Σα 4 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200324-9-2003: Διήμερη διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας (24 & 25-09-2003)

24-9-2003: Διήμερη διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας (24 & 25-09-2003)

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 24-09-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινά σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, διήμερη διακλαδική άσκηση επί χάρτου, που φέρει την κωδική ονομασία «ΠΥΡΙΝΗ ΡΟΜΦΑΙΑ 2003». Η άσκηση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση  Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής Αστυνομίας και πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Η πρώτη μέρα της άσκησης περιλαμβάνει παρουσιάσεις από ξένους εμπειρογνώμονες της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (Ο.Σ.Ο), καθώς και από Έλληνες ειδικούς,   προσαρμοσμένες στις βασικές πτυχές του νέου επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης Χ.Β.Ρ.Π. απειλών (άνθρακας, χημικές ουσίες, νευροπαραλυτικά αέρια, κ.λ.π.). Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της άσκησης, με βάση ένα σύνθετο σενάριο προσομοιωμένο, σε ολυμπιακό περιβάλλον.

Στην Ασκηση συμμετέχουν Αξιωματικοί των κύριων Φορέων Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα, Ε.Υ.Π.),  των Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004». Επίσης, συμμετέχουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, του  ΕΚΑΒ, του  Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.), του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε), της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., του Ε.Φ.Ε.Τ. , του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, της Αττικό Μετρό, του Υπουργείου Γεωργίας, και της Ε.Μ.Υ.

Η δομή και η μεθοδολογία της άσκησης προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία εκπαίδευσης, συνεργασίας και συντονισμού, καθώς και τη δυνατότητα δοκιμασίας συστημάτων – προσχεδίων και διαδικασιών του σχεδιασμού, υπό ενιαία Ολυμπιακή Διοίκηση.

Η κωδική ονομασία «ΠΥΡΙΝΗ ΡΟΜΦΑΙΑ», που χρησιμοποιείται ως τίτλος της άσκησης υποδηλώνει την πλήρη ετοιμότητα, ικανότητα και αποφασιστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της Ολυμπιακής Ασφάλειας.

Η «ΠΥΡΙΝΗ ΡΟΜΦΑΙΑ» αποτελεί την πέμπτη από μια σειρά διακλαδικών ασκήσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προγράμματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ήδη, έχουν διεξαχθεί οι ακόλουθες ασκήσεις:

  • Επί χάρτου:
    • «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» – Νοέμβριος 2001 
    • «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» – Μάιος 2002 
    • «ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ» – Μάιος 2003

που αφορούσαν τη δοκιμή σχεδίων ασφαλείας με αντικείμενο την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών προσομοιωμένων σε ολυμπιακό περιβάλλον.

  • Με τη συμμετοχή δυνάμεων:
    • «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» – Νοέμβριος 2002

που αφορούσε τη διαχείριση περιστατικών μείζονος σημασίας και συγκεκριμένα, αντιμετώπιση αεροπειρατείας και βομβιστικής απειλής σε πλωτό ξενοδοχείο. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν ενεργά, υπό ενιαία διοίκηση, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας χίλια οκτακόσια (1.800) περίπου άτομα όλων των Εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης  του προγράμματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Για περισσότερες πληροφορίες  τηλ.: 210 6924558
                                          Fax: 210 6929764
                                          E-mail: elasgrty@mopo.gr
                                          Δ/νση Ιστοσελίδας: www.ydt.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις