Σα 1 Απριλίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Μάρτιος 200324-3-2003: Aτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βέροια, 28 και 29 Μαρτίου

24-3-2003: Aτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βέροια, 28 και 29 Μαρτίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24-3-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιείται στη Βέροια στις 28 και 29 Μαρτίου

Ξεκινούν την Παρασκευή 28 Μαρτίου οι διήμερες εργασίες του ?τυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της άσκησης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του ?τυπου Συμβουλίου οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εξασφάλιση ενός χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.
Την πρώτη ημέρα οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα συζητήσουν τον καθορισμό της ενιαίας πολιτικής για το άσυλο, τη μετανάστευση, την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, καθώς και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων. Τα επιμέρους αυτά θέματα, καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικά ενόψει της διεύρυνσης, των επικείμενων θεσμικών αλλαγών που εξελίσσονται στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση και της αποτίμησης των πολιτικών επιταγών της Σεβίλλης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, ο τομέας Εσωτερικών Υποθέσεων, θα ασχοληθεί με την αποτελεσματική διάθεση των υφισταμένων κοινοτικών πόρων στους τομείς της μετανάστευσης, νόμιμης και παράνομης, του ασύλου, των συνόρων και της πολιτικής επαναπατρισμού. Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της κατανομής του βάρους για την ενιαία διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, σε συσχετισμό με τη συνεισφορά των επιχειρησιακών κυρίως αρμοδιοτήτων του Κοινού Φορέα, στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Παράλληλα, θα εξετασθεί η άμεση αναβάθμιση του δικτύου των αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης στις Τρίτες Χώρες και ο ουσιαστικός ρόλος που επιβάλλεται να διαδραματίσουν στον επιτόπιο συντονισμό των κοινών πολιτικών και τη συνεργασία της Ένωσης με τις Τρίτες Χώρες.
Τέλος, η πρώτη ημέρα υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη θα λήξει με συζήτηση για την κοινωνική ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών στις κοινωνίες των κρατών μελών της Ένωσης.
Την δεύτερη μέρα, στον τομέα της Δικαστικής συνεργασίας, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, θα συζητηθούν οι ελάχιστοι κανόνες δικονομικών εγγυήσεων για τους υπόπτους και κατηγορούμενους στην ποινική διαδικασία, ιδιαίτερα μετά την έκδοση της πρόσφατης Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι εξελίξεις των εργασιών που διεξάγονται στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Tηλ.: 2106924558

Fax: 2106929764

E-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις