Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200724-01-2007:Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών

24-01-2007:Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ. ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
22/01/2007
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας έχει το λόγο.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολιτική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της Κυβέρνησης και του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική συμπεριφορά και στάση -στάση ευθύνης στα πολιτικά πράγματα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα- μας νομιμοποιεί να πούμε ότι τίποτα δεν έχει να φοβηθεί ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία από την υπόθεση των υποκλοπών. Τίποτα απολύτως!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Αναλύσαμε διεξοδικά ότι είναι το θύμα στην υπόθεση. Αναλύσαμε διεξοδικά ότι η υπόθεση από την πρώτη στιγμή παρεπέμφθη ή ανετέθη στη Δικαιοσύνη. Θέλω ιδιαιτέρως να επαινέσω τη στάση του Πρωθυπουργού, αλλά και του παρισταμένου Υπουργού Δικαιοσύνης ότι επελήφθη και ως ακροατής της υποθέσεως με τη σοφία και την πρόνοια να γίνει η ακρόαση του θέματος παρουσία του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
 
Είναι κορυφαία στρέβλωση, όταν αυτή η πράξη και στάση ευθύνης του Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και του Πρωθυπουργού την προηγουμένη, ο οποίος ανέθεσε στο Διευθυντή του να ακούσει την καταγγελία του Διευθυντού της εταιρείας, παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, και να κρατήσει τις επιβαλλόμενες αποστάσεις. Και αυτό είναι το «ιστορικό» της δίκης, θα έλεγε ένας κανονικός και απροσωπόληπτος νομικός αξιολογητής: η στρέβλωση.
 
«Δεν έπρεπε να καλέσεις τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Έπρεπε ίσως να αναφερθείς στην ΑΔΑΕ.» Είναι λάθος! Διαφωνούμε στο χειρισμό. Και φυσικά θα αναγνωρίσετε στο διοικητή-Κυβέρνηση να έχει -αυτό που λέμε- το ελάχιστο της διακριτικής ευχέρειας στο χειρισμό των υποθέσεων.
 
Εθνικά θέματα υψίστης εθνικής σημασίας. Ατομικά δικαιώματα. Νέα τεχνολογία. Θέματα πολύ λεπτά και ευαίσθητα. Ιδού ο δρόμος και ο τρόπος της ευθύνης! Όπως είναι δρόμος και τρόπος ευθύνης το να αποκρούουμε σήμερα την αίτηση. Καλώς την διατυπώσατε εν αμηχανία τελούντες. Επαναλαμβάνω: Εν αμηχανία τελούντες! Διότι ελέχθη από συναδέλφους ότι δεν συνέταξε ούτε καν το δικό της πόρισμα η Αντιπολίτευση –το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ειδικότερα- εις εκτίμησιν των διαμειφθέντων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
 
Συνεπώς, τι είναι αυτή η δαιμονολογία, η οποία εκτείνεται μέχρι και την ρητορική για παγκόσμιο παρακράτος;
 
Τι είναι όλα αυτά στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, όπου έχουμε το πόρισμα των διαμειφθέντων, των γενομένων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Έχουμε ακόμη και την ίδια την έκθεση της Α.Δ.Α.Ε., η οποία ασφαλώς και υπεβλήθη, επίσης, εις την Δικαιοσύνην. Τα ίδια τα Πρακτικά της Επιτροπής αποτελούν υλικό στα χέρια του εφέτη-ανακριτή για τη σπουδαία και βαρεία υπόθεση της ανάκρισης.
 
Πού είναι η δαιμονολογία; Που βρίσκει έδαφος η δαιμονολογία που φθάνει μέχρι τον παραλογισμό ότι δηλαδή το θύμα Κυβέρνηση, Πρωθυπουργός έβαλε -μέχρις εκεί, στην ακρότατη διατύπωση, in extremis– κάποιους να τους παρακολουθούν και να διαπράττουν εις βάρος τους υποκλοπές; Αιδώς Αργείοι! Πειθαρχείστε τουλάχιστον στη λογική, στους κανόνες της λογικής.
 
Αυτά έζησα εγώ ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ως εξεταζόμενος εδώ σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και είδα το μονότονο αυτό της δαιμονολογίας.

Ξέρετε τι κάνετε εσείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ; Θέλετε να οργανώσετε σχήμα, το οποίο περιλαμβάνει: Υποκλοπές, Πακιστανούς, αστυνομική βία, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –τα είπε αναλυτικά ο κ. Παπανδρέου- για να φτιάξετε μια πολιτική πλατφόρμα, μια πολιτική ρητορική, η οποία νομίζετε όχι με υψηλή ευφυΐα, ότι θα βρει απήχηση στο λαό: «Παρακράτος το 2007!». Είναι νοητά πράγματα αυτά;

Μετατίθεμαι σε κάτι άλλο. Δεν με ενδιαφέρουν οι ερμηνείες που δίνει ο Συνασπισμός, απολογητικού ή όχι χαρακτήρα, για τους κουκουλοφόρους. Εκείνο που με ενδιαφέρει εμένα ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως είναι να σας πω ότι είναι απαραίτητη η πολιτική και ηθική απομόνωση από όλους. Το χρειάζεται η πολιτεία, δεν το χρειάζεται ο Πολύδωρας.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και να εγκαταλείψετε το ταχύτερο θεωρίες οι οποίες λένε ότι τους «βάζουν» τους κουκουλοφόρους η Αστυνομία, ο Πολύδωρας, η Κυβέρνηση, για να καίνε τους Αστυνόμους. Έλεος! Συγκρατηθείτε λιγάκι. Διότι, η φαντασία καλπάζει πάρα πολύ και καλπάζει δυστυχώς ερήμην μιας πραγματικότητας η οποία είναι πολύ σκληρή, μιας πραγματικότητας η οποία εγείρει τη λαϊκή απαίτηση.
 
Θέλουμε να απαλλαγεί η κοινωνία και οι πόλεις και οι πολιτικοί από αυτό το άγος. Είναι απαίτηση. Εγώ κάνω ότι μπορώ. Μην παίζετε όμως το «κρυφτούλι», λέγοντας μου: «πιάστους». Διότι σας προκαλώ, πέστε μου ποίοι καταδρομείς από τους Ομηρικούς Χρόνους μέχρι προχθές, μέχρι σήμερα, συνελήφθησαν. Οι ενεργούντες καταδρομικά εξουδετερώνονται. Και σας λέω τα «νέα» ότι δεν δικαιούνται οι αστυνόμοι να απαντήσουν με μία «αντιμολότοφ». Δεν το θέλει ο νομικός μας και πολιτικός μας πολιτισμός.
Δεν δικαιούνται οι αστυνόμοι να συλλάβουν απλώς υπόπτους. Δικαιούνται και υποχρεούνται να συλλάβουν ’’εν τω πράττεσθαι’’. Είναι δύσκολο το πράττεσθαι κυρίως όταν έχεις πίσω το Πολυτεχνείο ως ορμητήριο.
 
Αυτά είναι τα απλά δεδομένα. Μη το ψάχνετε.
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Έχει μολότοφ, συλλαμβάνεται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Εντάξει, κύριε Κακλαμάνη, το ίδιο κάνατε. Με τις προπαρασκευαστικές πράξεις επί των ημερών σας κάηκε τέσσερις φορές το Πολυτεχνείο. Αμνήμων είμαι;
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Στη Φιλελλήνων τους κουκουλοφόρους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Θα σας πω και γι’ αυτό. Σε εμένα μιλάτε, εγώ κάτι ξέρω.
 
Στη Φιλελλήνων παραδείγματος χάριν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για πρώτη φορά είχαμε το φαινόμενο της μικτής συγκέντρωσης, της μικτής διαδήλωσης, όπου ήσαν φοιτητές και κουκουλοφόροι μαζί, χωρίς να εκδιώκονται οι κουκουλοφόροι από την πορεία και το σώμα, τον κορμό των φοιτητών που διαδήλωναν.
 
