόσημη με την πολιτική κατεύθυνση υπάρχει μια διαφορά πάντα, δηλαδή μην φανταστείτε ότι ο Υπουργός ξέρει με λεπτομέρεια το τι κάνει κάθε Διεύθυνση σε όλη την Ελλάδα και πως αντλεί τις πληροφορίες της, ξέρει την κατεύθυνση την οποία δίνει στην αντε-εγκληματική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αποτελεί και άλλοθι για τους προκατόχους σας;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Γιατί εδώ είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα να μπαινοβγαίνει ένας άνθρωπος στο Υπουργείο να πουλάει πράγματα να αγοράζει κλπ. αυτό είναι εντελώς ένα διαφορετικό θέμα. Από την ώρα που συναλλάσσεται κάποιος με το ελληνικό Δημόσιο σε επίπεδο πράξεων που δημιουργούν συνέπειες οι οποίες στη συνέχεια είναι προφανώς στα όρια της νομιμότητας, λογικό είναι να ρωτήσεις ποιος είναι απέναντί σου, με ποιον συναλλάσσομαι, τι είναι αυτός, τι κάνει αυτός.
Όμως αυτή η περίοδος ήταν μια πολύ σκοτεινή περίοδος για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ούτως ή άλλως και αυτή η σκοτεινή περίοδος είχε οδηγήσει σε δεκάδες παρεκτροπές, υπήρχαν τότε και στη Βουλή πάρα πολλές ερωτήσεις, υπήρχε και μια πολύ μεγάλη και διάχυτη άποψη για διαφθορά στο Σώμα, ήταν πάρα πολλά πράγματα τα οποία εκείνη την περίοδο είχαν ακολουθήσει.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ είμαι υπέρ της εξής άποψης για να είμαι και απόλυτα ξεκάθαρος και ειλικρινής: εγώ πιστεύω ότι οτιδήποτε υπήρχε ή υπάρχει, ή οτιδήποτε αποδεδειγμένα μπορεί να υπάρξει που να σχετίζεται σε εκείνη την περίοδο, καλό είναι να έρθει στο φως και να ανοιχτεί και να δημοσιοποιηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι περιμένουν από τον Βαβύλη να κατονομάσει και κάποια πρόσωπα με τα οποία είχε σχέσεις και εμπλοκές και ενδεχομένως να παραπέμπει και σε άλλου είδους καταστάσεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο κάθε άνθρωπος ελέγχεται για την αξιοπιστία του από το παρελθόν του, από το παρόν του και από το χαρακτήρα του. Αυτό πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, γνωρίζω ότι κάποιοι λένε ότι ο Βαβύλης προτίθεται να ενοχοποιήσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το να απευθύνονται κατηγορίες γενικώς και αορίστως προς το πανελλήνιο, αυτό εμένα δεν μου λέει κάτι. Δεύτερον, να σας πω ότι προφανώς ο κάθε άνθρωπος οργανώνει την άμυνά του με τον τρόπο που αυτόν εξυπηρετεί. Αυτά είναι δεδομένα.
Από την άλλη πλευρά πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά πρέπει να περνάνε μέσα από το πρίσμα της αποδείξεως. Διότι στο βαθμό που δεν αποδεικνύονται παραμένούν κατηγορίες οι οποίες αιωρούνται και έχω μάθει εγώ ότι στην Ελλάδα εύκολα κανείς κολλάει ετικέτες οπουδήποτε και εύκολα η δημοσιότητα τις υιοθετεί, τις περπατάει, ανεξάρτητα από αν αυτές έχουν ή δεν έχουν βάση αληθείας. Αυτά όμως είναι ζητήματα τα οποία είναι έργο από εδώ και πέρα, στο βαθμό που αυτό το πράγμα θα μπει στη συζήτηση.
Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι ότι ο μηχανισμός που έπρεπε να κάνει τη δουλειά του την έκανε, την έκανε με πολύ επαγγελματισμό, με πολύ σοβαρότητα και πολύ μεθοδικότητα και φυσικά μεγάλο μερίδιο -να μην πω το μεγαλύτερο- έχει ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος καθίστανται από την πρώτη ώρα θεωρώντας σαν προσωπικό του θέμα κατά κάποιο τρόπο, το να συλληφθεί ο Βαβύλης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Βουλγαράκη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κι εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να ΄στε καλά καλημέρα σας.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις