Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200423-07-2004: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «ALPHA ΚΑΙ ΣΤOΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΝΙΚΟ...

23-07-2004: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «ALPHA ΚΑΙ ΣΤOΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αθήνα, 22-7-2004

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρίες και κύριοι, έχουμε τη χαρά να συνομιλήσουμε σε μία ημέρα που το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το πρώτο δημοσιογραφικό θέμα, το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη των δελτίων ειδήσεων, τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Καλωσορίσατε κ. Υπουργέ.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω απ` όλη αυτή τη σημερινή κουβέντα για το αν θα υπάρχουν ξένοι που θα οπλοφορούν στην Αθήνα, στο κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αίσθηση που έχω είναι ότι μπορεί να μην υπάρχουν, όπως ίσως κάποιοι λένε στρατιώτες ένοπλοι ξένων χωρών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν με πολιτικά κάποιοι σωματοφύλακες που θα οπλοφορούν και θα συνοδεύουν τις Ομάδες, είτε αυτοί θα προέρχονται από το προσωπικό ασφαλείας των ξένων Πρεσβειών στην Αθήνα, είτε αυτοί θα είναι οι κλασικοί σωματοφύλακες που συνοδεύουν μεγάλες ξένες αποστολές. Και από μια δική σας δήλωση προκύπτει αυτή η ερμηνεία την οποία εγώ δίνω.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ξέρω σε ποια δήλωση αναφέρεστε, σε μια συνέντευξη που έκανα σήμερα στον «9.84».

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε αυτήν, την οποία την πήρε το SKY και τη μετέδωσε στη συνέχεια στο εξωτερικό με έναν τρόπο που δείχνει ότι δέχεστε κι εσείς …

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, την πήρε το SKY NEWS, το έβγαλε στην ιστοσελίδα του (που είναι αυτή) και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, που τους στείλαμε το ακριβές αντίγραφο, έκανε διορθωτική σελίδα που το απέσυρε τελείως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλά κ. Χατζηνικολάου, έχω εδώ πέρα έναν ολόκληρο φάκελο με τέτοιου είδους sites τα οποία αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κοιτάξτε, το θέμα «Ασφάλεια» είναι πάρα πολύ ψηλά στις ατζέντες όλου του κόσμου και είναι λογικό γιατί ο κόσμος αντιμετωπίζει πάρα πολλές απειλές.

Επειδή στην Ελλάδα θα έρθουν 200 τόσες χώρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό υπερβαίνει πλέον την αντίληψη που έχουμε εμείς για τα πράγματα και πάει σε πολύ μεγάλη κλίμακα κι εκεί αρχίζουν πλέον οι χώρες η μία μετά την άλλη να ρωτάνε «πώς γίνεται, τι γίνεται» κλπ.

Η χώρα έχει κάνει έναν Ολυμπιακό σχεδιασμό ασφάλειας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1997 που ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτός ο σχεδιασμός ασφάλειας είναι ο ίδιος ο οποίος συνεχίζεται και σήμερα. Είναι ο ίδιος σχεδιασμός ο οποίος είναι άρτιος και απαντάει με πολύ μεγάλη αξιοπιστία στα προβλήματα τα οποία τίθενται.

Θέλω να κάνω δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το σχεδιασμό κ. Χατζηνικολάου είναι νόμιμο και συνταγματικό. Σημαίνει αυτό …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως είναι προφανές κ. Υπουργέ ότι ένα θέμα είναι ο σχεδιασμός που εμείς κάναμε κι ένα δεύτερο θέμα είναι οι πιέσεις που δεχόμαστε …

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα τα πω όλα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από τις χώρες της Ευρώπης και από την Αμερική.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και για διευκολύνσεις σε δικό τους προσωπικό ασφαλείας.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, θα δείτε και από την κουβέντα. Το λέω αυτό γιατί θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι οτιδήποτε έχει κάνει η Ελλάδα, σέβεται και τα συνταγματικά δικαιώματα που έχουμε και τις ατομικές ελευθερίες και την αξιοπρέπειά μας σαν λαός σε τελική ανάλυση.

Έχει λοιπόν μία μεγάλη -ας πούμε- γκάμα μέτρων σε ελληνικό επίπεδο. Ο βασικός τίτλος είναι ότι ό,τι συμβαίνει, την ευθύνη την έχουμε εμείς. Είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί. Σημαίνει αυτό ότι εμείς έχουμε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο κομμάτι «Ασφάλεια». Τελεία!

Δεύτερον. Εμείς αναπτύσσουμε μία σειρά από μέτρα, τα δικά μας μέτρα. Τα μέτρα αυτά φτάνουν στην εξέταση οιουδήποτε σεναρίου, ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων, που πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας. Στο σημείο αυτό ακολουθείται η πορεία της διεθνούς συνδρομής. 
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μη Έλλην οπλοφόρος μπορεί να με σταματήσει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων …

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν μπορεί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο δρόμο και να με ελέγξει ή να μου απαγορεύσει την είσοδο κάπου;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μη Έλλην οπλοφόρος.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι κ. Χατζηνικολάου. Την αποκλειστική ευθύνη έχει η Ελλάδα, έχουν οι ελληνικές αρχές, έχει η Ελληνική Αστυνομία, έχει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κυκλοφορούν σενάρια ότι σε ΝΑΤΟϊκές Βάσεις ή σε στρατόπεδα ελληνικά θα υπάρχουν επίλεκτα σώματα αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας έτοιμα να δράσουν αν παραστεί ανάγκη. Είναι αλήθεια αυτό;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Το αίτημα της συνδρομής από το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει μία σειρά από αιτήματα που έχουμε εμείς, τα οποία αντιστοιχούν με ελλείψεις τις οποίες έχουμε βρει μέσα από ασκήσεις ετοιμότητας που έχουμε κάνει. Αυτά αφορούν την επιτήρηση του εναέριου χώρου με «AWACKS» ραντάρ. Αφορούν την επιτήρηση των θαλασσίων υδάτων προς την Ελλάδα έξω από τα χωρικά μας ύδατα, αφορούν την αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών που είναι πάρα πολύ σημαντικές, αφορούν ένα εξειδικευμένο τάγμα το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τις οποίες ελπίζω να μην αναμένουμε από το ΖΕΠΕΛΙΝ.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διότι έχουμε και μελτέμια τον Αύγουστο.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα το πούμε κι αυτό. Αυτό καλά κάνετε και το θέτετε. Αφορούν λοιπόν μία κατηγορία η οποία είναι πολύ εξειδικευμένη για ραδιοβιοχημικές απειλές, είναι γιατροί, πνευμονολόγοι και άλλοι. Αφορούν επίσης ένα ειδικό τμήμα το οποίο είναι εκπαιδευμένο στην εκκένωση κτιρίων σε περίπτωση καταστροφών, μηχανικοί κλπ και αφορούν ένα ειδικό σώμα αντιτρομοκρατίας το οποίο θα είναι εκτός Ελλάδος, στη διάθεση της Ελλάδος εάν το χρειαστεί. Είναι το σώμα στο οποίο αναφέρεστε. Αυτό είναι στη διάθεση της χώρας μας…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν λέτε «εκτός Ελλάδος» τι εννοείτε;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σε άλλη χώρα. Στη χώρα που …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα είναι σε ΝΑΤΟϊκή Βάση στην Ελλάδα το σώμα αυτό;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Το ΝΑΤΟ κ. Χατζηνικολάου δεν είναι ένα πράγμα. Το ΝΑΤΟ αποτελείται από διάφορες χώρες. Μπορεί στο τάγμα της Τσεχίας ας πούμε, που είναι ειδικό για τις ραδιοβιολογικές απειλές, να είναι μέσα εκπρόσωποι από 10 χώρες, να είναι -ξέρω εγώ-Aγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικάνοι.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή αυτό μπορεί αν είναι σε μια γειτονική χώρα μου λέτε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να είναι στην Ιταλία, μπορεί να είναι στη Γερμανία, μπορεί να … εν πάση περιπτώσει. Αυτό είναι εκεί …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά εάν χρειαστεί η παρέμβαση αυτού του Σώματος, ο χρόνος …

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι υπολογισμένος με βάση τα σενάρια τα οποία έχουμε κ. Χατζηνικολάου. Καταρχήν μιλάμε για πολύ ακραία σενάρια. Ουσιαστικά μιλάμε για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή μιλάμε για σενάρια τα οποία υπερβαίνουν κάθε λογική. Εμείς όμως αυτά πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν όλα αυτά τα σενάρια στο σχεδιασμό;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όλα, όλα και πολύ περισσότερα απ` όσα φαντάζεται ο μέσος νους κι εμείς έπρεπε να τα έχουμε όλα στο σχεδιασμό μας. Δηλαδή, δεν το θέλουμε. Εάν όμως χρειαστεί, επειδή έχουν συμβεί πάρα πολλά περιστατικά μαζεμένα κλπ, θα έπρεπε να ξέρουμε από πού θα το πάρουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Αριστερή Αντιπολίτευση αφήνει αιχμές για αντισυνταγματικές επιλογές σε ό,τι αφορά την…

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Λάθος, δεν υπάρχει κανενός είδους αντισυνταγματική επιλογή. Ό,τι έχουμε κάνει κ. Χατζηνικολάου είναι απολύτως σύμφωνο με το Σύνταγμα και τους νόμους. Απολύτως σύμφωνο και να σας πω και κάτι άλλο; Είναι σχεδιασμένο…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξένοι φρουροί με όπλα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν θα υπάρχουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συγγνώμη που γίνομαι πιεστικός.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, καλά κάνετε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μπουν στα γήπεδα ξένοι φρουροί με όπλα;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν υπάρχει η διεθνές αρχή της ΔΟΕ που λέει ότι στις εγκαταστάσεις τις αθλητικές δεν μπαίνουν όπλα. Αυτό είναι μία διεθνής αρχή. Δεν παραβιάστηκε πουθενά, δεν θα παραβιαστεί κι εδώ. Και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει καταστεί σαφές προς όλους. Μπορούν οι Αθλητικές Αποστολές να έχουν τις συνοδείες τους, οι οποίοι δεν θα είναι οπλισμένοι. Αυτό ο καθένας μπορεί να το έχει, αλλά μέσα στις εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν όπλα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί για παράδειγμα φημολογείται έντονα ότι η αμερικανική γυναικεία ομάδα POLO που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει μαζί δύο οπλοφόρους.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Κύριε Χατζηνικολάου, κατ` αρχήν βλέπετε πως ένα θέμα πολλαπλασιάζεται. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με Ολυμπιακό άθλημα, ήταν ένα τουρνουά. Δεύτερον, την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης της ασφάλειας του τουρνουά την είχε η ελληνική δύναμη, ήταν μόνο ΄Ελληνες αστυνομικοί, ήταν μόνο ΄Ελληνες συνοδοί, ήταν μόνο ΄Ελληνες διαπιστευτές….

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Δεν υπήρχε ξένος δηλαδή.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Δεν υπήρχε στο τιμ αυτό, μέσα, δεν υπήρχε κανένας από αυτούς.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ράδιο αρβύλα επομένως.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Μου καταγγέλθηκε από τα Μέσα ότι υπήρχε ένας συνοδός ασφαλείας των Αμερικάνων. Αυτό ελέγχεται γιατί δεν υπάρχουν διαπιστεύσεις κύριε Χατζηνικολάου. Δεν μιλάμε για Ολυμπιακή εγκατάσταση. Δεν μιλάμε για ένα Ολυμπιακό γεγονός που πέρασε από μαγνητικές πύλες, από διαπιστεύσεις από εισιτήρια, από ανάλυση….

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι μπορεί να υπήρχε και δεν μπορείτε….

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Όπως δεν μπορεί να το αποδείξει αυτός που λέει πως υπήρχε, έτσι δεν μπορεί να το ξέρουμε και εμείς ότι δεν υπήρχε. Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι το τουρνουά έγινε υπό την αυστηρή επιτήρηση των ελληνικών αρχών με Έλληνες αστυνομικούς, με ελληνική φρουρά, με όλη την διαδικασία που έχουμε εμείς αποφασίσει σε περιπτώσεις τέτοιων τουρνουά.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα ποιο είναι το σενάριο το οποίο μπορεί να φέρει την επέμβαση νατοϊκού σώματος που θα εδρεύει σε γειτονική χώρα;

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Δεν θέλετε να ξέρετε.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Όχι θέλω να ξέρω, προφανώς θέλω να ξέρω, και θέλω να ξέρουν και οι πολίτες.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Κύριε Χατζηνικολάου….

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι σενάριο ευρείας τρομοκρατικής επίθεσης; Τι σενάριο είναι αυτό;

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Αυτό είναι ένα κέρδος για την ελληνική αστυνομία, θα σας πω γιατί….

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Και γιατί μπορεί να χρειάζεται νατοϊκό σώμα όταν υπάρχει εδώ ο ελληνικός στρατός και η ελληνική αστυνομία;

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:   Θα σας πω. Εμείς όλο αυτό το διάστημα έχουμε μελετήσει…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε η κριτική ιδιαίτερα από την αριστερή αντιπολίτευση, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα από το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι πολύ έντονη και αγγίζει συναισθηματικά τους πολίτες με την έννοια ότι κανείς μας δεν θέλει να κάνουν άλλοι κουμάντο μέσα στο σπίτι μας και να περιφέρονται οπλισμένοι. Κανείς μας δεν το θέλει.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι αλλά εσείς είστε τώρα στο κέντρο του κυκλώνα. Εσείς δέχεστε πίεση από τις Κυβερνήσεις δεκάδων χωρών με πρώτη αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Ναι, αλλά μην αμφισβητείτε όμως και εμένα την ευαισθησία μου ή τίποτα άλλο…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Όχι δεν αμφισβητώ τίποτα, λέω ότι είστε πάνω στα κάρβουνα, αυτό λέω.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:   Ναι, αλλά όμως θέλω να σας πω ότι και εμείς είμαστε μέρος του λαού. Δεν είμαστε από το πουθενά. Δεν προκύψαμε από παρθενογέννεση. Μέσα από τις ασκήσεις αυτές έχουν υπάρξει μία σειρά από ζητήματα τα οποία η Ελλάδα δεν έχει την εμπειρία, δεν έχει τον εξοπλισμό, δεν έχει τα στελέχη, να μπορέσει να ανταπεξέλθει εάν π.χ. στην απευκτέα περίπτωση συμβούν.

Να σας πω ένα παράδειγμα. Εμείς δεν έχουμε εξειδικευμένους ανθρώπους στις ραδιοβιολογικές και χημικές απειλές. Δεν έχουμε. Κάπου πρέπει να τους βρούμε. Εάν ας πούμε μας πουν ότι υπάρχει μία απειλή, που συνέβη στην Ατλάντα, με συγχωρείτε στο Σίδνεϋ, υπάρχει μία απειλή για ένα αέριο σε μία εγκατάσταση δεν έχουμε το προσωπικό αυτό. Κάπου να το βρούμε το προσωπικό αυτό. Να το εκπαιδεύσουμε, να το φτιάξουμε, να το αγοράσουμε, ούτε το αντέχουμε ούτε το προλαβαίνουμε να το κάνουμε.

Δεύτερον, μπορεί να μας πουν ότι υπάρχει μία βρώμικη βόμβα η οποία πρέπει να αποσυνδεθεί. Δεν έχουμε το προσωπικό, διότι δεν έχουμε τέτοιες εμπειρίες κύριε Χατζηνικολάου εμείς. Αυτό εμείς οφείλουμε στην περίπτωση που θα το χρειαστούμε, θα το ζητήσουμε από κάπου. Τρίτον, υπάρχει σειρά απειλών βιολογικών κυρίως που ο εξοπλισμός είναι πανάκριβος και για την Ελλάδα κατά την γνώμη μας, άχρηστος. Συνεπώς να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια για να τον αγοράσουμε για 30 μέρες μήπως και χρειαστεί, σκοπιμότερο είναι να ξέρουμε ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες μας τον διαθέτουν εάν εμείς τον θέλουμε.

Aρα λοιπόν κύριε Χατζηνικολάου πρόκειται για αιτήματα τα οποία απαντούν σε πιθανά ακραία, πολύ ακραία σενάρια που εμείς θέλουμε να ξέρουμε ότι αν παρ` ελπίδα αυτά χρειαστεί να τα έχουμε από κάπου θα τα βρούμε. Και δεν είναι απαραίτητο να είναι εδώ. Ας πούμε η αντιτρομοκρατική ομάδα που λέτε γιατί να είναι εδώ; Εάν όμως χρειαστεί, διότι χρειάζονται….

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε πόση ώρα μπορεί να δράσει αυτό το νατοϊκό σώμα που λέτε ότι θα βρίσκεται σε γειτονική χώρα;

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  ΄Ολα αυτά έχουν υπολογιστεί να έχουν μία παρουσία, αν χρειαστεί κάποιες ώρες. Κάποιες ώρες που να είναι εν πάση περιπτώσει στον σχεδιασμό. Αλλά κύριε Χατζηνικολάου θέλω να πω το εξής, υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανησυχία για τα θέματα αυτά. Και υπάρχει και μία πολύ αναβαθμισμένη ατζέντα διεθνώς. Αυτό δηλητηριάζει το κλίμα που θέλουμε στην Ελλάδα. Εγώ ειλικρινά σας το λέω στενοχωριέμαι διότι ενώ έχουμε κάνει τα πάντα, και το ξέρουν όλοι, προχθές ήμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μίλησα με τους ομόλογους μου Υπουργούς, παρουσίασα το θέμα και είχαμε απ΄ όλους ένα μπράβο. Το ίδιο έγινε και με τις άλλες χώρες  που έχω πάει σε διμερές επίπεδο. Και όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν μαζί μας τα ίδια αποτελέσματα λένε.

Αυτό που εμένα με στενοχωρεί είναι ότι δημιουργείται ένα κλίμα κατατρομοκράτησης του κόσμου που στηρίζεται στα ακραία σενάρια, στις ακραίες εκδοχές, στις ακραίες εκτιμήσεις που η Ελλάδα ορθώς οφείλει να τα έχει προετοιμασμένα στο συρτάρι της διότι δεν απαντάμε στις δικές σας αγωνίες, κύριε Χατζηνικολάου. Και εσείς και εγώ έχουμε την ίδια ευαισθησία, την ίδια αγωνία, έχουμε την ίδια δημοκρατική αντίληψη για τα πράγματα, αλλά υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν, αισθάνονται απειλούμενες.

Κύριοι εγώ θα φέρω την αποστολή μου, έχω τα μέτρα ασφαλείας; Είναι λογική ερώτηση. Εγώ σαν Υπουργός Δημόσιας Τάξης, η ελληνική Κυβέρνηση, η Ελλάδα γενικά πρέπει να πει ότι κύριοι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε το κατάλληλο περιβάλλον…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η άλλη ανησυχία κύριε Υπουργέ είναι ότι οι αγώνες θα φύγουν τα μέτρα θα μείνουν. Δηλαδή θα μείνουν οι κάμερες. Θα μείνει η παρακολούθηση. Θα μείνουν όλα. Μην γελάτε διότι αυτή η ανησυχία διατυπώθηκε από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης με τον πιο αιχμηρό τρόπο. Ότι δηλαδή θα περπατάμε στο κέντρο της Αθήνας και θα μας βλέπει ο Βουλγαράκης από το γραφείο του.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Ο Βουλγαράκης μπορεί να είναι για λίγο Υπουργός, μετά έχει και αυτός τον φόβο μήπως παρακολουθείται από άλλους. Το λέω γιατί καλό είναι στην πολιτική κανείς να βάζει τον εαυτό του στην θέση του πολίτη για να μπορεί να βλέπει τα πράγματα από δυο πλευρές.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Αυτό καλό ακούγεται αλλά θα μου ακουγόταν ακόμα καλύτερο ένα χρονοδιάγραμμα για το ξήλωμα ας πούμε των καμερών. Πότε θα τις ξηλώσετε;

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:   Δεν πρόκειται για ξήλωμα, θα σας πω. Όλο αυτό το σύστημα κύριε Χατζηνικολάου, κάνει 85 δισεκατομμύρια, παλιές δραχμές. Δεν έχουμε προσαρμοστεί. 260 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό λοιπόν αποτελεί μία κληρονομιά για την Ελλάδα που θα ήταν παράλογο να πεταχτεί στα σκουπίδια ενώ μπορεί μέσα από κάποιες διαδικασίες να χρησιμεύσει για την ροή της πόλης, την κυκλοφορία και τα λοιπά.

Σήμερα στην Βουλή είχα την δυνατότητα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εκθέσω όλο το πλέγμα των μέτρων που εμείς συζητάμε και συμφωνήσαμε με τα κόμματα της Βουλής, όλα τα κόμματα, ότι αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η άδεια της αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τελειώνει στις 4 Οκτωβρίου, θα γίνει μία Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από τον Συνήγορο του Πολίτη, από την αρχή Προστασίας των Τηλεπικοινωνιών. Θα παγώσουν οι διαδικασίες της κάμερας, θα παγώσουν οι διαδικασίες που σήμερα υπάρχουν και εμείς θα αποφασίσουμε πως αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν επ` ωφελεία της πόλης. Μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα;

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ξέρετε εσείς μπορεί να είστε ο άγιος Γεώργιος Βουλγαράκης…

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Δεν είμαι…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αντιλαμβάνεστε τι λέω. Μπορεί όμως ο επόμενος -δεν το λέω ειρωνικά, το λέω ανοιχτά και είναι άποψή μου αυτή- μπορεί ο επόμενος να μην έχει τις ίδιες καλές προθέσεις και δεν εννοώ κατ` ανάγκη ο επόμενος Υπουργός της παράταξης σας, μπορεί να είναι η επόμενη Κυβέρνηση ή η μεθεπόμενη Κυβέρνηση. Τρομάζει τον πολίτη αυτό το σύστημα παρακολούθησης που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:   Ορθώς τον τρομάζει εάν αυτό το σύστημα αφεθεί ανεξέλεγκτο. Διότι πράγματι η τεχνολογία ξέρετε ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ακραίες καταστάσεις…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οργουολικές καταστάσεις.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Συμφωνώ, Μεγάλου Αδελφού και λοιπά. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει αυτό κύριε Χατζηνικολάου. Εγώ δεν θα φύγω από εκεί πέρα με την χρησιμοποίηση του συστήματος αυτού σε ισχύ αν δεν έχω τις υπογραφές όλων. Θέλω να είμαστε βέβαιοι, μάλιστα σήμερα στην Βουλή…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΄Οταν λέτε όλων…

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  ΄Ολων των εμπλεκομένων, των ανεξάρτητων αρχών οι οποίες μπορεί να γνωμοδοτήσουν, της Βουλής η οποία θα καταλάβει…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εννοείτε και των κομμάτων κύριε Υπουργέ;

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Και των κομμάτων, γιατί όχι κύριε Χατζηνικολάου. Να σας πω κάτι, η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, δεκάδες δυστυχήματα, κάθε μέρα τα λέτε στα  δελτία σας. Μπορεί αυτός ο δρόμος να αφεθεί χωρίς παρακολούθηση τηλεοπτική με κάποιο τρόπο που να μας δείχνει τον φόρτο και συνεπώς την επέμβαση της τροχαίας για να απεγκλωβίζει ή να σώζει ανθρώπινες ζωές; Να σηκώνει ελικόπτερο ενδεχομένως να κατευθύνει την κυκλοφορία;

Αυτό, εάν διασφαλιστεί ότι αυτό θα κάνει μόνο αυτό το πράγμα, εννοώ δηλαδή ότι δεν θα παρεμβαίνει στην ζωή σας, δεν θα σας καταγράφει, δεν θα παίρνει τις συνομιλίες σας, δεν θα φυλάσσει τα αρχεία, δεν θα χρησιμοποιεί για κάποιο λόγο, δεν θα είναι αποδεικτικά μέσα. Μία γκάμα πραγμάτων νομικά που εν πάση περιπτώσει τα καταλαβαίνετε, όλοι τα καταλαβαίνουμε.

Εάν λοιπόν εμείς ή να σας πω άλλο, εάν εμείς δώσουμε την δυνατότητα στον πολίτη μέσα από το internet ή στην εκπομπή σας να μπαίνει life, ζωντανά, και να βλέπει την κίνηση στους δρόμους και να την παρουσιάζει στο δελτίο σας μέσα από τις κάμερες αυτές δεν θα είναι μία εξέλιξης; Εάν έχουμε ας πούμε τα traffic  announcements δηλαδή στα αυτοκίνητα μέσα τις ανακοινώσεις για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, που υπάρχει στην Αγγλία, στην Γαλλία, στην Γερμανία.

Δηλαδή κύριε Χατζηνικολάου, στο κομμάτι αυτό θέλω να γίνει κατανοητό το εξής. Έχουμε όλοι την ίδια ευαισθησία και για τα δημοκρατικά δικαιώματα και για τις ατομικές ελευθερίες. Δεν είναι το θέμα τσαμπουκά, ούτε θέμα ότι κάποιοι πρέπει να παρακολουθούν κάποιους άλλους. Είναι θέμα μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας με την χρήση της τεχνολογίας αφού διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά τα πράγματα θα είναι επ` ωφελεία και όχι να δημιουργούν πρόβλημα;  Αυτό είναι όλο το ζητούμενο.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ελπίζω να προσεύχεστε κύριε Υπουργέ κάθε βράδυ, όλη η δουλειά που κάνετε τώρα να αποβεί άχρηστη. Εννοώ την δουλειά για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας, να αποδειχτούν πεταμένα χρήματα, δηλαδή.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Εγώ κύριε Χατζηνικολάου κατ΄ αρχήν προσεύχομαι η χώρα να είναι…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Είναι τεράστια χρήματα αυτά που έχουμε ξοδέψει.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Είναι τεράστια χρήματα, είναι μεγάλες οι εξετάσεις που δίνει η Ελλάδα, εγώ έχω ίσως την δυνατότητα να έχω όλο το βάθος των συζητήσεων που γίνονται και να αισθάνομαι επάνω μου όλο το άγχος των χωρών από όλο τον κόσμο και συνεπώς της χώρας μας. Κύριε Χατζηνικολάου είναι πολύ μεγάλο το εγχείρημα. Εγώ πραγματικά κάνω τον σταυρό μου να πάει η υπόθεση καλά, να ωφεληθεί η Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα γίνει τίποτα, ζητάω την συμπαράσταση όλων σας, όλων μας, γιατί σε τελική ανάλυση οι Ολυμπιακοί Αγώνες κύριε Χατζηνικολάου, είναι ελληνική υπόθεση. Δεν είναι ούτε του Βουλγαράκη, ούτε του Χατζηνικολάου ούτε κανενός.

Αν θα πάει και η Ελλάδα καλά θα πάει όλος ο κόσμος καλά. Και έχουμε χαλάσει τόσα πολλά λεφτά. Τουλάχιστον ας κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Ευχαριστώ και εγώ κύριε Χατζηνικολάου.

Τελευταίες Αναρτήσεις