Λοιπόν, εγώ μιλάω από θέση ευθύνης και δε μιλάω για το δικό μου «αμπελοχώραφο», ούτε φυσικά για το Υπουργείο μου. Μιλάω για την Πολιτεία και για τη Δημοκρατία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πάντως στη δίκη των κουκουλοφόρων οι αστυνομικοί δεν πήγαν να καταθέσουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ πολύ. Εσάς δεν σας διέκοψαν. Ορίστε, κύριε Πολύδωρα, συνεχίστε.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Εγώ οφείλω να σας πω αυτά, αν συνεννοηθούμε. Δεν είναι υποχρεωτικό να με δεχτείτε γι’ αυτά που λέω και για τον πόνο της Δημοκρατίας που εκφράζω, γιατί εσείς μπορεί να έχετε το «μονοπώλιο» της δημοκρατικής ευαισθησίας κι εμείς οι άλλοι να είμαστε εκείνοι οι οποίοι μοντάρουμε και συντηρούμε το παρακράτος! Ε, αυτό είναι ο ισχυρισμός σας. Φυσικά σας ζητούμε να τον απορρίψετε, να ξεχάσετε αυτό το συλλογισμό. Ελάτε να συναντηθούμε με συναίνεση, με συνεννόηση και για τα προβλήματα της Δημοκρατίας και για τα προβλήματα της ανάπτυξης και για προβλήματα των υποκλοπών. Όλος ο κορμός των σκέψεών σας ισχύει, με τη διαφορά ότι είναι –λέω εγώ- δουλειά της Δικαιοσύνης. Ο πολιτικός βίος και η υπόθεση των υποκλοπών δεν διευκολύνεται με το να επιμηκύνεται και να σέρνεται αυτή η συζήτηση και αυτό το δαιμονολογικό.
Σας λέω ένα παράδειγμα για το Μέριλαντ. Συμμειγνύουμε την Αμερική, δαιμονολογούμε. Εγώ είμαι από εκείνους τους συντελεστές που μαζί με τους συναδέλφους μου Βουλευτές και Υπουργούς προσπαθούμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Χώρας και στην Ευρώπη και στη Συμμαχία. Δεν είναι –σας προτείνω- δρόμος «φευγάτε από την Ευρώπη, γίνεται οι στρεψόδικοι της Ευρώπης και της Συμμαχίας». Σας το λέω καθαρά. Δεν είναι δρόμος να κάνουμε την Ελλάδα τριτοκοσμική διεκδικήτρια κάποιων ασαφών ιδεολογημάτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
: Ποιος το προτείνει αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Εγώ σας λέω, παραδείγματος χάρη, για το Μέριλαντ. Το Μέριλαντ δεν το είχε καταγράψει καθόλου η ΕΥΠ. Ζήτησε από τις παρόχους εταιρείες να πουν ποια τηλέφωνα είχαν και δεν το έδωσε η ΤΙΜ –γιατί της ΤΙΜ είναι αυτό το τηλέφωνο- στην ΕΥΠ. Έτσι, δεν περιλαμβάνεται στην «έρευνα πεδίο». Το έδωσαν όμως στην ΑΔΑΕ. Εντάξει, το σεβόμαστε και έτσι. Ας προχωρήσει μέσω του ευρήματος της ΑΔΑΕ η υπόθεση –σας λέω το ιστορικό- …
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τόσο απλά.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Τόσο απλά. Και όχι μόνο απλά, αλλά με το καθήκον αληθείας, υπεύθυνα και με όρκο σας τα λέω εγώ. Εσείς μπορείτε να λέτε φληναφήματα και αερολογίες.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Ευθέως σας το λέω. Μέριλαντ… Ούτε στα μωρά δεν γίνεται αυτή η συζήτηση. Το Μέριλαντ είναι η έδρα της NSA και η NSA … Σοβαρευτείτε! Δεν έδωσε η ΤΙΜ στην ΕΥΠ που έκανε έρευνα πεδίου, στην οποία έρευνα πεδίου, όπως κατέθεσε και στη Βουλή ο Γιώργος Βουλγαράκης, έγινε πλήρης έρευνα για τα δεκατέσσερα ή δεκαέξι κινητά-σκιές και εξετάστηκαν δύο χιλιάδες και πλέον κλήσεις από 11 Μαρτίου 2005 έως 20 Ιουλίου 2005. Και παρέδωσε η ΕΥΠ στον Εισαγγελέα, τον διενεργούντα την προκαταρκτική εξέταση, το πόρισμα, τις σημειώσεις, αυτή την έρευνα πεδίου. Έρχεται οψιγενώς η ΑΔΑΕ και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μου λέει «χρειαζόμαστε αυτό το πόρισμα». Απήντησα, αφού ρώτησα προηγουμένως τον Εισαγγελέα: «Αντιμετωπίζω ένα δίλημμα όντως, τη μυστικότητα της ανάκρισης και το αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας». Και μου λέει ο Εισαγγελέας ο υπεύθυνος, ο αρμόδιος: «Καλό είναι να κρατήσεις τις αρχές της μυστικότητας της ανάκρισης». Επί λέξει μου λέει…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πάντως ταχύτατα σας απάντησε, αυθημερόν.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Όχι, σε δύο μέρες.
Και σας λέω τώρα για το παράπονό σας. Ο κ. Κακλαμάνης και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει ότι «αυτό το πράγμα είναι πολύτιμο. Γιατί δεν το έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για θεσμική τάξη;»
Διότι σας λέω επιπλέον ότι δύνασθε εσείς του ΠΑΣΟΚ να το αποκτήσετε από τη Δικαιοσύνη. Να ορίζατε κάποιον ως πολιτικώς ενάγοντα, να το ζητούσε και θα το ελάμβανε. Ή να αποδεικνύατε το έννομο συμφέρον σας, ως κοινοβουλευτικοί πάλι θα το ελάμβαναν. Πού είναι η άρνηση η δική μου;
 
Και προχωρείτε και σε μία άλλη στρεψοδικία και λέτε, μας είπε ο Πολύδωρας επιπλέον ότι άλλως θα είχε το πράγμα εάν ήσασταν εξεταστική επιτροπή ή λειτουργούσατε ως εξεταστική επιτροπή.
 
Ναι, το είπα, γιατί έτσι λέει το Σύνταγμα και ο νόμος. Διότι, εάν ήταν εξεταστική επιτροπή, μπορεί να μην παρεβιάζετο η αρχή της μυστικότητας και να μπορούσα πάλι σε συνεννόηση με τη δικαιοσύνη να περιήρχετο στα χέρια της εξεταστικής επιτροπής, που θα λειτουργούσε ως εξεταστική επιτροπή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Βλέπετε λοιπόν ότι τα πράγματα από πλευράς μας είναι τόσο διαφανή και τόσο καθαρά, που σας αφήνουμε ως μονοπώλιο και δικό σας προσφιλή χώρο τη θολούρα και το σκοτάδι. Δεν θα ευδοκιμήσετε! Η αλήθεια θα λάμψει. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Και η πράξη της απόρριψης της αιτήσεως της αντιπολίτευσης είναι πράξη ευθύνης και γιατί είναι σε μία θεσμική συμμόρφωση, σέβεται τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη. Δεν θα παρεβλάπτετο η δικαιοσύνη νομίζετε με μια συζήτηση εκτεταμένη χωρίς μυστικότητα από πλευράς πολιτικής αξιοποίησης, χωρίς να το καταλαβαίνετε, όχι εσείς. Μπορεί κάποιοι δημοσιογράφοι, κάποιοι αναλυτές, να κάνουν πολιτική αξιοποίηση των ευρημάτων στο δρόμο, όταν δεν είχε παγιωθεί και κρυσταλλωθεί τίποτα. Φαντάζομαι δηλαδή ότι θα ήταν ό,τι χειρότερο και για την υπόθεση των υποκλοπών και για την υπόθεση του δημόσιου και πολιτικού λόγου και τρόπου εάν παράλληλα με τη δικαιοσύνη στήναμε εδώ μια εξεταστική επιτροπή των πραγμάτων. Δεν μπορούσε. Το θεωρώ ότι ήταν βλαπτικό για το δημόσιο βίο συνολικά και κατ’ επέκταση για τη δημοκρατία.
 
Θέλω να σας πω μια λέξη, ότι δεν υπάρχει πόρισμα Σύρου, υπάρχει μία κατάθεση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το είπα ότι δεν υπάρχει πόρισμα. Είπα γι’ αυτό ακριβώς, γιατί δεν τον αφήσατε να έλθει.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Δεν του απηγόρευσε κανείς. Τελείωσε τις εργασίες της η επιτροπή.
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Γι’ αυτό τελείωσε τις εργασίες της, για να μην έλθει ο Σύρος, γιατί ήταν παραπονεμένος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Υπουργέ, μην απαντάτε σε διακοπές.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Περιμένετε να σας πω.
Καταλήγω, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε! Διότι και η θέση του Σύρου για το προκείμενο -άξιου αξιωματικού- είναι κατατεθειμένη στον ανακριτή, στη δικαιοσύνη. Πάλι με τον ίδιο δρόμο μπορείτε να λάβετε τη γνώμη του φοβισμένου και τυχόν έτοιμου να μαρτυρήσει Σύρου.
Μην περιπλανάστε σε ατραπούς δρόμους, οι οποίοι πιστοποιούν την ανικανότητά σας να οργανώσετε επιχειρήματα και κριτικό λόγο και εν τέλει αντιπολιτευτικό λόγο! Κάντε καινούργιες σκέψεις! Κοιτάξτε το τοπίο, πως λειτουργεί υπεύθυνα η Νέα Δημοκρατία. Μην δαιμονολογείτε για τις διεθνείς σχέσεις και το παγκόσμιο παρακράτος. Παρακολουθείστε πού πάει το ρεύμα το κοινωνικό, το πολιτικό, που φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να είναι σε θέση να πάρει ξανά την εντολή και την εμπιστοσύνη από τον Ελληνικό λαό, γιατί σέβεται τον λαό, τον υπηρετεί αυτόν και την αλήθεια!
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Αυτό είναι όλο το συμπέρασμα από τη συζήτησή μας. Γι’ αυτό απορρίπτουμε, μήπως συνετιστείτε κιόλας, την αίτηση η οποία είναι αβάσιμη και δεν έχει κανένα ίχνος ουσίας, κανένα ψαχνό. Είναι έπεα πτερόεντα, μυθολογίες, οι οποίες δεν τιμούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Τελευταίες Αναρτήσεις