Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200524-05-2005:Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στην εκπομπή του Αθήνα 9,84 «Μην πυροβολείτε την πολιτική» με το...

24-05-2005:Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στην εκπομπή του Αθήνα 9,84 «Μην πυροβολείτε την πολιτική» με το δημοσιογράφο Βασίλη Παϊκο

Αθήνα, 25-05-2005

 

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το θέμα της ημέρας, έκτακτο θέμα της ημέρας, που έσκασε σήμερα αιφνιδίως, είναι η νεκρανάσταση του φιάσκου της Ριανκούρ, το θυμάστε το φιάσκο της Ριανκούρ.
  Από δημοσιεύματα των εφημερίδων, μαθαίνουμε ότι ασκήθηκαν εισαγγελικές διώξεις καινούριες, για πτυχές του φιάσκου της Ριανκούρ και το σημαντικότερο, κατηγορείται ο νυν Αρχηγός της ΕΛΑΣ, κ. Γιώργος Αγγελάκος, ότι πήρε 4 εκατομμύρια από τα 13 της επικήρυξης ή κάτι τέτοιο.
  Για να δούμε πώς έχει αυτή η ιστορία, να μιλήσουμε με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Πάικο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι είναι πάλι αυτή η ιστορία; Ξεθάβεται η υπόθεση, το φιάσκο Ριανκούρ, που έχει μείνει έτσι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πάικο πρέπει να σας πω ότι είμαι έκπληκτος από το γεγονός, διότι είναι προφανές ότι όλη αυτή η ιστορία είναι μια αστειότητα, η οποία δεν ξέρω κι εγώ τι εξυπηρετεί.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Των αρχών της δεκαετίας του 90, εν τω μεταξύ αυτή η ιστορία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο των αρχών της δεκαετίας του 90, αλλά και ο τρόπος ο οποίος δημοσιοποιείται, ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύονται διάφορα περιστατικά, δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο πλέγμα αποριών, για το τι τελικά εξυπηρετεί όλη αυτή η ιστορία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τι υποψιάζεστε, υποψιάζεστε κάτι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα τι υποψιάζομαι. Κοιτάξτε κ. Πάικο, εγώ αυτό το οποίο ξέρω, είναι ότι γίνεται μια αναφορά στον Αρχηγό της Αστυνομίας, όταν ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση της Ριανκούρ. Ήταν χαμηλόβαθμος αξιωματικός και υπηρετούσε στα ναρκωτικά.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, στη Δίωξη Ναρκωτικών.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σαν να λέμε κ. Πάικο ότι εσείς, που είστε δημοσιογράφος, ευθύνεστε για το σκάνδαλο του «Γουότεργκέιτ» επειδή είστε δημοσιογράφος. Δεν είναι έτσι.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αν όμως καταγγέλλεται από έναν πρώην Αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο νυν Αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Αγγελάκος, ότι τότε πήρε 4 εκατομμύρια γι΄αυτή την ιστορία;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα ο ίδιος ο πρώην Αρχηγός, ο Στέφανος Μακρής, έχει δηλώσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ότι ουδέποτε κατέθεσε, στον κ. Τζεβά, τον τότε εισαγγελέα, τίποτα σχετικό με την υπόθεση αυτή. Ποτέ δεν πήγε να καταθέσει. Η αποδιδόμενη σ? αυτόν κατάθεση είναι κατασκευασμένη εξ υπαρχής. Μάλιστα πληροφορούμαι ότι εντός της ημέρας θα κάνει και μια δήλωση μέσω του δικηγόρου του.
 Θέλω να πω ότι εδώ πέρα, αν δεν πρόκειται για νομική ανεπάρκεια των ανθρώπων που χειρίστηκαν την υπόθεση, πρόκειται για επιπολαιότητα.
  Υπάρχει μια προκατασκευασμένη, προφανώς, κατάθεση στην οποία στηρίζεται μια διαδικασία που προσπαθεί να δείξει περιστατικά τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
  Αυτό που ξέρω εγώ κ. Παικο είναι ότι τελευταία υπάρχουν πολύ μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Είτε στο μέτωπο των ναρκωτικών, είτε στο μέτωπο του οργανωμένου εγκλήματος, είτε στον τομέα της τροχαίας αστυνόμευσης.
  Υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, η οποία βέβαια οφείλεται σε μια διαχρονικότητα, στην εκπαίδευση, στο προσωπικό..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και λέτε ότι κάποιοι έχουν ζηλέψει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, νομίζω ότι ενοχλεί αυτό. Νομίζω ότι αυτό ενοχλεί.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι μετά τη δημοσιοποίηση, εσείς μιλήσατε με τον κ. Αγγελάκο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι συνεργάτης μου ο κ. Αγγελάκος.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ασφαλώς, μιλήσατε έπ αυτού εννοώ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, και δεν υπάρχει κανένα θέμα, απολύτως κανένα θέμα. Ξέρετε, στη ζωή, όπως και στην πολιτική, όπως και σε όλη τη δράση των ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα πάντα κ. Πάικο μετράνε εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα στην περίπτωσή μας είναι οφθαλμοφανές. Από εκεί και πέρα να επιχειρείται να κάνει κανείς συνδέσεις με περιστατικά τα οποία είναι ανύπαρκτα..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μπορεί να έχει ένας Υπουργός ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες του και οι συνεργάτες του. Ωστόσο μπορεί κάποιος από τους συνεργάτες του, πριν 12 χρόνια κάτι να έκανε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι βέβαιο ότι στη διαδρομή του ένας άνθρωπος, περνάει από καλές και κακές στιγμές όταν χειρίζεται διάφορες υποθέσεις. Εδώ, όμως, είναι προφανές ότι η υπόθεση Αγγελάκου είναι άλλου αντικειμένου, γιατί ο άνθρωπος αυτός υπηρετούσε στα ναρκωτικά και όχι στην αντιτρομοκρατική. Δεν είχε καμία σχέση με τα απόρρητα κονδύλια τα οποία έκτοτε σταμάτησαν. Δεν είχε καμία σχέση με την εμπλοκή αυτή. Εμφανίζεται ο πρώην Αρχηγός και λέει εγώ δεν έδωσα τέτοια κατάθεση ποτέ και αυτό είναι πλαστογραφημένο. Από εκεί και πέρα, δεν κατάλαβα το νέο ποιο είναι.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Επομένως δεν υπάρχει θέμα Αγγελάκου, για να συνοψίσουμε..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Προφανώς δεν υπάρχει θέμα Αγγελάκου.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει για σας και φαντάζεστε ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει, γιατί έχουν ασκηθεί και δύο διώξεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σας είπα, αν δεν πρόκειται για νομική ανεπάρκεια, δηλαδή αν δεν πρόκειται για καλή νομική προπαρασκευή των διώξεων αυτών, πρόκειται για επιπολαιότητα.
  Γιατί, ο δικαστικός λειτουργός, ο οιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός, οφείλει πριν απαγγείλει οποιαδήποτε κατηγορία ή πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία να κάνει μια έρευνα, να δει αν είναι έτσι.
  Για παράδειγμα, το περίφημο αρχείο Τζεβά, υφίσταται; Υπάρχει αυτή η κατάθεση μέσα; Γιατί εδώ εμφανίζεται ο Μακρής και λέει, κύριοι εγώ ποτέ δεν πήγα να δώσω κατάθεση στον κ. Τζεβά.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό θα ελεγχθεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά με συγχωρείτε, δυο λεπτά. Εδώ ισχύει η διαδικασία, η πολύ γνωστή στους διδάσκοντες μέσα μαζικής ενημέρωσης, της αλυσιτελούς καταγγελίας. Δηλαδή βγαίνω εγώ και λέω ότι ο κ. Χ είναι ομοφυλόφιλος και αποδείξτε μου εσείς πως δεν είναι, καταλάβατε; Όλα αυτά έχουν και κάποια όρια.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στις επιτυχίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που κι εμείς τις αναγνωρίζουμε και εντάξει υπάρχει ένα ζήτημα ότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι επιτυχίες αυτές, έχουμε και κάποια πρόσφατα παραδείγματα στην παράταξή σας και στην Κυβέρνησή σας, υποψιάζεστε ενδοκυβερνητικό δάκτυλο;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει θέμα, σε καμία περίπτωση.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Λέω αν υποψιάζεστε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δε νομίζω ούτε ότι είναι ενδοκυβερνητικό το θέμα ούτε ότι έχει σχέση με κυβερνητικές διενέξεις. Ίσα – ίσα,  εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από όλους μου τους συναδέλφους και δεν έχω τέτοιου είδους εμπλοκή ούτε παράπονα ούτε κάποια υπόνοια. Αλίμονο, θα το θεωρούσα πέραν πάσης λογικής, αν κανείς έκανε τέτοιου είδους σύνδεση. Απλώς πιστεύω ότι το κλίμα των ημερών είναι τέτοιο, το οποίο ενδεχομένως..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ευνοεί τη σκανδαλολογία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ευνοεί μια σκανδαλολογία η οποία στην περίπτωσή μας είναι και παντελώς αναπόδεικτη.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να αξιοποιήσω την ευκαιρία της συνομιλίας μας, για μια κουβέντα ακόμα. Είναι βαρύ το κλίμα στην Κυβέρνησή σας..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βαρύ δε θα το έλεγα τώρα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι δύσκολα τα πράγματα πάντως. Είχαμε και τις παρεμβάσεις των δύο πρώην Αρχηγών σας, του κ. Έβερτ και του κ. Μητσοτάκη, αιχμηρές παρεμβάσεις. Ο κ. Έβερτ ζητάει αμεσότατα αντικατάσταση Υπουργών κλπ. 
Θέλω να σας ρωτήσω, εγκαλείται σε αυτή τη φάση ο κ. Καραμανλής μάλλον για αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα, δηλαδή ότι δεν αρπάζει τον ταύρο από τα κέρατα. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι είναι αρκετά δικαιολογημένη η κατηγορία, ας πούμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πάικο γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι εγώ ανήκω στην κατηγορία των στελεχών της παράταξης, που ό,τι έχει να πει τα λέει μέσα στα όργανα. Εγώ δε συμμερίστηκα ποτέ αυτή τη δημόσια περιφορά ενός καταγγελτικού πολιτικού λόγου, που θέτει κάποιες παραμέτρους που για κάποιους είναι έτσι και για κάποιους είναι αλλιώς.
  Είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, πάρα πολλοί άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν ένα δημόσιο πολιτικό λόγο είναι επίσης μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Αν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, νομίζω ότι μπορεί κανείς μέσα στα όργανα να τα συζητήσει με άνεση.
  Αλλωστε εγώ την προηγούμενη φορά, έκανα μια μεγάλη αναφορά, η οποία μάλιστα δημοσιοποιήθηκε αργότερα στις εφημερίδες. Θεωρώ δηλαδή ότι αυτά δε συνεισφέρουν.
  Ακούστε κάτι κ. Πάικο, εγώ ανήκω στην κατηγορία των στελεχών που πιστεύουν ότι το άπαν στην πολιτική σήμερα, το άπαν, είναι η αποτελεσματικότητα. Στο βαθμό που είσαι αποτελεσματικός, είσαι χρήσιμος, άρα είσαι επιθυμητός. Στο βαθμό που είσαι αναποτελεσματικός, δε νομίζω ότι βοηθάς τίποτα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εντάξει, τις παρατηρήσεις τις κάνετε μέσα στα όργανα και καλά κάνετε. Ωστόσο, δε διακρίνετε κι εσείς κάποια αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, αναποτελεσματικότητα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ότι εγώ, αν δε θέλω να σας μιλήσω, δε σας μιλάω.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το ξέρω. Δε θα ευχόσασταν έστω, κάποια μεγαλύτερη επίδειξη αποφασιστικότητας;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τις προσεχείς μέρες, που θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή, νομίζω ότι όλα αυτά, τα οποία ο καθένας αισθάνεται ότι μπορεί να πει, πρέπει να τα πει και να συζητηθούν και να τεθούν στις σωστές τους διαστάσεις, ώστε να μην υπάρχει ούτε αυτή η μυθολογία, ούτε αυτή η έρπουσα κατάσταση, η οποία δε νομίζω ότι βοηθάει σε τίποτα.
  Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι η Κυβέρνηση είναι στην αρχή της 4ετίας, είναι μια δύσκολη περίοδος, είναι δεδομένο ότι πρέπει να ξεκινήσει κανείς με ζητήματα τα οποία χρόνια βαλτώνουν και υπάρχουν ως άλυτα ζητήματα στην πολιτική ζωή της χώρας.
  Νομίζω ότι σε 14 μήνες Κυβέρνησης, έχουμε κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο επίσης έχει δημιουργήσει μια βάση, για να στηριχθεί μια επόμενη περίοδος που θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε να μας κρίνει ο κόσμος.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μένουμε στο ότι δεν τα λέτε δημοσίως, εντάξει. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να πείτε, να έχετε να πείτε, ασφαλώς έχετε να πείτε. Και ξέρετε το κλίμα αυτό που λέμε αδικεί ενδεχομένως και το έργο που έχετε κάνει και αυτό είναι εις βάρος σας, αδικεί το έργο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε όμως, έτσι πολιτεύονται οι κυβερνήσεις κ. Πάικο, κάπως έτσι. Νομίζω ότι μία Κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασισμένη να πολιτευτεί μέσα σε ένα επικοινωνιακό περιβάλλον, το οποίο είναι συγκεκριμένο.
  Αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι προφανές ότι αναδεικνύει και παραμέτρους οι οποίες?

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και εν πολλοίς όμως το διαμορφώνει, δε διαμορφώνεται ερήμην της.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Φυσικά, βεβαίως, τίποτα δε διαμορφώνεται ερήμην και τίποτα δεν είναι άσχετο με την περιούσια πολιτική ατμόσφαιρα. Όλα αυτά είναι δεδομένα ότι υπάρχουν. Από την άλλη πλευρά θεωρώ σε πολύ μεγάλο βαθμό, εν πολλοίς άδικο, να ακυρώνετε συνολικά μια πολιτική η οποία έχει παράξει ήδη αποτελέσματα. Και εγώ, αν θέλετε να σας μιλήσω επί του πρακταίου μπορώ να μιλάω ώρες γι? αυτά.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δεν έχω αμφιβολία, μιας όμως, για να κλείσουμε, μιας και πάτε σήμερα στην Εύβοια, απ?  ότι είδαμε στις εφημερίδες, για θέματα πυρόσβεσης, πρόληψης, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι το καλοκαίρι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Εννοώ δύσκολο από πλευράς πυρόσβεσης.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτά η μετεωρολογία, εσείς;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά η μετεωρολογία. Εγώ, επειδή δεν ανήκω στην κατηγορία των πρακτικών μετεωρολόγων, αλλά παρακολουθώ την επιστήμη.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Των λαδοσκόπων κλπ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτή η επιδίωξη υπάρχει.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Έχει γίνει, γιατί το καλοκαίρι άρχισε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχει γίνει και γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δε σας καλούν και στην Κυβερνητική Επιτροπή, όταν συζητούνται τα θέματα αυτά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά τα έχουμε σχολιάσει.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, για να κλείσουμε χιουμοριστικά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πάικο, ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά, καλημέρα σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις