Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200424-05-2004: Ομιλία κ.Υπουργού Δημ.Τάξης με θέμα τη "Διεθνή Διάσκεψη για θέματα Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων"

24-05-2004: Ομιλία κ.Υπουργού Δημ.Τάξης με θέμα τη “Διεθνή Διάσκεψη για θέματα Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων”

ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

24 έως 26-05-2004, Συνεδριακό Κέντρο Ο.Ε.Ο.Α. "ΑΘΗΝΑ 2004"

ΘΕΜΑ: "Διεθνής Διάσκεψη για θέματα Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων"

Κυρίες και Κύριοι,

Ανοίγοντας τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σας καλωσορίζω στη Χώρα μας και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.

Η Διεθνής αυτή Διάσκεψη αντιμετωπίζεται ως πολύ σημαντική -κομβική δράση του Σχεδιασμού μας. Το επίπεδο συμμετοχής, ο διεθνής χαρακτήρας και ο χρόνος διεξαγωγής της Διάσκεψης, τελευταίας πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, την καθιστούν μείζονος σημασίας.

Προσβλέπουμε στη διεθνή αυτή συνεργασία μεταξύ των ειδικών, δεδομένου ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους σχεδιαστές μας, που τρία (3) χρόνια τώρα εργάζονται συστηματικά, να σας παρουσιάσουν κεντρικά σημεία του Σχεδιασμού Ασφάλειας και Λειτουργιών, επικεντρωμένα στα δικά σας ενδιαφέροντα.

Στοχεύουμε, λόγω της παγκοσμιότητας των Αγώνων, στην ανταλλαγή εμπειριών και στη συμβουλευτική σας υποστήριξη για να βελτιστοποιήσουμε περαιτέρω, στο χρόνο που εναπομένει, το Σχεδιασμό μας.

Το βασικό όμως ζητούμενο της Διάσκεψης είναι η γνωριμία των στελεχών εκείνων που θα συνεργαστούν στενά το καλοκαίρι του 2004, στον ευαίσθητο τομέα της Ασφάλειας. Πιο πρακτικά, εσείς να πληροφορηθείτε ποιοι είναι υπεύθυνοι για κάθε επιμέρους θέμα που μπορεί να σας απασχολήσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και που θα απευθυνθείτε για να το επιλύσετε, αλλά και εμείς από την πλευρά μας να γνωρίσουμε και να συνεργασθούμε με τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των Εθνικών Ολυμπιακών αποστολών τους.   

Κυρίες και Κύριοι,

Αναλαμβάνοντας ως Χώρα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εγγυηθήκαμε έναντι της διεθνούς κοινότητας, τη διεξαγωγή τους σε απόλυτα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη βασική, στρατηγική μας κατεύθυνση, η Ολυμπιακή Ασφάλεια αποτελεί τη συνισταμένη ενός σωστού σχεδιασμού, μιας άρτιας εκπαίδευσης και ενός άριστου συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, υπό τη σκέπη ενιαίας διοίκησης με διακριτούς ρόλους και ευθύνες σε όλα τα επίπεδα.

Με βάση την αρχική κύρια παραδοχή πως, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπάρχει χώρους για συμψηφισμούς, εκπτώσεις ή καθυστερήσεις, έχουν αναλυθεί όλες οι παράμετροι, έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας και επικαιροποιούνται συνεχώς οι κίνδυνοι και οι απειλές αλλά και οι κύριοι και εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισής τους.

Ισχυρότατη ασπίδα ασφάλειας απέναντι στις νέες αυτές ασύμμετρες απειλές, αποτελεί η διεθνής συνεργασία, η σύγκλιση των λαών και των κυβερνήσεων, πέρα από αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, ως αδήριτη ανάγκη μιας παγκόσμιας απάντησης και άμυνας στη διεθνή τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Σχεδιασμού μας, εξελίχθηκε ο Σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας, ο οποίος βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του. Το διάστημα που εναπομένει μέχρι τους Αγώνες αφιερώνεται στις τελευταίες διορθωτικές παρεμβάσεις για τη μέγιστη θωράκιση της Ολυμπιάδας.

Σήμερα:

Διαθέτουμε επιχειρησιακά σχέδια και διαδικασίες αποφάσεων μέχρι το ανώτατο επίπεδο διοίκησης, δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα κλιμάκωσης των μέτρων ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της απειλής και αυτή η δυνατότητα είναι διασυνδεδεμένη σε όλα τα επίπεδα, από το πιο χαμηλό μέχρι το πιο ψηλό.

Εναρμονίσαμε τα Σχέδια Ασφάλειας με τις λειτουργίες των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από μια στενή και πολύ θετική συνεργασία με την Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004».

Διαθέτουμε μηχανισμό αντίδρασης για κρίσιμες καταστάσεις που μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και σε χείριστες απειλές να είμαστε παρόντες, με άμεσο συντονισμό, αφού έχουμε μεταξύ μας, σε ελληνικό επίπεδο καθιερώσει ένα μάξιμουμ επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας, το οποίο είναι ξεκάθαρο και δεν επιτρέπει παρανοήσεις ή ενδεχομένως παρεξηγήσεις.

Το λέω γιατί ξέρετε ότι σε όλους τους μεγάλους μηχανισμούς διοίκησης, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι χειριστές είναι η ιεραρχία, η γραφειοκρατία, οι συναρμοδιότητες και οι αλληλοεπικαλύψεις.

Νομίζω ότι εμείς έχουμε διεξέλθει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο τους τελευταίους μήνες που το παρακολουθούμε πάρα πολύ επιτυχώς.

Συνεπώς έχουμε αποσαφηνίσει τους ρόλους σε Τακτικό, Επιχειρησιακό και Στρατηγικό Επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο διυπουργικής συνεργασίας, υπό το συντονισμό του Υ.Δ.Τ.

Συνεργαζόμαστε στενά στον τομέα των πληροφοριών, όχι μόνο με τις Χώρες της Ο.Σ.Ο., αλλά και με όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και Υπηρεσίες Πληροφοριών του κόσμου. Είναι κρίσιμο ζήτημα, είναι πολύτιμο ζήτημα, με την έννοια του ότι δεν έχει τιμή, δεν μπορεί κανείς να το αγοράσει. Το ακριβότερο πράγμα στις ημέρες μας γνωρίζετε ότι είναι οι πληροφορίες. Η σωστή αξιολόγησή τους οδηγεί σε σίγουρα αποτελέσματα.

Εξασφαλίσαμε για τα δεδομένα της Χώρας μας πολύ περισσότερους πόρους, από αυτούς που ενδεχομένως μία χώρα, με το προφίλ της Ελλάδας, θα είχε διαθέσει. Έχουμε λοιπόν χρησιμοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό πόρων, τον οποίο διαθέτουμε με την ουσιαστική, και εδώ θέλω να το τονίσω και να τους ευχαριστήσω δημόσια, συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Έχουμε εξασφαλίσει δηλαδή το μάξιμουμ των δυνατοτήτων και το έχουμε ενσωματώσει μέσα στα σχέδιά μας.

Διαμορφώσαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για την προστασία του Ολυμπιακού περιβάλλοντος.

Δίνουμε έμφαση σε όλες τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, άλλα πέραν αυτού και σε ότι άλλο εμείς, επεκτείνοντας τη σκέψη μας, θεωρούμε ως Ολυμπιακό και η πραγματικότητα είναι ότι με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα τείνουμε να ονομάσουμε ολόκληρη την Ελλάδα ως ένα venue, ως ένα αθλητικό χωριό και αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι δίνει και τον τόνο του μέτρου της σοβαρότητας με την οποία εμείς χειριζόμαστε το όλο ζήτημα.

Σχεδιάσαμε ένα συνεκτικό και συντονισμένο πλαίσιο στρατηγικής και πολιτικής για την επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων ασφαλείας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Επικρατείας και τη συμμετοχή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και φυσικά της Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004» και των άλλων συναρμόδιων φορέων.

Εντάξαμε τέλος, στο Σχεδιασμό μας τη Διεθνή Συνδρομή, ως μια εξαιρετικά σημαντική πηγή βοήθειας, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις αντιμετώπισης μιας κρίσης και της διαχείρισης των συνεπειών ξεπερνούν τη διαθεσιμότητα των πόρων.
Αλλωστε, στη βάση αυτής της στρατηγικής, επίσημα η Ελλάδα έχει ζητήσει συνδρομή από την Ατλαντική Συμμαχία και είναι σε εξέλιξη συνεργασίες  εξειδίκευσης και ενσωμάτωσης της συνδρομής αυτής στο Σχεδιασμό Ολυμπιακής Ασφάλειας.

Θέλω στο σημείο αυτό να καταστήσω σαφές ότι εμείς -και αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα -δεν πρόκειται με τίποτα να διακινδυνεύσουμε ανθρώπους και διοργάνωση φυσικά, σε οποιαδήποτε απειλή.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Διεθνής αυτή Διάσκεψη έμπρακτα αποδεικνύει την ενεργό, αλληλέγγυα συνεργασία μας, που μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην κοινή προσπάθεια μας για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είμαστε στην τελική ευθεία. Δυο (2) μήνες περίπου πριν τους Αγώνες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Ο Σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που οι υψηλές δυνατότητες του είναι πλέον ξεκάθαρες και παραδεκτές. Οι εντατικοί ρυθμοί που ακολουθούμε για βελτιώσεις μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούν μοναδική εγγύηση ότι, όσοι φιλοξενηθούν στη Χώρα μας θα είναι και θα αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.

Η Ελλάδα είναι μικρή Χώρα, ωστόσο η Ολυμπιακή Ασφάλεια δεν είναι θέμα ποσοτικών μεγεθών, αλλά ποιοτικών χαρακτηριστικών. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε τις δυνατότητες, την ισχυρή βούληση, αλλά και την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας για να διοργανώσουμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Εύχομαι επιτυχία
στις εργασίες της Διάσκεψης

Τελευταίες Αναρτήσεις