Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200525-04-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στην εκπομπή του «MEGA» «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ 8»

25-04-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στην εκπομπή του «MEGA» «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ 8»

Αθήνα, 25-4-2005

 
(δημοσιογράφοι: Νίκος Κακαουνάκης και Δημήτρης Καμπουράκης)
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Καλημερίζουμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξεως κ. Βουλγαράκη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό Πάσχα εύχομαι στους τηλεθεατές σας.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να είστε καλά.
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Τα συγχαρητήριά μου κατ´ αρχήν και αμέσως το πρώτο ερώτημα: Πριν από 12 ημέρες περίπου είχατε εντοπίσει ακριβώς ότι ο Βαβύλης είναι στη Μπολόνια. Έτσι δεν είναι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύρια Κακαουνάκη, εγώ πριν από μιάμιση εβδομάδα γύρισα από ένα μεγάλο ταξίδι στην Αμερική. Τότε πολλοί δεν ερμήνευσαν, δεν σκέφτηκαν μάλλον,  γιατί δεν είχα πάρει τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί μου.
Η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες 20 ημέρες ο Βαβύλης είχε μπει στο στόχαστρο το δικό μας με πολύ πλέον σαφή και προσδιορισμένο τρόπο το πού κινείται και γι αυτό είχαν βοηθήσει πάρα πολύ και οι ξένες Αρχές, αλλά κυρίως οι ξένες Εισαγγελικές Υπηρεσίες.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Και είχε πει ο αρχηγός κατ´ εντολή δική σας, ότι «μάγκες, Πάσχα δεν πρόκειται να κάνετε εάν δε μου φέρετε δεμένο ή λυτό τον Βαβύλη».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλήθεια είναι αυτό που λέτε.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Και είχατε πει στον Κακαουνάκη πριν από ένα μήνα ότι «άκου να δεις Κακουνάκη, εγώ θα στείλω κομάντος να τον πάρουν», μου είχατε πει και την πόλη, να μην την πούμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και αυτό είναι αλήθεια.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Μου είχες υποσχεθεί όμως ότι θα με ειδοποιούσες και όχι μόνο δεν με ειδοποίησες αλλά δεν πρόλαβα να το βάλω και στο «ΚΑΡΦΙ».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και αυτό είναι αλήθεια.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Έχετε λοιπόν εντοπίσει πριν 12 ημέρες τον Βαβύλη, ξέρατε ότι είχε καταδικαστεί 7 χρόνια. Ρωτήσατε τον ομόλογό σας αν μπορεί και πότε, να έρθει ώστε να κάνετε το ντου; Διότι κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε, ήδη έχετε κατηγορηθεί ότι «ο Βουλγαράκης έσπευσε να πει στους Ιταλούς να συλλάβουν τον Βαβύλη, να καθίσει εκεί 7 χρόνια για να καθαρίσει». Και ο Αρχιεπίσκοπος; Και οι πολιτικοί; Και οι δημοσιογράφοι και οι πατριάρχες και οι μοναχοί; Είναι έτσι Υπουργέ μου;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κακουνάκη, από την ώρα που ο Βαβύλης δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος αλλά ήταν σε ξένο έδαφος, είναι προφανές ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Διωκτικές Αρχές δεν είχαν κανενός είδους δικαιοδοσία να προβούν σε σύλληψη, σε ανάκριση και σε οποιαδήποτε άλλη τέτοια διαδικασία, καμία.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με βάση τα νόμιμα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς όμως, έπρεπε με τη σειρά μας να επισπεύσουμε την διαδικασία…
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Και σας κατηγορούσαμε γι αυτο…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μας ενδιέφερε πάρα πολύ να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Από την ώρα λοιπόν που εμείς είχαμε προσεγγίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια το πού κινείται ο Βαβύλης, έπρεπε να ευαισθητοποιήσουμε τις ιταλικές εν προκειμένω Αρχές οι οποίες να αναλάβουν τη δραστηριότητα…
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Οι οποίες στην αρχή δεν είχαν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι είχαν δέκα χιλιάδες υποθέσεις όμοιες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι οποίες δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον κ. Κακαουνάκη. Και δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον γιατί ο Βαβύλης, όπως είπε και ο Αρχηγός την πρώτη ημέρα που έδωσε συνέντευξη, δεν ήταν ο εγκληματίες που κατηγορείτο για δολοφονίες, για τρομοκρατία, δεν ήταν δηλαδή πολύ ψηλά στις λίστες της Ιντερπόλ ως κατηγορούμενος. Ήταν ένας από τους πολλούς. 
Γι αυτό και ορθά ο σταθμός σας είπε ότι εμείς είχαμε αναλάβει κάποιες κοινές δράσεις με τους Ιταλούς για να ευαισθητοποιηθούν οι ιταλικές Αρχές, ορθά είπατε ότι εδώ στην Ελλάδα συλλάβαμε κάποιους μεγαλέμπορους ναρκωτικών της Μαφίας με κοινές επιχειρήσεις με τους Ιταλούς όπου οι Ιταλοί μας υπέδειξαν με τη σειρά τους τον τρόπο διότι και αυτοί όταν έχουν εθνικό τους ενδιαφέρον βοηθάνε περισσότερο και έτσι μπήκαμε σε μια διαδικασία συνεργασίας η οποία οδήγησε στη σύλληψη του Βαβύλη.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Και φεύγει στις 4 και 20 της Παρασκευής το σήμα στις ιταλικές Αρχές ότι είναι στο συγκεκριμένο σπίτι που ξέρετε, έτσι δεν είναι; 4 και 20 δεν έφυγε το σήμα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δε θυμάμαι τι ώρα ακριβώς έφυγε, πάντως από το μεσημέρι και μετά είχε πλέον προσδιοριστεί ακριβώς το πού βρισκόταν ο Βαβύλης. Τώρα θέλω να καταστήσω κάτι σαφές στην εκπομπή σας.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν μου απαντήσατε όμως, ότι εσείς ξέρατε ότι έχει καταδικαστεί και σας διαβεβαίωσαν ότι θα σας τον φέρουν πίσω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Φτάνω στο σημείο αυτό: Κοιτάξτε κ. Κακαουνάκη, από την ώρα που ο κατηγορούμενος και ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος συλλαμβάνεται σε ξένο έδαφος, είναι δεδομένο και είναι γεγονός ότι εφ΄ όσον κατηγορείται κατά προτεραιότητα στο έδαφος αυτό, θα συλληφθεί και θα κρατηθεί από εκεί, από τις Αρχές αυτές. Γι αυτό νομίζω και ο Βαβύλης δεν ήταν στην Ελλάδα, διότι όλο αυτό το πράγμα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό το οικοδόμημα που θα του επέτρεπε να κρατηθεί από τις Αρχές της χώρας στην οποία εφιλοξενείτο.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γι αυτό ήταν στην Ιταλία μάλιστα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω και να καταστήσω σαφές, ότι εμείς υποδείξαμε στις ιταλικές Αρχές πού ήταν ο Βαβύλη.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Από το ίχνος το ηλεκτρονικό που στείλατε εσείς, οι Ιταλοί εντοπίσανε ότι είναι στη Μπολόνια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω πώς έγινε κι αυτό αφού σας ενδιαφέρει, αλλά θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: Κανένας Έλληνας Αξιωματικός της Αστυνομίας δεν είχε επαφή προ, κατά ή μετά τη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη. Εμείς οδηγήσαμε στη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη με τις δικές μας πληροφορίες ακριβώς που ήταν, συνελήφθη από τις ιταλικές Αρχές, κρατήθηκε από τις Ιταλικές Αρχές, κρατείται στις ιταλικές φυλακές, προσεγγίστηκε από τους Ιταλούς Αξιωματούχους και ουδείς Έλληνας Αξιωματικός είχε κανενός είδους επαφή με τον Απόστολο Βαβύλη.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είχατε ενημερώσει δηλαδή ότι «παιδιά, είναι στην τάδε διεύθυνση…» και κάθεστε στο γραφείο και περιμένετε, έτσι;
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Μα ήταν σίγουροι αυτοί…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω: Εδώ στο Υπουργείο κ. Κακουνάκη όπως ξέρετε και έχετε παρακολουθήσει άλλωστε, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ικανότητα των στελεχών της Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι στο Υπουργείο αξιοποιήσαμε όλα τα στελέχη τα οποία υπήρχαν, υπάρχουν και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρχουν στο μέλλον για να έχουμε αποτέλεσμα.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Και ειδικά αυτή η Υπηρεσία η ηλεκτρονική, βραβεύτηκε από τι FBI πριν από 10-15 μέρες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σας το λέω κ. Κακαουνάκη γιατί θέλω να είμαι σαφής στην εκπομπή σας. Δεν μ΄ ενδιαφέρει αν οι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, δεν μ΄ ενδιαφέρει ποιες προτιμήσεις ποδοσφαιρικές ή άλλες έχουν, με ενδιαφέρει να έχουν την αποτελεσματικότητα που πρέπει για να οδηγούνται σε επιτυχίες, έτσι όπως αυτοί.
Αυτές λοιπόν οι Υπηρεσίες, με όλη τη μεγάλη εμπειρία που έχουν αποκτήσει ιστορικά, με την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, μπόρεσαν και με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα να προσεγγίσουν…
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα ο Βαβύλης; Τι συνεννοήσεις έχει κάνει ο Βουλγαράκης με τον ομόλογό του; Τι προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Διότι αυτά τα έχετε μελετήσει με τους νομικούς πριν κάνει η ιταλική Αστυνομία το ντου. Γιατί γνώριζαν ότι ο Βαβύλης έχει 7 χρόνια στην πλάτη του από την Ιταλία. Πρέπει σ΄ αυτό να δώσετε απάντηση σαφή και κατηγορηματική.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από την ώρα που ο Βαβύλης συλλαμβάνεται, φεύγει από την αρμοδιότητα των Αστυνομικών Αρχών και πάει στις Δικαστικές Αρχές. Συνεπώς το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης με το Ιταλικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν την δικαιοδοσία να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί ο Βαβύλης ως κατηγορούμενος.
Εγώ, θέλοντας να δείξω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, αφ΄ ενός μεν επικοινώνησα με τον ομόλογό μου πολλές φορές στο τηλέφωνο, αφ΄ ετέρου το Σάββατο επισκέφθηκα τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Μολυβιάτη και του ζήτησα να μιλήσει ο ίδιος με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας -παρένθεση, υπάρχει κάποιο πρόβλημα λόγω της παραίτησης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι….
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Σωστά, έχουν τα δικά τους αυτοί…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για να καταστήσει σαφές ότι εμάς μας ενδιαφέρει κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα το να έρθει ο Βαβύλης στην Ελλάδα και να ανακριθεί πλέον από τις ελληνικές Δικαστικές Αρχές και απ΄ αυτούς οι οποίο κατά νόμον θα αναλάβουν την διαδικασία της ανακρίσεώς του.
Συνεπώς θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμάς μας ενδιέφερε η σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη και όλες οι νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου ο Βαβύλης να έρθει στην Ελλάδα. Τώρα νομικά γνωρίζετε ότι ο Βαβύλης μπορεί να έρθει να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα. Και επίσης νομικά μπορεί να ανακριθεί από τις ελληνικές Δικαστικές, επαναλαμβάνω, και όχι Αστυνομικές Αρχές, ερχόμενος στην Ελλάδα ή μετά από άδεια επί του ιταλικού εδάφους. Αλλά μέχρι στιγμής ούτε έχε προσεγγιστεί από κανενός είδους Αστυνομική Αρχή και απ΄ όσο γνωρίζω και από κανενός είδους ελληνική Δικαστική Αρχή.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί λέει ο Βλάχος ότι τον ανακρίνανε και κινδυνεύει και η σωματική του ακεραιότητα μέσα στη φυλακή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε, ο Βαβύλης και όσοι εν πάση περιπτώσει έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του, είναι λογικό να θέλουν να οικοδομήσουν τα επιχειρήματα προκειμένου να διευκολύνουν τον πελάτη τους. Και δεν θα με παραξένευε εμένα να ακουστούν πράγματα…
Αλλά να σας πω κάτι; Αυτές τις δυο μέρες έχω ακούσει τέτοιες μπούρδες να λέγονται στις τηλεοράσεις για πληροφορίες κτλ.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Εάν είχα την τύχη ή την ατυχία να έχω πάει στην Ιταλία να πάρω συνέντευξη από τον Βαβύλη, σίγουρα δεν θα σας είχα απέναντι, αλλά θα έλεγα κι εγώ παρόμοια πράγματα διότι θα είχα αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στον άνθρωπο. Εγώ δικαιολογώ και τον δικηγόρο, δικαιολογώ και τον Μάκη κτλ.. Εμένα μ΄ ενδιαφέρει αν ο Βουλγαράκης ενήργησε ώστε να έρθει εδώ ή να καθίσει στις φυλακές της Ιταλίας και ο καθένας εδώ να λέει ό,τι θέλει εν ονόματι του Βαβύλη. Το καταλάβατε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Εγώ θέλω να πω ότι είναι μια εξαιρετική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας…
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Που έπρεπε να την κάνει νωρίτερα…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να ξέρετε ότι η Αστυνομία και οι Διωκτικές Αρχές, δεν λειτουργούν με συνθήκες ρεπορτάζ. Εγώ καταλαβαίνω ότι το ρεπορτάζ και η επικαιρότητα μπορεί να λειτουργεί με τον α΄ ή με τον β΄ τρόπο. Όμως η Ελληνική Αστυνομία και οι Διωκτικές Αρχές για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα χρειάζονται ησυχία, μεθοδικότητα, χρειάζονται σύστημα, θέλουν προσέγγιση…
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Εντάξει, δικαιολογημένη η καθυστέρηση, δε χάλασε ο κόσμος.
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Να σας κάνω μια ερώτηση κ. Υπουργέ: Απ΄ ότι μας είπατε ουσιαστικά, μας λέτε τώρα «εγώ έκανα τη δουλειά μου, ρωτήστε τον κ. Παπαληγούρα». Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό, δεν το καταλάβατε ακριβώς έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει…
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Περίπου αυτό.
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπε αυτό.
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Μας είπατε, οι Δικαστές Αρχές της Ιταλίας με της Ελλάδας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας. Θέλω να μου πείτε το εξής: Είχατε συνεργασία με τον κ. Παπαληγούρα γι αυτό το πράγμα;
Δεύτερον: Όλοι μαζί γνωρίζατε ότι είναι πολύ εύκολο νομικά με βάση τα δεδομένα της Ιταλίας, ο κ. Βαβύλης κάλλιστα να μείνει στην 7ετία το εκεί και να μην τον έχουμε εδώ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή εσείς κ. Καλοκαιρινέ, για να καταλάβω, τι θέλατε; Να μη συλληφθεί καθόλου;
 
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Όχι. Ξέρετε ποιο είναι το ζητούμενο;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω τι υπαινίσσεσθε.
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Εγώ δεν υπαινίσσομαι τίποτα. Εγώ θέλω εσείς να μου πείτε. Διότι το πρόβλημα για την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά είπατε…
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Το ξεκαθάρισε…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Καλοκαιρινέ νομίζω ότι είστε αρκετά ευφυής για να καταλάβετε τη συνέπεια της ερωτήσεώς σας. Κύριε Καλοκαιρινέ, υπάρχουν δύο πιθανότητες. Ή να συλληφθεί ή να μη συλληφθεί.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ή, να παραδοθεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εσείς υπέρ ποίας είστε;
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Είναι δεδομένο. Να σας πω κάτι; Εγώ είμαι υπέρ αυτού που κάνατε. Συγνώμη Νίκο.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Ή, να παραδοθεί.
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Ναι, διότι υπάρχει …
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Διότι εδώ κατηγορείστε ότι εμποδίσατε την παράδοση. Ήταν έτοιμος λέει, μέχρι που είδα ότι υπάρχει και απομαγνητοφωνημένο κείμενο της τελευταίας συνομιλίας με τον δικηγόρο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κακαουνάκη, το τι λέει ο κάθε υπερασπιστής του Βαβύλη είναι δικό του θέμα και καλά κάνει και τα λέει και να τα λέει όπως θέλει.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Κι εγώ θα τα πω. 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλο είναι το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι η ελληνική Αστυνομία έπρεπε να κάνει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ενός καταζητούμενου ο οποίος είχε απασχολήσει με τον Α ή με τον Β τρόπο τις ελληνικές διωκτικές αρχές και προφανώς την κοινή γνώμη. Αυτό το πράγμα εμείς έπρεπε με σύστημα και μεθοδικότητα να το επιδιώξουμε, όπερ και εγένετο.
Από κει και πέρα, σας εξηγώ ότι υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι ανυπέρβλητη, διότι έτσι επιβάλει ο νομικός πολιτισμός, έτσι επιβάλει το νομικό σύστημα ανά τη γη. Δεν είναι θέμα του τι αποφασίζει ο Α, ο Β ή ο Γ ή ο Δ ή τι επιθυμεί ο Α, ο Β, ο Γ ή ο Δ.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Εν πάση περιπτώσει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το πράγμα με λίγα λόγια μπήκε σε μια διαδικασία έτσι όπως έπρεπε να μπει, οδήγησε με πληροφορίες δικές μας στη σύλληψη του και από κει και πέρα ακούστε κάτι, Απρίλης, Μάης, κοντά το θέρος.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Έτσι. Διότι καταλαβαίνετε και θα συμφωνείτε μαζί μου ότι αν μετά από 2, 3, 4 μήνες βγει η Ιταλία και πει ότι λυπούμαστε πάρα πολύ αλλά τον κύριο αυτόν θα τον κρατήσουμε 7 χρόνια, η επιτυχία η δικιά σας ελαχιστοποιείται.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, κάνετε λάθος.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Με συγχωρείς. Διότι θα έρθει μετά ο Βλάχος, ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Κουταλιανός και ο Καλοκαιρινός και από δω ο άλλος και θα λέει ότι κύριε ενώ ήταν έτοιμος να έρθει εδώ να μιλήσει …
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλά, αυτό ότι ήταν έτοιμος ακούστε κ. Κακαουνάκη, το ότι ήταν έτοιμος είναι σχετικό και υπό έλεγχο. Δηλαδή ήταν έτοιμος πότε, τα τελευταία 15 χρόνια; Με συγχωρείτε.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε κάτι;
N. KAKAOYNAKHΣ: Εν πάση περιπτώσει, συμφωνώ μ΄ αυτό που είπες. Απρίλης, Μάης …
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι, κοντός ψαλμός.
N. KAKAOYNAKHΣ: Ναι, κοντός ψαλμός, Μεγάλη Εβδομάδα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή με συγχωρείτε, εσείς πως το βλέπετε; Να βγει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και να πει παρακαλώ πολύ κ. Βαβύλη παραδοθείτε;
Πως το βλέπετε; Να καταλάβω.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Όχι. Δεν ελαχιστοποιείται η επιτυχία σας από τα ενδεχόμενα και από τα ερωτήματα που είναι όπως καταλαβαίνεις δικαιολογημένα, εξ ου και αποδεικνύεται ότι τα είχες αντιμετωπίσει, τα είχες εξετάσει, τα είχες δει. Και με τον κ. Παπαληγούρα και με τον κ. Ληνό και με τον κ. Μολυβιάτη κλπ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι όπως ακριβώς τα λέτε. Με τον κ. Παπαληγούρα δε για να δώσω και μια απάντηση στον κ. Καλοκαιρινό, η επαφή μου είναι αρίστη, η συζήτηση μεταξύ μας είχε γίνει πάρα πολλές φορές.
 
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Δεν μίλησα για θέμα σχέσεων μεταξύ σας, προς Θεού.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, γιατί είπατε ότι αν είχα συνεργασία. Βεβαίως και είχα.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα εσείς ετοιμαζόσασταν κ. Βουλγαράκη …
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν ακούω.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Βουλγαράκη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν ακούω.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με ακούτε τώρα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, υποπτεύομαι πως η ερώτηση σας δεν είναι καλή, γι΄ αυτό δεν ακούω.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Μάλιστα. Να σας πω κάτι; Έπειτα από αυτή την επιτυχία ο Βουλγαράκης θα δεχθεί σε περίπτωση ανασχηματισμού να αλλάξει Υπουργείο και να πάει αλλού;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μου πήρες την ερώτηση ρε παιδί μου.
N. KAKAOYNAKHΣ: Μην απαντήσεις. 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα το έκλεισε, νομίζω ο Καραμανλής το έκλεισε το θέμα, δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Δεν μου λέτε κ. Υπουργέ, έχετε ακούσει εσείς ποτέ Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ανασχηματισμό …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν είναι δυνατόν.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Ή, Διοικητή Τράπεζας Ελλάδας να προαναγγέλλει για το νόμισμα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, να προαναγγέλλει δεν έχω ακούσει. Για να είμαι ειλικρινής, να προαναγγέλλει δεν έχω ακούσει. Όμως θα συμφωνήσετε κι εσείς μαζί μου ότι όταν ένας Πρωθυπουργός βγει και πει «δεν κάνω τώρα ανασχηματισμό» …
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Δεν μπορεί να το κάνει ο Υπουργός.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα είναι άκομψο να το κάνει μετά.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σωστό είναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έκλεισε με τον πιο επίσημο τρόπο.
N. KAKAOYNAKHΣ: Τώρα, για να μη πούμε αυτό το παλιό που έλεγε ο Κωνσταντίνος ο Καραμανλής ο μεγάλος ότι έξω πάμε καλά, διότι απ΄ ότι βλέπω πράγματι πάμε έξω καλά, εδώ τι θα γίνει; Οι ληστείες πολλαπλασιάζονται Υπουργέ μου.
κ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία δεν ήταν καλά.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Η καθημερινή εγκληματικότητα οργιάζει. Τι πρέπει να γίνει; Τι πρέπει να κάνουμε; Να μας δώσει άδεια οπλοφορίας σε όλους, να πάρουμε τις μαγκούρες; Τι πρέπει να γίνει;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κακαουνάκη, κατ΄ αρχήν μετά το Πάσχα αμέσως θα κάνω μια εκτενή ανακοίνωση για το που είναι η εγκληματικότητα σήμερα στην Ελλάδα και ποιοι στόχοι μπαίνουν για το επόμενο διάστημα.
Αυτό όμως που θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της INTERPOL, της EUROPOL, του Διεθνούς Παρατηρητηρίου είναι στο μπλε, δηλαδή έχει τη λιγότερη εγκληματικότητα και ποσοστιαία κατ΄ αναλογία πληθυσμού αλλά και κατ΄ απόλυτα νούμερα σε όλες τις χώρες που παρακολουθεί το Διεθνές Παρατηρητήριο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η εγκληματικότητα  δεν πρέπει να απασχολεί ή δεν πρέπει να είναι στο στόχαστρο, διότι αυτό είναι κάτι το οποίο πάντα πρέπει να απασχολεί το Υπουργείο αφού αυτή είναι η δουλειά του. Όμως κ. Κακαουνάκη αν μου επιτρέπετε, εγώ έχω να παρατηρήσω ότι αν η εγκληματικότητα είναι στο επίπεδο 10 η εγκληματοφοβία η οποία καλλιεργείται – όχι εσείς προσωπικώς, καλλιεργείται γενικώς – είναι στο 100. Παράδειγμα.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, δεν ισχύει τώρα αυτό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά. Παράδειγμα.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Παλιότερα ίσχυε. Ο Σημίτης την πλήρωσε αυτή τη δουλειά. Ο Σημίτης την πλήρωσε πρωτίστως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν άκουσα τι είπατε.
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό το πράγμα, ότι οι ληστείες, οι Αλβανοί είναι που σκοτώνουν, που σφάζουν,  μπαίνουν στα σπίτια κλπ., ο Σημίτης την πλήρωσε πρωτίστως. Καλύτερα συμπεριφερόμαστε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα εγκληματικότητα, ότι έχει εξαφανιστεί επειδή είμαι εγώ Υπουργός σήμερα. Δεν το λέω αυτό, δεν το είπα ποτέ, δεν το ισχυρίστηκα. Αυτό όμως που θέλω να πω, είναι ότι τα τελευταία 6-7 χρόνια έχουν γίνει συστηματικά βήματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία είναι πολύ μεθοδικά …
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Γεγονός είναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και οδηγούν σε αποτέλεσμα. Αυτό όποιος το παραβλέψει, θα έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος.
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Ούτε κουβέντα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι αυτός είναι ένας αγώνας ο οποίος δεν τελειώνει ποτέ και πρέπει κανείς συνεχώς …
 
N. KAKAOYNAKHΣ: Έχεις το νου σου δηλαδή διάφορα πράγματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Διότι μερικές κοινωνικές τάξεις, μερικές πόλεις κλπ., βολεύονται είτε με τους ειδικούς φρουρούς, με τους πρόσθετους φρουρούς, με τους ιδιωτικούς φρουρούς κλπ. Υπάρχει ένας κόσμος που είναι απροστάτευτος Γιώργη μου.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το λέτε σωστά, εγώ συμφωνώ μαζί σας και πιστεύω ότι η εγκληματικότητα και ο αγώνας εναντίον της δεν σταματάει ποτέ. Από την άλλη πάλι πλευρά, ξέρετε ότι μιλάτε με άνθρωπο ο οποίος ασχολείται με το Υπουργείο του. Εγώ ασχολούμαι με το Υπουργείο, με ενδιαφέρει, τρώω χρόνο πολύ, ασχολούμαι και το παρακολουθώ από κοντά. Με βάση λοιπόν αυτό που παρακολουθώ από κοντά, πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την αποτελεσματικότητα του Σώματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Σώμα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Κάνουμε όπως ξέρετε τις λεγόμενες επιχειρήσεις «Πόλις». Έχουμε κάνει 3-4 από την αρχή του χρόνου. Οι συλλήψεις που έχουμε κάνει το πρώτο τετράμηνο του 2005 είναι ίσες με αυτές που έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια μαζί, αθροιστικά. Δεν μπορώ λοιπόν εγώ να μην πω ότι στηρίχθηκα σε μια υποδομή η οποία με την εμπειρία της οδήγησε σε καλύτερες και καλύτερες και καλύτερες επιδόσεις και στο μέλλον θέλω να ελπίζω έτσι θα συμβεί.
Κύριε Κακαουνάκη, θέλω να σας πω το εξής: είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί η ελληνική Αστυνομία είναι πολιτικά ουδέτερο Σώμα και γι αυτό αποτελεσματικό. Και θέλω να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να εμπιστεύεται την ελληνική Αστυνομία. Διότι η εποχή που είχε κατηγορηθεί η ελληνική Αστυνομία ανήκει πλέον στο παρελθόν. Σήμερα οι Έλληνες αξιωματικοί είναι μορφωμένοι άνθρωποι, είναι συνειδητοί άνθρωποι, κάνουν καλά τη δουλειά τους.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Με τους αγροφύλακες τι πρόκειται να γίνει; Θα πάρετε αυτούς που είχαν προσληφθεί επί Μητσοτάκη το 1993;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το νομοσχέδιο κατ΄ αρχήν για την ίδρυση αυτού του Σώματος το οποίο θα έχει βέβαια πολύ εμπλουτισμένες αρμοδιότητες, φαντάζομαι θα έχει κατατεθεί μέχρι τέλος του 2005 και θα είναι σε ισχύ. Από κει και πέρα υπάρχει μια κυβερνητική δέσμευση για πρόσληψη αυτών των οποίων τα ονόματα είχαν δημοσιοποιηθεί στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και δεν είχαν προσληφθεί εκείνη την περίοδο, το οποίο θα γίνει…
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Μα αυτοί θα είναι γέροι τώρα. Τι θα βλέπουν αυτοί; Μπορούν να δουν χωράφια…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το ελληνικό κράτος οφείλει να είναι συνεπές διότι τότε οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσληφθεί…
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ήταν και Νεοδημοκράτες…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι αδιάφορο αυτό.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Αν ήταν ΠΑΣΟΚοι δεν πρόκειται να τους παίρνατε με τίποτα…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα τους είχαμε πάρει από τότε, οπότε δεν θα υπήρχε θέμα, δεν θα ταλαιπωρείτο κανείς.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Σωστά, ειλικρινέστατος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είχαν  μπει στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, είχαν δημοσιοποιηθεί και πρέπει οι άνθρωποι να αποκατασταθούν. Και αυτό θα γίνει.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα, δική σας είναι, να μην επιστραφούν το Πάσχα οι πινακίδες των αυτοκινήτων, να πάει ο κόσμος στα χωριά του;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, οι πινακίδες δεν επιστρέφονται από το 1999 και εντεύθεν.
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Κάθε χρόνο επιστρέφονται.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, ποτέ, από το 1999 και μετά δεν έχουν επιστραφεί πινακίδες. Διότι επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές αργίες και λοιπές τελετές όπως ξέρετε, αν επιστρέφονταν οι πινακίδες με ευκαιρία κάθε εθνικής επετείου, εορτής, διακοπών κτλ., δεν θα έπρεπε να τις παίρνουμε ποτέ. Λοιπόν ορθώς το 1999 αποφασίστηκε η παιδευτικότητα του μέτρου να επεκταθεί και στις αργίες αυτές και από το 1999 και μετά δεν έχουν επιστραφεί πινακίδες και εγώ δεν προτίθεμαι να παρακάμψω αυτή τη σωστή απόφαση η οποία είχε δοθεί τότε.
Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας που θα μετακινηθούν αυτή την περίοδο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εμείς θα πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται να πάρουμε?
 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βάλ΄ τους Υπουργέ μου να πληρώσουν, αλλά να πάρουν τις πινακίδες, δεν πειράζει, να πάνε το Πάσχα…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Την άκουσα την άποψή σας, κατανοητή. Θέλω να κάνω και μια πρόσθετη έκκληση: Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να είναι λίγο πιο προσεκτικοί με τα βεγγαλικά. Θέλω θερμά να τους παρακαλέσω διότι κάθε χρόνο υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά, είναι κρίμα τα παιδιά μας, εμείς οι ίδιοι, να μπαίνουμε σε μια ταλαιπωρία ενώ η Ανάσταση είναι άλλο το νόημά της…
 
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε, καλό Πάσχα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα.

Τελευταίες Αναρτήσεις